Uutiset

uutiskuva2012b




Maaliskuu 2013

Alasulkijan tahdistimesta lupaavia tuloksia

Refluksitauti ja viimeisin Käypä hoito – suositus

Tämän päivän tutkimus - huomispäivän hoito?

Kolajuoma tehokas lääke hankaliin suolitukoksiin

Lääkehaittojen raportointi uudistui

Sairasta! Lääkärien käyttöohje potilaille


Alasulkijan tahdistimesta lupaavia tuloksia


Kun lääkepuolella alasulkijan toimintaan kohdistuva kolmannen polven refluksilääkitys antaa odottaa itseään, huomio kiinnittyy laitekehittelyn puolelle eli ruokatorven alasulkijan tahdistimeen, joka on tarkoitettu stimuloimaan alasulkijan toimintaa.  

Kyse on pienikokoisesta kaksiosaisesta Endostim – tahdistimesta, jota valmistaa EndoStim B.V. Laite koostuu ruokatorveen alasulkijan alueelle kiinnitettävistä kahdesta pienestä johdosta sekä vatsaan ihon alle tulevasta noin tulitikkuaskin kokoisesta tahdistinlaitteesta, joka lähettää matalaenergisiä sähköimpulsseja alasulkijaan. Tämä stimuloi alasulkijaa toimimaan paremmin  - ilman sivuvaikutuksia ja poistaen myös lääkityksen tarpeen.

 

EndoStim - tahdistin asennetaan tähystämällä, mikä kestää 40 minuuttia. Lääkäri pystyy ohjelmoimaan laitteen yksilöllisesti henkilön ruokavalion, elämäntavan sekä mieltymysten mukaan.  Laitteen käyttöaika on sydäntahdistimien lailla n. 10 vuotta, jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen. Kokonaiskustannuksia ei tässä vaiheessa pystytä vielä arvioimaan.

EndoStim – tahdistin tarjonnee vaihtoehdon perinteiselle refluksileikkaukselle sekä niille, jotka eivät ole tyytyväisiä lääkityksen tehoon tai kestoon (loppuelämä).

Ensimmäinen kliininen EndoStim - tutkimus ihmisillä julkaistiin kolme vuotta sitten. Vuonna 2012 hollantilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat kertoivat laitteen käytöstä saadun lupaavia tuloksia. Vuoden käytön jälkeen yli 40 potilaan ryhmästä kaikki käyttäjät pystyivät olemaan ilman lääkitystä ja heistä n. 75% koki merkittäviä oireiden lieventymistä. Testaus on luonnollisesti vasta alussa ja lisää tutkimusta tarvitaan mm. tehon kestosta.   

EndoStim on hyväksytty Euroopassa kliiniseen käyttöön; USA:ssa testaus on vielä kesken. Ensimmäinen laite asennettiin Saksassa viime kuussa.  Myös esim. Britanniassa laitteen käyttöä ollaan testaamassa 30 potilaan voimin.      

• Lue lisää yrityksen omilta sivuilta     http://www.endostim.com/international/


Myös IBD-  eli tulehduksellisten suolistosairauksien (Crohn, haavainen paksunsuolen tulehdus) puolella ollaan viime vuonna Ranskassa aloitettu testaamaan vastaavanlaista, vasempaan rintaan asennettavaa laitetta, joka stimuloi vagushermoa (aitteen valmistajaa eri kuin Endostim).  

(Lähteet: The pacemaker in your stomach to beat heartburn, Daily Mail, 4.9.2012, EndoStim - esittelysivusto, EndoStim B.V, luettu 10.1.2013, EndoStim (TM) LES stimulation therapy for gastro-esophageal reflux disease (GERD) receives CE mark, redorbit.com, 16.8.2012, Stimulation device for esophagus might ease GERD symptoms, Health Day, 23.10.2012 )




Refluksitauti ja viimeisin Käypä hoito – suositus (11/2012)


Viime vuoden loppupuolella uusittiin Duodecimin Käypähoito - suositus koskien refluksitaudin (GERD) tutkimusta ja hoitoa. Tiedot on niputettu samaan suositukseen yhdessä dyspepsian sekä helikobakteerin tutkimuksen ja hoidon kanssa.

Tulostettavasta potilasversiosta "Vatsa vaivaa - ja närästää?" löytyy myös miniesittely gastroesofageaalisesta refluksitaudista (GERD): http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/khp/khp00105.pdf

Varsinaiseen ammattilaisten suositukseen palataan uutisten puolella myöhemmin tänä keväänä.

Käypä hoito -suositukset ovat asiantuntijaryhmien kannanottoja, joilla yritetään mm. parantaa hoitotuloksia sekä vähentää alueellisia vaihteluita hoitokäytänteissä. Kuten potilasversiossa todetaan, ne eivät kuitenkaan "korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä."


*) Toim huom! Potilasversiossa huonosti muotoiltu "refluksitaudissa ruokatorven alasulkija on jostakin syystä höltynyt" saattaa valitettavasti johtaa harhaan luulemaan, että syynä olisi löysä sulkija. Ammattilaisten versiossa asia on selkeästi eroteltu yleisempään sulkijan tahattomiin aukeamisiin ja harvinaisempaan löysään sulkijaan. Lue lisää tutusta syystä Refluksin aiheuttajat


(Lähde: Duodecim, luettu 29.12.2012)



Tämän päivän tutkimus  –  huomispäivän hoito?

Clinicaltrials.com on yhdysvaltalainen, National Institutes of Health:n ylläpitämä valtiollinen verkkopalvelu, joka sisältää ihmisiin kohdistuvan kliinisten tutkimusten rekisterin. Palvelu on avattu vuonna 2000.

Clinicaltrials.com sisältää sekä julkisia että yksityisiä kliinisiä tutkimuksia, joita tällä hetkellä on palvelussa yli 140 000 102 maasta. Se ei sisällä välttämättä kaikkia yhdysvaltalaisia tutkimuksia, koska laki ei velvoita ilmoittamaan osaa niistä rekisteriin.

Kliinisellä tutkimuksella tarkoitetaan lääketieteellistä tutkimusta, johon osallistuvat ihmiset. Tutkimukset ovat palvelussa kahta päätyyppiä: kliinisiä kokeilututkimuksia (sisältäen ”intervention” eli esim. lääkkeen, laitteen, menetelmän, jota halutaan testata) tai havainnointitutkimuksia (ei interventiota).

Useimmiten tutkimukset ilmoitetaan rekisteriin jo heti alkumetreillä. Tutkimuksen tietoja päivitetään tutkimuksen edetessä tai mahdollisesti keskeytyessä. Tällä hetkellä käynnissä olevia tutkimuksia on yli 37 000.

Sivusto on tarkoitettu potilaille, läheisille, terveydenhoidon ammattilaisille sekä toisille tutkijoille. Päivittäin palvelussa käy keskimäärin 60 000 kävijää.

Refluksitautiin (GERD + LPR) liittyviä tutkimuksia löytyy lukuisia; yksinkertainen haku listaa avoimia tai alkavia tutkimuksia yli 190. Jo loppuneita on puolestaan yli 600. Tässä muutamia esimerkkejä käynnissä olevista tai alkavista tutkimuksista, joista tulevaisuudessa refluksikot saattavat hyvinkin kuulla lisää:

  • dekslansopratsolin (nuorin happosalpaajista) vaikutus kurkkurefluksiin (2011 - 2013)
  • pitkäaikaisen salpaajalääkityksen vaikutus luustoon (2010 – 2014)
  • Reletex – nauha refluksitaudin pahoinvointiin ja oksenteluun (2012 -2015)
  • refluksitauti ja yskänreseptoreiden ja keuhkojen puolen yliherkkyys (2012 -15)
  • potilaille tarkoitettu tietokonetesti  helpottamaan päätöksentekoa koskien refluksitaudin hoitoa (2013-2015)
  • HIF – 2a: n rooli ruokatorven tulehduksen synnyssä (2013-2014)
  • elämänlaatu GERD- ja  Barrett – potilailla (2010 – 2013)
  • syöpäriskin arviointi Barrett – potilaissa (2007 - 2013)
  • akalasian endoskooppinen hoito (pilotti, 2009 – 2013)
  • EndoStim: alasulkijan tahdistimen teho (2011 – 2014  
  • TIF:n teho ja turvallisuus (2010 - 2012)
  • botoksiruiskeen teho mm. refluksin aiheuttaman äänihuuligranulooman hoidossa (2012 -2015)
  • yskän, refluksitaudin ja mikroaspiraation suhde (keuhkopuolen) skleroderma - potilailla (2012 - 2013)
  • lasten ruokatorven ulkopuolinen pepsiini ja refluksitauti (2008 - 2013)

 

Vastaavia tutkimusrekistereitä löytyy myös muista maista sekä mm. EU:n alueelta.


(Lähde: clinicaltrials.gov, luettu: 16.3.2013, kuva: Microsoft, 2013)



Kolajuoma tehokas lääke hankaliin suolitukoksiin

Kaikille tuttu kolajuoma Coca-Cola on havaittu auttavan tehokkaasti sulattamaan vatsaan ja suolistoon muodostuvia erittäin hankalia kovia tukoksia, nk. fytobesoaareja.  

Fytobesoaarit ovat vatsaan ja suolistoon pakkautunutta kasvismassaa, joka voi koostua pähkinöistä, hedelmien ja marjojen kuorista ja vihannesten selluloosasta. Ne ovat erittäin kovia möykkyjä, jotka saattavat tukkia suolen kokonaan. Oireina esiintyy mm. pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua ja verenvuotoa.

mp900430472.jpg

Harvinaisia fytobesoaareja esiintyy lähinnä ihmisillä, joilla suoliston liikkeet ovat hidastuneet, tai heidän vatsaansa on leikattu.  

Hoitokeinoina fytobesoaareihin on käytetty kemiallista sulattamista (entsymaattiset valmisteet besoaarin koon pienentämiseksi), endoskooppisia toimenpiteitä sekä viimeisenä keinona myös joissakin tapauksissa leikkausta.

Ensimmäiset tutkimukset Coca-Colan käytöstä ilmestyivät 2000 - luvun alussa. Viimeisessä kreikkalaisessa tutkimuskatsauksessa Ladas et el tarkastelivat takautuvasti 24 tutkimuksen lähes 50 potilasta, joilla jopa puolella pelkkä kolajuoman käyttö auttoi fytobesoaarin sulattamisessa. Kolajuoma yhdistettynä endoskooppisiin menetelmiin toi avun yli 91%.   Kolajuomaa saatettiin juoda lääkkeenä  esim. 3 x 0, 33l päivässä kuukauden ajan tai 0,7 -0,8l kahden kuukauden ajan.

Coca-Colaa suositellaan fytobesoaareihin ensisijaiseksi lääkkeeksi, koska juoma on tehokkuuden lisäksi helppokäyttöinen ja vaaraton.  Tutkijoiden mukaan teho perustunee juoman alhaiseen pH-arvoon, joka on lähellä vatsan normaalia happamuustasoa. Myös juoman kuplilla eli hiilihapolla arvioidaan olevan merkitystä tukoksien hajottamisessa tai koon pienentämisessä.  

(Lähteet: Coca-Cola can effectively dissolve gastric phytobezoars, Alim Pharmacol  Ther,  2013, 37:2, Gastric bezoar dissolution with Coca –Cola intake, GastroHep.com, 5.5,.2009, Tutkimus: Coca-Cola avaa tehokkaasti suolitukoksia, Hs.fi, 12.1.2013, kuva: Microsoft, 2013)




Lääkehaittojen raportointi uudistui

Helmikuusta alkaen uuden lakimuutosten myötä lääkkeiden käyttäjät ovat voineet itse ilmoittaa havaitsemistaan lääkehaitoista suoraan valvontaviranomaisille.

Suomessa lääketurvallisuudesta vastaa Fimea, joka puolestaan välittää saadut tiedot Euroopan lääkevirastolle (EMA). Lääkelain muutokset perustuvat EU:n lääkedirektiiviin.  

Ilmoituksen lääkehaitasta voi tehdä esimerkiksi verkossa Fimean sivuilla http://www.fimea.fi/ammattilaiset/laakkeiden_turvallisuus/haittavaikutuksista_ilmoittaminen Vakavista haitoista Fimea raportoi eteenpäin helmikuusta lähtien 15 vuorokauden sisällä; muista haitoista 90 vuorokauden sisällä.

Aikaisemmin lääkehaittojen raportointivastuu oli terveydenhoitoalan ammattilaisilla kuten esim. lääkäreillä, hammaslääkäreillä ja proviisoreilla. Todetuista tapauksista päätyi aikaisemmin vain noin kymmenisen prosenttia Fimean rekisteriin.

Vaikkakin lääkkeitä on tutkittu tarkasti ennen myyntiluvan myöntämistä, toiset haittavaikutuksista voivat tulla esiin vasta käyttäjämäärän kasvaessa. Haittavaikutusten vuoksi lääkkeitä on vedetty markkinoilta yleensä 1-2 tuotetta vuodessa.

Uudessa lakimuutoksessa lääketurvatoimintaa on pyritty parantamaan mm. täsmentämällä viranomaisten ja lääketeollisuuden vastuita ja velvollisuuksia, yhdenmukaistamalla käytäntöjä EU:n alueella ja parantamalla prosessien avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.


(Lähteet: Lääkehaitoista kattavimmin tietoa, Turun Sanomat, 27.3.2012, Lääketurvadirektiivin kansallinen voimaan saattaminen, STM, 28.12.2012, Potilaat voivat itse ilmoittaa viranomaisille lääkkeiden haittavaikutuksista, STM, tiedote 228/2012, 20.12.2012)



Sairasta! Lääkärien käyttöohje potilaille

Tässä kirja sinulle, joka painit kroonisen taudin kourissa!

Satu Salosen ”Sairasta! Lääkärien käyttöohje potilaille” (2011) on käytännönläheinen opas, kuinka potilas pystyy sairastamaan ”viisaasti”. Se antaa neuvoa mm. kuinka valita oikea lääkäri, kuinka luoda hyvä potilas-lääkärisuhde ja kuinka hakea erilaisia tukia. Kirjassa käsitellään myös Internetin mahdollisuuksia, vertaistukea sekä vaihtoehtohoitoja.

sairasta.jpg

N. 300-sivuinen hyväntahtoista, sarkastista huumoria viljelevä kirja pohjautuu 2006 julkaistulle tieto-Finlandia ehdokkaana olleelle ”Sairaan hyvä potilas” – kirjaan ja nojautuu pääasiallisesti kirjoittajan omiin kokemuksiin (Salonen sai MS – tautidiagnoosin 1999).

Duodecimin julkaisema kirja on saatavilla mm. Duodecimin Verkkopalvelusta sekä tavallisista kirjakaupoista. Hinta on 10e.

Satu Salonen on myös kirjoittanut muita teoksia, joista viimeisin on tänä vuonna julkaistu neurologi Markus Färkkilän kanssa kirjoitettu ”Sairaan hyvä lääkäri”.

(Lähteet: Lääkärin käyttöohje potilaalle,  Potilaan Lääkärilehti (Duodecim), 30.1.2013, satusalonen.fi, luettu 5.4. 2013, Satu Salonen oppi hitaat kiireet, Kirkko & Kaupunki, 19.6.2006) 



Uutislista      Lokakuu 2012