Keskustelu

Mt77Uusi refluksikko / Ärtyvän suoli26.1.2022 8.53
Alkuun kiitokset kaikille, jotka ovat täällä vuosien mittaan kertoneet omista oireistaan ja hoidoistaan. Itse uskaltaudun nyt kirjoittamaan ensimmäistä kertaa. Olen muutaman vuoden kärsinyt närästyksestä, sekä muista refluksitaudin kaltaisista oireista. Keskustelupalstaa selatessani olen huomannut, että kaltaisiani on todella paljon, eivätkä oireeni ole välttämättä niin kuviteltuja, kuin olen aiemmin luullut.

Itselläni rinnanaluspoltteet kasvoivat viime kesänä todella koviksi ja niitä tuli useamman kerran viikossa. Polte tuntui pahimmillaan oikeasta korvasta rintalastan alle. Poltteen lisäksi mahalaukun sisältöä saattoi virrata varoittamatta, esimerkiksi kävellessä suuhun asti.

Muita oireitani:
- limainen kurkku, palan tunne kurkussa
- paineen tuntua kurkussa
- paineen tuntua rinnalla, hengenahdistusta
- ilmavaivat, röyhtäily, piereskely
- vatsakramppeja
- aamuisin paha maku, sekä limainen kerros suussa
- hampaista kiille mennyt

Hakeuduin viime syksynä tutkimuksiin närästyksen, sekä vatsavaivojen johdosta. Kiitos laajan työterveyden tutkimukset ovat edenneet joutuisasti. Aluksi minulle määrättiin Somacia, mutta ne eivät täysin poistaneet oireitani. Lääkitykseni vaihdettiin Esomeprazoliin, 40mg/päivä. Polte, sekä takaisinvirtaukset ovat lähes hävinneet. Muita oireita on edelleen. Pääsin mielestäni aika pikaisesti tähysytksiin. Minulle tehtiin noin 2 viikkoa sitten Gastroskopia, sekä Kolonoskopia. Kolonoskopiassa ei havaittu mitään, joten vatsavaivat hieman mysteeri. Keliakia, Laktoosi-intoleranssi, Crohn, sekä paksusuolen haavaumat poissuljettu. Oma veikkaukseni on, että vatsavaivat (krampit, ripulointi) johtuvat ärtyvän suolen oireyhtymästä, tai osittain refluksista? Gastroskopiassa minulta löydettiin "useamman" skoopin mentävä liukuva palleatyrä, sekä väljä sulkija. Ruokatorvessa tulehdus oli rauhallinen. Tämä saattoi tosin johtua jo yli 1 kuukauden happosalpaajakuurista. Gastrokirurgin mielestä Esomeprazol-kuuria on syytä jatkaa... Koepalatuloksista saan kuulla ensi viikolla. Kurkkupolilla itselleni tehtiin myös tähysytys nenän kautta. Toisessa äänihuulessa havaittiin ja kuvattiin polyyppi/kohouma. Toinen nielurisani on myös huomattavan paljon suurempi kuin toinen. Näistä minulla on kontrolliaika helmikuun puolessa välissä.

Mielenkiinnolla odotan miten itselläni tauti/hoidot etenevät? Samaistun täysin muihin refluksia sairastaviin. Tämä on todella elämää haittaava ja moneen asiaan vaikuttava sairaus. Oma elämäntapani on ollut huono. Alkoholia ja tupakkaa on mennyt, eikä ruokakaan ole ollut sitä terveellisintä. Ikää on 44v ja yli 20 vuotta huonoilla elintavoilla. Nyt olen vähentänyt alkoholia, sekä tupakkaa. Lautasella on myös salaattia, sekä olen kiinnittänyt enemmän huomiota muutoinkin ruokavalioon.

Palletyrän löytö oli jopa helpotus. Sai itselleen selvyyden, ettei kaikki oireet ole mielikuvitusta, vaan oikeasti löytyi jotain selitystä oireille.

Itseäni mietityttää lähinnä refluksin ja ärtyvän suolen yhteys?

Pahoittelen pitkästä ja hiukan sekavasta kirjoituksesta!

_VP_Re: Uusi refluksikko / Ärtyvän suoli13.2.2022 15.53
Mulla on ainakin molemmat (ärtyvä suoli ja refluksi) jollain tasolla diagnosoitu. Loogisesti ajatellen ruoansulatuskanavan häiriöitä voi olla koko matkalla aukosta-aukkoon ja voivat liittyä toisiinsa. Olen huomannut, että paras hoito on ollut itselle sopivan ruokavalion selvittäminen, mieleisen liikunnan lisääminen (ja samalla suunnilleen optimipainossa pysyminen sekä unen laadun parantuminen), ja alkoholin käytön minimointi. Lääkkeitä tarpeen mukaan eikä lainkaan tupakkaa, nikotiinituotteita, eikä kofeiinia. Ei myöskään ibuprofeenia. Tällaisilla ohjeilla elelen ärtyvän suolen, ajoittaisen dyspepsian ja redfluksin kanssa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: