Uutisiauutiskuvaoikea

 

Tammikuu 2011 (4):

EsophyX rantautui Ruotsiin

Googlen upea 3-D uutuus: Body Browser

Heliko-bakteerin merkitys keksittiin vasta 1980-luvulla

Akuutti stressi suurentaa soluvälejä

          


 

             

EsophyX rantautui Ruotsiin

 

Perinteisen antirefluksileikkauksen vaihtoehtoa EsophyX TIF - menetelmää (EndoGastric Solutions) on käytetty viime vuoden joulukuussa eurooppalaisten potilaiden hoitoon Nantesin yliopistollisessa keskussairaalassa Ranskassa. Leikkaukset suoritti professori Jean-Paul Galmiche työryhmänsä kanssa.

Tehdyt leikkaukset ovat osa eurooppalaista tutkimusta, jonka tavoitteena on saada edelleen lisätietoa EsophyX - menetelmän tehokkuudesta ja turvallisuudesta. Vaikka menetelmä on jo käytössä useassa maassa, lisätutkimusta tarvitaan, jotta se saataisiin laajempaan käyttöön. 

leikkausg

Leikattavia värvätään yhteensä 60 henkilöä viimeistään tämän vuoden kesäkuun puoleenväliin mennessä. Leikkauksia suoritetaan Ruotsissa, Belgiassa sekä Ranskassa viidessä eri kohteessa.  Italia liittynee myös mukaan tutkimukseen piakkoin. Tukholmassa leikkauksia tehdään Karoliinisessa yliopistosairaalassa (Huddinge ja Ersta Hospital). Tutkimuksen päävetäjänä toimii professori Lars Lundell.

Leikkauskriteereinä ovat mm. alle 3 cm palleatyrä, alle 35 painoindeksi sekä manometriassa todettu normaali tai lähes normaali ruokatorven peristaltiikka.

 

                              (Kuva: Microsoft, Lähde: EndoGastric Solutions, 17.12.2010)
Googlen upea 3-D uutuus: Body Browser

 

 

bodybrowser_2.pngGoogle julkaisi joulukuussa 2010 Internet- käyttäjille uuden upean interaktiviisen 3D- ohjelman, joka antaa käyttäjälle  mahdollisuuden tutustua yksityiskohtaisesti ihmisen anatomiaan

Ohjelmassa on mahdollista tutustua valikkopalkin avulla eri anatomisiin alueisiin (esim. lihakset, hermot, verisuonisto, luusto). Mallia voi myös kääntää 180 astetta. Osia voi tarkastella nimikkeiden kanssa tai ilman.     

 

Tällä hetkellä Body Browser on saatavilla vain englanninkielisenä mutta tulevaisuudessa luultavammin myös muillakin kielillä. Miesmallikeho on Googlessa kehitteillä.

Googlen Body Browser on saatavilla ilmaiseksi. Sen lataaminen vaatii WebGL:ää tukevaa selainta, joita on saatavilla Firefoxilta ja Googlen Chromelta. Ohjelma  löytyy osoitteesta http://bodybrowser.googlelabs.com/

 

                    (Lähteet mm. medGadget, 16.12.2010, PCWorld, 16.12. 2010)


 

 

Helikobakteerin merkitys keksittiin vasta 1980-luvulla

 

Australialaiset professorit B. J. Marshall ja J. R. Warren keksivät 1970 -80-luvun vaihteessa vatsan erittäin hapokkaaseen ympäristöön sopeutuneen kaarevan sauvabakteerin sekä sen yhteyden vatsan tulehdustiloihin. Keksijät nimesivät bakteerin "Helicobacter pyloriksi" bakteerin muodon ja esiintymispaikan mukaan.   Heidän keksintönsä mullisti vähitellen vatsalaukun sairauksien tutkimuksen ja hoidon; ennen heidän keksintöään oli ajateltu mahan tulehdustilojen ja mahahaavan  taustalla olevan lähinnä stressi, mausteinen ruoka ja alkoholi . Professorit Marshall ja Warren saivat keksinnöstään lääketieteen Nobel - palkinnon vuonna 2005.  

Helikobakteeri on maailmanlaajuisesti erittäin yleinen; yli 50% koko maailman väestöstä bakteeri löytyy. Koska sen esiintyvyys liittyy alhaiseen elintasoon ja huonoihin hygieniaoloihin, sen määrä on länsimaissa nykyään vähäinen kun taas kehitysmaissa se on 80% ihmisistä. Suomessa helikobakteeria esiintyy tämän vuoksi  enemmän vanhemmilla ikäluokilla (70-vuotiailla yli 50%) kun taas nuoremmilla se on harvinaisempi (30-50-vuotiailla n. 25%, alle 20-vuotiailla alle 10%).   

 

helikobakteeri.jpg

 

Helikobakteerin epäillään tarttuvan syljen kautta yleensä jo alle 10 - vuotiaana luultavammin vanhemmilta tai isovanhemmilta

Helikobakteeri aiheuttaa kroonisen vatsan limakalvon tulehduksen (katarri, gastriitti), joka on useimmiten täysin oireeton. Se on yleisin gastriitin aiheuttaja. Oireilevilla esiintyvät oireet voivat sisältää mm. turvotusta, pahoinvointia, oksentamista, röyhtäilyä, ylävatsakipuja (syöminen saattaa myös helpottaa, yöllinen tyhjämahakipu), ruoansulatushäiriöitä.

Helikobakteerin osuus närästyksen syntyyn on kiistanalainen; krooninen helikobakteerin aiheuttama gastriitti (koko mahalaukun alue) vähentää suolahapon eritystä, joten sen on itse asiassa ajateltu suojaavan refluksitaudilta. Toisissa tutkimuksissa helikobakteerin häätäminen mahalaukusta on parantanut närästyksen kun toisissa puolestaan ei. Refluksitaudissa happosalpaajien on todettu poistavan oireita helikobakteeripositiivisilla potilailla enemmän kuin helikobakteerinegatiivisilla.

Helikobakteeri erittää ammoniakkia, joka yhdessä tulehduksen kanssa heikentää vatsan limakalvoa, johon voi syntyä haavoja. Noin 10 - 20%  voi vuosien myötä saada tulehduksesta pohjukkaissuoli- tai mahahaavan. Se myös lisää tulehduskipulääkkeisiin liittyvän mahahaavan riskiä. Pitkäkestoinen helikobakteerin aiheuttama tulehdus voi johtaa mahan limakalvon  rauhasten surkastumiseen ja toimintahäiriöihin  (atrofinen gastriitti).

Helikobakteeri määriteltiin 1990-luvulla korkeimman luokan karsinogeeniksi; se lisää vatsasyövän riskiä tavallista suuremmaksi (2-6 kertaiseksi) ja sen nähdään olevan keskeinen tekijä mahalaukun lymfooman synnyssä.

mp900178907.jpgHelikobakteeri voidaan todeta sekä ulosteesta, verestä sekä puhalluskokeesta. Se todetaan myös tähystyksen yhteydessä otetuista näytteistä.

Bakteerin häätämiseksi oireilevilla määrätään viikon kestävä yhdistelmäkuuri, joka sisältää 2 eri antibioottia  sekä happosalpaajalääkityksen. Salpaajaa syödään yleensä kauemmin kuin viikko. Bakteerin häviäminen tarkistetaan muutaman kuukauden päästä ja hoito uusitaan, jos bakteeri ei ole hävinnyt. Spontaani paranemistaipumus on harvinaista (0,5 - 2%).* Bakteerin uusiminen on myöskin harvinaista (n. 1%/vuosi).

 

Koska isommassa mittakaavassa ongelmina ovat antibiooteille resistenssien kantojen yleistyminen ja pahat sivuvaikutukset (esim. ruoansulatusjärjestelmän normaalin bakteeriflooran tuhoutuminen), helikobakteerin häätämiseen etsitään myös uusia keinoja. 

(Kuva: Y. Tsutsumi, Wikipedia, 26.1. 2006, Microsoft, lähteet: mediuutiset, 3.10.2005, Kai Klintrup, Poliklinikka, 19.12. 2006, HUS, 2007,  Krista Weikkolainen, väitös, Helsingin yliopisto, 2007, Wikipedia, 4.10. 2010,  *tohtori.fi, 2010, Duodecim, 9.11.2010, )


 

Akuutti stressi  muuttaa ruokatorven limakalvoa

 

Muutama vuosi sitten Gut - lehdessä julkaistussa artikkelissa tohtori Sifrim tutkimusryhmineen tutki akuutin stressin vaikutusta ruokatorven limakalvoon ja havaitsi, että se voi muuttaa ruokatorven limakalvoa. 

Tutkimuksessa käytettiin rottia, joiden ruokatorven limakalvon läpäisevyyttä sekä soluvälien kokoa seurattiin erilaisten tekijöiden vaikutuksen alaisena. 

Ruokatorven limakalvon läpäisevyys lisääntyi tutkimuksessa akuutin stressin myötä mutta ei happo-pepsiiniä käytettäessä. Tässä tutkimuksessa happo-pepsiini ei myöskään yksistään laajentanut soluvälejä;  stressi sinällään kuitenkin suurensi niitä merkittävästi. Eniten vaikutusta oli kuitenkin näiden kahden yhdistelmällä.
 

stressaantunut

 

Tutkimustulosten perusteella stressi saattaa lisätä oireiden tuntemista   lisäämällä ruokatorven limakalvon läpäisevyyttä. Kun limakalvon läpäisevyys lisääntyy,  happo-pepsiiniseos pääsee kudokseen helpommin ja ruokatorven seinämän tuntohermopäätteet joutuvat kosketuksiin sen  kanssa enemmän.

Nyt saadut tulokset auttavat ymmärtämään paremmin sitä mekanismiä, kuinka toisilla refluksitautia sairastavilla voi lääkityksestä huolimatta olla oireita

 

                  (Kuva: Microsoft, lähteet: Gut, 2007, 56, Reuters Health, 11.9. 2007)


Uutislista          Joulukuu 2010