Keskustelu

EpätoivoinenRuokatorven tulehdus kokemuksia28.10.2023 11:11
Hei,

Kaipaan kokemuksia ruokatorven tulehduksesta; kuinka kauan kesti, että parantui? Todettu tähystyksessä.

Onko muilla jatkuva röyhtäily ollut oire?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia28.10.2023 17:07
Minuakin kiinnostaisi kokemukset tästä.

Minulla on nimittäin myös tähystyksessä todettu ruokatorventulehdus, joka tuli siitä, kun koitin yllättäen vähentää happosalpaajien määrää. Tällä hetkellä joudun sitten syömään 2x40mg Somacia päivittäin ja vielä Gavisconia päälle, eikä nuokaan tunnu auttavan yhtään.

Ainoa mikä auttaa on purkan jauhaminen, koska mentoli puuduttaa/viilentää ruokatorvea. Mutta oireet palaavat heti kun purkan sylkäisee suustaan. Röyhtäilyjä tulee myös, aina ruokailun jälkeen.

Ei ole koskaan aiemmin ollut tällaista jatkuvaa poltetta, joka ei helpota lainkaan. Olen alkanut jopa miettimään, että voiko ruokatorven tulehdus edes aiheuttaa tällaista poltetta, vai onko tässä jokin vakavampi syy taustalla.

Onkohan muilla ollut vastanlaista ja jos on, kuinka kauan polte kesti, ennen kuin alkoi helpottamaan?

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia28.10.2023 20:31
Tämä vaiva on kyllä todella ikävä!
Mulla ei ole ollenkaan mitään tuntemuksia ruokatorvessa. Tällä hetkellä ainut oire on jatkuva röyhtäily, ja välillä itsekin mietin että onko tämä oire yhteydessä tulehduksen kanssa vaiko ei. Ainakin todella raivostuttava oire osaa olla..

Mulla esomepratzol 40+40, jota pitäisi pudottaa piakoin 40mg päivässä. Yli kuukauden syönyt eikä tässä kohtaa ainakaan mitään helpotusta. Minkä takia oot alunperin joutunut aloittamaan Somacin? Ja minkä asteinen tulehdus ruokatorvessa tähystyksen mukaan oli?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia28.10.2023 20:55
Okei, jänniä eroja kyllä tuntemuksissa. Mä sain vain 2 viikon kuurin Somac 2x 40 mg/pv, mutta varmasti pitää jatkaa pidempään, jos nämä oireet eivät ala poistumaan. Koitin kysellä vielä Maisan kautta lääkäriltä, että onko tämä oikeasti normaalia.

Mä oon alun perin saanut ensimmäisen Somac-reseptin äänen käheyteen/häviämiseen joskus parikymppisenä (olen nyt 40-vuotias). Silloin tehtiin myös manometria ja 24 h pH-mittaus, jossa todettiin, että ihan hiukan niitä happoja ja niiden höyryjä pääsee vatsanportin läpi ja menee aina kurkkuun saakka ja se vie äänen. Olin tällöin aktiivinen laulaja, joten äänen oli pakko pelata. Toki oli minulla närästysoireitakin toisinaan, mutta ne liittyivät yleensä juhlimiseen/alkoholin käyttöön ja loppuivat itsestään itsehoidolla, muutamalla Somacilla.

Tuon ääniongelman vuoksi jouduin kuitenkin syömään happosalpaajia jatkuvasti (Somac 40 mg/pv) vuosien ja vuosien ajan. Noin 5 vuotta sitten pystyin jättämään ne muutamaksi vuodeksi pois, mutta sitten stressi teki tehtävänsä ja jouduin ottamaan ne uudelleen käyttöön. Tällä hetkellä mulla ei imeydy rauta enää kunnolla, koska olen syönyt noita niin pitkään. Ferritiini aika alhaalla.

Oon jotenkin todella huolissani tästä nykyisestä tulehduksesta. Saan patologin vastauksen parin viikon päästä ja pelkään, että siellä on solumuutoksia tai Barretia. Lausunnossa ei toki ole mitään huolestuttavaa, mutta mainitaan mm., että limakalvoraja on 43 cm kohdalla ja LES 45 cm kohdalla. 2020 tähystyksessä limakalvoraja oli (toisen lääkärin tekemän lausunnon mukaan) 45 cm kohdalla, joten tuo kuulostaa mun korvaan siltä, että limakalvoraja olisi noussut parin vuoden aikana. En toki tiedä miten paljon nuo mittaukset voi heittää lääkäristä ja esim. pallean asennosta riippuen. 2020 tähystyksessä mulla ei ollut edes tulehdusta, 2021 tehdyssä tähystyksessä lievä tulehdus (tällöin menin tähystykseen samankaltaisen kovan poltteen vuoksi) ja nyt tosiaan sitten pelolla ja ahdistuksella odotan, että miten paha tilanne tuolla sisällä on.

Katsottiin lääkärin kanssa video yhdessä läpi tähystyksen jälkeen ja se tulehdus oli todella tulipunainen ja ihan tarkkareunainen. Mun hypokondrisessa mielessä nuokin näkymät tarkoittavat Barretia tai jotain vastaavaa. Saas nähdä miten tässä käy.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia28.10.2023 21:25
Okei joo! Siis mä oon myös miettinyt tuota, että tuleeko noista röyhyistäkin juuri niitä vatsahappoja tai höyryjä ruokatorveen, jotka vahingoittavat sitä sitten koko ajan lisää? Tosin ilmeisesti happosalpaajien pitäisi laimentaa niitä vatsahappoja niin etteivät vahingoita vaikka pääsisikin?

Kuulostaa kyllä todella lyhyeltä kuurilta, mulle puhuttiin n. 2-3kk mittaisesta. Ja tuo barretti on kyllä tosi pelottava. Ymmärrän sun huolen siitä, ja mä juuri soittelin lääkärin kanssa kuluneella viikolla, ja kyselin kanssa, että kuinka nopeasti tuo Barretti voi kehittyä. Ilmeisesti tulehduksen pitäisi olla vuosia päällä? Mutta tiedä sitten.

En oikein osaa itse ottaa tuohon kantaa, kun olen siihen aika huonosti perehtynyt. Ekassa tähystyksessä sitä ei ollut, mutta pelko jäytää itselläkin jos tätä tulehdusta ei saada sammumaan. Luulisi että tähystävä lääkäri olisi siitä jotain sanonut? Mulle ainakin sanoi silloin, että mitä kliinisesti näkyi. Ja sitten toki koepalatulokset myöhemmin. Kun eikö tuo Barrettikin usein näy ihan silmäilemällä tähystyksen aikana?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 9:04
Joo siis tuo kurkkuun ja ääneen vaikuttava refluksi (Laryngopharyngeal Reflux eli LPR) tapahtuu mun tietääkseni just niin, että hapanta nestettä höyrystyy tuonne aivan ylös saakka. En toki tiedä, että liittyykö tuo välttämättä röyhtäyksiin, koska LES (se vatsanportin sulkijalihas) saattaa aueta itsekseen tai olla jatkuvasti vähän väljä, jolloin sieltä pääsee niitä happoja tulemaan. Mulle tuon viimeisimmän tähystyksen tehnyt lääkäri sanoi, että siihen vaivaan auttaa enemmänkin Gaviscon kuin happosalpaajat, koska Gaviscon tekee vatsaan vaahtokerroksen, joka estää hapon nousun ylös. Mutta oon kyllä lukenut, että moni on saanut tuohonkin helpotusta happosalpaajista. YouTubessa neuvotaan, että pitäisi laittaa ruokasoodavettä sellaiseen pieneen sumutinpulloon ja päivittäin ruiskutella nenään ja kurkkuun. Kaikenlaista ihmiset keksivät, kun oireet vaivaavat.

Itsekin mietin, että näinköhän riittää kahden viikon kuuri. Voisin vielä kysellä lääkäriltä tarkempaa ohjetta. En tosin kovin mielellään söisi näin isoa annosta (2x40mg) pitkään, koska tässä on jo nyt tullut raudan imeytymisen kanssa ongelmia, mutta varmaan pakko, jollei tulehdus muuten lähde pois.

Muistelen, että vuoden 2021 lievä tulehdus talttui muutaman kuukauden aikana oireettomaksi, mutta en tainnut tuona aikana kylläkään syödä jatkuvasti tupla-annosta. Silloin ei tosin ollut tällaista polttavaa tunnetta jatkuvasti, vaan perinteisempää närästystä. En voi käsittää miten tämä polte ei mene hetkeksikään pois näillä lääkemäärillä.

Ja juu, kyllähän tulehdus pitää kaiketi olla vuosia päällä, että Barret kehittyy, eikä lääkäri tutkimusta tehdessä maininnut Barretista mitään. Lähinnä ihmetteli, että miten näin pienillä löydöksillä voi olla näin kovat oireet. Vasta kun katsottiin kuvia jälkeenpäin ja kysyin, että ei kai tässä mikään Barret voi olla taustalla, niin hän sanoi, sen näkee ainoastaan patologi.

Kaipa Barret yleensä on havaittavissa myös makroskooppisesti (tähystyksen aikana), tai luulisi ainakin, että lääkäri olisi maininnut edes epäilevänsä jotain. Tuntuu vain, että aika monella vertaistukifoorumilla on tapauksia, joissa tähystyksessä havaittu lievä tulehdus (jos sitäkään) ja patologilta tullut takaisin Barretina.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 10:03
Joo! Kannattaa kyllä varmistaa, kuulostaa melko lyhyeltä ajalta. Munkin pitäisi tuota annosta nyt hiljalleen alkaa pudottamaan, koska 40mg pitäisi riittää kuulema hyvin.

Huhuh, kuulostaapa monimutkaiselta koko systemmi, jos tosiaan tuollaisia höyryjäkin voi muodostua. Olen myös miettinyt, että voiko vatsa olla hapoton jonka seurauksena tulisi röyhtäilyä? Kuitenkin tähystyksen koepalojen mukaan vatsassa ei kuulema merkkejä hapottomuudesta. Olen vain hämmentynyt siitä, että mulla ei juurikaan muita oireita ole kuin röyhtäily ja vähän tuota limaisuutta aamuisin ja toisinaan ääni vähän rikkoutuu.


Joo ymmärrän huolesi, ja vähän sekava kuva minullekin on muodostunut siitä, että kuinka paljon tähystyksen tulokseen voi luottaa heti tutkimuksen jälkeen, ja kuinka paljon lopputulos voi muuttua koepalatulosten jälkeen.

Ainakaan minun ruokatorven tulehdus ei näkynyt tähystyksessä, vaan vasta koepaloista. Pelkään itsekin sitä, että onko tämä tulehdus nyt hallussa laikaan, kun oireet ovat edelleen hyvin selkeät.. koska takaraivossa koko ajan kummittelee ne rajuimmat seuraukset.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 10:33
Joo, siis tuo hapottomuudesta puhuminen tuo vielä oman osansa soppaan. Monihan on saanut helpotusta oireisiin lisäämällä happoja oma-aloitteisesti esim. suolahapolla ja omenaviinietikalla (ja jättämällä lääkkeet pois). Tuossa on taustalla sellainen teoria, että refluksi ja LES:in huono toiminta johtuisivat itse asiassa liian vähistä vatsahapoista. Jos vatsan pH ei ole tarpeeksi hapan, alasulkijalihaksen toiminta häiriintyy ja happoja pääsee ruokatorveen (näin tämä jengi siis uskoo). Tästä ei kuitenkaan ainakaan mun tietääkseni ole yhtään tutkimusta olemassa, joka todentaisi asian, eivätkä lääkäritkään tätä teoriaa ymmärrä, jonka vuoksi määräävätkin happosalpaajia lääkkeeksi.

Ts. en ehkä omin päin lähtisi tuollaista etikka/suolahappohommaa testaamaan, varsinkaan jos on ruokatorven tulehdus päällä. Suolahappo esim. vaurioittaa vatsan limakalvoja suurina määrinä ja voi johtaa ties millaisiin komplikaatioihin, joten aika tarkkana noiden kanssa kannattaa olla.

Lisäksi eivät nuo happosalpaajat kaikkea happoa vie pois, eikä niiden pitäisi tutkimusten mukaan hapotonta mahaakaan aiheuttaa. Hapoton maha syntyy mun tietääkseni autoimmuunitaudinnseurauksena, helikobakteerista tai sitten iän myötä, kun hapon eritys luonnollisesti vähenee.

Lisäksi lääkäreiden mukaan hapoton maha ei oireile pahemmin, toisin kuin esim. verkossa yksittäiset henkilöt saattavat väittää. Mutta mistä näistä tietää, jokainen kuitenkin yksilö ja kaikilla kroppa toimii vähän eri tavalla.

Jos sulla ei tähystyksessä edes näkynyt tulehdusta, niin en olis kyllä yhtään huolissani. Mulla oli 2 vuotta samanlainen tilanne ja tosiaan vasta patologin lausunnossa todettiin lievä tulehdus. Nyt onkin sitten ihan erilainen homma, koska se tulehdus näytti tosi punaiselta ja sen vuoksi tässä ahdistaa aika lailla.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 11:14
Sulla on kyllä hyvin kertynyt tietoa matkan aikana! Mä joskus luinkin tuosta suolahaposta ja etiikasta, jotka hankin silloin kaappiin, mutta käyttö jäi lyhyeksi, koska pääsin sitten tähystykseen ja sieltä tulevat tulokset kertoivat muuta. Mutta ennen tähystystä kävin ottamassa gastropanel verikokeet ja siellä mulla gastriiniarvo oli viiterajojen alapuolella. Sen takia päättelin, että mulla olisi hapoton vatsa. Lääkäri tähystyksen jälkeen sanoi, että koepalat eivät viittaa hapottomaan mahaan että olisikohan kesällä syötyö kortisonikuuri vääristänyt verikokeet. En tiedä onko se mahdollista. Mulla siis ongelmat alkoivat lääkekuurien jälkeen (ab ja kortisooni)
Tähystyksessä ruokatorvi oli kliinisesti ok, mutta koepalat näyttivät tulehdusta. Vatsan mahalaukussa näkyi verestävää pistettä jossain kohin. Luotin sen tähystyksen jälkeen, että oireeni johtuvat tuosta, mutta nyt olen jälleen alkanut epäilemään ja välillä tuo matala gastriiniarvokin kummittelee mielessä..


Ymmärrän! Kuinka kauan sun pitää vielä odotella koepalatuloksia? Mulla tais mennä nyt 8 arkipäivää, että lääkäri soitti..

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 12:37
Joo, vähän ehkä turhankin paljon ottanut näistä asioista selvää. ;D Ei tee hyvää tällaiselle huolestujalle.

Söitkö sä happosalpaajia silloin kun teetätit tuon Gastropanelin? Nehän ainakin vääristää noita tuloksia. Tosin mulla tuo arvo oli normaali, kun itse kävin samaisessa tutkimuksessa 2021, vaikka söin happosalpaajia, joten mistä näistä tietää. Mitä nyt oon itse tuosta testistä ymmärtänyt, niin siinä katsotaan useampaa arvoa samanaikaisesti (ne voivat indikoida ristiin eri asioita), eli en ehkä pelkän gastriiniarvon perusteella vetäisi johtopäätöksiä ainakaan itse. Joku gastroenterologi varmaan osaisi avata sulle paremmin noita tuloksia. Kävikö sulle kukaan lääkäri niitä läpi silloin kun sait ne?

Tuo, että oireet alkavat ab-kuurin jälkeen on myös hyvin tavallista, oon paljon kuullut vastaavista tapauksista. Antibiootit yhdistettynä kortisoniin on varmasti vatsalle aika raju pommi. Mulla oli samanlaista verestävää pistettä vatsalaukussa ja lääkäri sanoi, että nämä johtuu varmasti särkylääkkeistä, joita olin syönyt muutaman viikon ajan flunssaan. Veikkaan, että nuo sun löydökset liittyy juurikin ab-kuuriin ja kortisoniin.

Mulla oli tiistaina tähystys ja kuulemma 2 viikkoa siitä, niin lääkäri soittaa. Eli ensi viikko pitää vielä kärvistellä.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 13:59
Ymmärrän, haen itsekin paljon tietoa jatkuvasti, joka tavallaan tuo helpotusta mutta samalla stressiä. Ja etenkin kun työn puolesta tulee stressaavia hetkiä, oireet selkeästi provosoituu siitä ja minä taas siitä kun huomaan, että oireilen enemmän. Sitten alan taas stressaamaan paranemista, ja oravanpyörä on valmis..

Olin syöynyt muutaman viikon happosalpaajia, mutta pitänyt ennen verikokeita kuitenkin sen 14vrk taukoa. Kukaan ei valitettavasti käynyt näitä arvoja kanssani silloin läpi, joten omaan silmään näytti karulta, kun en varmasti osannut noita asioita ottaa huomioon. Voin laittaa ne huvikseen vielä tähän;

Gastriini 19.9 (1-7)
Pepsinogeeni 1: 69.5 (30-160)
Pepsinogeeni 2: 5.1 (3-15)
PG1/PG2 13.63 (3-20)


Mulla tosiaan on kilpirauhasen vajaatoiminta olemassa niin heti aloin sitä hapotonta vatsaa pohtimaan, mutta ehkä turhaa murehtimista.

Se oli todella raaka setti kyllä, jouduin nimittäin syömään vielä kahta eri antibioottia ja sitten se kortisoni. Harmi, että lääkäriltä unohtui neuvoa vatsansuojalääke, olin näistä vahingoista hyvin tietämätön vielä silloin. Ja vatsani on aiemmin ollut kuin terästä, joten en ole koskaan aiemmin näihin perehtynyt. Onko sinulle kantautunut, että jos lääkkeet sabotoivat vatsan, mahtaako paluuta normaaliin olla?

Oliko tosiaan niin, että silloin aiemmin kun sinulla oli vatsassa verestävää pistettä ja ruokatorvessa tulehdusta niin sinulla ei ollut kuitenkaan mitään röyhtäily -oiretta? Vain sitä salakavalaa refluksia, joka vaikutti ääneen yms?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 15:31
Jep, pitäisi malttaa tiedon etsimisen kanssa ja vain kuunnella oikeasti asiantuntijoita, mutta vaikeaahan se on, jos on luonteeltaan tällainen. :)

Mitä nyt katsoin Gastropanelin sivuilta, niin ihan normaalilta nuo sun arvot näyttää ainakin tämän tulkintataulukon mukaan: https://www.gastropanel.com/sites/all/files/media/kuvituskuvat/gastropanel-tulkinta.png

Toki joku asiantuntija osaa varmasti sanoa tuosta tarkemmin.

Mun kokemuksen mukaan sellaiset toistuvat ab-kuurit on enemmänkin myrkkyä suolistolle (ja varmasti vatsalle myös), eli en usko yhden kuurin tehneen sulle kovinkaan pahaa damagea. Ja yleisemmin se taitaa olla suolisto, joka ab-kuureista alkaa oireilemaan, jolloin pitää ottaa esim. FODMAP-ruokavalio testiin siksi ajaksi, että suoliston mikrobitasapaino palautuu jälleen ennalleen. Ts. sun tapauksessa ei varmastikaan ole mitään kovin pahaa käynyt.

Mulla oli siis nyt tiistaina otetussa tähystyksessä ruokatorventulehdus ja sellaista verestävää pistettä vatsassa (joiden epäiltiin johtuvan Buranasta, kuulemma niin tyypillinen, särkylääkkeisiin sopiva löydös). Menin tuohon tähystykseen, kun koitin vähentää happosalpaajien määrä ja oireet lähti aivan hanskasta. Eli on röyhtäilyä juu (varsinkin aterioiden jälkeen), mutta on myös aivan jäätävää poltetta, joka ei tunnu menevän missään pois edes hetkeksi.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 16:09
Eli viestiikö tuo taulukko peräti sitä, että liikahappoisuutta olisi, vai mahdoinko katsoa väärää kohtaa?

Olen itse jättänyt kaikki närästystä provosoivat ainekset/ juomat pois jo kesällä, mutta nyt olen ajatellut että pitäisikö testata Kaufmannin valiota ainakin tuo pari viikkoa, että näkisi onko vaikutusta.


Haluaisin kyllä kuulla, kun saat tulokset, että mitä koepalat kertoivat! Toivotaan todella parasta. Hirvittää kanssa tuo lääkityksen purkaminen, että kuinka sen saa tehtyä niin ettei vatsahapot hyökkäisi. Teitkö hitaita laskuja? Käytätkö PPI -lääkityksen lisäksi muita valmisteita?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 18:52
Mä tulkitsen tuon niin, että happoja on vähän vähemmän, (johtuen esim. aiemmasta PPI-lääkityksestä). Eli tuo toinen sarake vasemmalta. Mutta tosiaan en osaa kunnolla sanoa, miten noita pitäisi tulkita.

Mä en jostain syytä huomaa yhtään, että miten ruoka-aineet vaikuttaa oireisiin. Polte pysyy tasaisen ärsyttävänä päällä koko ajan, eikä sellaista perinteistä närästystä tunnu lainkaan. Mutta tuo Kaufmannin ruokavalio vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, mitää ehkä kokeilla itsekin.

Ja joo, toki kerron tulokset sitten tänne. Toivotaan tosiaan parasta!

Mä siis koitin todella rauhallisesti laskea, mutta ei siitä mitään tullut. Ehkä ihan alkuun koitin vähän liian nopeasti, kun en tajunnut, miten tuo pitäisi tehdä. Oon siis syönyt nyt varmaan 3 vuotta putkeen 40 mg Somacia joka aamu ja koitin yhtenä päivänä ottaa aamulla 20 mg 40 mg:n sijaan (puolittamalla 40 mg:n, joka taisi olla virhe, koska lääke ei taida imeytyä samalla tavalla kun sen pinnan rikkoo). Illan tullen vatsa oli käytännössä ihan tulessa ja oli pakko ottaa toinen 20 mg (jälleen puolitettu 40 mg), josko se rauhoittuisi, mutta se ei tuntunut vaikuttavan mitenkään. Mulla oli Silicolgeliä myös, jota nappailin aamuin ja illoin, mutta siitä en oikein osaa sanoa mitään. Tätä jojottelua jatkui sitten n. viikon verran jonka jälkeen olin tilanteessa, että oli pakko syödä aamuin illoin 40 mg ja juoda Gavisconia ja Silicolgeliä päälle. Samaan aikaan mulle tuli aivan järjetön kurkkukipu, joka ei tuntunut helpottavan millään. Sitten se muuttui ihan täydeksi flunssaksi 39 asteen kuumeen kanssa, jota epäiltiin koronaksi, koska noihin uusiin variantteihin liittyy kuulemma tosi kova kurkkukipu. Tää vyyhti kesti kaiken kaikkiaan 3 viikkoa ja kun vihdoin paranin oli polte jäänyt päälle. Rupesin jopa miettimään, että voisiko tuo olla ollut korona kuitenkin, koska 2021 kun sairastin sen, sain sen mukana samankaltaisen jatkuvan poltteen, joka ei tuntunut talttuvan millään. Mutta vaikea sanoa, että mikä johtui mistäkin.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 19:13
Okei, mäkään en oo nyt huomannut mitään selkeää mistä oireita tulisi. Tuntuu, että oireilua on koko ajan tasaisesti, mutta sen vuoksi ajattelinkin että kokeilen nyt jotain selkeää linjaa. Tuli muuten mieleen, että jonkun verran oon lueskellut ainakin noista FB ryhmistä, että tollasta järkyttävää polttelua olisi. Aika monellakin kellä tulehdus on tullut ärhäkkänä päälle. Tuntuu, että harvemmin oirekuvassa tulehduksen yhteydessä on tätä röyhtäilyä. Oliko sinulla tähystyksessä vatsaportti löysä vai napakka? Piti muuten sanoa, että itsellänikin on ferritiinin kanssa ongelmia. Ja nyt se on taas alhainen, joka tuottaa haasteita, koska minulla on selkeitä oireita siitä, ja normaalisti oon rautaa syömällä saanut hyvin nousemaan. Nyt en tietenkään uskalla rautaa syödä, mutta olen myös pohtinut matalan raudan yhteyttä paranemiseen.. Ja mä lopetin elokuussa kanssa ekan PPI-kuurin, ja mä tein samoja virheitä, että melko kerrasta poikki. Olin myös aika tuskainen ja varmaan teki tilanteelle takapakkia. Täytyy olla todella tarkka sitten kun jonain päivänä lääkitystä pääsee purkamaan?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia29.10.2023 21:18
Joo, testaa ihmeessä tuota ruokavaliota. Olis kiva kuulla sitten, miten se sulla toimii. Mä oon näköjään ite huomaamattani noudattanut tuota jo aika pitkälle tässä pahimman poltteen ajan.

Ja joo, FB-ryhmissä aika moni on kysellyt samaa, että kuinka kauan kestää, että tulehdus paranee ja oireet häviävät. Jotenkin vaan kun osuu omalle kohdalle tällainen jatkuva polte, ni sitä alkaa itsekin kysymään samoja kysymyksiä ja epäilemään, että taustalla olis jotain kamalaa.

Mä luulen, että aika monella on myös noita röyhtäilyoireita, tuo kova polte vaan vie kaiken huomion, eikä muita oireita välttämättä pane merkille. Itse huomasin vasta tänään, että kyllähän muakin aika lailla jatkuvasti röyhtäyttää. Ja tän huomion tein vasta, kun sä mainitsit kyseisestä oireesta. :)

Mulla oli vatsanportti 2020 normaali, 2021 väljä (kardia) ja nyt tiistaina kuulemma skoopin verran väljä, eli sinne jää kai skoopin mentävä aukko jatkuvasti tällä hetkellä? Ei oo palleatyrää, joten kummastuttaa kovasti, mistä tuo johtuu. 2020 olin ollut 2 vuotta ilman happosalpaajia ja silloin oli kaikki hyvin. Nyt kun niitä taas syön, tuntuu menevän koko ajan huonommaksi. En pysty ymmärtämään tätä logiikkaa. Oliks sulla vatsanportti väljä vai normaali?

Mulla tuo ferritiini on laskenut tasaisesti koko sen ajan, kun oon ollu happosalpaajalääkityksellä. Vertasin vanhoihin tuloksiin ja tällaselta näyttää:

19.9.23 32 ug/l
30.3.22 84 ug/l
10.4.21 112 ug/l

Hb oli normaali 142

Oon koittanu lisätä rautaa ruokavalioon ja käyttää rautasuusuihketta, koska en tohdi tän tulehduksen aikana alkaa syömään pillerimuotoista rautalisää. Mulla teetettiin vielä ihan kunnon anemialabratkin, kun Hb on joskus ollu vähän alle viitteen, mutta ne oli ihan kunnossa, eli raudanpuutetta ei lääkärin mukaan voida todeta pelkän ferritiinin mukaan. Sanoi, että kaikki arvot on viitteissä, eikä ole syytä ottaa edes rautalisää käyttöön. Pyysin siihen kuitenkin luvan, koska mulla on raudanpuutteeseen liittyviä oireita ihan selkeästi (hiustenlähtöä, uupumusta, lihasten hapotusta jne.).

Ja joo, osa taitaa tosiaan pohtia, voisko raudapuutteella olla yhteys refluksiin, mut en oo sitä ehtiny tutkia yhtään enempää. Pitää vähän tutustua siihen lisää.

PPI-lääkkeiden lopetuksesta seuraa kai aina sellanen 2 viikkoa kestävä rebound-efekti, jota pitäis hoitaa mm. Gavisconilla ja muilla ei-PPI-lääkkeillä. Kahden viikon jälkeen sen pitäis sit rauhottua. Siinä kai elimistö rupeaa tuottamaan liikaa happoa hetkellisesti ja se aiheuttaa osalla aika rajujakin oireita. En vaan tosiaan tiedä, että miten ihmeessä mä pääsen näistä ikinä eroon, jos jo lasku 20 mg:aan hetkellisesti tulehduttaa ruokatorven näin pahasti.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia30.10.2023 6:20
Joo mä raportoin, kun pääsen tämän valion kanssa vauhtiin. Tänään ajattelin pistää käytäntöön! Vaikkakin, uskon myös itse syöneeni melko puhtaasti. Olen syönyt jo lähes koko syksynkin ruoan soseutettuna, ja fiksuja raaka-aineita käyttäen. Mutta hifistellään nyt vielä. Kaiken on valmis tekemään, kun alkaa olla paranemisen suhteen niin toivoton meno.

Totta, voi olla kyllä niinkin. Mua röyhtäyttää pelkkä vesikin, eikä aamuisin edes ole tarvinnut laittaa mitään alas, kun ylös noustessa tulee jo ekat röyhyt.. uskomatonta!
Mutta uskon kyllä, että tuo polte on kamalaa.

Ja mitä tulee tähän lääkitykeen, niin on kyllä ikävää, kun ei voi hyvillä mielin turvautua syömään näitä happosalpaajia, kun tuntuu tosiaan että samalla turmelee koko kehoa. Jäisipä kuuri hyvin tilapäiseksi niin selviäisi pienellä pahalla, mutta hirveetä vastetta tässä ei kyllä ole saatu mitä tulee ensimmäiseen kuukauteen. Toki olen pohtinut sitäkin, että jos tämä röyhtäily ei liittyisikään tähän tulehdukseen niin ei mulla ole mitään muuta mittaria mistä voisin tehdä johtopäätöksiä, että onko tulehdus hellittänyt ruokatorvessa/ vatsalaukussa.

Kysyinkö jo sitä, että aiemmalla kerralla kun sait tulehduksen taltutettua niin käytitkö siinä apuna Gavisconia? Mä oon nyt tähystyksen jälkeen ollut hyvin pitkälti PPI-lääkityksellä, mutta eilen aloin juomaan tuota nestemäistä versiota päälle. Kattelin ainakin, että moni tuolla ryhmässä käyttänyt noita tulehduksen alussa.

Ja tämä rautahomma on kyllä kinkkinen. Mulla itseasiassa täsmälleen samat oireet; hiukset tippuu päästä, ja lihakset ovat pelkistä portaista hapoilla. Ja energiatkin on jo melko pian yöunien jälkeen käytetty. En tiedä miten tämän asian kanssa menettelisi, kun tosiaan se rautalääkitys suun kautta ei ole nyt mahdollinen..

Ja tähystyksessä vatsaportti oli kuulema napakka. Eli ei pitäisi falskata, mutta tiedä sitten.. oon kyllä pohtinut sitäkin mahdollisuutta, että onko siinä toiminnassa nyt jostakin syystä joku häiriö. Pieni palleatyrä multa löytyi, mutta se oli kuulema niin olemattoman pieni ettei pitäisi olla näiden oireiden kanssa mitään tekemistä.. outoa kyllä, että vatsaportilla on ollut noin suuri ero aiempiin tähystyksiin! Ilmeisesti lääkäri ei siihen ole ottanut sen enempää kantaa?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia30.10.2023 7:34
Hienoa! Ja mulla tulee kanssa aamuisin ensimmäisenä röyhtäys. Välillä jopa yöllä, kun käännän kylkeä, niin ruokatorven tienoilla pulputtaa. Ja joka aamu on sellanen lievän poltteen tuntu kurkussa ja näin on ollut oikeastaan niin pitkään kuin muistan. En vaan oo aina välittänyt siitä, koska oon luullut, että se on ihan normaalia, mutta tuskinpa se on.

Ja joo, on tämä lääkeshow kyllä turhauttavaa. Oon ite syönyt happosalpaajia vuosikausia ihan tyytyväisenä ja vasta nyt havahtunut, että näillä saattaa olla oikeasti aika vaikeitakin sivuvaikutuksia. Toki jotkut joutuvat syömään näitä lopun elämäänsä, joten eivät nämä onneks ihan pahimmasta päästä ole, jos lääkkeitä miettii yleisesti.

Tuo tulehduksen hellittäminen on kyllä vaikea määriteltävä myös. Melkein pitäisi ottaa uusi tähystys x määrän ajan päästä ja tarkistaa tilanne. Mutta jos diagnoosi on ensimmäisessä tähystyksessä lievä tulehdus, ei sitä tarvitse lääkäreiden mukaan kontrolloida (tällaisen tiedon sain, kun itse tuota kyselin), eli jos haluaa uuden tähystyksen, pitänee mennä yksityiselle vaatimaan sellaista.

Aiemmalla kerralla käytin joo Gavisconia apuna (juotavaa juurikin). Se ei toki taida PPI-lääkkeen kanssa toimia yhtä hyvin kuin ilman, mutta se taltuttaa mm. sappirefluksia, jos sellaista joillain on (mulla oli vähän sapen värjäämää nestettä vatsassa) + kaiketi hoitaa samalla vähän limakalvoja.

Mutta hienoa, jos vatsanporttikin oli napakka! En usko, että sulla on mitään huolta näillä löydöksillä.

Mulle ei lääkäri tosiaan pahemmin noista selittänyt mitään. Kunhan katsovat, ettei mitään vakavaa ole ja passittavat kotiin Somacin kanssa. Pitäisi löytää joku empatiaan kykenevä gastroenterologi, joka jaksaisi vielä kuunnella näitä kysymyksiä ja ottaa kantaa. :)

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia30.10.2023 16:06
Juuri näin, ensimmäisenä aamusta röyhtäisy ja mäkin koen yöllä usein vähän epämukavaa tunnetta. Onko sulla tuo röyhtäisy esim aamulla vain tällöin kun tulehdus on päällä vai onko sitä muutoinkin? Mikähän tässä tulehduksessa sen jatkuvan röyhtäilyn aiheuttaa, jos se oletetaan että se kuuluisi oirekuvaan? Mulla ehkä on hieman sellaista etovaa oloakin, mutta tiedä sitten paljonko tulee jo tästä henkisestä stressistä.

Mä itseasiassa olen yksityisen puolen asiakkaana, kiitos vakuutuksen. Ja suunnitelma olisi, että tähystyskontrolli tehdään viimeistään keväällä, tai jos tämä röyhtäily ei loppuvuonna helpota niin ilmeisesti jo heti ensi vuoden alussa.

Miten tuolloin vuonna -21 tehdyssä tähystyksessä, kun podit lievää tuleheusta niin muistatko, että lähtivätkö oireet helpottamaan vähitellen vai lähtikö ne lopulta aika yllättäen? Ja muistatko oliko sulla silloinkin ruokatorven polttelun lisäksi röyhtäilyä?

Joo, välillä hirvittää kun on tuo kova PPI-lääkitys tuolla taustalla ja väleihin kiskoo Gavisconia, mutta jotenkin tuntuu, ettei tämä tulehdus lähde taittumaan niin pakko koventaa otteita..

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia30.10.2023 19:44
Kyllä mulla niitä aamuröyhyjä tuntuu tulevan muulloinkin, kuin tulehduksen aikana. Vaikea sanoa, että johtuuko röyhtäykset tulehduksesta. Oon miettinyt, että ainakin itselläni ne saattaa johtua ihan ahdistuneisuudesta, kun huomaamattani esim. syömisen/juomisen yhteydessä nielen ilmaa tai sitten syön jotain, josta vatsaan muodostuu painetta. Etovaa tunnetta mulla ei pahemmin ole ollut, mutta silloin 2021 oli kyllä kaikenlaista muutakin oiretta. Sylkeä erittyi suuhun älyttömiä määriä ja välillä suussa maistui metalli, oli nielemisvaikeuksia jne.

Ja joo, kyllä mäkin olen kaikki viime vuosien tähystykset käynyt otattamassa yksityisellä puolella, työterveyshuollon piikkiin. Koitin päästä julkiselle puolelle uusintatähystykseen näiden oireiden kanssa, mutta eivät suostuneet. Lukivat vain viimekertaisen tähystyksen lausunnon ja koska siellä oli lopputulemana lievä tulehdus, ei sitä kuulemma tarvitse kontrolloida. Tämän jälkeen laitoin vielä uudelleen viestiä pariin kertaan, kun oireet eivät helpottaneet ja sain määräyksen syödä Somacia tuplat 2 viikon ajan. Varsin kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa siis. :) Toki ymmärrän, että resurssit ovat tällä hetkellä todella tiukalla, mutta olisi silti kiva saada edes vähän enemmän vastinetta verorahoille.

Jos tässä uusimmassa tähystyksessä näkyy jotain pahempaa, niin laitan kyllä varmasti valitusta menemään julkiselle puolelle.

Vuoden 2021 tulehdus kesti muistaakseni useamman kuukauden ja pikkuhiljaa lähti pois. Jossain vaiheessa huomasin vain, etten enää kiinnittänyt oireisiin niin paljoa huomiota, koska ne olivat lieventyneet niin paljon. Tuolloin en kylläkään hoitanut tulehdusta muistaakseni mitenkään ruokavaliolla tai perinteisillä refluksitaudin hoitotavoilla (sängynpäätyä ylös jne.). Join mm. kahvia päivittäin ja söin suklaata ja silti se parani jossain vaiheessa. Muistelen, että ainakin liman nousua oli ja tosiaan sylkeä erittyi suuhun normaalia enemmän ja nieleminenkin oli toisinaan vähän hankalaa. Röyhtäyksiä varmasti tuli myös, mutta koska tuolloinkin polte oli se ärsyttävin oire, keskityin siihen varmasti niin paljon, että esim. röyhtäykset jäivät vähemmälle huomiolle.

Mä oon viimeisen vuoden ollut melkeinpä lihattomalla ja maidottomalla ruokavaliolla ja voinut tosi hyvin. Nyt kun tämä tulehdus tuli, mietin, että pitäisikö noita maitotuotteita ottaa kuitenkin takaisin edes väliaikaisesti. Yleensähän kaikenlaista poltetta on taltutettu juuri jugurteilla ja itsellänikin aikoinaan vuosia sitten festariviikonloppujen jälkeen maito auttoi närästykseen enemmän kuin mikään muu ruoka-aine.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia30.10.2023 20:05
Äläs muuta sano! Ja nämä vatsa-ja suolistovaivat vaikuttaa kyllä niin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin, että pitäisi kyllä todella hoitaa kuntoon..

Mutta tuo on kyllä totta, että yksi vaihtoehto itsellänikin on tuo ahdistus ja kuormitus tästä tilanteesta, joka saattaa myös vaikuttaa. En tiedä voisiko sitä ilmaa mennä puhumisestakin vatsaan, koska jos mietin eilistä ja tätä päivää; eilen puhuin vähemmän ? oireiluakin hieman vähemmän. Tänään taas töissä, jatkuvasti äänessä ?oireilu mahdotonta. Mutta miten tähänkään saa apua, kun ei sitä asiaa tiedosta, että jotain tekisi eri tavalla kuin ennen.


Millaiset ne sinun gastropanel arvot olivat silloin, kun kävit ne ottamassa? Väkisin pohdin edelleen tuota happosalpaajien osuutta, karmiva tilanne, jos mennään ojasta allikkoon. Toki tuo tulehdus elimistöstä täytyy hoitaa, mutta sitten lääkekuuri pitäisi saada heti pois pelistä, kun tilanne rauhoittunut sen osalta. Vähän ristiriitaista signaalia antaa tuo Gavisconkin, että vähentääkö vai lisääkö röyhyjen määrää.

Tällä viikolla mun tosiaan pitäis alkaa pienentää tuota PPI-lääkitystä. Vähän sekin jännittää, että miten sitä saisi onnistuneesti pienennettyä niin, ettei tule takapakkia..

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia30.10.2023 21:33
Voi olla myös, että jos oot puhunut töissä enemmän, oot mahdollisesti ehkä stressannutkin enemmän ja tää on sitten tehnyt oireista pahempia. Toki kyllä kai sitä ilmaa voi vatsan saada ilman syömistäkin. Itsellä ainakin purkan jauhaminen tekee vatsaan ilmaa ja se röyhtäyttää, mutta ilmankaan ei oikein voi olla, kun se on ainoa, mikä auttaa oireisiin hetkellisesti.

Mä en oo käynyt siinä perinteisessä Gastropanelissa, multa vaan otettiin aikoinaan muutamia merkkiaineita, joista yksi oli tuo gastriini (fs-gastr), mutta mun tietääkseni tuo on eri tutkimus kuin mikä siinä Gastropanelissa. Mun arvot oli 15.49 pmol/l (viitearvot 6.2-54.8). Söin tuolloin happosalpaajia ainakin muistaakseni, joten ne varmastikin vaikutti tulokseen.

Mutta siis joo, sulla on kuitenkin hyvä tilanne siinä suhteessa, että oot syöny vain kuureina happosalpaajia, kuten syöt nytkin. Edes muutaman kuukauden mittainen kuuri korkealla annoksella ei pitäis olla mitenkään vaarallista. Uskon, että pääset niistä eroon helpostikin, kunhan vaan hiljalleen lopettelet. Mulla on se tilanne, että oon syönyt Somacia typeränä melkein 20 vuotta putkeen ja lopettaminen tuntuu todella hankalalta, jopa mahdottomalta, jos pienestäkin annostuksen madallusyrityksestä tulee näin järkyttävät reboundit. Haluaisin oikeasti löytää jonkun lääkärin, joka selittäis tän homman juurta jaksaen ja ohjeistaisi kunnolla siinä, miten lääkettä saa ajettua alas. Ja siis onko se yleensäkään järkevää, jos kerran vatsanportissa on kerran skoopin mentävä aukko.

Mä oon itse ruvennut pohtimaan ihan tosissani tuota vaihtoehtoista teoriaa, että LES ei toimisi kunnolla jos vatsassa ei ole happoja tarpeeksi. En nyt toki mitään suolahappoa ole ryhtymässä syömään, mutta esim. omenaviinietikan kokeilu kiinnostaisi, jos käy niin hyvä tuuri, että mulle ei ole kehittynyt mitään Barretia tai solumuutoksia ja saisin jollain ilveellä vielä tämän tulehduksenkin hoidettua pois. Toki haluaisin siihen ensin jonkun gastroenterologin näkemyksen, että onko tuossa teoriassa oikeasti mitään perää.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia31.10.2023 7:03
Puhun siis päivittäin töissä paljon, mutta stressaavaa töissä kyllä on. Kyllä tässä varmaan kaiken huomioon ottaen jo ahdistus/ sressi on aika pitkäaikaista. Merkittävänä asiana tämä terveydentila.

Totta, tähän minäkin kaipaisin kunnon ohjeita, että miten lääkkeitä oikeesti tiputetaan tarpeeksi hitaasti. Jostain luin joskus että yksi tabletti viikkoon?

Juu, tätä minäkin olen miettinyt että aiheuttaako jotain toiminnallista häiriötä, jos happojen määrä on olematon.

Mulla muuten luki tuosta ruokatorvesta, että;
Näytteessä on ruokatorven kerrostuvaa levyepiteeliä, jossa erottuu tulehdusmuutoksia ja yksittäisiä intraepiteliaalisia eosinofiilejä refluksiesofagiittiin sopien. Näytteessä on myös ventriikkelityyppistä limakalvoa, jossa reaktiivista hyperplasiaa.

Mä en oikein näistäkään päässyt jyvälle, vaikka pariinkin otteeseen kyselin. Mutta ilmeisesti mulla jotain solumuutoksia(ko) on, joten voikohan paraneminen myös siksi olla hitaampaa..

Onko se sun lääkäri, joka soittaa niin sellainen kuka tietäisi hyvin asioista vai saattaako sieltä soittaa kuka vaan? Mistähän sitä löytäisi oikein PRO -yksilön..

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia31.10.2023 9:01
Joo, siis mulla on itselläni yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, joka on periaatteessa vain diagnoosinimi hypokondrialle. Oon aina ollut terveydestä ja sairauksista huolissani ja viimeisten vuosien aikana oireet on korostuneet paljon, jonka vuoksi varmasti refluksikin oireilee nyt eri tavalla.

Toi 1 tabletti per viikko kuulostaa kyllä ihan optimistiselta. Pitääpä kysellä tuota vielä sitten, kun lääkäri soittaa. Jos nyt saan edes lupaa annoksen tiputtamiselle.

Mulla lukee edellisessä, 2021 tehdyssä tähystyksen lausunnossa tällä tavalla:

"I - III Gastroskopianäytteet: Ei diagnostisia muutoksia
IV Oesophagus: Tulehdusmuutoksia, lieviä

IV. Esofagusnäytteessä kerrostunut levyepiteeli on
paksuudeltaan normaalia ja kypsyy säännöllisesti. Muutamin
paikoin basaalikerroksestaan epiteeli on paksuuntunut ja näillä
alueilla nähdään intraepiteliaalisesti harvoja lymfosyyttejä ja
jokunen neutrofiili ja lymfosyyttejä on nähtävissä myös
epiteelin alaisessa sidekudoksessa. Histologisesti kyseessä on
lievät tulehdusmuutokset. Metaplasiaa ei todeta.
PAS-värjäyksessä ei tule esiin sienirihmoja tai itiöitä."

Mä en oikein osaa sanoa noista patologin käyttämistä termeistä, muutoin kuin että metaplasia taitaa olla sitä Barret-tyyppistä solumuutosta ja sitä ei onneksi (ainakaan vielä *koputtaa puuta*) ollut.

Hyperplasia taitaa olla sellainen, joka paranee, jos sen aiheuttava ärsyke poistuu, mutta tääkin kannattaa asiantuntijalla tarkistaa.

Se lääkäri (gastrokirurgi), joka teki sen mun tähystyksen vaikutti kovin kiireiseltä, joten en usko, että se ehtii näitä asioita mulle pahemmin avata. Ajattelin, että sitten kun tulokset tulee, niin varaan vaikka tupla-ajan jollekin gastroenterologille, josta löytyy hyviä kokemuksia verkosta. Ne usein jaksaa saa vähän kokonaisvaltaisemmin kertoa asioista vs. kirurgit, joiden toimenkuva on vähän erilainen.

Ja vielä lopuks röyhtäyksistä. Heräilin yöllä jotenkin tosi paljon nimenomaan röyhtäyksiin ja tajusin, että mulla tosiaan tulee niitä jatkuvasti. Joka kerta, kun kylkeä kääntää, tulee käytännössä röyhtäys ja vaikka saattaa kuulostaa älyttömältä, tunnen, miten vatsanportti aukeaa omia aikojaan ja sieltä tulee hapanta ylös aina kurkkuun asti (höyryä lähinnä). Keskellä yötä kävin nappaamassa muutaman kulauksen ruokasoodavettä ja se tuntui auttavan. Aiemmin oon nappaillu Gavisconia, mutta se ei jotenkin tunnu jeesaavan.

jokuRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia31.10.2023 9:03
muaki alko röyhtäilyttään jatkuvasti tossa yli viikko sitten ei mitää muita oireita, toivottavasti ei oo tuo ruokatorven tulehdus tuli ihan yhtäkkiä vaan

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia31.10.2023 18:45
Joo en mä ihmettele, kun mullakin on ollut nyt tämä kulunut vuosi oikeastaan pelkkää sairastelua ja edellisissäkin ihan riittävästi. Kyllä se väkisinkin vaikuttaa ja aiheuttaa ahdistusta.

Mikä tuo intestinalisaatio on? Tai levyepiteeli? Tuo sun lausunto on kyllä silloin ollut melko hyvä! Mulla tossa on vähän jotain epäselvää mitä yritin kysellä, mutta ei silti auennut..


Siis tämä! Se röyhtäily on jatkuvaa!
Tänään oon yrittänyt keskittyä hengitykseen, ja ehkä vähän vaikuttanut määrään, mutta en tiedä?

Mitäs sitten jos todetaan barretti? Onko se vain seurantaa? Täytyy kyl sanoa, että aika nopeasti ottaa itteensä tuo ruokatorvi kun ei mullakaan nyt niin kauaa ollut tilanne päällä, kun päästiin jo tämmösiin muutoksiin mitä tuolla oli mainittu.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia31.10.2023 21:49
Missä sulla luki intestinalisaatio? En löytäny sellasta tuosta lausunnosta?

Intenstitiaalinen tarkoittaa kaiketi suoleen tai suolistoon liittyvää asiaa, mutta tuota toista termiä en tunne.

Levyepiteeli on sitä ruokatorven normaalia kudosta, mitä siinä pinnalla on.

Myös PPI-lääkkeet aiheuttaa kaiketi röyhtäyksiä, sitä en aiemmin tiennytkään. Eli nyt kun tässä tulehduspäissäni syön Somacia kuin karkkia, tulee röyhtäyksiä aika lailla jatkuvasti. Kroppa on tästä kaikesta niin jumissa ja jännityneenä, että huomaan aina röyhtäyksen tullen pelolla odottavani, että polttaako röyhtäys ruokatorven suuta. Jotenkin menee aivan vainoihin, kun tämä polte vain jatkuu ja jatkuu. Samalla ruoka ei sula kunnolla, koska tuo PPI-annostus on niin korkea. Sitä pitäisi kyllä saada alennettua mahdollisimman pian jollain konstilla.

Jos todetaan Barret niin sitten varmaan seuraillaan tietyn ajan välein ja pelolla odotellaan jokaista kontrollitähystystä, että joko siellä on syöpäsoluja kehittynyt. Huomasin tänään, että patologin vastaus on tullut, mutta ei näemmä mulle saakka. En löytänyt sitä Omakannasta, enkä Pihlajalinnan sovelluksesta, jonne nuo yleensä ilmestyvät. Tämäkin pistää miettimään, koska yleensä jos tuloksissa ei ole mitään pahempia löydöksiä, annetaan ne potilaalle saman tien, kun ne valmistuvat. Mutta jos niissä näkyy jotain huolestuttavaa, menevät ne ensin lääkärille, joka sitten soittaa tai pyytää vastaanotolle, jossa kertoo tuomion.

Toivotaan nyt kuitenkin vielä hetki, että sieltä ei löytyisi mitään solumuutoksia.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia1.11.2023 6:23
Mulla on tämmönen kohta vielä;
Yhden rauhasen kohdalla erottuu intestinalisaatiota, mutta ilmeisesti kliininen kuva ei ollut Barretille diagnostinen. Joka tapauksessa löydös on niin niukka, ettei siitä pääse varmaan diagnoosiin.

Mulle kun soitettiin tuloksista niin sanottiin, että ei isoja ongelmia ja kerrottiin noista tulehduksista. Sen jälkeen näkyville tuli koko teksti ja olin kauhuissani. Jätin uuten soittopyynnön, ja lääkäri sanoi, ettei ole mitään hätää ja selitti taas jotain mitä en ymmärtänyt :D mutta ei kuulema Barrettia. Sanoi, että ei vii olla varma onko esim osunut siihen tyrän kohtaan näyte tms. Laittavat tarkasti kaiken ylös, että jos tulee seuraava tähystys niin osataan kiinnittää oikeisiin asioihin huomio. Mutta tuli vaan sellanen olo, että kyllä siellä näemmä herkästi erilaisia muutoksia tapahtuu, oli sitten hyviä tai huonoja?

Mutta siitä oli kyllä tarkka, että kaikki muutokset tulee poistua eli täysin kuntoon on saatava.


Hmm, vaikea sanoa, koska mulla meni niin, että eka lääkäri tosiaan soitti ja vasta sitten tuli itselle näkyville teksti. Mutta voivatko kaikki asiat vaikuttaa siihen, että tulee lääkärin kautta? Esim pelkkä tulehdus yms, koska vaatii kuitenkin ohjeistusta?

On toi Barret kyllä pelottava, toivon todella että sitä ole syntynyt ja toivon, että saan oman tulehduksen haltuun niin ettei ehdi syntyä! Mutta on tollanen hiljainen refluksikin aika paha, koska jos ei oo selkeitä oireita niin sehän tekee tuolla hiljalleen vaikka mitä hallaa.. en olis yhtään hämmentynyt vaikka oliskin jotain taipumusta refluksiin.

Siis kyllä, uskon kanssa että lääke tekee omansa röyhtäyksiin. Koska mulla se alunperin ainakin lisäänty ekan lääkityksen tullessa kuvioihin. Harmi vaan ettei loppunut edes siinä välissä kun lääke oli hyllyllä.. mietin että hakisinko kanssa sitä pienempää voimakkuutta apteeksista ja sen avulla pudottelisin.. mistä löysit tietoa tuosta, että lääkitys saattaisi lisätä röyhtäilyjä?

Ootko muuten aina syönyt Somac vai kokeillut muitakin salpaajia?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia1.11.2023 17:11
Jostain syystä mun viesti tulkitaan roskapostiksi, kun koitan lähettää sitä tänne. Testataanpa meneekö tämä läpi.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia1.11.2023 19:03
Tämä viimesin tuli kyllä läpi :)

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia1.11.2023 21:04
Ei tule yhtään pidemmät viestit läpi. Outoa. Laitoin ylläpidolle viestiä, toivottavasti vastailevat pian.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia2.11.2023 17:08
Mullakin tää eilen kiukutteli mutta katsotaan mikå tilanne tänään?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia3.11.2023 10:30
Eipä tämä toimi mulla pidemmissä viesteissä vieläkään. Kokeillaan nyt vielä kertaalleen.

Helposti tuo ruokatorvi näemmä ottaa osumaa, mutta hienoa, että kaikki nuo sun "löydökset" vaikuttavat olevan sellaisia, jotka paranevat.

Kävin aikoinaan tietokonetomografiassa ja koska sen löydökset olivat täysin normaalit, sain siitä lausunnon luettavakseni aika lailla heti kuvauksen jälkeen. Mietin vain, että meneekö protokolla niin, että jos tutkimuksessa löytyy jotain, niin silloin siitä ei lähde potilaalle lausuntoa saman tien, vaan se menee ensiksi lääkärille, joka sitten soittaa potilaalle. Ensi viikon alussa pitäisi sitten tulla puhelu minullekin, toivotaan parasta.

Mulla on siis ollut hiljainen refluksi varmaan parikymppisestä lähtien, koska ensimmäiset oireet oli äänen lähteminen. Toki ajoittain myös närästi, mutta nuo kerrat liittyivät aina juhlimiseen. Pelkkä ruoka ei koskaan ole tuntunut närästävän aiemmin.

Mulla oli toissapäivänä jo vähän helpompi päivä ja ajattelin ottaa aamulääkkeenä nelikymppisen sijaan kaksikymppisen. Noh, tämä kostautui sitten illalla ja vaikka silloin otin nelikymppisen, meni yö todella kovissa poltteissa. Tämä sama homma jatkui koko eilisen ja huomasin, että ei tässä ainakaan vielä ole mitään mahdollisuutta alentaa annostusta. Ehkä mä nyt syön tätä jättiannosta vaan niin pitkään, kunnes tuo polte on kokonaan poissa ja vähät välitän siitä, että ravinto ei imeydy kunnolla.

Mä siis luin vaan joskus verkosta kokemuksia happosalpaajista ja siellä moni valitteli, että se aiheuttaa röyhtäilyjä ja ilmaa vatsaan. Jännä sinänsä, että jos alasulkijalihas on löysä ja happosalpaajat sitten tekevät vatsaan ilmaa ja lisäävät röyhtäyksiä, niin maalaisjärjellä ajateltuna sen pitäisi pahentaa oireita. :D Mutta en tosiaan ole tässä asiantuntija, kunhan vain pohdin asioita ääneen.

Mä oon syönyt aina Somacia. Joskus kokeilin Nexiumia hetken ja sain jonkun sammaksen kaltaisen infektion kieleen, niin jätin sen pois. Valittelin eilen työterveyslääkärille tästä jatkuvasta poltteesta ja hän kirjoitti esomepratsolista reseptin. Sanoi, että se voisi auttaa paremmin. Ehkäpä käyn nyt hakemassa vielä sitäkin ja kokeilen, miten se auttaa.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia5.11.2023 11:58
Joo, mä oon nyt keskiviikosta lähtien ottanut iltalääkkeen 40mg sijasta 20mg, ja tämä lasku on yllättävää kyllä sujunut melko hyvin. Täytyy todeta, että oloni on hieman parantunut kun lääkettä on saanut vähän laskettua. Eli ilmeisesti lääke tosiaan itsessään tuo myös sivuvaikutuksia mukanansa. Mutta on kyllä samalla pelottavaa laskea lääkettä, kun ei halua enää yhtään pettyä ja ottaa takapakkia.
Oon nyt viikon noudattanut sitä ruokavaliota, joten vaikea sanoa onko sekin hieman edesauttanut sitä ettei olo ole jatkuvasti niin huono?

Mutta on kyllä mahdollista, että happosalpaajat tekevät tuota röyhtäilyä. Tavallaan toivon, että näin onkin niin se poistuisi sitten lääkityksen mukana.. miten siellä on nyt mennyt?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia5.11.2023 12:23
No mut hyvä, että lasku on ollu onnistunu. Mä ajattelin vielä odottaa ne PAD-tulokset ja kysyä sitten lääkäriltä, että milloin voin ite ryhtyä laskemaan annostusta. Jotenkin tullu sellanen olo, että sieltä tulee tyyliin käsky leikkaukseen, kun tää polte vaan jatkuu lääkkeistä huolimatta. En kyllä mielellään leikkaukseen menis, ku tosi monella se on menny pieleen tai purkautunut. Oon toki miettinyt myös, että voiko ruokatorvi herkistyä tulehduksen seurauksena ja sen takia oireilla näin.

Ja varmasti annoksen pientäminen auttaa myös muuten oloon. Itsellä alkanu taas iho oireilemaan ku joutunu syömään näin isoa annosta. Ruoka ei myöskään sula oikein yhtään ja se vaikuttaa suolistoon jne. Ei tää kyllä kivaa ole. Toivottavasti alkais kohta helpottaa.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia5.11.2023 14:09
Ompa ikävä kuulla, mutta toisaalta en ihmettele, jos tilanne ei ole vielä kypsä pienentämiseen, kun miettii et mäkin söin peräti 5vk tota 80+80mg. Ja veikkaan, että jos pyrkisin lääkkeestä eroon kokonaan niin ei varmasti olisi vielä hyvä aika siihen. Uskon, että paraneminen on tosi hidasta ja kaikki tähdet tarvii olla kohdillaan, että se paranminen ylipäätään mahdollistuu.

Mut onneksi saat pian ne sun tulokset ja sitten viisaampana.
Mäkin tavallaan toivon, että saisin sen uuden tähystyksen tuohon alkuvuodelle. Olo on epävarma, että missä mennään, kun ei tuonne nää.

Varmasti tossa sun tilanteessa nyt huono tuo kun joutuu stressaamaan tilannetta. Toivottavasti tuloksien jälkeen saisit enemmän mielenrauhaa, joka vois edesauttaa paranemista.

Mutta kyllä, tämä on todella ikävää eikä kellekkään toivoisi tätä vaivaa. Oon miettinyt, että onkohan kuinka iso uusiutumisriski tälle vaivalle, jos lähtökohtana on, että nuo lääkkeet ovat laukaisseet tilanteen..

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia5.11.2023 16:24
Söitkö sä siis oikeasti 80mg aamulla ja 80mg illalla? Luulin, että söit samaa 40mg+40mg mitä mäkin. Ja juu, kyllä tää todella hitaalta tuntuu tää paraneminen. Muutama helpompi päivä ollu, mutta sit taas pahenee jostain syystä, mikä ihmetyttää, koska en pahemmin ruokavaliota oo muuttanu pahemmaks tai muutakaan.

Ja siis joo, on tää stressi ja ahdistus varmasti isossa roolissa tässä. Välillä unohdan koko PAD-homman, mutta sitten se palaa taas mieleen ja huomaan meneväni flight or fight -tilaan saman tien. Ärsyttävää.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia5.11.2023 16:55
Oho, tossa on kyllä tullut nyt ajatushäikkä, siis 40+40 oon syönyt ja nyt 40+20! Mä toivon että tää ei mee sillei et hetkeks helpottaa, jos ne hapot ensin riehaantuu ja sit menee taas hapottomammaksi. Vai voikohan se ees mennä niin? Jos ei ole happoja ni reagoiko vatsa ees mitenkään siihen vaikka ton lääkityksen lopettaisikin?

Juu mä ymmärrän, ja tiedän tunteen niin hyvin.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia6.11.2023 9:51
Jes, eli meillä siis ihan sama annostus. Ja sä söit kanssa Somacia? Miten on nyt menny tiputuksen kanssa, onko tullu lisää oireita?

Lääkärithän ei oikein tuohon hapottomaan mahaan taida uskoa muutoin kuin atrofiseen gastriittiin, joka johtuu kuulemma aina autoimmuunitaudista tai sitten helikobakteerista. Tuntuu, että toi on jonkinlainen ravintoterapeuttien oma trendi, että vatsassa olisi liian vähän happoja ja siitä syystä tulisi kaikenlaisia vaivoja. Voi toki olla näinkin, mutta mun mielestä tähystyksessä pitäisi selvitä tuokin asia.

Olis kyllä kiva saada selvyys siihen, että jos ihminen menee flight or fight -tilaan, niin erittyykö vatsahappoja silloin enemmän vai vähemmän. Mitä nyt oon koittanu goolgata, niin tutkimukset sanoo, että enemmän, mutta sitten ravintoterapeutit ja YouTube-"lääkärit" sanoo, että vähemmän. Tosi vaikea alkaa hoitaa näitä vaivoja, kun ei oo selkeää vastausta, että mikä se juurisyy esim. refluksille on.

Reboundissa (eli kun lopetat happosalpaajat) tapahtuu kyllä aluksi n. 2 viikon ajan sitä, että vatsahappoja tuotetaan liikaa, mutta sen jälkeen niiden pitäis normalisoitua. Mut jos sulla olis hapoton maha, niin en usko, että tuollaista rebound-efektiä edes tapahtuis pahemmin. Ainakin maalaisjärjellä ajateltuna.

Lisäks hapoton maha ei ainakaan lääkärien mukaan aiheita oikein mitään vaivoja, ei ainakaan närästystä, mutta toisaalta ravintoterapeutit on tästäkin ihan toista mieltä. Hankalaa :)

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia6.11.2023 12:52
Mulla on Esomepratzol nyt, lääkäri sanoi, että Somac ei kaikilla tehoa niin hyvin. Kesällä söin Somacia n. 3,5vk mutta sitten halusinkin lisää tutkimuksia ennenko jatkoin kuuria. Siinä yhteydessä vaihtui lääkekin.

Ei mielestäni ole tullut, välillä mietin, että onko röyhtäilyä tullut taas enemmän mutta ei välttämättä. Ajattelin nyt tällä viikolla yrittää jatkaa laskua, että pääsisi siihen 40mg/vrk. Mutta katsotaan mitä sitten tapahtuu, kun vielä puran tuosta illalta tuon 20mg pois.. jännittää

Multahan se autoimmuunisairaus löytyisi, mutta vajaatoiminnan kanssa ei vielä hirveen pitkä historia. Tähystyksen mukaan ei olisi sitä hapottomuutta, mutta oon pohtinut, että kuinka nopeasti se siellä limakalvolla näkyy? Eli jos ajateltaisiin, että hapot alkaisi vähentyä niin luulisi jokusen vuoden kestävän, että muutokset näkyvät limakalvolla asti? Mutta en tiedä, toivottavasti ei ole siitä kysymys.

Minulle lääkäri sanoi toissa viikolla, että stressi lisää vatsahappojen määrää. Mutta tosiaan tiedä sitten, kun tuntuu olevan yhtä monta mielipidettä kuin tekijääkin.

Oletko tänään kuullut mitään uutta?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia6.11.2023 13:25
Esomepratzolin 20mg taitaa olla yhtä tehokas kuin Somacin 40mg, eli on sulla selkeästi tehokkaampi lääkitys sitten kuitenkin kuin mulla. Mä sain Esomesta 20mg:n reseptin viime viikolla, kun valittelin, ettei oireet oikein parane, mutten ole vielä ehtinyt sitä hakea. Ehkä pitää käydä ja kokeilla.

On mullakin yksi autoimmuunisairaus, joten itsekin vaarassa sen vuoksi. En tosiaan tiedä, että miten nopeasti nuo muutokset vatsassa näkyvät.

Mulle kanssa lääkäri sanonut aina, että stressi lisää vatsahappoja, mutta samaan aikaan toisaalta kuulee ihan päinvastaista. Hämmentävää.

Eipä oo vielä kuulunut mitään. Toivottavasti lääkäri kohta soittaisi.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia6.11.2023 17:31
Okei joo, että noinkin iso ero olisi noiden lääkkeiden välillä.

Kannattaa kyllä hakea, outoa että sille kirjoitettu vain 20mg. Tulee kyllä tunne, ettei tohon sun tulehdukseen ole nyt suhtauduttu ihan tarpeeks jämäkästi terveydenhuollon osalta.

Mä mietin, että tuo Kaufmannin valio varmaan melko hyvä tässä rinnalla, kun ton lääkkeen kanssa tekee tuota laskua. Eipähän tuu vahingossa syötyä sellasta mikä vois ollakin huonoksi siinä kohtaa, jos tilanne on tulenarka vatsahappojen ollessa kovemmalla teholla.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia6.11.2023 19:10
Joo, tää lääkitys on kyllä ihan retuperällä. Kukaan ei oikein sano selkeästi, miten tätä pitäis hoitaa. Noh, jospa huomenna se tähystävä lääkäri osais kertoa. Oli näemmä soittanut jo tänään, mutten päässyt töiden takia vastaamaan.

Pakko varmaan hakea huomenna ne esomet testiin. Tänään testasin olla ilman gluteenia ja meni ihan mukavasti siihen saakka, kunnes join yhden kauralaten kahvilassa. Polte tuli heti takaisin, eikä siihen tunnu taas auttavan mikään. Todella rasittavaa. Pahinta tässä poltteessa on se, että se käy tosi pahasti henkisen puolen päälle. Sitä alkaa kehittää mielessään kaikenlaisia katastrofiteorioita, kun jatkuvasti polttaa vain.

Ja juu, tuo Kaufmannin ruokavalio on varmaan just hyvä annostuksen laskemisen ajaksi. Ei tuu niin pahoja reboundeja.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia7.11.2023 5:35
Okei, harmi, että meni puhelu eilen ohitse! Toivottavasti tänään onnistaa.

Oon huomannut, että mun ientulehduskin rauhottui, kun pienensin tuota lääkettä. Yllättävän paljon noista kyllä sivuvaikutuksia tuntuu tulevan. Mulle aiheutuu osittain unen puutettakin, et herään aamuyöstä aika usein ja sen jälkeen ei enää nukuta. Luin, että hiustenlähtökin on haittavaikutuksissa, joten lienee syy matalan ferritiinin lisäksi. Ja tais olla jotain siitä lihasten väsymisestäkin. Että oikein tuplasyyt miksi nämä oireet korostuvat.

Pystytkö muuten käyttämään tiukkoja vaatteita vai vaikuttaako sulla oireisiin mitenkään?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia7.11.2023 14:18
Joo, tässä jännityksellä odotellaan, että milloin puhelin soi. Toivottavasti olisi vain lievä tulehdus, eikä pahempaa. Kovasti ahdistanut tämän vuoksi koko päivän.

Itsekin olen alkanut pohtia, että mitkä kaikki ongelmat johtuvat happosalpaajien pitkäaikaisesta käytöstä ja mitkä jostain muusta. Parin viime vuoden aikana mun hiukset on ohentuneet huomattavasti, mutta yhdistin sen aluksi alhaiseen ferritiiniin. Lihasten väsymistäkin on ollut, nykimisiä yms., mutta tuollaista en edes tiennyt olevan haittavaikutuksissa.

En oo pahemmin huomannut, että vaatetus vaikuttaisi. Ehkä jos on monta päivää putkeen pillufarkut jalassa, voi vatsaan tulla ilmaa normaalia enemmän, mutta muuten en ole huomannut vaikutusta.

Kävin tänään osteopaatilla, josko siitä olisi ollut apua tähän jatkuvaan poltteluun. Noh, eipä pahemmin, mutta pallean jumit onneksi aukesivat.

Tuolla osteopaatilla oli myös itsellään refluksitauti. Suositteli kokeilemaan esomepratsolia, kuulemma auttaa monilla paremmin. Puhuttiin myös vaihtoehtohoidosta ja joku hänenkin ystävänsä oli parantunut taudista ryhtymällä syömään suolahappotabletteja. En kyllä itse tohdi noihin koskea, ainakaan nyt kun tämä tulehdus on akuutti.

Yöllä kun ei uni tullut, päädyin lukemaan erilaisista tempuista, joita ihmiset ovat tehneet refluksin vuoksi.

Japanissa on hyvin pienen tutkimuksen mukaan saatu oireet pois nielemällä päivittäin "tyhjää" muutaman minuutin ajan sellaisessa asennossa, että lantio on päätä ylempänä. Eli tällöin joutuu nielemään painovoimaa vastaan, joka näyttäisi tämän tutkimuksen mukaan parantavat alasulkijalihaksen toimintaa:
https://www.jstage.jst.go.jp/article/prm/7/0/7_20220054/_html/-char/en

Toinen kokeilu oli yhden henkilön tekemä. Vähän samanlainen, kuin tuo yllä oleva, joskin tämä kaveri söi jopa lounasta pää alaspäin. :)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9106553/

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia7.11.2023 15:00
No nyt se lääkäri soitti: ei edes tulehdusta koepaloissa! En voi käsittää, tälläkin hetkellä polttaa rintaa ihan kunnolla. Mietin, että kun olin tossa tän alkaessa 3 viikkoa tosi kovassa flunssassa, niin olikohan se koronaa? Mulla nimittäin vuonna 2021 jäi koronasta tällainen samanlainen polte päälle useaksi kuukaudeksi.

Toisaalta oon lukenut, että joillain voi olla ns. hypersensitiivinen ruokatorvi, eli jostain syystä ruokatorvi oireilee, vaikka siellä ei ole mitään vikaa.

Nyt on kyllä hämmentävä homma. Mutta toki onnellinen fiilis, ettei ollut Barretia tai muutakaan vakavaa. Huhhuh.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia7.11.2023 15:57
No nyt on kyllä kerrassaan yllättävä käänne! Toki pelkästään positiivista. Mitä lääkäri sanoi hoidoksi tuohon oireeseen? Myös mielenkiintoista nähdä nyt kun stressi helpottaa, että miten vaikuttaa oireisiin!

Mäkin tosiaan ne suolahapot hommasin itselleni ja pari kerkesin ottaa, mutta sitten tulikin tieto, että tähystetään niin en onneksi jatkanut syöntiä, koska se tulehdus sieltä sitten löytyi.

Oon muuten miettinyt myös tuota osteopaattia, huomaako selkeän eron kun pallean jumit aukeavat? Ja miltä se hieronta tuntuu pallean kohdalta?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia7.11.2023 17:27
No joo, toki tällainen hypokondrikko alkaa heti etsiä syytä jostain muualta, kuten keuhkoista (jotka nekin on kuvattu ihan TT-kuvalla 2 vuotta sitten, eikä löytynyt mitään). Mutta ehkä mä nyt maltan tässä hetken ja oon tyytyväinen lopputulokseen, vaikka häiritseehän tämä oireilu nyt edelleen. Voihan se toki olla, että ihan stressistäkin saa itselleen tällaisen olon.

Lääkäri ei osannut sanoa oikein mitään tuohon poltteen tunteeseen. Koitin kysellä hapottomasta mahasta ja kaikenlaisesta muustakin, mutta vastaili hyvin vähäsanaisesti ja lopulta puoliväkisin lopetti puhelun. Sanoi vain, että löydökset täysin normaalit ja että lääkityksen voi lopettaa. Totesi kuitenkin, että koska mahanportissa oli vähän väljyyttä, voi refluksivaivaa joskus esiintyä, mutta jatkuvalle lääkitykselle ei näe perusteita.

Mä uskalsin nyt heti kokeilla sitä omenaviinietikkaa, kun ei ollut tulehdusta. Mutta ei se kyllä tuntunut vaikuttavan mihinkään. Toki tuskin se pahemmin vaikuttaa nyt kun on vielä happosalpaajat päällä. Ihan samanlaisena pysyi olo, joskin hetken aikaa vatsassa vähän möyri normaalia enempää.

Kyl mulla ainakin osteopatia on auttanu aika hyvin. Sehän on tosi helläkätistä ihan perushierontaankin verrattuna ja joskus tuntuu, että osteopaatti vaan pitää käsiä tyyliin paikoillaan ja odottaa. Ihmeellisesti se kuitenkin jeesaa. Se ei tosiaan niinkään hiero siitä pallean kohdalta, vaan enemmänkin vaan pitää käsiä tietyissä paikoissa ja yhtäkkiä alkaa vatsassa kuplimaan. Kummallinen taito. :)

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia8.11.2023 7:34
Okei joo :) puratko lääkityksen hiljalleen vai lopetatko kertaheitolla? Mä kokeilen nyt jättää sen 20mg illasta pois, eilen oli eka ilta etten ottanut. Tässä pohdin, että uskaltaisko senj jättää pois niin etten ota tänäänkään jne vai pitäisikö olla joka toinen pv tms. Sitten olisin siinä lopputuloksessa, että 40mg/pv. Sitä varmaan sitten syön vielä hyvän tovin, ja sitten katsotaan mikä tilanne.

Onko olo helpottanut yhtään? Röyhtäiletkö edelleen vai onko se hellittänyt?

Ehkä täytyy ottaa nyt tuo osteopatia vakavasti korvan taakse, jos se vois vielä jotenkin auttaa!

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia8.11.2023 8:55
Kyllä mäkin hiljalleen tota koitan purkaa. Kuitenkin lääkäri sanoi sillon tähystyksen aikana, että tulehdukselta näyttää, ni on siellä varmasti jotain ollut, vaikkei patologi sitä nyt nähnytkään koepalassa. Lääkäri sanoi, että aina ne ei onnistu ottamaan koepalaa oikeasta kohdasta, jonka vuoksi patologia voi vääristyä.

Varmaan kannattaa tosi hiljalleen alentaa, ettei tuu yllätyksiä, mutta toki jokaisen kroppa reagoi eri tavalla.

Ahdistus on tottakai helpottanut, mutta muuten olo aika lailla samanlainen. Otin eilen illalla 40mg:n sijaan 20mg:n ja nukuin aika huonosti, mutta nyt on ehkä pikkasen parempi olo jo. Röyhtäyksiä tulee aika samaan tapaan ku aiemminkin.

Ja joo, kannattaa kokeilla osteopatiaa. Osa kuulemma saanut hyötyä myös kiropraktikolta, mutta mulla se ei oikein toiminut.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia8.11.2023 17:31
Mäkin jätin eilen sen iltalääkkeen ottamatta, ja nukuin tosi huonosti. Uskon, että olin stressaantunut kun oon huolissani aina aluksi, kun tekee ton lääkkeen kans laskun, että ei kai vaan tuu jotain rajuja oireita. Uskomatonta miten syvissä vesissä tän homman kans on kun reagoi niin kokonaisvaltaisesti.

Toi on kyllä tosi jännä toi sun tilanne, jos silmämääräsesti näytti tulehdukselta. Ottivatko he useita koepaloja?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia8.11.2023 19:44
Mä niin ymmärrän ton fiiliksen. Heti kun jättää yhden lääkkeen syömättä tulee fiilis, että kropan sisällä tapahtuu joku katastrofi. Koitan ite kanssa tänään jättää iltalääkkeen pois. Varmasti vaikuttaa uniin, mutta koitan pitää pään kylmänä. Otin aamulla ekaa kertaa 20 mg esomepratsolin ja se tuntuu toimivan oikein hyvin.

Ja on kyl jännä tilanne tosiaan. Ne otti sen perinteisen setin, eli 4 koepalaa eri paikoista.

Löysin äsken lausunnon Omakannasta ja se on kyl harvinaisen yksimielinen:

Duodenumista, antrumista ja corpuksesta on edustavat biopsiat. Kaikissa paloissa näkyy normaalirakenteista lokalisaatiota vastaavaa limakalvoa. Ei ole tulehdusta, ei ole muutakaan poikkeavaa. Histologinen löydös on normaali. Esofaguksesta on edustavat palat. Niissä näkyy sekä levyepiteeliä että gastrista limakalvoa. Tulehdusta ei näy, intestinaalista metaplasiaa ei näy. Selviä viitteitä refluksista ei näy. Histologinen löydös on normaali.

Jännä homma.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia8.11.2023 20:13
Ai että toi sun lausunto on sinfoniaa korville! Toivottavasti mäki pääsisin kuiville vesille. Ärsyttää kun tonne ei nää, että missä mennään. Vois olla omalle ololle melko tärkeetä tietoa.

Joo se on kyllä jännä miten pää toimii. Selkeesti mäki taas tänään röyhtäillyt enemmän mut oon varma et se johtuu siitä et oon ressannu miten lääkkeen purku vaikuttaa. Aattelin jos ottais vaikka Gavisconia illalla jos kokeilisin jättää tänäänkin iltalääkkeen pois.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia9.11.2023 11:48
No jep, olis kyllä kiva tietää vähän useammin, että mitä tuolla sisällä tapahtuu. :)

Mä jätin nyt eilen iltalääkkeen pois ja muutamaan kertaan heräilin yöllä vähän karvas/närästävä fiilis päällä, mutta muuten meni ihan mukavasti. Otin Gaviscon-pullon yöpöydälle, ni siitä pystyi hörppimään herätessä.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia9.11.2023 19:03
Huh, mulla nyt kaks päivää takana että oon ollut ilman iltalääkettä, mutta tänään päivällä tuli jotenki tosi korventava olo; enkä ollut varma onko se sitä vai oliko muuten joku jumi rinnassa tms. Otin sit varuiksi Gaviscon purutabletin ja hetken päästä tuli jonkinsortin ?puklu? ylöspäin. En tiedä pitääkö nyt sitten kokeilla ottaa joka toinen ilta se 20mg vai miten siitä pääsisi eroon. Tuli heti tosi lamaantunut olo, ja mietin vain, että noniin nyt on varmaan taas koko ruokatorvi lähtökuopissa.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia10.11.2023 14:34
Joo, mäkin oon ollu nyt 2 päivää ilman iltalääkettä ja tuntuu vähän korvennusta. Join kyllä kahvia aika monta kuppia, joten voi johtua ihan siitäkin.

Gavisconhan tekee sellasta vaahtoa vatsaan ja sen avulla suojaavan kerroksen ruokatorveen myös, joten voi puklu voi olla vaan siitä johtuvaa. Mulla on Gavisconista vaan se juotava versio, ni en tiiä, miten noi purutabletit eroaa siitä.

Oon lukenu, että ku vähentää lääkitystä, ni oireet pahenee usein 2 viikoks, mutta sitten taas helpottaa. Johtuu ihan siitä, että ku noi PPI:t salpaa hapontuotannon, ni hetkellisesti happoa tulee paljon enemmän vatsalaukkuun ku aiemmin, kunnes se sitten normalisoituu. Eli älä huoli, toi on ihan normaali ilmiö ja tasottuu ajan kanssa.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia10.11.2023 17:14
Joo!! Jotenkin vaan pelottaa, et jos tulee noita pahoja oireita vähentämisestä niin saako sillä sit hallaa aikaseksi, et tulehdus uusiutuu tai pahenee (jos ylipäänsä on ees lähtenyt parempaan suuntaan..)

Koen tosi vaikeaksi sen, että milloin pyrin sitten koko lääkityksestä eroon, koska en oikein ota enää selvää tästä sekametelisopasta; mikä oire johtuu mistäkin. Lääkäri sanoi silloin aikanansa, että useamman kk kuuri, mutta kun olet oireeton niin katso, että lääkitys kestää siitä hetkestä vielä 6vk. Eli selvää on, että pyrin pääsemään iltalääkityksestä eroon, ja 40mg annostuksella jatkellaan vielä.

Mikä oire tulee lääkityksestä, mikä tulee sen laskemisesta ja mikä on ydinoiretta :D huhhuh, alkaa olla kyllä väsynyt olo koko homman kanssa.

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia10.11.2023 20:11
Joo, eihän tää helppoa ole. Jostain luin joskus, että ruokatorven tulehdus kestää parantua useamman kuukauden. Olikohan 3 kk sellanen keskiarvo ja refluksikoilla lähemmäs 6 kk. Mut en siis oo varma näistä ajoista, monesti vaan kuullu, että hitaasti se paranee.

Kantsii kyl lääkäriltä tsekata toi lääkityksen tiputus/lopetus. Veikkaan, että ainakin tota 40 mg/pv on syytä syödä vielä aika pitkään, ihan varmuuden vuoksi. Mut sit taas ton ylitys (esim. 40mg+40mg) on mun mielestä jo aika heavy setti pidemmän päälle, ku se tarkoittaa esim. Somaceissa 160mg/pv. Toki kyllähän jotkut vetää tollasiakin määriä päivittäin, ku on tosi paha tilanne, mut ei toi sun vaikuta sellaselta.

Ts. veikkaan et sulla paranee se ihan mukavasti, ku sulla oli vielä mahanporttikin normaali, eikä väljä. Eli jos vaan maltat vielä tovin lääkkeitä syödä, ni varmasti on parantunu parissa kuukaudessa. Mut toki kantsii lääkäriltä tarkistaa nää tiedot, ku ite vaan esitän mielipiteitä täällä :)

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia11.11.2023 9:43
Just näin! Mä oon aatellukin, että sillä 40mg jatkaisin vielä hyvän tovin! Siitä ei niin kiirus oo päästä eroon. Varsinkin, kun tässä mun tilanteessa ei oo oikein selkeästi luettavissa milloin tilanne olisi lähtenyt parempaan päin. Mutta just tuon toisen 40mg vrk-annoksesta haluan pudottaa pois, ja niin lääkärikin kyllä on meinannut, että sitä ei tarvitsisi enää syödä. Laskeskelin että 6,5vk oon nyt syönyt lääkkeitä, ja välillä mietin, että kannattaakohan edes joulukuussa yrittää eroon. Jos haluaisi edes vähän joulusta nauttia. Mähän oon nyt noudattanut tota tiukkaa valioa, ja ajattelin, että menisin sillä siihen saakka, kunnes pääsisin tästä lääkelaskusta yli ja pääsisi sen 40mg annoksen kanssa tasasempaan vaiheeseen.
Mitä ajatuksia sulle tulee siitä, että voisiko tässä jossain vaiheessa alkaa syömään ihan normaalisti? Musta tuntuu, että oon loppukesästä asti ollu enemmän tai vähemmän syömisten suhteen rajoittunut, ja nyt toki erittäin tiukasti. Sulla taisi mennä useampi kuukausi siinä aiemmassa tulehduksessa. Miten uskalsit lopulta lääkkeestä eroon, ja pääsitkö siitä irti ilman suurempaa takapakkia?

Siis jossain luki, että se rebound vaihe voisi kestää jopa kuukausia?! Ei kai! Vai olisiko niin, että kokonaisuudessaan näin voisi ollakin, mutta olossa se ei tunnu, kun ne pahimmat päivät/ viikot.

OrimRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia11.11.2023 23:43
Tervehdys

Teidän oireenne kuulostavat samankaltaisilta kuin omani, paljon on tuntemuksia rinnalla. Itseni on tähystetty vajaa neljä vuotta sitten, jolloin ei poikkeavia löydöksiä. Tällähetkellä menee 40mg nexium päivässä, mutta tuntuu ettei siitä ole mitään iloa. Itsellä myös aina kun vaivat on pahimmillaan tuppaa olemaan paljon röyhtäilyä, joka tuntuu itsessään myös lisäävän ongelmia.

Oletteko halutessanne päässeet gastroskopiaan yksityisellä ilman suurempia kinuamisia, alkaa itsestä pikkuhiljaa tuntua siltä että uusinnalle olisi aihetta.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia12.11.2023 21:20
Heippa,

Mä pääsin ainakin, nimenomaan yksityisen puolen kautta melko helposti tähystykseen! Ei tarvinnut vääntää asiasta yhtään, ja lääkäri oli itse alunperin tähystyksen kannalla.

Sulla ei siis oo havaittu aiemminkaan tulehdusta ruokatorvessa tms? Alkoivatko oireet vain äkillisesti vai liittyikö johonkin tilanteeseen?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia12.11.2023 21:43
Epätoivoinen, vastaan sulle ekana:

Syömisten rajoittaminen lisää ainakin mulla stressiä ja ahdistusta aika paljon, joka korreloi suoraan pahempaan refluksiin myös, eli mulla itellä on paras fiilis sillon ku syön ihan normaalisti, enkä ajattele sitä liikaa. Toki nyt ei koko ajan kannata esim. suklaata vetää ;)

Sillon ku mulla oli viimeks se tulehdus, ni en kyl pahemmin katellu syömisiäni silloinkaan. Söin esim. iltaisin aika usein isojakin määriä ja silti se tulehdus parani ajan kanssa. Muistelen, että useamman kuukauden se silloin vaivas, mutta sit yhtäkkiä en enää huomannu oireita.

Mä en koskaan lopettanu kokonaan kaikkia lääkkeitä silloin, vaan jatkoin 40 mg Somacin syömistä päivittäin. Söin vaan sillon akuuttiin aikaan Somacia tuplamäärän ja join Gavisconia päälle. Nyt koitan jossain vaiheessa ekaa kertaa moneen vuoteen päästä kokonaan eroon PPI:stä, vaikka sitten hetkeks.

Ärsyttää vaan, kun mulla on selkeesti pahin ongelma se, että yöllä happojen höyryt nousee kurkkuun saakka ja ärsyttää äänihuulia myös. Aamuisin on aina sellanen tietynlainen poltteen tunne kurkussa, eikä siihen auta, vaikka ottaisin lääkkeen illalla tai edes Gaviscon(jota lääkäri tähän vaivaan suositteli). En oikeen tiedä, mikä tohon tepsis.

Mä oon kyl lukenu, että Rebound kestäis vaan sen 2 viikkoa ja sit alkais tasaantua. Ootko kattonu ihan jotain tutkimuksia verkosta?

Orim: yksityisen kautta oon pääsy aina varsin helposti tähystyksiin (kyllähän niille raha kelpaa), mutta julkisella puolella en. Yhden kerran oon tainnu terveyskeskuksen kautta päästä ja sillon mua ei oltu tähystetty vielä kertaakaan aiemmin.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia20.11.2023 14:45
Miten siellä menee? Ootko saanut lääkkeen ajettua kuinka alas?

Mua edelleen röyhtäyttää, ja menee järki tuohon oireeseen. Etenkin, kun en tiedä onko seuraus happosalpaajista vaiko tulehduksesta, saatika refluksista?! Onko sulla oireilut yhtään helpottaneet?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia20.11.2023 17:47
No ihan ok. Vähän vaihtelee olo tosin ja yöllinen refluksi on pahentunu ku laskenu lääkitystä.

Oon päässy nyt sihen tilanteeseen, että otan vaan aamulla 20 mg Somacia. Eilen illalla toki otin myös illalla toisen 20 mg, koska söin aika ison iltapalan ja pelkäsin, että miten se vaikuttaa yöhön. Ens viikolla ajattelin jättää joka toisen päivän lääkkeen väliin.

Se poltteen tunne on melkein kokonaan hävinny ja veikkaan, että se johtu enemmänkin siitä flunssasta joka mulla oli tai sitten se oli koronaa.

Pitäis uskaltaa kohta olla päiviä kokonaan ilman lääkettä ja kattoa miten käy. Vähän pelottaa lähinnä ton yöllisen refluksin takia, koska aamuisin on nielurisat olleet aiempaa punertavammat nyt kun laskin lääkitystä. Samalla ääni alkanu reistailemaan vähäsen. Yleensäkin pelottaa tuo, että jos nielurisat on koko ajan punaiset tän takia, ni onko tähän tilaan muuta ratkaisua ku leikkaus.

Ts. saas nähdä pääsenkö kuitenkaan näistä lääkkeistä koskaan eroon, jos tuo yöllinen hiljainen refluksi ei lopu. Toki koitan kyllä nyt vielä kaikki omenaviinietikkatemput jne., josko niistä olisi apua.

JRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia20.11.2023 19:42
Moi,

ikävä kyllä ei täysin parane ikinä, ellet sitten ole nuori terve "super-ihminen".

Totuttele syömään lääkkeittä ja tarkkailemaan ruokavaliota.

Stressin vähentäminen elämässä helpottaa, lisää liikuntaa ja pidä hyvä uni rytmi.

Näin mulle lääkäri neuvoi.

Kaikkeni tuon tehtyä, vielä välillä kärsin ikävistä ruokatorvi tulehduksista.

Mutta me kaikki olemme erillaisia, mikä toiselle auttaa saattaa olla toiselle myrkkyä, joten kokeilemalla ne hoidot/lääkkeet löytyy.

Itselläni käytössä; Somac 40mg x 2 päivässä, Gavisgon tarvittaessa oraali liuos 10mg 4 x päivässä, panadol 1000mg 3 x päivässä kipuihin.

Samalla pitää tarkkailla mitä syö ja juo.
Pieniä annoksia pitkin päivää suositteli minun lekuri ja vesi on paras janojuoma.

Eli kaikkea kohtuudella.

T. Vaivoista kärsinyt 20 vuotta ihminen.

EpätoivoinenRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia20.11.2023 20:14
Okei joo, harmillista kyllä.. mites se röyhtäily? Onko se helpottanut lääkityksen vähentyessä? Toimisiko sulla sit niin päin, että iltaisin ottaisit sen 20mg eikä aamuisin, jos oireet on enemmän yöllä?

PelkuriRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia20.11.2023 20:26
Kyllä niitä röyhtäyksiäkin edelleen tulee. Vaikee tosiaan sanoa, johtuuko ne lääkkeistä vai jostain muusta. Pitää kattoa nyt kun tiputtaa lääkitystä, että mitä sen kanssa tapahtuu.

Ja varmaan just noin lääkityksen kanssa vois ryhtyä toimimaan, eli ottaisinkin sen vaan yöksi, kun ei päivällä tosiaan pahemmin oireita ole. Toki olishan se kiva päästä tuosta lääkkeestä näin 20 vuoden jälkeen edes hetkeksi eroon, kuten 3 vuotta sitten pääsin (olin silloin muistaakseni 2 vuotta ilman lääkettä oireetta).

KotikokkiRe: Ruokatorven tulehdus kokemuksia3.12.2023 8:13
Minullakin todettiin ruokatorven tulehdus n. 5 vuotta sitten. Oireena oli ajoittaiset nielemisonglemat, eli ruoka tahtoi aika usein jäädä ruokatorveen, mutta tuona yhtenä päivänä sitten jäi lihapala oikeasti kiinni ruokatorveen, eikä millään konstilla lähtenyt irti. Siitä sitten päivystykseen, ja tähystyksessä todettiin ruokatorven tulehdus, mutta ei barrettia tai muita pysyviä muutoksia. Syön vähän kuuriluontoisesti Somaccia kerran päivässä aamuisin, todennäköisesti parempi olisi ottaa ilalla, koska yöt on keskimäärin pahempia. Valitettavasti tuo tuntuu olevan varsin pitkäaikainen ongelma. Kurinalaisella ruokailulla ja myös alkoholilin pois jättämisellä saisi selvää helpotusta, mutta toisaalta ainakaan itse en jaksa stressata tilantenteesta.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: