Keliaakikoille lisäkustannuksia uuden veromallin myötä
Luentosarja syömisestä ja ravinnosta
Ravintolisissä vakavia puutteita
Verkosta löytynyttä
Pepsiinitesti - askel kohti varmempaa LPR - diagnoosia?
Ruokatorven ulkopuoliseen refluksitautiin (LPR, silent reflux), joka tähän asti on ollut huomattavasti vaikeampi todentaa ja diagnosoida, on vihdoinkin tulossa nopea ja edullinen diagnosointikeino, jonka lupaillaan mullistavan alan diagnostiikkaa.
Yksinkertainen liuskatesti testaa pepsiinin esiintymistä syljessä. Pepsiiniä syntyy vain vatsassa, joten sen esiintyminen syljessä on konkreettinen todiste ylösnoususta. Testin kehittäjänä on refluksitaudin pioneeri J. Koufman (Voice Institute of New York).
Pepsiinitesti on tarkoitettu sekä ammattilaisten että potilaiden käyttöön. Se on erittäin tarkka hyödyntäen samaa mekanismia kuin esim. korkealaatuiset kotona tehtävät raskaustestit. Etuina on myös se, että testi on nopea, edullinen ja helppo tehdä.
Testissä henkilö sylkee pieneen kuppiin, johon testiliuska kastetaan. Testi on valmis 10 minuutin kuluttua. Jos liuska näyttää 2 tummaa viivaa (tai ylempi viiva on tumma), tulos on positiivinen eli syljestä löytyy pepsiiniä.
Toimituksen tietojen mukaan testiä ei ole vielä tällä hetkellä saatavilla.
(Lähde: Koufman’s Reflux test strips, Koufman Diagnostics, 2012, Knight, J., Lively, M.O., Johnston, N., Dettmar, P.W., Koufman, J.A., Sensitive pepsin immunoassay for detection of laryngeal reflux, Laryngoscope, 2005, 115)
Lesogaberaanin testaus keskeytetty
Lääkitykseen vain osittain reagoiville aikuisrefluksikoille ei ole vieläkään tiedossa lääkkeellistä helpotusta oireisiin, sillä kolmannen polven refluksilääkkeen kehitys ja testaus on valitettavasti keskeytetty aikaisemmin tänä vuonna.
Lääkkeen kehittäjän AstraZenecan mukaan lesogaberaanin (AZD 3355) tutkimus eteni erilaisten annoskokojen testaamiseen. Tulokset osoittivat kuitenkin vain vähäistä hoitovastetta kontrolliryhmään verrattuna, joten lääkkeen teho ei ollut toivottua tasoa.
Kakkosvaiheen tutkimukseen osallistui yli 650 potilasta, joille 4 viikon ajan annettiin kahdesti päivässä eri annosmäärä testattavaa lääkettä oman happosalpaajalääkityksen ohella. N. 20 – 26 % osallistuneista raportoi oireiden lievenemistä kun taas vastaava luku verrokkiryhmällä oli n. 18%. Vain isointa annosta nauttivilla oli astetta parempi tulos kuin verrokeilla.
Lesogaberaanin (AZD 3355) tarkoituksena oli tuoda helpotusta erityisesti niille refluksikoille, joilla perinteinen PPI-lääkitys ei täysin tehoa. GABA B- reseptoriagonistina sen oli tarkoitus vaikuttaa positiivisesti suoraan ruokatorven alasulkijan toimintaan eikä vatsahapon määrään kuten tämänhetkinen toisen polven happosalpaajalääkitys. Lääkettä kehitti lääkeyritys Astra Zeneca, joka on tuttu refluksikkojen keskuudessa happosalpaaja Nexiumin valmistajana.
Aikaisempi yritys kehittää alasulkijan toimintaan vaikuttava lääke (ADX 10055, Addex Pharmaceuticals) päättyi myös keskeyttämiseen kolmisen vuotta sitten. Syynä oli tällöin lääkkeen aiheuttama maksa-arvojen kohoaminen pienellä osalla tutkittavista.
Kolmannen polven refluksilääkkeiden kehitys siirtynee näillä näkymin kauas tulevaisuuteen.
(Lähde: Astra Zeneca, 2012, Lesogaberan development halts following disappointing results, wwwnews-medical.net, 10.7.2012, Shaheen, N.J., Denison, H., Björck, K., Karlsson, M., Silberg, D.G., Efficacy and safety of lesogaberan in gastroesophageal reflux disease: a randomized controlled trial, Gut, 23 June 2012, abstrakti)
Prepulsidin valmistuksen lopettaminen kuohuttaa
Refluksilasten puolella mieliä on tässä kuussa järkyttänyt erikoislupalääkkeen Prepulsidin (sisapridi) tuotannon pikainen lopettaminen, joka on yllättänyt niin lääkärit kuin refluksilasten vanhemmatkin.
Prepulsidia vastaavaa lääkettä ei ole saatavilla tällä hetkellä Suomessa, joten sen hoidollinen arvo on korkea. Tiedossa olevien haittavaikutusten vuoksi sen käyttöä valvotaan Suomessa erikoisluvin sekä EKG – tutkimuksella.
Janssen – Cilagin mukaan valmistuksen lopettaminen perustuu nimenomaan huoleen käyttäjien turvallisuuden ja hyvinvoinnin puolesta.
Refluksilapset ry tiedottaa:
”MTV3 käsitteli 17.10. 45 minuuttia -ohjelmassaan lääkeyhtiö Janssen-Cilagin ilmoitusta lopettaa sisapridin, kauppanimeltään Prepulsid, valmistaminen. Aihe on refluksitaudista kärsiville lapsille tärkeä ja yhdistys haluaa esittää oman kantansa.
Yhdistys on pahoillaan lääkeyhtiön päätöksestä ja toivomme asian järjestyvän tavalla tai toisella niin, ettei refluksilapsille koidu tarpeetonta kipua ja vaivoja hoitokatkon vuoksi. Luotamme siihen, että lasten refluksitautia hoitavat lääkärit löytävät ratkaisun ongelmaan. Tiedämme heidän etsivän korvaavaa tuotetta ja toivomme heille työrauhaa.
Refluksitaudissa on kyse toiminnallisesta häiriöstä, jossa hapan vatsan sisältö pääsee virtaamaan takaisin ruokatorveen. Sisapridi nopeuttaa vatsan ja suolen toimintaa siten, että vatsa tyhjenee nopeammin ja takaisinvirtaus vähenee. Arviolta noin 3-7% lapsista kärsii refluksioireista. Prepulsid on helpottanut heistä monen oireita ja kipua huomattavasti, joten Refluksilapset ry on nyt huolissaan refluksista kärsivien lasten hyvinvoinnista. Prepulsid on ollut Suomessa käytössä yli 10 vuotta ja on oikein käytettynä hoitohenkilökunnan mukaan turvallinen lääke, jonka käyttöä Suomessa valvotaan sekä erityislupamenettelyn kautta, että jokaiselle potilaalle tehtävin EKG-tutkimuksin.”
Joidenkin arvioiden mukaan apteekkien lääkevarastot riittänevät tämän vuoden loppuun. Muualla Euroopan markkinoilla on vastaavia tuotteita, joita on kenties mahdollista saada myös myöhemmin Suomeen.
Refluksilapset ry:n puolesta välitämme myös linkin asian puolesta esitettyyn adressiin, jonka voit käydä allekirjoittamassa täällä:
Helsingin Avoimen yliopiston Studia Generalia – luentosarja käsittelee tänä syksynä ruokaa ja elämää. Aiheisiin kuuluvat mm. syömisen evoluutio, ruoan monet merkitykset ja ravitsemuksen perusteet.
Luennot ovat maksuttomia, kaikille avoimia tilaisuuksia. Viimeiset kolme pidetään torstaisin 25.10., 15.11 ja 6.12. klo 17-19 (Porthania, Sali PI, Yliopistonkatu 3, Helsinki).
Valtiovarainministeriön asettaman sokeriverotyöryhmän väliraportissa viime heinäkuussa esiteltiin sekä makeis- että sokeriveromallit, jotka lisäisivät käytännössä näihin ryhmiin kuuluvien tuotteiden hintoja. Ensimmäinen ryhmä sisältää mm. leivonnaiset ja keksit, jälkimmäinen ryhmä puolestaan mm. murot ja myslit. Veromallien yhtenä tavoitteena on edistää terveellisempää ravitsemusta.
Keliakialiitto on esittänyt huolestuneisuutensa veromallista, koska se nostaisi jo ennestään huomattavasti kalliimpien gluteenittomien tuotteiden hintoja. Liitto ei katso, että keliakiaa sairastavia voitaisiin näillä toimilla ohjata tekemään terveellisempiä valintoja.
Vuonna 2011 keliaakikko joutui maksamaan keskimääräisesti kuukausittain 65e lisäkuluja ruokavalionsa vuoksi, joka on ainoa hoitokeino keliakiaan. Keliaakikoilla on mahdollisuus hakea Kelan ruokavaliokorvausta, joka tällä hetkellä on kuitenkin vain 21e/kk. Summa ei ole myöskään sidottu indeksiin, joten ostovoima on alhaisempi kuin korvauksen myöntämisen aloitusvuonna 2002. Keliakialiitto vaatii tästä syystä gluteenittomien tuotteiden jättämistä uuden veromallin ulkopuolelle.
Sokerityöryhmän lopulliset johtopäätökset ja suositukset julkaistanee vielä tämän vuoden puolella.
D-vitamiinia sisältävät ravintolisät ovat tuottaneet ikävän yllätyksen Itä-Suomen Yliopiston tutkimuksissa, raportoi Ylen Akuutti – ohjelma tämän viikon keskiviikkona. Iso osa tuoteselosteiden vitamiinimääristä ei ole ollut lähellekään luvatun suuruisia. Jopa täysin tyhjiäkin tuotteita mahtui tutkittavien joukkoon!
Tutkittavia tuotteita oli yhteensä 23 eri tablettia sekä 3 suihketta, jotka oli valittu satunnaisesti marketeista, apteekeista, terveystuotekaupoista sekä netistä. Tutkimus oli osa D-vitamiinitutkimusta 60-vuotta täyttäneille.
Ravintolisien tuotevalvonnasta vastaa Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto. Aikaisemmin ravintolisien myyntilupaan tarvittiin analyysitodistus mutta EU:n myötä pelkkä ilmoitus on riittänyt sen saamiseksi.
Itä-Suomen tutkimusryhmä jatkaa tutkimustaan keskittymällä vielä öljypohjaisiin D-vitamiinilisiin.
Johtaako puutteiden paljastuminen tuotevalvonnan tiukentumiseen, jää nähtäväksi. Mielenkiinto herää lukuisia muita ravintolisiä kohtaan – onko niidenkin määrissä vastaavia puutteita?