Uutisia

uutiskuva2012b


Toukokuu 2012

Mansikat hidastamassa ruokatorven limakalvomuutoksia?

Norjassa refluksia lähes 50% enemmän

LINX - magneettinauha etenee USA:ssa

Verkosta löytynyttä
Mansikat hidastamassa ruokatorven limakalvomuutoksia?

Mansikoilla saattaa olla positiivinen vaikutus Barrett - muutoksiin, jotka ovat kehittyneet dysplasia - tasolle, yhdysvaltalainen tutkimus Ohion valtionyliopistosta ehdottaa. Tutkimustulokset julkaistiin AACR:n (American Association for Cancer Research) vuosikokouksessa keväällä 2011. 

Syöpätautien apulaisprofessori, tohtori Tong Chenin johtamaan tutkimukseen  osallistui 38 Kiinassa asuvaa kiinalaista, joista 36 suoritti tutkimuksen loppuun asti. Keski-iältään tutkittavat olivat keskimäärin noin 55 - vuotiaita. Heillä oli kaikilla ruokatorven limakalvon lievä tai keskivaikea dysplasia.

Kukin 36 tutkittavista söi kuuden kuukauden ajan 30 gr kylmäkuivattuja mansikoita (yhteensä 60 gr/pvä) kaksi kertaa päivässä vesilasilliseen liotettuna.  Kylmäkuivatut mansikat valittiin, koska ne ovat noin kymmenenkertaa väkevämpiä kuin tuoreet mansikat ja sisältävät vaikuttavia aineita vastaavasti suurempia määriä. Ruokatorvesta otettiin näytteet ennen ja jälkeen mansikoiden syömistä.

 

       mansikat

 

Tulokset olivat erittäin hyviä; päivittäinen käyttö vähensi useita ruokatorven syöpään liittyviä biologisia merkkiaineita. 29 tutkittavien limakalvonäytteet olivat parempia kokeilun jälkeen (6 ei muutoksia, 1 huonommat).

Tulosten varmistamiseksi tarvitaan tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa laaja-alaisempaa, satunnaistettua ja lumekontrolloitua tutkimusta. Chen ja tutkimusryhmä eivät kuitekaan osaa kertoa, mikä ainesosa mansikoissa reaktion saa aikaan. Syyksi epäillään mansikoiden (kuten muidenkin marjojen) sisältämiä fytokemikaaleja, jotka voivat luultavammin estää syöpää aiheuttavan aineen aktivoitumisen.


Tohtori Chen ja tutkimusryhmä tutkivat yleisintä ruokatorven syövän muotoa, ruokatorven levyepiteelikarsinoomaa (95% maailman ruokatorven syövistä), sekä ruoka-ainesten ehkäisevää vaikutusta syövän muodostumiseen. Heidän aikaisemmassa tutkimuksessaan mansikoilla oli merkittävä rooli syövän muodostumisen ehkäisemisessä rotilla. Mansikoiden vaikutusta syöpiin on tutkittu myös jo tätä aikaisemmin.(Lähteet: Strawberries may slow precancerous growth in the esophagus, study suggests, ScienceDaily, 6.4. 2011, A. Mandal, Strawberries for prevention of esophageal cancer; study, www.news-medical.net, 6.4.2011)
Norjassa refluksia lähes 50% enemmän

Refluksi ei rajoja katso - myös melkoinen joukko norjalaisia kärsii refluksitaudin kourissa. Tauti on itse asiassa yleistynyt maassa huolestuttavasti runsaan 10 vuoden sisällä!

Tohtori Eivind Ness - Jensenin johtama norjalaistutkimusryhmä selvitti refluksitaudin (GERD) esiintyvyyttä Norjassa seuraamalla noin 30 000 norjalaisen terveyttä  keskimäärin 11 vuoden ajan vuosina 1995-1996 sekä 2006-2009. Tiedot saatiin Nord - Trondelag terveystutkimuksesta. Tutkimus on aineistoiltaan yksi laajimmista ja pitkäaikaisemmista refluksitautiin liittyvistä tutkimuksista.

Tutkimuksen alkaessa refluksioireilua (kerran viikossa) esiintyi 11,6% tutkittavista, mikä kohosi tutkimuksen loppupuolelle 17,1 % eli oireilua oli 47% enemmän. Refluksioireiden esiintyminen nousi kaiken kaikkiaan 30%, vakavien oireiden puolestaan lähes 24%. Refluksitauti lisääntyi kaikissa ryhmissä mutta vakavampia oireita ilmaantui eniten yleensä keski-ikäisillä. 

Tutkimuksessa naisilla ja vanhemmilla miehillä oli suurin todennäköisyys sairastua refluksitautiin.  Iän myötä naisille ilmestyi enemmän uusia tapauksia (vakavimmat niistä 60 - 69- vuotiaana).

 

     norja

 

Alle 40-vuotiaille naisilla refluksitautia oli vähiten; heistä myös 2% refluksioireilu  hävisi ilman lääkitystä. Vakavia oireita kärsivillä 98% oli lääkitys kun taas lieviä oireista kärsivillä vain 31%.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu refluksitaudin esiintyvyyden lisääntymisen syitä tarkemmin. Tutkijoiden mukaan taustasyynä on todennäköisemmin reilun ylipainon (IBM >30) lisääntyminen sekä siihen liittyvä refluksia provosoiva ruokavalio. Toisaalta tosin lääkärit tiedostavat myös, että tauti ei vältttämättä liity ylipainoon eikä huonoon ruokavalioon. Myös naisten hormonihoito saattaa olla eräs refluksia lisännyt tekijä. Oman osansa määrään tuo luultavammin myös se, että potilaat kuten myös lääkärit ovat oireista ja taudista tietoisempia kuin ennen.

Koska tautia sairastavilla on kuitenkin jonkinasteinen riski sairastua vaikeasti hoidettavaan ruokatorven syöpään, taudin lisääntyminen tässä määrin koettiin hälyyttävänä, koska sen pelätään johtavan myös vaikeasti hoidettavan adenokarsinoomaan lisääntymiseen.


(Lähteet: Acid reflux 50% more common than ten years ago, Medical News Today, 25.12.2011, As obesity rises, more suffer from acid reflux, healthfinder.gov, USA Department of Health & Human Services, 12/2011, Study: Acid Reflux on the rise, Heartburn/GERD Health Center, WebMD, 22.11.2011)


LINX - magneettinauha etenee USA:ssa

Euroopassa jo muutaman vuoden saatavilla ollut LINX Reflux Management System sai vihdoin maaliskuussa myös Yhdysvaltain ruoka- ja lääkeviraston FDA:n hyväksynnän ja on nyt myös saatavilla Yhdysvalloissa.

Tunnettu Mayo - klinikka (Florida) on Yhdysvalloissa ensimmäisten joukossa  tarjoamassa LINX - menetelmää perinteisen fundoplikaation lisäksi. Leikkauksia sairaalassa tehtänee nelisenkymmentä vielä tämän vuoden puolella.

Euroopassa LINX Reflux Management System on ollut saatavilla vuodesta 2010 alkaen. Tällä hetkellä sitä tarjotaan tietyissä sairaaloissa ja klinikoilla  Isossa - Britanniassa, Itävallassa, Saksassa, Italiassa ja Sveitsissä.


              linxucla.jpg            

 

LINX Reflux Management System perustuu magneettisen helminauhaan, joka asennetaan ruokatorven ympärille estämään ylösnousua. Nauha on joustava sallien isompipaineisemman nielaisun ruokailtaessa mutta estäen kuitenkin sen jälkeen vatsan sisällön ylösnousun ruokatorveen. Se ei kuitenkaan sovellu, jos henkilöllä on iso palleatyrä, Barrett - muutoksia tai aktiivinen ruokatorven tulehdus.

LINX - menetelmää pidetään  kokemusten perusteella turvallisena vaihtoehtona, johon  liittyy vain vähän mahdollisia haittavaikutuksia. Laite kehitettiin Mayo - klinikan ja Torax Medicalin välisenä yhteistyönä.

       Lue lisää LINX:stä:

(Lähteet: Mayo Clinic Florida to offer acid reflux treatment using Torax Medical's device, Medcitynews.com, 11.4. 2012, New GERD device offered at Mayo Clinic, Medical News Today 16.4.2012, kuva: San Diego Medical Centre, University of California, 2009, kuva UCLA:n luvalla)
Verkosta löytynyttä

  • Lääkkeistä raportoitiin haittavaikutuksia Fimealle vuonna 2011 1371 ilmoitusta 399 eri lääkkeestä. Lue Fimean  Haittavuosi 2011


Uutislista       Huhtikuu 2012