Itsehoito




Itsehoito on olennainen osa refluksikon arkipäivää.
Refluksi- ystävällisempää linjaa voi omaksua vähitellen ja omaa linjaa hakien. Yksilöllisiä eroja esiintyy varsinkin ruokavalion kanssa.

Suurin hyöty esim. ruokavaliomuutoksista on havaittu olevan lievää ja satunnaista refluksia sairastaville. Pelkillä elintapamuutoksilla ei kuitenkaan kroonisempia ja vakavampia oireita (esim. ruokatorven tulehdusta) pystytä parantamaan. Yhdessä lääkityksen kanssa tiettyjen refluksia provosoimattomien elintapojen noudattaminen saattaa lievittää oireita. 

 

Refluksitaudin itsehoidossa korostetaan mm. seuraavia asioita liittyen lähinnä elintapoihin ja syömiseen:


j0408871.jpgSyö hitaasti ja pureskele hyvin. Näin varmistat ettei vatsaasi tule liikaa ilmaa ruoan hotkimisesta. Hyvin pureskeltu ruoka on helpompi niellä ja myös sulaa nopeammin.

Syö pieniä aterioita useita kertoja päivässä. Nesteet on hyvä nauttia mielellään aterioiden välissä eikä aterioilla, jolloin ne täyttävät mahaa turhaa ruoan ohella. Kevyen iltapalan ja  nukkumaanmenon välin tulisi olla  n. 2-3 tuntia. Pysyttele pystyasennossa n. tunti ruoan jälkeen.

                                             

Vältä itsellesi refluksioireita aiheuttavia ruokia. Toiset niistä voivat rentouttaa ruokatorven alasulkijaa väliaikaisesti tai aiheuttaa limakalvoärsytystä. Osa voi normaalimäärinä syötynä olla liian hitaasti vatsasta poistuvia (huonosti sulavia) tai sisältää ainesosia, jotka aiheuttavat erityisen paljon ilmaa vatsaan. Yleisempiä refluksioireita aiheuttavia ruokia ovat esim.


  • rasvaiset ruoat
  • mausteiset ruoat
  • sitrushedelmät
  • suklaa, kaakao
  • tomaatit
  • kofeiinipitoiset juomat
  • hiilihappopitoiset juomat
  • (pipar)minttu
  • sipuli, valkosipuli
  • alkoholi

suklaa.jpg

(Huom. muista tarkistaa sisältävätkö ym. ehdotukset omia refluksiaprovosoivia aineksia)

Sylki suojaa ja huuhtelee ruokatorvea, joten purukumi ruoan jälkeen on hyvä tapa lisätä sen eritystä. Varo kuitenkin pureskelemasta liikaa (purukumi lisää ilmaa mahaan).

 

Kohota vuoteesi päätyä 10-20 cm esim. vanhoilla puhelinluetteloilla tai puupalikoilla, jos sinulla on yöllistä refluksia. Näin mahalaukun sisältö ei pääse niin vapaasti virtaamaan yöllä ruokatorveesi. Noston voi tehdä myös vähitellen, jos nukkuminen ei tunnu sujuvan kallistetussa sängyssä. Vaikka valuisitkin sängyssä alemmaksi, kallistuskulma säilyy. Toinen keino nostoon on hankkia  mitoiltaan 80 x 80 x 10 cm vaahtomuovinen kiilatyyny, joka nostaa ylävartaloa selän puolesta välin ylöspäin. Älä käytä nostamiseen pelkkiä tyynyjä - pahimmassa tapauksessa ne vain lisäävät oireita. Myös vasemmalla kyljellä nukkuminen on anatomisesti ajatellen parempi kuin muut asennot.

Refluksi ja tupakointi eivät ole refluksikolle hyvä yhdistelmä, joten vähennä tai lopeta! Nikotiini sekä löystyttää ruokatorven alasulkijaa että lisää mahahapon tuotantoa. Se voi vähentää ja laadullisesti huonontaa ruokatorvea huuhtovaa sylkeä ja myös lisätä sappirefluksia vatsaan, jolloin ylösnouseva aines on huomattavasti voimakkaampaa. Nikotiinia sisältävät korvaavat tuotteet (nikotiinilaastarit ym) saattavat aiheuttaa myös refluksioireita.

  •  Vertaistukea lopettamiseen
     (Stumppi.fi, Hengitysliitto)           
                         

olututpakka.jpg

              

j0427630.jpg

Hallitse stressiäsi ja huolehdi itsestäsi. Varaa aikaa muuhunkin kuin työhön ja velvollisuuksiin. Koita huomioida tautisi myös stressisinä aikoina. Harrasta, liiku, näe sukulaisiasi ja ystäviäsi! Tee rentoutusharjoituksia, joogaa tai meditoi. Hemmottele itseäsi erilaisin rentouttavin hoidoin. Varaa aikaa itsellesi!


Ota refluksitautisi huomioon harrastaessasi liikuntaa.
  Syö tarpeeksi ajoissa ennen liikuntasuoritusta,  kysy ohjaajaltasi mahdollisia vaihtoehtoisia vähemmän vatsan painetta nostavia liikkeitä - tai vaihda jopa kokonaan lajia! Esim. painonnosto, pyöräily ja juokseminen saattavat aiheuttaa refluksioireita.
 

Vältä vatsanseutua kiristäviä vaatteita ja vöitä. Ne lisäävät vatsan sisäistä painetta. Vältä myös voimakasta ponnistelua ulostettaessa sekä nostamisessa.

 
Pidä paino kurissa - koita saavuttaa ihannepainosi! Vatsan päälle kertyneet liikakilot saattavat usein pahentaa oireita.

j0430786.jpg                                       

Pidä oire -tai ruokapäiväkirjaa, joka voi  auttaa kartoittamaan refluksioireita aiheuttavia ulkoisia tekijöitä ja ruoka-aineita. Tulos on sitä  luotettavampi, mitä pidempää ajanjaksoa tarkastelet. Valitettavasti refluksikon on useinkin sopeuduttava siihen, että oireiden esiintyminen saattaa vaihdella; jonakin päivänä jokin tekijä aiheuttaa oireita, toisena taas sitten ei.    

Tarkista aiheuttavatko kenties muut syömäsi lääkkeet refluksia. Keskustele asiasta ja muistakin mieltä vaivaavista kysymyksistä oman lääkärisi kanssa!

 

               Refluksitauti vaatii sopeutumista!

Närästys on kovin yleinen, kaikkien tuntema vaiva mutta varsinainen refluksitauti  on elämänlaatua huonontava, lääkitystä vaativa krooninen tauti. Kuten kaikki krooniset taudit, vaati myös refluksitauti luopumista ja sopeutumista uuteen elämään. Sairaus tuo pintaan erilaisia tuntemuksia ja siihen voi liittyä masennustakin. Sopeutumisessa vertaistuki ja yleinen tukiverkosto (perhe, ystävät, ammattiauttajat) ovat tärkeitä sairastuneelle. Sen lisäksi realistisen tiedon saanti refluksitaudista auttaa hahmottamaan omaa tautia ilman vääriä uskomuksia. Älä jää yksin kärsimään oireittesi kanssa!

Lue lisää sopeutumisprosessiin liittyvistä aiheista sekä vertaistuesta.

rannalla2.jpg

Kuvat: Microsoft, www.freeimages.co.uk

Edellinen sivu<<   Seuraava sivu>>  Takaisin alkuun<<