Refluksikon näkökanta: "Refluksitauti on nyt osa arkipäivää"Hannele, jolla on ollut refluksitauti 5 vuotta, kommentoi refluksitaudin itsehoitokeinoja sekä tautiin sopeutumista:

 

 

                  Minkälainen alkuvaihe sinun taudillasi oli?

maailmanpyr_172007.jpg"2 vuotta diagnoosia haettiin ja kieltämättä se oli tosi vaikeata aikaa! Työkykykin vain heikkeni silmissä vaikka mitään vikaa ei löytynyt. Kun diagnoosi/epäily vihdoin tuli, se oli helpotus. Nyt oli edes jotakin mitä pysty asian eteen tekeen!"

 

"Lukaisin noita itsehoito-ohjeita ja yleisiä selityksiä närästyksestä - ja olin varma, että vuoden tiukalla linjalla ja lääkityksellä olisin parantunut tai oireet lähes olemattomat! No, eihän se ihan näin mennyt sitten kuitenkaan ... En kuulunutkaan siihen suurimpaan  osaan, jotka saa taudin hallintaan pelkillä elintapa- ja ruokavaliomuutoksilla. Mistähän ja  minä vuonna nämäkin prosentit ja toteamukset on otettu?? Tarkemmin katsottuna teksteissä kyllä lukikin "voi", "saattaa", "ehkä" ja "luultavasti".

 

"Itsehoito-ohjeet kuitenkin taatusti mielestäni lievittää oireita. Ei ehkä kohtalaista refluksitautia sairastavilla niin paljon kuin lievillä tapauksilla - mutta ainakin jonkin verran! Joskus tietenkin tiukahko linja masentaa, kun tulokset eivät vastaa ihan täysin sitä työmäärää."      

 

"Rentoutumisharjoituksia tehdään miehen kanssa rentoutuskasetin avulla, stressinhallintakuviot ym on tuttuja jo viimeiseltä 10 vuodelta. Yörefluksia ei useinkaan ole, joten nukkuminen on nyt onneksi takaisin vaakatasossa. Kyllä siihen kohotettuunkin tietty tottuu. En tiedä kyllä aiheuttaako se rasitusta keholle pitemmällä tähtäimellä." 

 

                    Miten suhtaudut tautiisi tällä hetkellä? 

"Refluksitauti on ensimmäinen krooninen, lääkitystä vaativa tautini, joten sekin siinä vaati tietty oman sopeutumisensa. Erityisen kova pala oli sen huomaaminen, että vaikka kuinka yrittää, niin ei silti tule sitä toivottua lopputulosta."  

 

j0202104.jpg

 

"Refluksitauti on tällä hetkellä osa arkipäivää. Se ei ole mielessä koko ajan mutta se on huomioitava kuitenkin arkielämässä. Huonot kaudet on huonoja kausia - voimia vieviä ja työkykyä heikentäviä - kaikista keinoista huolimatta! Refluksin aiheuttamat vaikutukset olisi ehkä lievempiä, jos en olisi äänityöläinen. Tällä hetkellä todella huono kausi meneillään ja on vaikea muistaa, miltä hyvä kausi tuntuu!"

 

                  Entä tämä sivusto ja tulevaisuus?

Toiset reagoi kuulemma sairastumiseen toiminnalla -  ja sitä tämä sitten varmaankin minun puolelta on. "Tarttis tehdä jotakin" tuli kyllä mieleen, kun keskustelupalstoja selasi . Näinkin yleinen tauti mutta ei minkäänlaista yhdistystä tai tahoa, jonka puoleen kääntyä! Eihän se tiedon hankkiminen ja vertaistuki sitä tautia tietenkään poista mutta auttavat ne hahmottaan tautia ihan erilailla - ja lohduttaa, että on muitakin, jotka tämän kanssa joutuu taistelemaan! 

 

Haaveena tietenkin olisi saada aikaiseksi toimintaa, ensi-infoa, vertaistukea. Yhdistys/seura olisi hyvä - kunhan löytyisi ihmisiä, jotka haluaisivat mukaan toimintaan! Katsotaan nyt, miten asiat tästä lähtee etenemään... Toivottavasti tästä sivustosta joku refluksikko saa lisää tietoa taudistaan ja kenties sitä paljon puhuttua vertaistukea...

 

                         Refluksettomia hetkiä kaikille!

 

                   j0400090.jpg                

                           

                                      Kuvat: Microsoft, www.freeimages.co.uk