Uutisia

uutiskuva2012b







Syyskuu 2012

Uusi keino vaurioittavaa pepsiiniä vastaan?

Pulputtelemalla rentoutta kurkunpäähän

Ravintoneuvontaa netin kautta

Hoitajiltakin reseptejä

Verkosta löytynyttä




Uusi keino vaurioittavaa pepsiiniä vastaan?

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan refluksikot saattavat hyötyä vedestä, jonka pH on 8,8 eli tavallista huomattavasti emäksisempi.


Lääketieteen tohtori Jamie A. Koufman, maailman johtavampia refluksitutkijoita (Voice Insititute of New York), ja pepsiinin vaikutuksiin erikoistunut apulaisprofessori N. Johnston (Wisconsin yliopiston lääketieteellinen) tutkivat laboratorio - olosuhteissa erilaisten vesien vaikutusta pepsiinin neutraloimiseen sekä puskurikapasiteettia suolahapon suhteen. Tutkimuksessa käytettiin emäksistä Evamor – lähdevettä (sisältää luonnollista bikarbonaattia) sekä USA:n suosituimpia pullovesiä Aquafina ja Dasani.

 
Tulokset osoittivat emäksisen veden neutraloivan limakalvoon kiinnittyneen 3b - pepsiinin pysyvästi. Pepsiini (aktivoituneena alhaalta tai ylhäältä tulevan hapon vaikutuksesta) on solutasolla keskeisin tekijä refluksitaudin limakalvovaurioiden synnyssä, erityisesti ruokatorven ulkopuolisessa refluksitaudissa.

mp900321111.jpgTämän lisäksi Koufman ja Johnston huomasivat, että emäksisellä vedellä oli myös hyvä puskurikapasiteetti suolahappoa vastaan, mikä oli muihin testattuihin vesiin verrattuna huomattava. Pullovesillä (pH keskimäärin 6,7 – 7,4) ei ollut vastaavia positiivisia vaikutuksia pepsiiniin eikä suolahappoon.   

Tulosten pohjalta emäksisen veden käyttö tuo (vähähappoisen ruokavalion ohella) refluksikoille käyttöön uuden riskittömän apukeinon taisteluun pepsiiniä vastaan. Sivustollakin esitelty Koufmanin kehittämä vähähappoinen ruokavalio julkaistiin vuonna 2010 ja perustuu pääasiallisesti limakalvoille kiinnittyneen pepsiinin aktivoitumisen estämiseen.

 
Tutkijat toivat esiin luonnollisesti lisätutkimuksen tarpeen tulosten varmistamiseksi. Koufman ja Johnston ovat tämän vuoksi käynnistäneetkin kolme erillistä veden ja vähähappoisen ruokavalion käyttöön liittyvää tutkimushanketta, joissa tutkitaan edellä mainittujen vaikutusta mm.  Barrett – potilaisiin sekä vaikutusta yleensä refluksikkojen oireisiin että fyysisiin löydöksiin.   

Tutkimus julkaistiin tämän vuoden heinäkuussa Annals of Otology, Rhinology and Laryngology  – lehdessä.



(Lähteet: J. Koufman & N. Johnston, Potential benefits of pH 8.8. alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease, Annals of Otology, Rhinology and Laryngology, 2012,121, kuva: Microsoft, 2012)


Pulputtelulla rentoutusta nieluun ja kurkkuun

Onko lax vox – letku vielä tuntematon? Siihen kannattaa tutustua, sillä se on yksi arkipäivään hyvin soveltuva keino rentouttaa omaa ääntään ja kurkun lihaksia. 

img_4323.jpgLax vox - menetelmään kuuluu 35 cm pitkä silikoni – tai elintarvikemuoviletku, jonka halkaisija voi olla 9 – 12 cm (mikä tahansa letku ei siis käy). Toisena kappaleena toimii esim.  puolen litran muovipullo, jossa on hanavettä. 

                                                   
Letkulla on tarkoitus puhaltaa veteen rauhallisesti ja rentoutuneesti pitkää u – äänettä, niin että vesi kuplii. U- äännettä puhaltaen voidaan myös laulaa, jolloin saadaan vaihdeltua sävelkorkeutta. Letkun pään tulisi olla veden alla 1-2 senttiä, mitä voidaan myöhemmin lisätä 4-7 cm asti (syvyyttä varioimalla saadaan lisää vastusta).

Asento puhallettaessa on muistettava pitää hyvänä ja ryhdikkäänä, hartiat alhaalla. Hengitys tapahtuu nenän kautta ja lähtee palleasta ja vatsasta.

   

img_0105.jpg
              Vokologi, voice massage - terapeutti Jaana Tyrmi
              demonstroi lax vox -tekniikkaa.
                           

Puhaltelu saa aikaan monia positiivisia vaikutuksia ääniväylän alueella. Se mm. hieroo ja rentouttaa nielun ja kurkun rakenteita. Puhaltelun myötä kurkunpää laskeutuu ja ääniväylä pitenee; veden kuplinta heijastuu positiivisesti äänihuuliin. 
 

Lax vox sopii kaikille puhujille ja laulajille, jotka haluavat oppia ääniergonomiaa ja päivittäistä äänenhuoltoa. Sillä voidaan tehdä sekä äänen lämmittelyä että jälkivenyttelyä. Puhaltelua voidaan käyttää esim. äänellisesti rasittavan päivän aamuna, ennen ja jälkeen äänisuoritusta tai flunssan aikana. Lax vox kuuluu myös ääniterapiamuotoihin, joita käytetään toiminnallisiin ja elimellisiin äänihäiriöihin sairaaloissa ja puheterapeuttien vastaanotoilla.


Lax vox – letkun löytää halvimmillaan lähimmästä rautakaupasta, jossa hinnaksi tulee parisen euroa. Jotta tekniikka tulisi opittua oikein, lax voxin käyttöön on hyvä tutustua ammattilaisen johdolla esim. puheterapeutin vastaanotolla.


Lax vox on suomalaisen foniatriaan erikoistuneen dosentti, puheterapeutti Marketta Sihvon kehittämä ja sukua professori A. Sovijärven eripituisille lasisille resonaattoriputkille. M. Sihvo työskentelee Tampereen Yliopistollisen sairaalan foniatrisella klinikalla.


(Lähteet: M. Bonet & N. Bonet, Lax vox: Metodo de rehabilitacion vocal finlandes (Sihvo), Congreso Sociedad Medico de Foniatria Espanola, Leon, 2008,  M. Konttila, Työvälineenä ääni – miten huolehdin ääneni kunnosta, opinnäytetyö, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, Musiikin koulutusohjelma, 2012, M. Sihvo & I. Denizoglu, Lax Vox Voice Therapy technique, PEVOC, Groningen, Hollanti, 2007 A. Suurmäki-Lesonen, Vocal function exercises ääniterapiamenetelmä - tapaustutkimus, logopedian pro gradu - työ, Puheopin laitos, Tampereen yliopisto, 2010, kuvat: Suomen Refluksi, 2012)




Ravintoneuvontaa netin kautta


Laillistettu ravitsemusterapeutti THM Reijo Laatikainen (Lääkärikeskus Aava) on avannut elokuussa uuden verkkopalvelun nimeltä TerveVatsa. Palvelun tarkoituksena on antaa ravintoneuvontaa netin ja puhelimen kautta henkilökohtaisesti ja se on suunnattu pääasiallisesti toiminnallisista vatsavaivoista (esim. IBS, dyspepsia, ummetus) kärsiville henkilöille. Ohjaajat ovat laillistettuja ravitsemusterapeutteja. Palvelu on tarkoitettu yli 18 –vuotiaille.

terve_vatsa_2.jpg



Henkilökohtaisen ravintoneuvonnan hinta on 149e.  Sivustolta löytyy myös ravintoon liittyvää tutkimustietoa sekä keskustelupalsta.  

Reijo Laatikainen on myös suomentanut australialaisen IBS – potilaiden hoidossa käytettävän FODMAP – oppaan, jota on tilattavissa sähköisenä versiona n. 18e hintaan suoraan Monashin yliopiston sivuilta.

                       




Hoitajiltakin reseptejä



Suomi on saanut viime kesänä työelämään ensimmäisen ryhmän sairaanhoitajia, joilla on rajoitettu oikeus kirjoittaa lääkereseptejä potilaille. Vastaava käytäntö on käytössä monissa muissa maissa. Suomessa tavoitteena on auttaa syrjäseutujen lääkäripulaa ja helpottaa terveysasemien lääkäreiden työtaakkaa.


Määrättävien lääkkeiden joukossa on mm. yleisiä rokotteita, antibiootit angiinaan ja virtsatietulehduksiin sekä silmätipat märkivään silmätulehdukseen. Hoitajilla on myös oikeus jatkaa diabetes-, verenpaine – ja astmalääkitystä sekä uusia hormonaalisia ehkäisyvalmisteita. Refluksikoille määrättävät protonipumpunsalpaajat (PPI – lääkitys, happosalpaajat) eivät kuulu tähän joukkoon. Lääkkeiden määräämisen lisäksi heillä on myös muita tehtäviä kuten hoidon tarpeen arvioimista.

Nyt valmistuneet reseptihoitajat ovat saaneet runsaan vuoden lisäkoulutuksen sekä erillisen Valviran luvan. Suomessa koulutuksen saaneita on tällä hetkellä päälle 50. Heidän tietonsa ovat nähtävissä ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisten henkilöstörekisteri Terhikissä (ei kaikille avoimessa JulkiTerhikissä).   

Käytännön ongelmaksi osalla valmistuneista ovat muodostuneet palkkaerimielisyydet. Sosiaali – ja terveyden alan ammattijärjestö Tehyn mukaan uudet tehtävät tulisivat nostaa myös palkkaa 300-500e.

 
Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan tulevaisuuden koulutuksen tarve on noin 100 uutta reseptihoitajaa vuosittain.



(Lähteet: Hoitajat pääsevät nyt kirjoittamaan reseptejä, Hs.fi, 10.7.2012, Reseptihoitajat halutaan töihin jo kesällä, Iltasanomat, 26.5.2012, Reseptihoitajat pääsevät töihin kesällä, Mediuutiset, 7.5.2012, Reseptihoitajien palkoista syntyi kiistaa, MTV3.fi, 12.7.2012)




Verkosta löytynyttä

         
  • Istumatyö saa vatsan sekaisin
    Vähintään joka kymmenes, naisista jopa neljä kymmenestä, kärsii toiminnallisesta ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS)...  (HS.fi, 10.9., vastaa HS:n 10.9. ilmestynyttä artikkelia "Ärtyvän suolen arvoitus")




Uutislista         Toukokuu 2012