Keskustelu

EpätietoinenLiittyykö refluksiin?12.2.2022 19.09
Puolen vuoden sisällä on kaksi kertaa suuhun ilmestynyt kuin tyhjästä kellertävästä massasta koostuva palanen. Se.on täysin hajuton, hienojakoista, aavistuksen öljyistä massaa. Kummallakin kerralla refluksioireet ovat olleet "päällä". Googlettamalla en ole löytänyt mitään vastaavaa. Onko kokemuksia?

RentukkaRe: Liittyykö refluksiin?12.2.2022 19.26
Se on varmaan sylkikivi, minulla niitä tullut joskus suuhun. Ei välttämättä Liity refluksiin.

EpätietoinenRe: Liittyykö refluksiin?12.2.2022 20.02
Rentukka, mitään poskikipuja ei ole ollut, mutta ilmeisesti se voi olla oireeton. Olivatko kivet pehmeitä? Tämä oli pitkulainen ja aivan pehmeä.

RentukkaRe: Liittyykö refluksiin?13.2.2022 8.25
Ei minullakaan ollut mitään kipuja, niitä vain yhtä äkkiä oli suussa. Toinen oli valkoinen ja kova, toinen pehmeämpi, muistan,että ne niissä oli joku haju.
Kävin niistä sitten lääkärissä ja hän koitteli sylkirauhasia, mutta ne ei edes olleet turvoksissa, totesi sitten, että joskus niitä vain tulee ilman näkyvää syytä.
On niitä myöhemminkin joskus tullut ovat kielen alla ensin.
Vuosia sitten sylkirauhaset ultrattiin, mutta ei ollut mitään erikoista.

_VP_Re: Liittyykö refluksiin?13.2.2022 10.15
Kuvauksesi perusteella todennäköisesti proppu (engl. tonsil stone) tai sylkikivi (engl. sialolithiasis / salivary calculi / salivary stones). Proput lienee selvästi yleisempiä. Googlella löytää suomeksi ja erityisesti englanniksi kuvia molemmista joita voit verrata omiin löydöksiisi.

Henkilökohtaista ?mutu?-kokemusta proppujen lisääntymisestä närästyksen aikana on, mutta yleisesti hyväksyttyä lääketieteellistä todistetta refluksin ja proppujen yhteydestä ei ole.

EpätietoinenRe: Liittyykö refluksiin?13.2.2022 21.12
Kiitos vinkeistä. Hakusanalla 'salivary stone' löytyi samannäköinen kuin omani. Proppuja on ollut aiemmin ja ne tunnistaa kyllä hajusta...Pelkäsin, että mokoma on noussut jostain ruokatorvesta/mahalaukusta ja on oire jostain vakavasta, neurootikko kun olen sairauksien suhteen...

_VP_Re: Liittyykö refluksiin?14.2.2022 10.19
Minulla on sylkirauhasen tukkeuma joskus aiheuttanut pienen paiseen kielen alle, mutta sylkikiviä ei ole ollut. En asiasta varsinaisesti tiedä, mutta: Sylkikiville ei voi käsitykseni mukaan mitään eikä ne ole käsitykseni mukaan ikinä oire mistään vakavammasta. Symmetrisesti (2 kpl, molemmin puolin) ilmenevänä tuskin johtuvat mistään lokaalista tulehduksestakaan tms. Jos asia vaivaa, niin sylkikivistä voi kysyä vaikka terveydenhoitajalta, esim. julkisen puolen terveysneuvonnasta tai työterveydestä, mutta tuskin sieltä hirveästi lisätietoa on saatavissa ellei satu joku sellainen kohdalle jolla on omakohtaisia kokemuksia.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: