Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Ongelmatapaus?Refluksi, astma vai luulotauti?29.7.2021 10:31
pahoittelen- teksti on pitkä :D Olin viime syksyyn asti perusterve (36v) kolmen lapsen äiti, joka kärsi vain vähän väsymyksestä.
Aloitin viime elokuussa (8/2020) työt ja sen jälkeen alkoi oireita ilmaantua. tuli päänsärkyä, sumuista oloa, tunnetta, että joku istuu rintakehän päällä, olin myös väsynyt ja tuntui, etten saa kunnoll henkeä, välillä tuntui pala kurkussa.
Lokakuussa sairastuin- edellisenä iltana oli todella outoa puristavaa tunnetta rinnassa, huono olo, jotenkin todella kumma olo. kävin päivystyksessä, kuunneltiin keuhkot, otettiin ekg, jotkut hyytymisjutut ja missään ei mitään. Seuraavana päivänä nousi kuume. Parin pvän päästä kävin lääkärillä, joka kuunteli keuhkot ja totesi, että vähän astmaattista vinkunaa voisi olla- että astmatutkimukset voisi jossain vaiheessa- muuten ei löytänyt mitään vikaa-kirjoitti vain muutaman päivän sairauslomaa ja avaavan (buventol), josta en kyllä kokenut olevan mitään hyötyä. Tuossa vaiheessa en vielä yskinyt. Sitten seuraavalla viikolla kuumeen hellittäessä alkoi yskä. Ensin kuiva, sitten pikkuhiljaa alkoi irrota nikotiinipurukimin värisiä kovia palasia-ysköksiä. Ravasin päivystyksessä (kun työterveyshuoltoon ei tällaiset kuulu) ja söin antibiootitkin, jos kyseessä olisi mykoplasma. Välillä kävin pari päivää töissä, jolloin oireet paheni. Keuhkot kuvattiin ja lopulta 5vkoa yskittyäni lääkäri totesi, että minulla on nyt niin limaiset keuhkot, että kortisonikuuri ja kiireellisenä astmatutkimukset työterveyden kautta.
Menin kortisonikuurin jälkee töihin ja 2h kuluttua yskin taas. Lopulta sain 2vkoa sairauslomaa, jotta astmatutkimukset voitaisiin tehdä ja tilanne rauhoittui. Koronan takia vaan työterveys pesi kätensä koko jutusta, joten kävin sitten yksityisellä ja sain lopulta astmadiagnoosin tammikuussa 2021.En ole varma oliko minulla yskän seurana palantunnetta, mutta jos oli, niin ei ainakaan tässä mittakaavassa, mitä nyt. Aloitettiin relvar ellipta lääkkeellä, jonka seurauksena sain palantunteen seurakseni. Lääke vaihdettiin alvescoon ja sain myös nenäsumutteen (mometason), jotta limaa ei sieltä nenästä valuisi nieluun ärsyttämään. Söin tuolloin myös n.viikon kuurin esomeprazol lääkettä ja se auttoi.
Satunnaisesti pitkin kevättä tuo palantunne vaivaisi, huomattavasti vähemmän kuitenkin, kuin mitä nyt.
Kesälomalle jäätyäni (ja päästyäni kokonaan pois ko. työpaikasta) tilanne räjähti käsiin juotuani puolukkagin lonkeron. Siitä lähtien on palantunnetta ollut. Käytin ensin viikon esomeprazolia hoitajan ohjeistuksesta (1tabl/vrk), pari pvä kuurin jälkeen palantunne palasi. Sitten lääkäri määräsi somacia jota käytin 2vkoa 2x/pvä. kuuri loppui vko sitten keskiviikkona (21.7.) ja oireet palasivat eilen.

Eli tänäkin aamuna minulla oli palantunne kurkussa jo ennen kuin olin syönyt mitään.

Olen vähentäny kahvin juomista, en syö mausteisia ruokia (koska syön samaa ruokaa kuin lapset). en syö myöskään kovin rasvaisia ruokia tai jos syön, niin harvoin, mutta tämä palantunne ei ole mitenkään vältettävissä, kun se on koko ajan.

Voiko astmalääke olla syypää tähän oireeseen? Minulla ei ole edes raskausaikana ollut närästystä, niin tämä tuntuu ihan käsittämättömältä.
Olen myöskin sitä mieltä, että sain astman työpaikan sisäilmasta, vaikka lääkärit ei sitä myönnä. Toisaalta en ole ollenkaan vama, onko minulla oikeasti edes astma. Kontrolli siitä tulossa ensi viikolla.

Tätä palantunnetta ei siis ole tutkittu ollenkaan. En ole päässyt lääkärille, vaan ihan on puhelimitse/omasoten kautta viestein tätä asiaa hoidettu.

mitään polttavaa tunnetta minulla ei ole. eikä ole epämukavia tuntemuksia missään rinnassa. palantunne vain kurkussa tuossa vähän solisuiden yläpuolella. Välillä tuntuu, etten saa vedettyä henkeä syvään ja on pakko vähän "selvitellä" kurkkua.

Olisko ideoita, miten tässä edetä?

GgRe: Refluksi, astma vai luulotauti?29.7.2021 22:06
Moi,

Näitä yhtäkkiä ilmaantuneita reflukseja on ollut jonkun verran täällä. Itselläni mukaan lukien. Tämä ketju esim: https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/253331?p=7&c=

Nosta sängyn päätyä tai lisää tyynyjä niin että nukut selkeästi yläkroppa ylämäkeen. Luulis auttavan pahimpaan yskään jos se johtuu takaisin virtauksesta.

Mulla alkoi yskästä, muuttui refluksiksi ja moninaisten vaiheiden jälkeen nyt vuoden oltuani kipeenä olen ollut pikkuhiljaa kuukauden kaksi suht normaalina. Kovat toiveet että vuoden loppuun mennessä täysin palautunut. Kävin kans kaikki testit ja tutkimikset mitä löysin ja sain järjestettyä. Eipä niistä mitään löytynyt. Ppi-lääkkeitä koittivat lääkäri kovasti syöttää, mutta eipä niistä mitää apua ollut. Niinkuin ei mistään muustakaan lepoa lukuunottamatta.

En usko että on mitään normirefluksia tai astmaa. Molemmat kehittyvät vuosien aikana eivätkä napsahda vain yhtäkkiä päälle. Oma paras arvaus on pitkittynyt korona. Siihen on liitetty harvinaisempana oireena refluksi.

Tsemppiä ja pysy positiivisena. Se ei välttämättä ole refluksitautia (sanan varsinaisessa merkityksessä) ja menee ohi ennemmin tai myöhemmin.

OngelmatapausRe: Refluksi, astma vai luulotauti?2.8.2021 22:13
Pääsen lääkäriin ylihuomenna. Saas nähdä mitä tuumaa. Myös astmakontrolli on torstaina.

Palantunne on ollut taas kurkussa. Tiedä sitten onko tämä oire refluksista vai hapottomasta mahasta. Kun ei ole tutkittu.

Kiitos vastauksestasi. Ehkä minulla on toivoa.

Ongelmatapaus?Re: Refluksi, astma vai luulotauti?7.9.2021 15:15
Hah. Lääkäri kurkki jollain peilillä kurkkuum ja tuumasi,että ihan normaalilta näyttää.
Sain siinä hirveän yskänkohtauksen/koko kurkku meni kramppiin ja vedet valui silmistä. Siihenkään ottanut mitään kantaa.
Jopa 3kk käyttää somac.

No astmalääkäri sit sanoi,et kaikki lääkkeet tauolle 2vkoa.
Palantunne helpotti hieman kahden viikon aikana, mutta ei poistunut. Astmassa ei tapahtunut muutoksia. Sain ohjeeksi käyttää 2vko/kk somac kuurina.

No käytin. Oireet hävisi. Ja nyt kun lauantaina lopetin,niin palasi.
En ole juonut yli kuukauteen alkoholia,en tupakoi. Syön tavallista kotiruokaa. En mene täydellä vatsalla nukkumaan,olen vähentänyt kahvin juomista.

Mitä ihmettä nyt teen? Kukaan ei ota koppia tästä asiasta,että edes tutkittaisiin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: