Keskustelu

Mitä seuraavaksiMitähän tekisi10.11.2021 12.10
Hei,

Olisiko vinkkiä mitä tekisin seuraavaksi. Todettu keskivaikea refluksi ja palleatyrä. Ollut vuosia. Pärjäsin melko hyvin säännöllisellä syömisellä ja karsitulla ruokavaliolla, kunnes kurkku alkoi oireilemaan uudella tavalla viime vuonna. Kävin TAAS gastroskopiassa ja ei mitään ihmeellistä sitten edellisen. Rupesin syömään uudelleen Somacia, josta olin ruokavaliolla päässyt eroon, mutta nyt kurkkuoireisiin ei mikään muu auttanut. Nyt olen syönyt Somacia muutaman kuukauden. Meni ihan ok, mutta nyt näyttää, että jatkuva lääkkeiden syönti ei enää auta, vaan vatsavaivat palaavat. Lääkäri totesi, että ei kannata leikata. Liikaa riskejä sivuoireisiin ja -vaikutuksiin nähden. Nykyään leikkaavat todella harvoin. Suussa on maistunut paska viimeiset 20 vuotta, ääni on käheä, joka ikinen aamu alkaa kurkusta kovettuneiden limaklönttien kakistelu ja vatsaan koskee. Huoh. Vinkkejä?

FlurexRe: Mitähän tekisi14.12.2021 18.57
Moi,

tämä on kyllä niin outo tauti, että ei oikein ota selkoa mikä milloinkin auttaa. Itselläni todettiin redluksitauti 2015 gastroskopian yhteydessä. Siinä vaiheessa pallean kohta oli jo aika kipeä ja esim. saunassa ollessä lämpö alkoi tuntua ensin juuri pallean kohdalla.

Lääkäri määrä esomeprazolit ja söin niitä muistaakseni ainakin kuukauden ja olo tuntui paranevan. Kesällä 2016 lopetin esomeprazolin ja olo pysyikin hyvänä useamman kuukauden. Se olikin pitkäkestoisin oireeton jakso ja sen jälkeen oireet ovat olleet enemmän tai vähemmän päällä.

Noiden PPI -lääkkeiden teho taitaa hiipua ajan myötä enkä ole itsekään uskaltanut niitä kovin pitkiä aikoja syödä, kun jatkuvasti tulee esiin uusia haittavaikutuksia.

Käytin myös melko pitkään iltaisin piihappoheeliä sekä 1-2 Galieve purutabletteja, mutta näidenkin kanssa yleensä heräsin yöllä närästykseen ja käytän vielä melko korkeaa kiilatyynyä patjan alla sekä nukun vasemmalla kyljellä niin paljon, kuin mahdollista.

Nyt sitten 2021 syksyllä ajattelin kokeilla omenasiiderietikkaa ja betaiinihydrokloridi + pepsiini -tabletteja. Etikkaa sekoittelin veteen kaksi ruokalusikallista ja join tämä sörsselin pari kertaa päivässä. Tosin ensimmäisen pullon jälkeen vaihdoin Lifen omenasiideritabletteihin. Betaiinihydrokloridi + pepsiinitabletteja (puhdistamon) otin kerran päivässä illallisen ensimmäisen annoksen yhteydessä. Söin siis kohtuullisen pieniä annoksia kerralla.

Tähän sitten lisäksi vielä sinkkisitraattitabletteja. Tämä resepti tuntuikin toimivan kohtuullisesti, mutta jos kurkku on valmiiksi huonossa kunnossa, niin en tiedä mitä nuo happamat pillerit sitten tekevät.
Itse lähdin tuolle linjalle testaamaan, kun jostakin Youtuben syövereistä kaivoin taas yhden videon, jolla todettiin, että vatsanportin sulkijalihas sulkeutuisi paremmin, jos vatsan sisältö on riittävän hapanta ja että monia refluksikoita voikin vaivata vatsahappojen erittymisen väheneminen eikä liikahappoisuus.
Tuon lisäksi siis nukun kiilatyyny patjan alla ja vasemmalla kyljellä.

Muita kokeiltuja juttuja on pallealihaksen vahvistaminen hengitysharjoituksilla. Taasen jossain Youtube videolla todettiin, että siitä voi olla apua, mutta harjoitteita pitää muistaa tehdä useampaan kertaan päivässä ainakin kuukauden ajan (muistaakseni), ennen kuin potentiaalista apua niistä voisi olla.
Itse en nyt osaa sanoa tästäkään olisiko se auttanut. Vähän huonosti olen kyllä niitä muistanut tehdä ja välillä tuntuu, että ne olisivat pahentaneetkin tilannetta. Kannattanee kokeilla. Voin kaivella mainitsemiani youtube -videoita mikäli kiinnostusta riittä. Ovat kyllä englanniksi.

FlurexRe: Mitähän tekisi14.12.2021 19.11
Vielä lisäyksenä, että nyt on toista päivää kokeilussa Iherbistä tilattu Doctor's Best, PepZin GI, Zinc-L-Carnosine Complex. Eli sisältävät sinkkikarnosiini -yhdistettä, joka on joillakin auttanut. Saapa nähdä onko tästä sitten itselle apua.

Jos sinkkikarnosiiniä aikoo hankkia, niin kannattaa olla tarkkana, että ostaa nimenomaan sinkkikarnosiiniyhdistettä eikä sinkkiä ja l-karnosiiniä erikseen. Niitäkin tuotteita on markkinoilla.

Sinkkikarnosiinistä on saatavilla myös jauhemuotoinen versio sinkkikarnosiini.com :sta, mutta näyttää olevan loppuunmyyty juuri nyt. Tässä jauheessa on myös l-glutamiinia, jota söin pari purkillista aikoinaan erikseen jauheena, mutta en tuilloin huomannut järisyttäviä vaikutuksia.

HapottajaRe: Mitähän tekisi24.11.2023 8.41
Flurex, miten sulla menee nykyään tuon omenaviinietikka + suolahappo -yhdistelmän kanssa? Itsellä hyvin samanlainen tausta kuin sulla ja aloitin tänään omenaviinietikan litkimisen.

FlurexRe: Mitähän tekisi6.5.2024 1.37
Hapottaja, pahoittelut vastauksen reilusta viipymisestä. Olet varmaan jo saanut selville auttoiko omenaviinietikka vai ei, mutta..

Itselläni se tuntui alkuun auttavan hyvinkin (placebo efekti?), mutta mielestäni teho kyllä väheni aika nopeasti, ehkä viikoissa. Tosin tästä ei voi juuri vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, sillä voihan olla, että esim. säännöllisesti juomani pari kahvikupillista kumosivat etikan vaikutukset jne.
Tiivistettynä siis itselleni jäi vähän kahtiajakoiset kokemukset siitä.

Käytin nyt viimeiksi 100 kpl paketin Somacia ja senkin teho alkoi hyytyä
jo muutaman viikon käytön jälkeen. Yöllistä refluksia lääkekään ei korjannut. Nyt sitten lopetin Somacin ja refluksi toki on olemassa, mutta mielestäni happaman nesteen virtauskerrat vähenivät. Toki silloin kun vatsan sisältöä pääsee ruokatorveen, se on happamampaa, kuin lääkkeiden kanssa.

Somacin kanssa tuntui siltä, kuin vatsanportin sulkijalihas olisi vähän jatkuvasti auki. Yleensä refluksikkoja kehotetaan nukkumaan vasemmalla kyljellä, mutta PPI lääkkeiden kanssa ruokatorven ärsytys oli vähäisempää oikealla kyljellä nukkuessani. Nyt taas ilman lääkkeitä vasemmalla kyljellä on parempi nukkua ja vähemmän refluksikohtauksia.

FlurexLES lihaksen vahvistaminen nielemällä "ylämäkeen"6.5.2024 1.57
Törmäsin tänään PubMedissä artikkeliin, jossa yksityishenkilö kuvasi prosessin, jolla oli todennäköisesti onnistunut vahvistamaan vatsanportin sulkijalihasta (LES). En muista sallittiinko täällä linkkejä, joten laitan artikkelin PubMed -otsiko viesin loppuun, jolloin se löytyy hakukoneilla.

Tiivistettynä siis, refluksista pitkään kärsinyt henkilö oletettavasti onnistui vahvistamaan LES sulkijalihasta nielemällä ruokansa niin, että pää oli vatsaa alempana, jolloin ruokatorven lihakset (LES mukaanlukien?), joutuivat tekemään enemmän työtä ruoan työntämiseksi vatsaan.

Asento, jossa harjoitukset oli tehty oli seuraava. Henkilö meni polvilleen noin 16cm korkealle korokkeelle ja kumartui eteenpäin niin, että hänen käsivartensa olivat lattiaa vasten ja kämmenet ylöspäin. Tämän jälkeen hän nojasi päänsä kämmeniä vasten, jolloin ruokatorvi jää pieneen ylämäkeen.

Henkilö sanoi syöneensä päivittäin osan aamupalastaan (kaurapuuro) tai lounaastaan (voileipä) tässä asennossa. Hän oli ottanut normaalin määrän ruokaa suuhunsa, pureskellut sen ja asettunut yllä kuvattuun asentoon ja niellyt ruoan siinä asennossa. 68 päivän harjoitelun jälkeen henkilö oli alkanut huomaamaan refluksi vähenemistä ja lopulta päässyt oireista kokonaan eroon.

Alun intensiivisen päivittäisen harjoittelun jälkeen henkilö oli harventanut harjoitustahtia muutamiin kertoihin viikossa ja lopulta lopettanut kokonaan eivätkä refluksioireet olleet palanneet.

Aion kokeilla itse tätä harjoitusta nyt ainakin artikkelissa mainitun ajan. Alkaa olla keinot jo todella vähissä tämän taudin kanssa ja kaikki keinot vähänkään mahdollisilta kuulostavat harjoitteet ja temput täytyy kokeilla.


Englanninkielisen artikkelin otsikko:

"A Simple Exercise to Strengthen the Lower Esophageal Sphincter and Eliminate Gastroesophageal Reflux: An Autobiographical Case Report"

HapottajaRe: Mitähän tekisi6.5.2024 21.37
Eipä mitään, kiitos vastauksesta. :)

Itse en tohtinut testata omenasiiderietikkaa kuin aina muutaman päivän kerrallaan, koska pelkäsin sen pahentavan tilannetta. Minulla on ollut yli puolisen vuotta nyt päivittäistä lievää polttelun tunnetta lähinnä kurkun alaosassa ja nielun kaaret punoittavat kroonisesti. Ne ovat itse asiassa varmasti punoittaneet jo vuosikausia, en vain ole aiemmin kiinnittänyt niihin huomiota kunnolla.

Kävin manometriassa ja 24 h:n pH-mittauksessa jossa todettiin lievästi lisääntynyt hapan refluksi ja ruokatorven peristaltiikan täydellinen toimimattomuus. Yläsulkijalihakseen asti nielu ja kaikki toimii moitteetta, mutta sitten runko-osan lihakset eivät supistele niellessä lainkaan, aivan kuin se osa minusta olisi halvaantunut. Jännästi kuitenkin LES toimii sitten taas ihan oikein, mutta senkin paine on aivan alaviitteessä.

Fysiologisesti tilanne ei ole siis aivan katastrofaalinen, mutta kyllähän tuo pistää miettimään, että mistä kaikki johtuu.

Aloitin tutkimuksen jälkeen uudelleen happosalpaajakuurin ja tällä kertaa ensin 2x20mg esomepratsolia ja sen jälkeen 4x20mg (2x20mg aamulla ja 2x20mg illalla), kun pienempi annos ei tehnyt mitään. Nyt muutaman päivän annosnoston jälkeen en edelleenkään huomaa, että oireet olisivat parantuneet yhtään. Jos jotain on tapahtunut, niin suolisto on lopettanut toimintansa lähes täydellisesti ja IBS-tyyppiset oireet, kuten ummetus, turvotus ja vatsakivut vaivaavat. Alkaa olla suhteellisen toivoton olo tämän kaiken oireilun kanssa. Lääkärit, joiden luona olen viettänyt viime aikoina enemmän aikaa kuin omien lapsieni, eivät osaa sanoa tilanteeseen mitään järkevää. "Minimiannos happosalpaajia, joka pitää oireet poissa. Mutta niitä ei sitten saa syödä pitkiä pätkiä. Mutta sinun tapauksessa voi olla, että joutuu.". Ei mikään ihme, että tästä vaivasta kärsivät alkavat etsiä itse tietoa verkosta, josko jokin konsti auttaisi oikeasti.

Itse olen törmännyt aiemmin juuri tuohon tutkimukseen, johon viittaat. Löysin myös tällaisen: "Bridge Swallowing Exercise for Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms: A Pilot Study". Kurkkaa se kanssa, kuulostaa nimittäin vähän helpommalta, kuin tuo aiemmin linkattu ja hyviä tuloksia saatu tälläkin tavalla.

Ajattelin itse kokeilla tuota nyt kun vielä syön happosalpaajia. Ei pitäisi ainakaan pahempia vaurioita tulla, vaikka LES falskaisikin treenatessa.

Mikäli tosiaan ryhdyt kokeilemaan tuota sun linkkaamaa harjoitusta, niin raportoi ihmeessä tänne, jos ja kun se vaikuttaa jollain tavalla oireisiin.

HapottajaRe: Mitähän tekisi6.5.2024 21.43
Ai niin, eräs gastroenterologi sanoi, että joskus tällainen jatkuva polttelu voi olla merkki alhaisista rautavarastoistakin. Minulla todettiin (todennäköisesti vuosikausien happosalpaajien syömisestä johtuva) alhainen ferritiini. Arvo laski 3 vuoden happosalpaajien syönnin aikana 240-->30. Nyt olen koittanut syödä rautaa n. puoli vuotta, mutta vatsa ei kestä sitä yhtään yhdessä happosalpaajien kanssa, eivätkä oireetkaan ole pahemmin muuttuneet. Käyn kohta mittauttamassa sen uudelleen. Jos tilanne ei ole muuttunut, saattaisi kuulemma rautainfuusio olla mahdollinen. Lääkäri sanoi, että on muutaman potilaansa refluksin parantanut rautainfuusiolla. Jos nimittäin rauta-arvot eivät ole kunnossa, eivät limakalvot parane kunnolla. Eli tässäkin taas yksi mahdollinen selitys joidenkin refluksille.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: