Uutiset

uutiskuva2012b




Huhtikuu 2013

Kurkkurefluksiguru Koufman ja tri Oz

Vatsatähystys pelätyimpiä

Vesipiippu kostuttaa

Mitä jokaisen tulisi tietää äänenkäytöstä

Äänellä on väliä - Maailman Äänipäivä 16.4.



Kurkkurefluksiguru Koufman ja tri Oz


Yhdysvaltalainen Dr Oz show  - lääkäriohjelma käsitteli menneenä keväänä ruokatorven ulkopuolista refluksitautia  (”silent reflux”, LPR) ja sen vakavinta komplikaatiota, ruokatorven syöpää, jaksossa "The Silent Killer: America's fastest growing cancer". 

Ohjelmassa keskeisenä hahmona on myös sivustolaisille tuttu maailmankuulu refluksiguru Jamie Koufman, joka on taudin uranuurtaja erityisesti ruokatorven ulkopuolisen tautimuodon tutkijana ja hoitavana lääkärinä. 

Englanninkielinen ohjelma (5 videopätkää) löytyy täältä http://www.doctoroz.com/episode/silent-killer-americas-fastest-growing-cancer

  • Osa 1 (40+ ruokatorven syövästä selviytynyt nainen kertoo tarinansa)

  • Osa 2 (kurkkutähystyksiä keskellä ostoskeskusta, mm. Koufman tähystämässä)

  • Osa 3 (Koufmania haastatellaan, vihdoinkin oikea diagnoosi astmapotilaalle)

  • Osa 4 (Koufmanin vähähappoisen ruokavalion esitteleminen, "hummereita ja merivettä" - limakalvolle kiinnittynyt pepsiini ja mistä tahansa suunnasta tuleva happo)

  • Osa 5 (hapokkaita ruokia)

(Lähde: Dr Oz show, 2013)




Vatsatähytys pelätyimpiä



Aamulehti julkaisi tähystysaiheisen jutun ”Tähystys pelottaa eniten” huhtikuun alussa. Artikkelissa käsiteltiin mm. refluksikoillekin niin tuttua gastroskopiaa eli vatsatähystystä.

AL:n mukaan yleisimmin pelätyt tutkimukset olivat vatsalaukun – ja paksusuolen tähystykset. Mainittujen joukossa olivat myös mm. keuhkojen ja virtsarakon tähtystykset.

Koska vatsalaukun tähytys tehdään ruokatorven kautta, potilaan on itse nieltävä suun kautta tähystinletku, mikä aiheuttaa monille epämiellyttävää yökkäämistä. Myös mahdolliset hengitysvaikeudet aiheuttavat pelkoa.    

Vatsatähystyksen helpottamiseksi potilailla on mahdollisuus saada nielupuudutus ja rauhoittava lääkitys tabletteina tai suoraan suoneen. Tähystystä tehdään myös joskus nukutuksessa, mitä käytetään esim. lasten puolella aina.  Näiden lisäksi on nykyään myös saatavilla joissakin toimipisteissä yleensä miellyttävämmiksi koettu nenän kautta tehtävä tähystysmuoto.   

Vastaukset saatiin Internetkyselystä, joka koski lääketieteellisten tutkimusten ja toimenpiteiden pelkoa. Kyselyyn vastasi 56 henkilöä.  

 



(Lähde: Näitä pelätään, Ilkka.fi, 2.4.2013, Suomen Refluksi, 2013, Tähystys pelottaa eniten, Aamulehti, 3.4.2013, A11) 


  

Vesipiippu kostuttaa

img_2479.jpg

Kurkunpään ja nielun kostutukseen löytyy apua nk. vesipiipusta, josta voi olla hyötyä esim. äänityöläisille, astmaatikoille, yskäisille tai flunssaa poteville. Piipun voi ostaa apteekeista alle 20 eurolla.  

            •    Vesipiippu ja sen käyttö (video, Hus, 2012)






Mitä jokaisen tulisi tietää äänenkäytöstä


Työterveyslaitoksen tietopaketti ääniergonomian perusteista kannattaa lukea: 

http://www.ttl.fi/fi/tietokortit/Documents/Tietokortti_16.pdf
 




Äänellä on väliä



Maailman äänipäivää vietettiin tiistaina 16.4.2013.


aanipaiva.pngTampereella sen kunniaksi järjestetty tapahtuma oli Vanhalla kirjastotalolla.  Tapahtuman järjestäjänä toimivat Puheen ja äänen tutkimus laboratorio (Tampereen Yliopiston Kasvatustieteiden yksikkö) sekä Suomen Vokologit ry. Myös Turussa, Helsingissä ja Maarianhaminassa vietettiin päivää.


Ohjelmassa oli tällä kertaa painotettu puheen ja laulun välisiä yhtäläisyyksiä sekä eroja ja näiden molempien harjoittamista.


Yleisö pistettiin reippaasti lämmittelemään ja rentouttamaan puheääntään erilaisin harjoituksin.  Hyminää, hyrinää, matalaa ja korkeaa y – äännettä. Yleisöä ihastutti myös mm. Emma Hautalan ilmeikäs lausuntaesitys ”Muru ristinraskasta rakkautta”.

img_4682.jpg

           

Maailman äänipäivä on saanut alkunsa vuonna 1999 Brasiliasta, josta se on levinnyt maailmalle. Tavoitteena on jakaa tietoa ihmisen äänestä ja äänihäiriöistä sekä edistää äänen parissa työskentelevien eri alojen edustajien yhteistyötä. Puhetta ja ääntä tutkivia tieteenaloja ovat esimerkiksi puhetekniikka ja vokologia, fonetiikka, musiikintutkimus sekä lääketieteen, fysiikan ja eri insinööritieteiden alat.


(Kuva: Suomen Refluksi, 2013)



Uutislista        Maaliskuu 2013