Keskustelu

KamomillaGastroskopia tehty, mitä vielä?20.2.2022 15.23
Terve, jaksaisikohan joku konkari vastata vaikka lyhyestikin, mikä olisi multa järkevää käytöstä huomenna illalla, kun menen terveyskeskukseen yleislääkärille. Ph-mittaus? Ylävatsan ultra? Muuta?

Tilanne on se, että rajun ahdistus- ja stressijakson jälkeen mulla puhkesi refluksi viime marraskuussa. Luultavasti kurkkurefluksia mulla on ollut vuosia, mutta sitä on pidetty allergisena nuhana tai astmatyyppisenä oireiluna ilman astrmaa. Teetin yksityisellä gastroskopian joulukuussa, koska tk ei ollut kiinnostunut asiasta (olen yli 50 v.)

Söin PPI:tä (esomepratsoli) pari kuukautta, mutta sen aikana tuli niin ikäviä vatsakipuja ja ummetusta, että vaihdoin sen ensin toiseen (Pariet) ja pari viikkoa sitten Pepcidiin ja Gaviscon Advanceen. Marraskuun jälkeen, lääkkeiden tauottamisyritysten aikaan kurkku meni tosi huonoksi. Nielu oli rikki, yskä kamalan kuuloinen ja ääni hauras, väsyvä ja särkyvä. Nyt tilanne kurkussa on se, että jos tauko päivän aikana lääkkeiden välillä venyy liian pitkäksi, kurkussa on polttava tunne, yksi kipeä piste (sama ollut jo joulukuussa). Lisäksi välillä niskassa pistelee ja korvissa on ikävää tuntemusta.

Kurkkuoireiden lisäksi vatsaoireet ovat jatkuneet, joskin melko maltillisina. Välillä polttelee oikella puolella (sappi? paksusuoli?). Huolestuttavinta tässä on, että olen laihtunut joulusta 5 kiloa, mikä on mulle paljon, ja olen nyt "merkittävästi alipainoinen". Ruokavalio on kyllä kaventunut, kun olen noudattanut vähähappoista dieettiä. Välillä huolestuttaa aivan hemmetisti, että voiko tää kaikki todella olla refluksia. Tämän palstan juttujen mukaan voi. Se lohduttaa.

Yleisvointi mulla on huonontunut rajusti syys-lokakuusta lähtien, töitä en pysty tekemään normaaliin tahtiin enkä muitakaan asioita entiseen malliin. Sairauden tunne on ja pysyy taustalla, vaikka välillä on jo henkisesti valoisampia päiviä.

Kiitos, jos jollain on suositella jotain tutkimuspolkua tähän tai vaikka jotain vihjettä siitä, miten huomisen lääkärin saisi kuulolle tämän huolen suhteen.

KesäheinäRe: Gastroskopia tehty, mitä vielä?20.2.2022 16.14
Hei Kamomilla! Kirjoitappa ylös nämä tärkeämmät asiat kun menet lääkärille, ja luet vaikka lapusta ja kerrot kaikki tuntemuksesi lääkärille, niin mitään ei unohdu. Toivottavasti saat apua, sressi ja ahdistus pahentaa refluksia ja refluksi myös aiheuttaa niitä.

KamomillaRe: Gastroskopia tehty, mitä vielä?20.2.2022 18.44
Kiitos, Kesäheinä! Joo, täytynee kirjoittaa. Ajattelin toisaalta, että mitä vähemmän ja vähemmän kiihkeästi puhun, sitä täysjärkisemmältä vaikutan. Tässä lipsahtaa tosi helposti osastoon "hysteerinen ämmä".

PihlisRe: Gastroskopia tehty, mitä vielä?20.2.2022 21.50
Voin samaistua tilanteeseesi sikäli, että minullakin painoa oli jo alkujaankin vähän. Suorastaan hävettää, kun bmi jo 17 kieppeillä. Ja terveys toki huolettaa. Annosten suurentaminen on täysin mahdotonta, koska polte ja refluksi ärtyvät samantien.
Mulla itseasiassa PPI aiheuttaa syömisongelmia, koska ruoka ei sula ja suolisto menee aivan sekaisin. Toivottavasti saat apua tilanteeseesi! Oletko löytänyt sopivaa ruokavaliota?

KamomillaRe: Gastroskopia tehty, mitä vielä?21.2.2022 8.54
Voi, Pihlis! I feel you. Sama homma mullakin PPI:n kanssa. Kahden kuukauden kohdalla alkoi suolisto olla sekaisin. En tietysti voi olla satavarma että liittyy lääkkeeseen. Mutta sitä ennen ei ollut mitään ongelmaa. Ei mulla kyllä proteiini tunnu helposti sulavan Pepcidinkään kanssa. Ruokavaliota olen pitänyt Acid Watcherina eli vähähappoisena. Jugurtin otin ohjelmaan vähän aikaa sitten ja voi olla se tekikin kurkun taas huonommaksi. En tiedä. Hieman raskasta tämä alituinen syömisten ja lääkkeiden ja lisäravinteiden ja kaiken kyttääminen ja ajoittaminen. Ei oikein vähennä stressiä. Paino oli noussut tänä aamuna 100 grammaa. Painoin vuosi sitten 10 kg enemmän.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: