Uutisia
Suomessa on jo vuosia suositeltu xylitol-purukumin syömistä aterian jälkeen sen positiivisen vaikutuksen vuoksi reikien ehkäisyssä. Tästä tutusta tavasta on myös yllättäen hyötyä refluksikoillekin - sokerittoman purukumin käyttämistä suositellaan usein refluksitaudin itsehoito-ohjeissa. Taustalla suosituksiin ovat mm. purukumin syömisen syljen eritystä lisäävä vaikutus, jolloin myös nielaisuiden määrä lisääntyy. Tällöin myös ruokatorvi huuhtoutuu useammin ylösnousevasta aineksesta. Tämän lisäksi purukumin syömisen on huomattu lisäävän syljessä olevan bikarbonaatin määrää, jolloin syljen suojaava vaikutus (puskurikapasiteetti l. kyky estää pH:n lasku) lisääntyy. Smoak & Koufman (2001) havaitsivat sokerittoman purukumin nostavan selvästi sekä ruokatorven että nielun pH:ta. Bikarbonaattia sisältävällä purukumilla saavutettiin kaikkein parhaimmat tulokset. Tutkimukseen osallistui 40 kurkkurefluksia (laryngofaryngeaalinen refluksitauti) sairastavaa henkilöä. Purukumia syötiin 30 minuuttia ruokailun jälkeen. Niinikään Moazzezi et al (2003, 2005) totesivat sokerittomalla purukumilla olevan positiivisen vaikutuksen ruokatorven happamuuteen refluksia provosoivan rasvaisen aterian jälkeen. Heidän tutkimukseensa osallistui 21 gastroesofageaalista refluksitautia (GERD) sairastavaa henkilöä, joilla kaikilla oli oireena perinteistä närästyksen tunnetta ruokatorven puolella. Vaikka purukumin syömisen myötä ruokatorven happamuus laski ja suurimmalla osalla oireet helpottivat, oireilu kuitenkin jatkui osalla tutkittavista. Purukumin käyttö voi olla hyvä lisäkeino toisille refluksikoille mutta on kuitenkin muistettava, että sokerittomien purukumien sisältämillä makeutusaineilla saattaa toisille olla sivuvaikutuksia (kaasun muodostus, laksatiiviset vaikutukset). Ongelmallista purukumin käyttö on niille, joilla on jo tavallisesti esim. turvotuksen tai liiallisen ilman nielemisen kanssa ongelmia, minkä vuoksi purukumi löytyy myös toisissa paikoin "vältettävien" listoilta.
(Lähteet: Ann Otol Rhinol Laryngol, 2001, 110:12, WebMD, 22.5. 2003, J Dental Research, 2005, 84:11, kuva: Microsoft, 2010) Apua tablettien nielemiseen: Medcoat
Vaikeuksia niellä tabletteja? Et ole yksin - arviolta 350 000 ihmistä kärsii jonkinasteisista nielemisvaikeuksista tablettien kanssa! Usein taustasyyksi löytyy suun kuivuus, sairaus mutta myös käytettävien tablettien maku, koko ja pinta. Helpotusta tablettien nielemiseen tuo Orionin Medcoat, joka on tabletin päälle kierrettävä tablettikalvo. Se tekee tabletin pinnan liukkaaksi, jolloin isot ja karheammatkin tabletit on helpompi niellä. Medcoat myös tekee tabletin paremman makuiseksi. Medcoat - paketti sisältää 10 sitruunanmakuista läpipainokalvoa, jotka riittävät 10-20 tabletin päällystämiseen tabletin koosta riippuen. Nieltävä tabletti päällystetään painamalla tabletti kokonaan Medcoat-kalvon läpi, jonka jälkeen odotetaan 5 sekuntia ennen kuin tabletti kierretään irti. Elintarvikkeeksi luokiteltava MEDCOAT on sokeriton ja laktoositon. Se ei vaikuta käytettävän lääkkeen tehoon. Avattu pakkaus säilyy yhden kuukauden. Päällystämisen jälkeen tabletti tulee ottaa lyhyen ajan sisällä veden kera. Liukenemisaika suussa on 30 sekuntia ja nielemisen jälkeen 1 - 1,5 minuuttia. Medcoat on saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Yksi paketti maksaa 2,70e (Yliopiston apteekki, helmikuu 2011). Lisätietoa tuotteesta: Medcoat (Orion)
(Lähteet: Orion Oyj, 2011, kuva: Orion)
Kohtuullista liikuntaa refluksikoille
Liikunta on olennainen osa terveellisiä elämäntapoja. Se mm.
Refluksitautia sairastavan suhde liikuntaan on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksioikoinen. Yksi laji sisältää pää alaspäin - liikkeitä, toinen muuttaa merkittävästi vatsan sisäistä painetta ja kolmas hölskyttää kaiken vähäisenkin sisällön ruokatorven puolelle. Eräs amerikkalaistutkimus, johon osallistui 1000 ihmistä, tuo selvästi ilmi, kuinka negatiivinen vaikutus närästyksellä todella voi liikuntaan olla: yli 40% oli lopettanut jossakin vaiheessa liikunnan närästyksen vuoksi, refluksia esiintyi refluksikoilla 45% liikunta-ajasta, närästyksestä kärsivät liikkuivat n. 20% vähemmän kuin ne, jotka eivät närästyksestä kärsineet. Niin amerikkalaiset kuin puolalaistutkijatkin totesivat erityisesti rasittavan liikunnan lisäävän refluksioireita. Näin kävi jopa niillä, jotka eivät sairastaneet refluksitautia. Refluksia helposti lisääviin urheilulajeihin lukeutuvat esim. penkiltäpunnerus, pilates ja "mahan sisältöä voimakkaasti liikuttelevat" hölkkä, juokseminen ja kova aerobic. Kaikki lajit, jotka vaikuttavat vatsan alueeseen, saattavat lisätä refluksioireilua - näin myös kaikille tutut perinteiset vatsalihasliikkeet. Uimisen katsotaan lukeutuvan yleensä suositeltaviin kevyempiin lajeihin mutta koska sekin tapahtuu vaakatasossa, se saattaa joillakin aiheuttaa oireilua. Suositeltuja kevyitä lajeja ovat mm. kävely, rullaluistelu, jooga ja useimmiten pyöräily. Tutkimuksissa syyt ylösnousuun eri liikuntalajeissa löytyivät esim. fyysisesti epäedullisesta asennosta, vatsan ja rinnan alueen välisen paineen muuttumisesta sekä hormonien erittymisen vaihtelusta. Tämän lisäksi havaittiin muutoksia ruokatorven peristaltiikassa sekä alasulkijan toiminnassa liikuntasuorituksen aikana. Myös vähentyneen verenkierron vatsan alueella liikunnan aikana huomattiin hidastavan jo vatsassa olevan ruoan sulamista ja lisäävän näin refluksin mahdollisuutta.
Refluksioireiden helpottamiseksi tai välttämiseksi refluksikoille suositellaan yleensä
Liikuntamuotoa valittaessa yksilölliset erot voivat jälleen kerran olla suuria, joten refluksikkojen on hyvä tarkkailla oireiden esiintymistä suhteessa omaan liikkumiseen. Jos harjoitusten aikana esiintyy erityisesti rintakipua, kannattaa oireilu tarkistuttaa lääkärillä, jotta mahdolliset samantyyppisin oirein ilmenevät sydänvaivat saadaan rajattua pois.
(Lähteet mm. About.com, 2005, 2010, Jozkow et al, Sports Medicine, 2006, 36:5, Norisue et al, Clin J Sport Med 2009, 19:5, kuva: Microsoft, 2011)
Tenniskenttä sisälläsi - oodi ohutsuolelle Ihmisen ruoansulatuskanava alkaa jo suusta ja loppuu peräsuolessa sijaitsevaan peräaukkoon. Pinta-alaltaan se on valtava; sen kokoa onkin usein verrattu tenniskenttään. Tutustu ruoansulatuskanavan kiemuroihin professori sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoen johdolla - hän on tuttu monelle sivuston käyttäjille mm. Terveyskirjaston Lääkärikirja Duodecimin lukuisista artikkeleista: OODI OHUTSUOLELLE (Tiede, 5/2009)
(Lähde: Tiede 5/2009, linkki omistajan luvalla, kuva: Microsoft, 2010)
Jopa tietoinenkin lumelääkkeen käyttö auttaa
Lumelääkkeen nauttiminen tietoisestikin saa aikaan helpotusta vaivoihin, toteaa tuorehko amerikkalaistutkimus Harvardin lääketieteellisestä. Aikaisemmin lumelääkkeiden tehon on ajateltu liittyvän nimenomaan käyttäjän uskoon lääkkeen aitoudesta. Lääketieteen apulaisprofessori Ted Kaptchuk työryhmineen tutki 80 ärsyyntyneestä suolesta kärsivää potilasta (70% naisia) 3 viikon ajan. Ensimmäiselle koeryhmälle annettiin päivittäin kaksi kertaa otettavia sokeripillereitä, joidenka kerrottiin vaikuttaneen lumelääkkeenä käytettynä positiivisesti oireisiin aikaisemmissa tutkimuksissa. Toinen koeryhmä puolestaan ei saanut minkäänlaista lääkitystä. Lumelääkettä tietoisesti nauttineista 59% oireet helpottuivat kun taas ilman lääkitystä olleilla vastaava luku oli 35%. Yhtenä selityksenä tuloksille arvioitiin olevan mm. lääketieteellisen rituaalin merkitys. Lumelääke l. plasebo on tavallisesti farmakologisesti vaikuttamaton aine, jota käytetään erityisesti lääketieteen puolella kaksoissokkokokeissa, joissa tarkoituksena on verrata lääkkeen vaikutusta verrokkiryhmillä. Luontaisvalmisteilta puuttuu usein juuri lumekontrolli. Lumelääkkeen on havaittu pystyvän vaikuttamaan oireisiin helpottavasti joissakin tapauksissa, minkä on ajateltu yleensä perustuvan esim. käyttäjien odotuksiin sekä aivojen endorfiinitason nousuun. Erään ruotsalaistutkimuksen mukaan lumelääkkeen positiivinen vaikutus saattaa johtua myös geeneistä. Tehokkainta lumelääkkeen on todettu olevan mm. kivun, masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Valitettavasti lumelääkellä voi olla myös negatiivinen "nocebo"-vaikutus, jolloin se aiheuttaa sivuoireita kuten pahoinvointia, päänsärkyä, vatsavaivoja ja huimausta.
(Lähteet: PLOS Hub for Clinical Trials, 22.12. 2010, Science Magazine News, 23.12.2010, Hyvä Terveys, 2011, 1, kuva: E. & A. Shapiro, Wikipedia, 2007)
Sivuston uutuudet
Vertaistukitapaaminen Tampereella
Suomen Refluksin vertaistukitapaaminen järjestetään nyt ensimmäistä kertaa! Tapaaminen on tarkoitettu refluksitautia sairastaville, jotka haluavat keskustella omasta taudistaan, oireistaan ja kokemuksistaan.
Paikkana on Tampereen pääkirjasto Metso (henkilökunnan luentosali, pohjakerros) tiistaina 15.3. klo 18.
Tervetuloa jakamaan kokemuksia muiden kanssa!
Lisätietoja: refluksi@hotmail.com
|
Suomen Refluksi refluksi.fi