Uutisia

 

uutiskuvaoikea

Huhtikuu 2011 (7)

Refluksitaudin määritelmä

Refluksidieetti

Vertaistuki voimauttaa

Kirjaesittely: Suuri dieettiopas

E-resepti etenee

Lääkkeet suoraan kotiovelle

Sivuston uutuudet

 


                              Refluksitaudin määritelmä  

 

Yhteneväinen määritelmä, jota voitaisiin käyttää kansainvälisellä tasolla, on selvästikin puuttunut refluksitautia diagnosoitaessa sekä hoidettaessa jo pitkään. Vakil et al asetti tavoitteekseen saada aikaiseksi kansainvälisesti hyväksytyn määritelmän ja luokittelun, josta olisi hyötyä niin potilaille, lääkäreillekin kuin vastaaville viranomaistahoille.

Kyseiseen projektiin osallistui runsaan kahden vuoden aikana 44 asiantuntijaa 18 eri maasta. Tämän työn myötä aikaan saatu määritelmä ja luokittelu perustuivat tutkimuksista saatuihin näyttöihin. Montrealin määritelmä julkaistiin American Journal of Gastroenterology - lehdessä vuonna 2006.

GERD (gastroesofageaalinen refluksi) määriteltiin tilaksi, joka kehittyy, kun vatsansisällön ylösnousu aiheuttaa ongelmallisia oireita ja/tai komplikaatioita. GERD jaoteltiin 2 eri alaryhmään: ruokatorviperäisiin sekä ruokatorven ulkopuolisiin oireisiin. Uutta tässä Montrealin määritelmässä oli ennenkaikkea potilaslähtöisempi näkökanta, jaottelu erillisiin vaivoihin sekä laryngiitin, yskän, astman ja hammaseroosion tunnistaminen mahdollisesti refluksperäisiksi vaivoiksi.

Vakilin et alin luokittelu on esitetty kaaviossa, joka näkyy allaolevaa linkkiä klikkaamalla.


Refluksitaudin määritelmä
(pohj. Vakil et al, 2006)

 

 

(Lähde: Vakil et al, The Montreal Definition and Classification of GERD, Am J  Gastroenterol  2006)


                                     

                                       Refluksidieetti

refluksidieetti1


Refluksidieettiksi kutsutaan erikoisruokavaliota, joka on tarkoitettu refluksitautia sairastaville helpottamaan taudin aiheuttamaa oireilua. Sillä on useimmiten jonkinasteinen helpottava vaikutus oireiluun vaikkakaan sen noudattaminen ei varsinaista taudin aiheuttajaa tai tautia poista.

Pääperiaatteena refluksidieetillä on mm. vähärasvaisuus, runsaskuituisuus ja oireita aiheuttavien ainesten poistaminen tai välttäminen. Yksilöllisyyttä ruokavalion koostamisessa korostetaan. Ruokapäiväkirjan pitäminen saattaa paljastaa  refluksia provosoivia aineksia.

Varsinaisen ruokavalion lisäksi olennainen osa refluksidieettiä on myös tiettyjen   ruokailuun liittyvien tapojen noudattaminen. Ruoan hidas syöminen,  huolellinen pureskelu ja useiden pienien aterioiden nauttiminen päivässä ovat keskeisiä. Kevyen iltapalan ja nukkumaanmenon välin tulisi ollan. 2-3 tuntia. Päiväsyömisenkin jälkeen pystyasentoa suositellaan.

Käytännössä useimmat refluksia provosoimattomat ruokaesimerkit verkossa ovat yksittäisiä aterioita tai päivän ruokia kun taas viikon kokonaisuudet ovat harvinaisia.

Seuraavat ovat esimerkkejä kokonaisista viikkoruokalistoista:lihapullat  

Refluksidieetti (Suuri dieettiopas)mp900432944.jpg

Ruokalista (Viikko 1)

Ruokalista (Viikko 2)

Ruokalistojen yhteissivu (Viikot 1-6)

                       (About.com, engl.kiel.)

(Lähde: J.C Rodrigues, Suuri dieettiopas, 2008, About.com, 2011)
                                Vertaistuki voimauttaa


Kuluva vuosi 2011 on EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuosi, jolla halutaan korostaa vapaaehtoistoiminnan olevan yksi aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian keskeisistä ulottuvuuksista. Vuoden aikana järjestetään ympäri Suomea useita tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa tuetaan erilaisten vapaaehtoisryhmien toiminnan esilletuontia ja ryhmien merkitystä yhteiskunnassa sekä omassa ympäristössään.

Vuoden kunniaksi myös Suomen Refluksi aloitti tukiryhmäkokoontumiset. Ensimmäinen kokoontuminen pidettiin maaliskuussa Tampereella. Kokous ei ollut suoranaisesti mikään yleisömenestys - mutta sitäkin antoisampi!

  • Seuraava kokoontuminen on Tampereella 18.5.2011 klo 18 alkaen  pääkirjasto Metsossa.

                               Lämpimästi tervetuloa!

 

Ajatuksena on jakaa kokemuksia ja tavata toisia saman taudin kanssa painiskelevia. Kokoontumisissa käsitellyt asiat ovat luottamuksellisia eikä niistä keskustella esim. sivuston keskustelupalstalla. Paikalle tulo ei velvoita mihinkään.   

Tämän kevään aikana on myös Yahoon Refluksilapset - yhteisö kokoontunut useampia kertoja Helsingissä.  Tämän alan yhdistyksen perustamisesta on jo heidän yhteisössään keskusteltu paljon.   

Vertaistuki on vuorovaikutuksellista voimaantumista!

Lue lisää vertaistuesta...

mp900409312.jpg

 


                            Kirjaesittely: Suuri dieettiopas


Kariston julkaisema Suuri Dieettiopas (2008) esittelee perusteellisesti 75 erilaista ruokavaliota pudottaa painoa tai elää terveellisemmin. Kirjan on laatinut ravitsemustieteen professori Judith C. Rodrigues ja kääntänyt Annukka Kolehmainen. Kirjassa on 191 sivua.

Värikäs ja paljon kuvia sisältävä opas jakautuu kahteen osaan: 50 suosittua painonpudotusdieettiä (mm. Atkins, Cambridge,  GI, Hay, Kaalikeitto, Mayo -klinikka, Painovartijat) sekä 25 terveyttä edistävää erityisruokavaliota (mm. aasialainen ruokavalio, DASH, gluteeniton, hiivaton, intuitiivinen syöminen, refluksi, vähäsuolainen).

Jokaisesta 75 ruokavaliosta on esitelty pääperiaatteet, hyvät ja huonot puolet sekä viikon ruokalista. Tämän lisäksi on arvioitu ruokavalion vaivattomuus, perheystävällisyys, kesto, kustannukset ja tieteellinen näyttö. Lähdetietojen lisäksi kirjaan on koottu hyödyllisiä vinkkejä lisätiedon saamiseen.

Kirjaa on saatavilla mm. Bookplus.fi sekä Adlibris.fi - nettikaupoista n. 25e hintaan (sis. toimituskulut). 
                           

                                         E-resepti etenee

Paperiset happosalpaajareseptit ovat kohta historiaa! Kansallinen Terveysarkisto on julkaissut lyhyen esittelyvideon sähköisestä lääkemääräyksestä kansalaisille. Video havainnollistaa potilaan näkökulmasta, miten lääkärillä käynti ja apteekissa asiointi toimii uudessa systeemissä. Myös omien e-reseptien lukemiseen annetaan opastusta.

 

mp900402127.jpgKansallinen Terveysarkisto (KanTa) tulee sisältämään terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten valtakunnallisen tietojärjestelmät. Käytettävissä tulee olemaan eArkisto (asiakastietojen arkisto), eResepti (kansallinen reseptikeskus ja lääketietokanta) sekä e-Katselu (omien potilastietojen lukeminen).

Asiasta uutisoitiin Suomen Refluksin sivustolla marraskuussa 2010 (E-luku: omat potilastiedot vihdoinkin verkosta). KanTan linkki löytyy myös päävalikon "Viranomaislinkeistä".


(Lähde: Suomen Refluksi, 2010, marraskuu, Kansallinen Terveysarkisto, 2011, huhtikuu)
                            Lääkkeet suoraan kotiovelle

Apteekkiostokset kiireettömästi kotoa käsin  - ja lääkkeet suoraan omalle kotiovelle! 

Helmikuisen lääkelain muutoksen myötä Suomessa on huhtikuussa käynnistynyt maanlaajuinen verkkoapteekkitoiminta. Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean myöntämän toimintaluvan ovat tähän mennessä saaneet 3 apteekkia, joihin kuuluvat Satakunnassa toimiva yksityinen Euran apteekki, Itä-Suomen yliopiston apteekki sekä Helsingin Yliopiston apteekki.

Tällä hetkellä myyntiin vapautuneet tuotteet ovat lääkkeiksi luokiteltavia itsehoitotuotteita kuten esim kipu, allergia- ja närästyslääkkeitä. Netissä toimineet apteekit ovat tätä aikaisemmin pystyneet myymään vain ei-lääkkeellisiä apteekkituotteita. Verkkomyynti laajennee lähivuosina reseptilääkkeiden puolelle, kun e-reseptit saadaan laaja-alaisempaan käyttöön. Asiakkaan valitsema vapaaehtoinen lääkeneuvonta toteutetaan esim. sähköpostitse. Muutamiin tuotteisiin kuuluva pakollinen lääkeneuvonta toteutetaan puhelimitse ennen tuotteen lähettämistä.

 

mp900408885.jpg

 

Verkkoapteekkitoiminnan arvioidaan hyödyttävän eniten esim. syrjäalueilla asuvia. Lääkkeiden hinnat ovat samat kuin normaalissa apteekissa vaikkakin toimituskulut (alk. n. 2,50e - 7,95e) nostavat hintaa. Toimitusaika on 1-3 vuorokautta. Paketteja ei pääsääntöisesti toimiteta ulkona oleviin postilaatikkoihin. Etäkauppaan yleensä kuuluva 14 päivän palautusoikeus ei ole voimassa verkkoapteekista ostettaessa.

Verkkoapteekkitoimintaa on testattu Fimean erikoisluvalla jo jonkin aikaa Pietarsaaren Bothnia-apteekissa. Euran apteekki on myynyt verkossa ei-lääkkeellisiä tuotteita jo vuodesta 2006. Fimea valmistelee parhaillaan verkkomyyntiä koskevia tarkempia määräyksiä, joiden  odotetaan valmistuvan touko-kesäkuuksi.  

 

(Lähteet: Apteekkari.fi, 6.4. 2011, Tekniikka & Talous, 7.4.2011, Mediuutiset, 14.2.2011, Euran apteekki, 15.4. 2011)


                                  Sivuston uutuudet

Tutustu sivuston uusimpiin juttuihin:

  • kuvagallerian uudet aarteet (englanninkielisiä):

Sivustolla on kokeilussa myös  refluksiblogi  "Refluksikon elämää" arjen kiemuroita käsi kädessä refluksitaudin kanssa (Päävalikko); jos kiinnostut kirjoittamisesta, ota yhteyttä Ylläpitoon sivuston sähköpostilla.

  • motivaatiota ja vertaistukea tupakasta irti pääsemiseen löytyy Hengitysliiton stumppi.fi  - keskustelupalstalta (Refluksi/Itsehoito/Tupakoiminen)

 Uutislista    Maaliskuu 2011