Keskustelu

The Burning ManJatkuva polte9.5.2024 10.41
Nyt tarttis vähän vertaistukea.

Taustaa:
20 vuotta refluksioireita takana, jotka pysynyt täysin hallinassa päivittäisellä Somacilla. Ei ole ollut mitään väliä mitä syön niin pitkään, kun olen Somacia nappaillut. Ei ole ollut närästystä, ei poltetta, ei mitään ongelmaa. Mutta koska olen syönyt lääkettä vuosikausia päivittäin, alkoi minulle tulemaan erilaisia imeytymishäiriöitä (D-vitamiini, rauta) ja erilaisia ahdistustiloja, masennusta jne.

Päätinkin viime syksynä kokeilla annoksen laskua ja sairastuin samantien jonkinlaiseen virusinfektioon, jonka jälkeen polte on ollut yli puoli vuotta jatkuvaa ja päivittäistä. En koe, että se on närästystä niinkään, vaan ikäänkuin sellaista ärsyttävää, allergiselta vaikuttavaa poltteentunnetta kurkussa/nielussa ja välillä jopa kielessä, joka toisinaan tuntuu hieman turpoavan tai muuttuvan kankeaksi.

Kävin gastroskopiassa, jossa ei löytynyt oikein mitään. Ruokatorven alaosa vähän punoitti, LES hieman väljä, mutta patologin mukaan kaikki oli kunnossa ? ei tulehdusta tai mitään muutoksia solutasolla.

Sitten mentiin manometriaan ja 24 tunnin pH-mittaukseen. Manometriassa todettiin täydellinen peristaltiikan puute, mutta sulkijalihakset ja nielu toimivat kuitenkin normaalisti. Alemman sulkijalihaksen paine aivan viitteen alarajalla, mutta silti viitteen sisällä. Ylempi sulkijalihas täysin normaali. pH-mittauksessa todettiin lievästi lisääntynyt happorefluksin määrä (viite taitaa olla siinä 50 kertaa/vrk ja minulla oli vähän päälle 60 krt).

Diagnoosina refluksitauti ja hoitona ruokavaliomuutokset ja PPI-lääkitys. Kokeilin ensin palauttaa Somacin takaisin, mutta se ei auttanut poltteen tunteeseen lainkaan. Sitten kokeiltiin esomepratsolia (2x 20mg/pv ja sitten 2x 40mg/pv). Ei mitään vaikutusta poltteeseen, mutta suolisto/ruoansulatus pysähtyi täysin ja alkoi vatsakivut, ummetus jne. Sitten vaihdettiin Parietiin (2x20mg/pv), joka sopii vatsalle selkeästi paremmin, mutta tuntuu auttavan jopa vähemmän kuin Somac. Polte on ja pysyy. Aamulla herätessä sitä ei ole, mutta heti kun syön jotain, polttelu alkaa. Se tuntuu alkavan jopa vedenjuonnista.

Ruokavaliot kokeiltu, eikä ne tunnu omalla osallani vaikuttavan tilanteeseen juuri mitenkään. Vähähiilihydraattinen ruokavalio vie turvotuksen vatsasta pois, mutta ei vaikuta poltteentunteeseen mitenkään. Lisäksi ruuhkavuosia elävänä, kahden pienen lapsen kanssa ei minulla ole mitään mahdollisuutta alkaa säätämään mitään FODMAP:ia tai vastaavaa, kun on koko ajan kiire ja jotain ravintoa on vain saatava pöytään.

Hieman testailin myös vaihtoehtolinjoja, kuten veteen laimennetun omenasiiderietikan juomista, mutten oikein uskalla niitä omin päin jatkaa. Turvotteluun omenasiiderietikka auttaa saman tien, mutta vaikea on sanoa, että auttoiko se refluksiin mitenkään. Suolahappokapseleitakin olisi kaapissa, mutta en ole niitäkään uskaltanut kokeilla.

Onko kenelläkään ollut tällaista vastaavaa poltteluongelmaa ja jos on, oletteko löytäneet apua jostain?

Alkaa olla nimittäin vähän epätoivoinen olo, kun jokainen lääkäri vain levittelee käsiään ja käskee syömään PPI:tä, vaikka ne ovat jo aiheuttaneet imeytymishäiriöitä. Leikatakaan ei voi, koska peristaltiikka puuttuu.

The Burning ManRe: Jatkuva polte9.5.2024 10.47
Sellainen lisäys vielä, että ainoa tapa, jolla poltteentunteen saan pois on Menthol-purkka. Se vie tunteen heti pois ja tunne pysyy poissa purkan jauhamisen jälkeenkin max muutaman tunnin, kunnes se taas palaa.

Tämän vuoksi päivät meneekin nykyään pitkälti purkkaa jauhaen.

Mummi 55Re: Jatkuva polte10.5.2024 19.31
Hei Burning Man
Kiinnitin huomioni kun kerroit masennuksesta ja ahdistuksesta,onko sulla niihin mitään lääkettä?Kun itse huomannut että ahdistus josta kärsin pahentaa huomattavasti refluksia ja viikko sitten aloitin siihen lääkityksen.
Kovista poltteluista kärsin myös,illat usein pahimpia.Istun sohvalla tuskanhikisenä.Itellä auttanut kylmä rasvaton maito joka vienyt pahimman poltteen.Mulla lisäksi ibs joka osaltaan vaikeuttaa oireita.

The Burning ManRe: Jatkuva polte10.5.2024 22.43
Tervehdys Mummi,

On mulla aikoinaan ollut pitkäänkin lääkitys mm. paniikkihäiriöihin. Varsinaisesta ahdistuksesta ja masennuksesta olen kärsinyt vasta viime vuosina ja kokeilin niihinkin lääkehoitoa, mutta se ei toiminut toivotulla tavalla ja aiheutti enemmänkin haittavaikutuksia. Olen päätynyt siihen, että itselle sopii henkisen puolen asioiden hoitamiseen paremmin liikunta ja esimerkiksi päivittäinen kylmäaltistus, kuin lääkehoito.

Selkeästi vain huomaan suoliston yhteyden mieleen ja jos pitkiä aikoja syön happosalpaajia, alkaa ahdistus ja masennus voimistumaan. Tämän vuoksi haluaisinkin lääkkeistä eroon, mutta tosiaan haastavaltahan tämä tilanne näyttää.

Mitä lääkettä sinä käytät ja onko se auttanut ahdistukseen ja myös refluksiin?

Itselläkin on lievää IBS-oireilua ollut vuosikausia jo silloin tällöin, muttei mitään tällaista mitä tällä hetkellä käyn läpi. Kuitulisää kokeilin sen hoitoon, mutta ei tunnu pahemmin vaikuttavan.

Taidanpa itsekin ottaa rasvattoman maidon takaisin ruokavalioon. Olen ollut tässä pidemmän aikaa jo maidottomalla, mutta rasvaton maito on itsellä myös ainoa ruoka-aine, joka selkeästi auttaa närästyksen tunteeseen.

Mummi 55Re: Jatkuva polte11.5.2024 15.37
Hei BM, Mulla siis käytössä Escitalopram, jonka jouduin taas aloittamaan 2.5. kun tuli niin kamalat ahdistusoireet.Mulla on ennestään masennustaustaa jo useamman vuoden takaa,masennus/ahdistus uusinut.Viimeksi 2019 oli Essi käytössä kun oli myös ibs oireet uutena ja refluksi.Pari vuotta olin tosi tiukalla ruokavaliolla ja oireet helpotti.Ja kun ne helpotti aloin pikkuhiljaa syömään kaikkea minkä olin jättänyt.Lisäksi lopetin Essin syömisen elokuussa -22 tai siis aloin vähentää silloin niin että olin lääkkeetön toukokuussa-23.Halusin lääkkeettömäksi myös koska sain aina huonoa kohtelua tk:ssa kun lukivat että käytän masennuslääkettä.Yksityinen psykiatri tosin sanoi että tulee olemaan loppuelämän lääkitys koska niin usein masennus/ahdistus uusinut.Mutta enhän minä uskonut ja tässä sitä nyt ollaan taas.Eli ahdistus minulla selkeästi pahentaa oireita.Olen vuodenvaihteessa muttanut uudelle paikkakunnalle ja mies jäi eläkkeelle eli on nyt 24/7 paikalla mikä rassaa myös. Halusin nyt vielä tämän lääkkeen kokeilla,vielä ei vaikutusta.Eilen illalla taas tuskissani katselin kiekkoa,kauhee polte alkoi 22 maissa niinkuin useimpina muinakin iltoina. Kävin huhtikuussa gastroenterologilla joka oli sitä mieltä että ei pidä liikaa lääkitä ja että se polte johtuu kun olen ahdistunut ja ruokatorvi jotenkin reagoi siihen.Ei ainakaan vielä mitään edistystä missään.Pienoinen epätoivo valtaa mielen aika usein ja on hienoa saada jonkinlaista vertaistukea,mies kun ei ymmärrä alkuunkaan,ei hänen kanssaan voi tästä puhua. Mutta huomenna äitienpäivä ja hyvää sellaista sinnekin,kakkuakin olisi mutta taitaa olla parasta jättää muille. Anteeksi huono kirjoitus,olen vähän onneton näissä jutuissa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: