Uutisia

 

uutiskuvaoikea

 

 

       

Maaliskuu 2011 (7)

Lasten refluksitauti

Kuinka selvitä refluksilapsen kanssa??

Perheen arkea refluksivauvan kanssa

Hiilihydraattitietoista ruokavaliota tutkitaan

WTC 2001: psyykkisiä ongelmia & refluksia

Konkreettista apua ääniongelmiin

Sivuston uutuudet

                                 


 

                                          Lasten refluksitauti


kansi_laref.jpg

 

Kuvaa klikkaamalla löydät lasten refluksiin liittyvät perusasiat lyhyesti ja ytimekkäästi esitettynä (pdf-versio). Esitys löytyy myös Lasten Refluksi - sekä Esitteet - osioista.

 

 


 

                      Kuinka selvitä refluksilapsen kanssa??

 

Arki refluksilapsen kanssa voi olla uuvuttavaa niin ennen diagnoosia kuin sen jälkeenkin. Ympäristö ei useinkaan tajua tilannetta eikä osaa näin ollen myöskään reagoida tarjoamalla apua tai tukea hankalassa tilanteessa. 

Alla olevat vinkit ovat esimerkkejä australialaisen lasten refluksiyhdistyksen Risan vanhempien kirjoittamista ohjeista toisille refluksivanhemmille. Ohjeet löytyvät myös Lasten refluksi -osiosta. Niiden lukeminen antaa pohtimista myös meille aikuisrefluksikoille!

 


  • Älä odota löytäväsi kaikkia vastauksia heti. Refluksi vaatii paljon oppimista.
  • Refluksilapsiin ei löydy ohjekirjaa. Yleisesti ottaen ei ole olemassa ”oikeita” tai ”vääriä” tapoja, kuinka parhaiten selviytyä refluksin kanssa. Kaikki lapset ovat yksilöitä; se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toisella. Sinulle ja perheellesi sopivat keinot löytyvät todellakin vasta yrittämisen ja erehtymisen kautta.
  • Hyväksy, että teet jo parhaasi. Älä ole liian ankara itseäsi kohtaan. Muista, että tauti ei ole sinun syytäsi.
  • Yritä keskittyä siihen, mitä teet juuri nyt eikä suinkaan siihen, mikä mielestäsi menee väärin! Et tee mitään ”väärin” –  paremmat keinot ovat vain vielä selvittämättä.

 

                                LUE lisää vinkkejä ...


               

huolestunutisa


                ( Lähde: Survival tips, Reflux Infants Support Association, 1.3.2011, kuva: Microsoft)


 

                            Perheen arkea refluksivauvan kanssa  

  

"Aleksanteri itki paljon päivisinkin. Silloin kun hän ei itkenyt tai nukkunut repaleuntaan, hän oli kärttyisä. Pian syömisen jälkeen hän alkoi nieleskellä, ja sitä seurasi korvia vihlova huuto."

Tutustu minkälaista voi olla arki alle yksivuotiaan refluksivauvan kanssa:    

 

                    Huutavan vauvan arvoitus (Apoteekki 2011/1, 22-25)

 

Samaisesta numerosta löytyy myös yleisartikkeli "Melkoista melskettä mahassa" (refluksitauti, närästys, ärtyvä suoli) sekä pienehkö juttu "Apua vatsavaivoihin probiooteista" (ss. 16-19). Ja lasten artikkelin  lähdetiedoista löytyy tuttu sivusto...

                                          

itkevat_lapset

                                                         (Kuva: Microsoft, kuva ilman äänitehosteita)


 

                 Hiilihydraattitietoista ruokavaliota tutkitaan lisää

 

Vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutusta refluksitaudin oireisiin tutkitaan parhaillaan Pohjois-Carolinan yliopistossa. Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa pystyykö erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentämään refluksitautiin liittyvää oireilua (mainittuina ylösnousu ruokatorveen ja röyhtäily) runsaasti ylipainoisilla henkilöillä, joilla painoindeksi on 30 - 45 (merkittävä, vaikea tai sairaalloinen ylipaino). Vertaisruokavalioksi tutkimukseen on valittu perinteinen vähärasvainen ruokavalio. Lisäksi halutaan tarkkailla onko hapon määrä ruokatorvessa vähäisempi vähähiilihydraatista ruokavaliota käyttäen. Tutkimus sisältää kolme kontrollikäyntiä ja se kestää runsaat kolme viikkoa. Tuloksia saatanee julkaistavaksi ensi vuoden puolella. Yhteistyökumppanina tutkimuksessa on lääkeyritys Takeda Pharmaceuticals.  

Meneillään oleva tutkimus on jatkoa toiselle pienemmälle tutkimukselle, (Austin et al, 2006), jossa tutkimusryhmä koostui 8 runsaasti ylipainoisesta henkilöstä. Aikaisempi tutkimus ei ollut satunnaistettu eikä se myöskään sisältänyt vertaishoitoa. Saadut tutkimustulokset olivat positiivisia; oireilu helpottui ja ruokatorven happamuus (pH-luku) oli vähäisempi 6 päivän päästä tutkittaessa. Muutosten syntymekanismia ei tiedetä.

Luonnollisesti on selvää, että tutkimuksia refluksitaudin ja hiilihydraattitietoisen ruokavalion vaikutuksista kaivataan kipeästi lisää.

 

vhh.jpg

 

Hiilihydraattitietoinen ruokavalio (karppaaminen) perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen sekä rasvojen lisäämiseen suositeltuihin ruokasuosituksiin verrattuna. Suuntauksesta löytyy luonnollisesti erilaisia versioita. Ruokavaliossa  vähennetään tai jätetään pois tärkkelys- ja sokeripitoiset ruoat (mm. makeiset, leivonnaiset, peruna, riisi, kuorittu vilja). Hiilihydraattien laatuun kiinnitetään myös huomiota. Samanaikaisesti nautitaan runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältäviä ruoka-aineita. Mm. Atkins, Montignac, Pellinki, South Beach ja Zone ovat esimerkkejä hiilihydraattitietoisista ruokavalioista.

Suomessa hiilarihydraattitietoisen ruokavalion puolestapuhujina ovat toimineet mm. kirjailija Varpu Tavi, lääkärit Antti Heikkilä ja Timo Kuusela. Hiilarihydraattitietoista elämää esitellään mm. Karppisiskojen blogissa. Suomen Refluksin keskustelupalstalla hiilaritietoiset voivat keskustella ruokavaliostaan täällä

Hiilihydraattien ympärillä pyörii myös nk. SCD (Specific Carbohydrate Diet) - ruokavalio, joka on tarkoitettu mm. Crohnin tautia, colitis ulcerosaa, keliakiaa sairastaville tai henkilöille, jotka kärsivät ruoansulatusjärjestelmän toiminnallista häiriöistä. Sitä ei ole hyväksytty viralliseksi hoitomuodoksi.  Tavoitteena ruokavaliossa on pitkäketjuisten ja kompleksisten hiilihydraattien poistaminen. Suomenkielisen sivuston löydät täältä.

 

(Lähteet: Austin et al, Dig Dis Sci,   2006, 51:82006, clinicaltrials.gov, 2011, karppaus.info, 2011, Pronutrionist, 2011, Ruoto, 2005, 2, Wikipedia, 2011, kuva: amontillado, Wikipedia, 11.7.2006 )


 

                   WTC 2001: psyykkisiä ongelmia ja refluksia

 

 

wtc4.jpgRefluksitauti on kaksi kertaa yleisempi World Trade Centerin pelastustoimen ja raivauspuolen työntekijöillä kuin muulla väestöllä, toteaa parin vuoden takainen New Yorkin Stony Brook Medical Centerissä tehty tutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 697 World Trade Centerin - työntekijän terveyttä vuoteen 2007 asti. New Yorkissa sijainnut World Trade Center joutui terroristi-iskun kohteeksi 11.9. 2001, jonka yhteydessä kuoli lähes 3 000 ihmistä. Rakennusten romahtaminen sai aikaan massiivisen pölypilven sekä yli 3 kuukautta palaneen ja kyteneen valtavan jätekasan, joka altisti alueella työskentelevät erilaisille oireille ja taudeille. Henkisesti työskentelyolosuhteet olivat luonnollisesti erittäin rasittavat.

 

Nykyisessä tutkimuksessa jopa 41% työntekijöistä kärsi refluksitaudista. Refluksitaudin riskin huomattiin olevan sitä suurempi, mitä enemmän henkilöillä oli psyykkisiä ongelmia (mm. masennus, postraumaattinen stressireaktio, ahdistus):

            yksi psyykkinen ongelma  >  47% henkilöistä refluksitauti

            2 psyykkistä ongelmaa    >  n. 64% henkilöistä refluksitauti

            3-4 psyykkistä ongelmaa >  70-72% henkilöistä refluksitauti 

Refluksitaudin riskitekijä  oli ennen kaikkea WTC-alueella toimiminen. Keskimääräinen alueella oleskeluaika oli runsaat 4 kuukautta. Työskentely psyykkisesti erittäin rasittavissa olosuhteissa johti erilaisiin psyykkisiin ongelmiin, jotka puolestaan altistivat refluksioireilulle. Perinteiset riskitekijät ylipaino ja tupakoiminen eivät tutkimuksessa lisänneet refluksitautiriskiä.

 

wtc5.jpgTutkimuksen tulokset vahvistivat aikaisemminkin havaittua stressin ja refluksitaudin välistä yhteyttä. Aikaisemmissa tutkimuksissa psyykkisistä ongelmista kärsivillä on ollut  huomattavasti enemmän refluksitautia tai suolistokanavan ongelmia; myös stressaantuneiden ihmisten tiedetään reagoivan herkemmin ylösnousuun. Tämän lisäksi huonosti nukkuneilla ihmisillä on todettu enemmän happorefluksin tuntemusta, minkä katsotaan johtuvan unenpuutteen aiheuttamasta kipukynnyksen laskusta. Eläinkokeissa on todettu stressin muuttavan negatiivisesti limakalvon haponsietokykyä.

 

 

(Lähde: ACG, 2009, Abstract 21, HealingWell.com, 26.10. 2009, ivanhoe.com, 30.10.2009, Proc Am Thorac Soc, 2010, 7:2, kuvat: Jefmock, maaliskuu 2001, Wikipedia, US Navy, Jim Watson, Wikipedia, 14.9.2001)


 

                            Konkreettista apua ääniongelmiin

 

Jos äänen tai kielen kanssa ei pärjää työssä, opiskelussa tai arjessa, konkreettista apua voi löytyä nyt myös puheterapeuttiopiskelijoilta!

Äänen kuntouttamista tarjovat mm. Tampereen yliopiston logopedian opiskelijat. Äänen kuntoutus voi sisältää mitä erilaisempia puheen ja kielen ongelmia mm. artikulaatiovirheet (s- ja r-viat), neurologisten vammojen aiheuttamat puheongelmat sekä äänen käytän ongelmat. Suurimpana asiakasryhmänä ovat tällä hetkellä lastentarhaopettajat, joiden työ sisältää paljon puhumista.

 

lastentarha

 

Äänen kuntousta voi saada kuka tahansa niin opiskelija kuin yliopiston ulkopuolinenkin henkilö. Toimistomaksu (50e) kattaa 15-25 kuntoutustapaamista, jotka järjestetään yliopiston tiloissa. Paikkoja on vuotta kohden rajoitetusti ja kuntoutukset alkavat yleensä syksyisin. Yhteyshenkilönä toimii logopedian opetuskoordinaattori Anna Oksa (sähköposti: anna.oksa@uta.fi).

Tampereen lisäksi samantyyppistä kuntoutusta tarjoavat myös muut logopediaa opettavat yliopistot Helsingissä, Oulussa ja  Turussa (Turun yliopisto ja Åbo Akademi).

Logopedia on yliopistossa opiskeltava tieteenala, joka tutkii ihmisäänen, puheen, kielen ja kommunikoinnin normaalia toimintaa, häiriötiloja sekä niiden kuntoutusta. Valmistuttuaan alan opiskelijat toimivat puheterapeutteina.

 

        (Lähde: Tampereen Ylioppilaslehti Aviisi, 2011/3, Wikipedia, 2011)


 

                                 Sivuston uutuudet

 

     Tutustu uusiin juttuihin sivustolla:

  • Päävalikosta Ruokatorvi-osio, jossa voit tutustua mm. ruokatorven peristaltiikkaan ja hermotukseen (osiota laajennetaan vielä myöhemmin)
  • Kuvagallerian videouutuudet: palleatyrä, refluksikurkku, ruoansulatuksen eri osiot ... 
  • vasemmasta sivupalkista löydät "tämänhetkiset käyttäjät" -mittarin, jota  klikkaamalla saat näkyviin mielenkiintoisia tilastoja sivustoon liittyen (mm. käyntimäärät (10.3. alkaen), luettavat sivut, kävijät maittain, käynnit 24h aikana ym.) 
  • Suomen Refluksi löytyy nyt myös Facebookista, joten piipahda "tykkämään" :-)!  

 


Uutislista     Helmikuu 2011