Leikkaushoito


Refluksitautia voidaan hoitaa myös leikkaamalla. Leikkaukseen päätyy kuitenkin vain pieni osa refluksikoista mutta kaiken kaikkiaan tämä hoitomuoto on lisääntynyt. Antirefluksileikkauksia tehdään n. 25-30 leikkausta/100 000 asukasta kohden eli 1250 - 1500 vuodessa.

 

  j0313990.jpg  Leikkauspäätös on aina tapauskohtainen ja vaatii tarkkaa harkintaa. Leikkausta harkitaan, jos esim. potilaan oireet eivät pysy kurissa lääkityksestä huolimatta, ne palautuvat nopeasti lääkityksen lopettamisen jälkeen tai potilas ei halua sitoutua jatkuvaan lääkitykseen. Myös kookas palleatyrä, pahat ruokatorven tulehdukset, ahtautumat, solumuutokset  ja hankalat nielemisvaikeudet ovat syitä harkita leikkausta. Toistuvat kurkunpäätulehdukset ja aspiraatiokeuhkokuumeet kuuluvat myös leikkausaiheisiin.                                          

Suomessa yleisin antirefluksileikkaus on ns. Nissenin fundoplikaatio, joka tehdään yleensä tähystysleikkauksena nukutuksessa. Leikkauksessa vatsalaukun yläosa kierretään ruokatorven alaosan ympäri. Näin muodostuu eräänlainen yksisuuntainen venttiilimekanismi, mansetti, joka estää tehokkaasti ylösnousua. Samalla korjataan mahdollinen palleatyrä. Mansetin sopiva kireys tarkistetaan aina leikkauksen yhteydessä. Etuina on nopea toipuminen (sairaalassaolopäiviä n. 2-3 vrk) ja suhteellisen lyhyt sairasloma (vaihdellen 2-5 viikkoon). Leikkauksesta jää 5 parin sentin arpea. Fundoplikaatio voidaan tehdä myös osittain (Toupet'n fundoplikaatio). Muitakin leikkaustekniikoita löytyy mutta edellämainitut kaksi ovat yleisimmät Suomessa.

Leikkauksen onnistumiseen vaikuttaa oikea potilasvalinta sekä leikkaavan kirurgin kokemus. Erään suomalaisen tutkimuksen mukaan vajaat 90% on tyytyväisiä leikkaustulokseen ; tosin heistä leikkauksesta huolimatta n. 30% joutui palaamaan kuitenkin myöhemmin lääkitykselle. USA:ssa 80% leikatuilla oli hyvä tai loistava leikkaustulos seuraavat 5-10 vuotta; joskin  osa leikatuista  käytti happosalpaajia jossakin määrin myös leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein ohimenevää ruoan takertumisen tunnetta, vatsan turvotusta, röyhtäilykyvyn menettämistä, ripulia ja varhain täyttymisen tunnetta. Pitkäaikaisemmiksi haitoiksi on mainittu oksentamiskyvyn menetys sekä suurella osalla ilmavaivat. Leikkaustulos saattaa myös ajan myötä purkautua. 

 

Antirefluksileikkaus ei ole kuitenkaan täysin riskitön. Yhdellä potilaalla 100:sta leikkaus epäonnistuu. Mansetti saattaa olla liian tiukka tai ompeleet pettävät, joista seuraa  ruoantakertumis- tai kipuoireita. Mansetti saattaa siirtyä pois alkuperäiseltä paikaltaan ylös- tai alaspäin. Komplikaatioita aiheuttavat sen lisäksi mahdolliset tulehdukset.

Liian tiukkaa mansettia voidaan venyttää pallolaajennuksella nukutuksessa useita kertoja.

Uusintaleikkaus tehdään n. 3-6% potilaista. Leikkauskuolleisuus antirefluksileikkauksen kohdalla on alle 1%.                                                    

 

j0442271.jpg                

        
                     
   Tutustu myös Arriin ja Satuun, joille molemmille on tehty Nissenin fundoplikaatio:


   Sivuston keskustelupalstalta voit lukea tuoreita leikkauskokemuksia itse leikattujen kertomina (allaolevassa listassa on vain osa leikatuista; lisää löydät keskustelupalstalta):

             2012 leikattuja

   Leikkaukseni 2/2012 (yksityinen puoli)

   Minun leikkaukseni (löysä Nissenin fundoplikaatio)

   Refluksileikkaus 1/2012 (löysä Nissen fundoplikaatio)

                2011 leikattuja                          

   Poppyn tarina (päiväkirurgia)
   Tommi ja leikkaus 27.4.2011 (yksityinen puoli)
   Mileko elämää ennen ja jälkeen leikkauksen (leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita)


   Refluksileikkaus tiistaina (leikkaus 19-vuotiaana)
   Gasterix: da Vinci 10.3.2011 (robottivälitteinen leikkaus)
   Positiivinen fundokokemus:-) (HYKS, Helsinki)

               

                2010 leikattuja

   Puoli vuotta fundosta
   Refluksileikkaus
   Leikkaus: Juice 30.11. 2010

   Leikkaus 7.5.
   Refluksileikkaus/ennen ja jälkeen


   Leikkaus 26.5.
   Refluksialeikkaus, kokemuksia

   Ongelmia mansetin kanssa

   Kokemuksia uusintaleikkauksesta?
   Uusiiko se?
   Mansetti falskaa yöllä? (27.9.2011 alk.)


    

                         Edellinen sivu<<       Takaisin 1. sivulle<<