Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

alexandraKun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 27.2.2021 0:28
Hei!

Haluan lisätä tänne kommentin siitä, että refluksin kanssa voi käydä myös hyvin. Olisin itse halunnut lukea vastaavan tarinan silloin, kun sairastuin. Haluan myös heti alkuun sanoa, että tarkoitukseni ei ole vähätellä lääkärien tietotaitoa, tai antaa sitä kuvaa, että refluksi ei olisi vaikea ja usein myös lääkitystä vaativa sairaus. Kyseessä on ainoastaan oma kokemukseni, ja toivon, että siitä voisi olla toivoa jollekin vastaavassa tilanteessa olevalle.

Olen nyt 31v nainen, ja sairastuin tasan vuosi sitten rajuihin refluksioireisiin ensimmäisetä kertaa. Kaikki alkoi kuivalla yskällä ja palan tunteella kurkussa, kunnes yskä yltyi hallisemattomaksi. Vatsa alkoi tuntua yhdenkin suupalan jälkeen täydeltä. Sitten ylävatsa tuli kipeäksi, ja oudot, vaihtelevat tuntemukset seurasivat toistaan. Tässä vaiheessa löysin tieni tälle sivustolle, josta sain paljon apua.

Menin ensin terveyskeskukseen, jossa määrättiin happosalpaajat noin kahdeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen tilanne katsottaisiin uudestaan. Luettuani aiheesta paljon en pystynyt tyytymään tähän todella huonovointisena (olin tähän mennessä laihtunut muutamassa viikossa yli 5 kiloa), vaan vaadin tähystystä. Lopulta päädyin tähykstykseen yksityisen kautta, sillä terveyskeskuksen jono olisi venyttänyt odotuksen kuukausien mittaiseksi. (Tässä vaiheessa en pystynyt syömään enkä juuri juomaankaan mitään, röyhtäily oli jatkuvaa, vatsa ei toiminut ja kuukautiseni jäivät tulematta. Kipu ja oksettava olo pitivät minut hereillä niin, että sain nukuttua istuvassa asennossa tunnin silloin tällöin. Oloni oli niin tukala, että sain paniikkikohtauksia ja itkin suurimman osan vuorokaudesta.)

Tähystyksessä ei löytynyt mitään, ei edes pienen pientä löysyyttä vatsanportissa. Kaikki sairaudet suljettiin pois. Tässä kohtaa lääkäri sanoi, että vaikka syytä ei löydy, tila on todennäköisesti krooninen. Mitään ruokavalio-ohjeita en saanut, ainoastaan uuden happosalpaajareseptin. Ahdistuneisuuteni takia olisin tarvinnut myös neuvoja siihen, miten selviytyä muuttuneessa elämäntilanteessa/kriisissä eteenpäin, ja hallita kipuja. Mielestäni refluksin vakavuutta ja vaikutusta elämänlaatuun aliarvioidaan räikeästi. Käännyin jälleen tämän sivuston ja muun aiheesta kirjoitetun puoleen.

Koska olin jo lukenut aiheesta paljon, ja toteuttanut jo lukuisia ruokavaliomuutoksia, olin alkujaankin hyvin epäileväinen happosalpaajien suhteen oman tilanteeni kohdalla. Mikäli tähystyksestä olisi löytynyt jotain rakenteellista, olisin ehdottomasti ymmärtänyt ja hyväksynyt niiden tarpeellisuuden ruokatorven suojelemiseksi. Nyt minulla oli kuitenkin vahva tunne siitä, että asiat vatsassani ovat jotenkin kokonaisvaltaisemmin vinossa, ja käännyin entistä hanakammin tutkimaan erilaisia vaihtoehto-ohjeita.

Söin happosalpaajia yhteensä vain n. 3 viikkoa noin kaksi kuukautta kestäneen oireiluni aikana, silloin kun odotin tähystykseen pääsyä. Kuultuani ettei löydöksiä ole, lopetin salpaajat ja päädyin käyttämään näitä: vahvat maitohappobakteerit/probiootit, glutamiini, ruuansulatusentsyymit, omenaviinietikkajuoma, lehtikaalimehu, vatsan toimintaa edistävät ruuat (luumut, pellavansiemenet jne.) sekä asteittainen siirtyminen takaisin normaaliin ruokavalioon hyvin rajoitetusta "refluksiruokavaliosta",johon löysin ohjeita netin kautta. Tein muutaman kerran myös mielipiteitä kovasti jakavan ns. vatsahappotestin, ja minun kohdallani se näytti toimivan.

Päädyin kaiken tämän perusteella siihen lopputulokseen, että pitkäaikainen, n. 3 vuotta kestänyt stressi oli lisäämisen sijaan vähentänyt vatsahappotuotantoa, jolloin ruoka ei sulanut kunnolla ja vatsan bakteerikanta oli huonossa hapessa. Näin happosalpaajat olisivat ainoastaan lievittäneet oireita, mutta tuskin korjanneet refluksini syytä. Muiden "jippojen" lisäksi laitoin elämäni paussille, ja pyrin rentoutumiseen kaikin mahdollisin keinoin. Palautuminen oli hyvin hidasta, mutta suunta oli koko ajan oikea. En tänäkään päivänä voi olla varma, olisiko aika ja rentoutuminen tehnyt joka tapauksessa tehtävänsä, ja olisin parantunut ilman lisäravinteita. Joka tapauksessa ruokaa pilkkovien entsyymien ja happojen lisääminen ja bakteerikannan elvyttäminen sekä suolen toiminnan tehostaminen tuntuivat vievän parempaan suuntaan heti ensimmäisestä viikosta alkaen.

Nyt vuoden jälkeen olen oireeton ja pystyn syömään oikeastaan kuten ennenkin. Stressi aiheuttaa minulle kuitenkin edelleen tuttuja tuntemuksia. Käytän edellä mainittuja keinoja silloin hyödyksi, ja nukun edelleen jatkuvasti sängynpääty hieman korotettuna. Vältän myös aterioita juuri ennen nukkumaan menoa. Koen olevani hyvin onnekas, ja kohdallani kävi niin, että refluksi "parani". Halusin kertoa tällaisenkin tarinan, sillä sairastuttuani minut teki epätoivoiseksi se, että hakusanoilla "voiko refluksista parantua" löytyi niin vähän tuloksia.

Itse koen, että äkillisen refluksioireen iskiessä ensimmäistä kertaa olennaista on selvittää oma tilanne ja oireilun juurisyyt. Joillekin refluksi valitettavasti on krooninen ja elimellinen sairaus, ja silloin oikean lääkityksen löytäminen ja noudattaminen on ehdottoman tärkeää. Ilman tähystyslöydöksiä olevan, etenkin nuoren ihmisen kannattaa kuitenkin testata erilaisia vaihtoehtoisiakin keinoja ennen, kuin happosalpaajien käyttö venyy kuukausien mittaiseksi, sillä tapaukseni osoittaa, että hyvin rajuistakin oireista huolimatta paraneminen on mahdollista.

Toivon jaksamista kaikille tämän sairauden kanssa kamppaileville tilanteesta riippumatta!

KokisRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 27.2.2021 12:12
Kiitos tekstistäsi, mukava lukea positiivisia kokemuksia! Hienoa että olet saanut refluksin hallintaan. :)

ViljlRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 28.2.2021 0:48
Kiitos tsemppaavasta tekstistä ja paljon onnea siitä, että olet saanut oireesi noin hyvin kuriin!

jokujuissiRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 28.2.2021 8:32
Kyllä stressi ja masennus vaikuttaa tähän sairauteen suunnattomasti. Ja ahdistus ja ahdistus itse refluksista. Se on sellainen kierre pahimmillaan ettei uskoisikaan. Omatkin oireet pahimmista ajoista noin 60 prosenttisesti helpottaneet jopa enemmän. Olen aika saletti itsekin tuosta vatsan hapottomuudesta. Se on juttu joka vie ihmiseltä voimatkin.

Pitääkin hommata noita entsyymiä ja maitohappobakteereja taas kunnon kuuri.

Kunnollista,sakkaista omenaviinietikkaa laitan itekin joka aterian päälle menemään. Virkistävää ja nykyään vatsa sen kestääkin.

Refluksitonta jatkoa!

eräsRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 1.3.2021 20:12
Kiitos alexandra, oli hienoa saada lukea välillä jotain toivoa herättävää tästä riesasta

Olen verrannut refluksia toiseen kokemaani piinaan, plantaarifaskiittiin.

Kumpaankin löytyy lähinnä "voit kokeilla sitä ja voit kokeilla tätä" -vinkkejä, mutta eipä juuri koskaan kertomuksia toimista jotka ovat oikeasti auttaneet jonkun eroon vaivasta.

VaniljaRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 5.3.2021 13:40
Mukava lukea tarinaasi alexandra, se on melkein kuin minunkin tarinani. Reiluksi aiheutti minulle todella ikäviä ja elämää lamauttavia oireita. Minulla todettiin löysä vatsanportti. Elämäntapamuutosten ja minulle sopivan ruokavalion ansiosta, olen ollut jo vuosia lähes oireeton. Lääkkeitä minäkin kokeilin muutaman viikon mutta eivät ne minulle sopineet.

UrheiluhulluRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 7.3.2021 16:48
Vanilja - minkälaisesta ruokavaliosta on kyse?

VaniljaRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 8.3.2021 16:24
Funktionaalisen lääketieteen ravintovalmentaja räätälöi minulle sopivan ruokavalion. Olen sen täällä aiemmin julkaissutkin. Nyt noudatan sitä hyvin lepsusti, kun mitä ilmeisemmin suolistoni toipui, jolloin refluksivaivatkin helpottivat.

VaniljaRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 8.3.2021 17:09
Löysin tämän aiemmin kirjoittamani viestin ruokavaliostani:

Minä sain ravintovalmentajalta sähköpostiini närästykseen ja refluksitautiin työkalupakin, jossa oli erilaisia ohjeita. Pääosiltaan ohjeissa mainittiin ainakin kolme eri ryhmää joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Ensimmäinen ryhmä ovat ne ruoka-aineet jotka vaikuttavat sulkijalihaksen sulkeutumiseen. Niistä mainittiin rasvaiset, paistetut ja käristetyt ruoat, esim. rasvainen liha, majoneesit, kerma, rasvaiset salaatin kastikkeet, leivonnaiset ja rasvaiset jälkiruoat. Rasvaiset maitotaloustuotteet, ranskalaiset ja sipsit sekä suklaa

Toisessa ryhmässä ovat ne ruoat, jotka ärsyttävät ruokatorven limakalvoa. Hedelmämehut, chili, alkoholi, hiilihapotetut juomat jne.

Kolmas ryhmä sisältää mahahapon tuotantoa ja kaasun muodostusta.
esim. maito, kerma, alkoholi, kahvi. Kahvin sijaan kehoitetaan juomaan yrttiteetä, kuten esimerkiksi kamomillaa ja lakritsanjuuriteetä.

Myös ruoka-aineiden yhdistelysäännöstä saattaa olla apua. Yhdistelysäännön mukaan proteiini- ja tärkkelyspitoiset ruoka-aineet syödään eri aterialla. Jos esimerkiksi syöt kalaa, syöt sen kanssa kasviksia, vihanneksia ja raasteita. Tärkkelyspitoiset hiilihydraatit, kuten peruna, täysjyväriisi, syödään taas eri aterialla vihannesten kanssa.

Sitten siinä oli mainittu nuo normaalit sängynpäädyn nostamiset, stressin välttäminen jne. Siinä myös kehoitettiin juomaan vähintään puolitoista litraa vettä.

Kehoitetttiin myös käyttämään kasvis- ja kalapainotteista ruokavaliota.
erilaisia puuroja ja marjapirtelöitä aamuisin.
Kasvissosekeitot, ei aluksi tuoreravintoa, kuten raasteita, vaan kasvikset höyrytettynä ja keitettynä.
Kehoitettiin käyttämään pehmeitä kuituja vehnäleseen ja pellavarouheen sijaan, kuten psylliumkuitua. Itse käytin Elinvoimakuitua.
Kohtuudella piimää, viiliä, jogurttia
Jos pystyy syömään niin voi käyttää pähkinöitä, manteleita ja siemeniä.

Nämä olivat siis yleiset ohjeet, sitten minulle tehtiin omat minulle sopivat ohjeet näitä mukaellen. Maitotuotteet jätin kuukaudeksi kokonaan pois. Joitakin lisäravinteita kehoitettiin myös käyttämään, kuten L-Glutamiinia 2 kk:n kuurina, sinkkiä 4 kk:n kuurina. Magnesiumia syön jatkuvasti muutamia pieniä taukoja lukuunottamatta, samaten D-vitamiinia käytän koko ajan, sekä maitohappobakteereja ja kalaöljyäkin. Hyvät kylmäpuristetut öljyt lisättiin myös ruokavaliooni, ne kyllä siihen kuuluivatkin, mutta liian vähäisissä määrin ravintovalmentajan mukaan. Hiilihydraattien määrää vähennettiin myös, samaten sokeria ei mielellään ollenkaan.

UrheiluhulluRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 9.3.2021 9:40
Kiitos Vanilja kun kaivoit tämän esiin!

Tämä vastaa aika pitkälti omaa ruokavaliotani tällä hetkellä. 1 kupista kahvia /päivä en ole oikein pystynyt luopumaan :)

VaniljaRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 9.3.2021 10:09
En minäkään pystynyt kauaa kokonaan ilman kahvia olla, mutta vaihdoin tummaan paahtoon, sitä siedin paremmin. Nyt juon pari kuppia joskus kolme, mutta kupposeni on pieni. Ruokavalion ja elämäntapa muutosten avulla toipuminen tapahtui hitaasti ja takapakkia tuli monta kertaa. Nyt kuitenkin voin syödä jopa sipulia ja valkosipulia ilman mitään oireita. Nykyään olen luopunut lihasta kokonaan. Kalaa syön pari kertaa viikossa.
Mielellä on myös suuri merkitys toipumisessa. Parasta tarttua kaikkiin hyviin hetkiin ja pysyä toiveikkaana, uskoa toipumiseen. Ei ollut helppoa mutta niin oli mukavampi elää. Tämä on ollut minun kokemukseni tästä taudista, kaikilla ei ole sama tilanne koska refluksi voi johtua niin monesta eri syystä.

TattiRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 14.3.2021 8:27
Kiitos tarinasta. Olen tällä hetkellä epätoivoinen koska nyt on ehkä pahin kausi menossa. Minulla alkoi samanlaisilla oireilla eli kuiva yskä, joka paheni. Sitten tuli polttelut ja yskä loppui silloin, ja nyt kun söin kuurin happosalpaajia oireet hävisivät (paitsi yskä...joten ei kai lääkitys minullekaan oikein sopinut).

Minua pelottaa mitä tuleva tuo, olen siis 23 tällä hetkellä ja on vaikea käsitellä miten tämän kanssa pitää elää. Yritän olla positiivinen, ja jos minultakaan ei löydy mitään isoa vikaa, haluan lähtökohtaisesti uskoa että tästä voi parantua.

KosmoRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 14.3.2021 9:57
Kokeile Tatti nukkua ihan reilusti puoli istuvassa asennossa niin yskä luultavasti helpottaa. Mulla on ollut nyt sama meininki päällä 8kk. Alkoi kans yskänä joka oli ensin pojalla päiväkodista saatuna. Pojalla yskä meni 2kk jälkeen ohi, mutta mulla ei. Saman yskän kärsivät myös sukulaiset espoossa jossa se kesti pisimmillään 4kk. He saivat se vuokatista. Nyt on pikku hiljaa kääntynyt enemmän refluksin kaltaiseksi. Se mitä tähän asti on itselläni selvinnyt on: happosalpaajista ei ole merkittävää jos mitään iloa, gastroskopiassa ei löytynyt ollut mitään refluksitautiin viittaavaa tai helikobakteeria, spirometriassa ei ollut mitään astmaan tai keuhkosairauksiin viittaavaa, vatsahapot vaikuttaisivat olevan tavallista miedommat ja ruoka ei sula kunnolla.

Ennenkuin tähän ollaan päästy mulle on syötetty kolme antibiootti kuuria, pari pumppua astmalääkkeitä ja liikaa särkylääkkeitä keuhkokipuihin. Bufomix oli ihan ok hillitsemään yskää, muttei paranna mitään pitemmän päälle. Stressi pahentaa oireita välittömästi ja kovaa.

Oma päätelmäni on että tämä ei ole varsinaista refluksitautia alkuunkaan vaan jokin virus (ehkä korona, who knows testi oli negatiivinen, mutta kovin myöhään tehty) saa vatsan hapottomaan tilaan ja se oireilee myös refluksina. Omalla kohdallani antibiootit ja särkylääkkeiden kova annostus on varmasti pahentanut kaikkea. Stressaamattakin on vaikea olla kun tila on kokoajan agressiivisesti päällä, mutta treenaamalla pystyy olemaan aika zen pitkin päivää ja se auttaa oireisiin merkittävästi. Niinkuin tietenkin iloinen mieliala esim niinä päivinä kun on harvoin päässyt näkemään kavereita ja istunut iltaa kosteissakin merkeissä on oireet hävinneet kokonaan riippumatta siitä mitä suuhunsa laittaa.

Itselleni on auttanut lähes samat keinot kuin ketjun aloittajalla eli:

-puoli istuva nukkuma-asento
-Vahvat maitohappobakteerit/probiootit,
-ruuansulatusentsyymit
-suolahappokapselit järeimpien liharuokien kanssa (nää on aika rankkoja. Kannattaa käyttää varoen vaikkakin rennie tms korjaa kyllä jos menee liian happamaksi)
-greippi, avokado, omena, appelsiini, banaani, porkkana ja valkosipulin kynsi (vähintään yksi päivässä ja periaatteessa mikä tahansa muu kasvis joka on suolistolle ja maksalle hyväksi)
-glutamiini (perus L-glutamiini lisäravinnehyllystä)
-ylipäätään terveellinen ruoka (puuro aamusta, ei napostelua, iltapala +2h ennen nukkumaan menoa. Ei hiilihapotettuja juomia, sokeria tai huonoja rasvoja)
-tietty se entinen satunnainen tupakointikin on loppunut kokonaan kun tarpeeksi kauan yski. Myös kahvin juonnin lopetin.

Ruokavalio on ollut itselläni jo muutenkin suht samankaltainen joten mulle noi kaikki tuli ihan luonnostaan. Kokeilemalla selviää mikä itselle toimii. Tämä tuli mullekin ihan puskista olen 36v. ollut aina terve urheillut ja ollut ihan elämäni kunnossa eikä mitään oireita, edes satunnaista närästystä, ole ikinä ollut ennen tätä kurimusta.

Parin viikon päästä on treffit vatsalääkärin kanssa taas niin katsotaan mikä tilanne silloin on ja onko sillä jotain uusia ideoita.

Leuka pystyyn kuitenkin. Terveellisillä elämäntavoilla ja tuolla nukkuma-asennon muuttamisella elämän saa ainakin ihan suht normaalin tuntuiseksi.

TattiRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 15.3.2021 19:55
Kiitos neuvoista!

Mullakin tämä tuli kyllä puskista. Ja yskän lisäksi myös tuo että ruoka ei sula kunnolla, nyt vasta muutaman päivän toiminut vähän paremmin, mutta katsotaan.

Olen itse lähtenyt diagnosoimaan stressin, liikkumattomuuden ja särkylääkkeiden komboa. Itsellä tuli rasitusvamma marraskuussa jalkaan, enkä ole sen jälkeen pystynyt treenaamaan kunnolla, pahimpina hetkinä kaikki asennot sattuivat kävelystä puhumattakaan. Mieli on ollut senkin takia maassa. Siitä sitten joulu-tammi lähti tämä vatsaoireilu käyntiin.

Otin nyt käyttöön nuo yllämainitut keinot (paitsi suolahapot) ja katson miten lähtee käyntiin. Todennäköisesti käyn vielä gastroskopiassa varmuuden vuoksi.

Tsemppiä tämän kanssa! Kyllä osaa vatsavaivat olla välillä vaikeita.

SitrusRe: Kun refluksin kanssa kävi hyvin (30v nainen) 16.3.2021 1:35
Epäröin pitkään tohdinko sanoa tätä.
Joku raivostuu, se on selvää.

Mutta minusta y.o. kertomus ei viittaa refluksiin. Saati rajuun refluksiin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: