Keskustelu

KissanainenGastroskopia sedaatiossa ei onnistunut12.10.2023 13.16
Gastroskopia on ollut minulle ultimate fear factor. Nyt kuitenkin tuli tarvetta kyseiselle tutkimukselle. Luin keskustelupalstoilta valtavasti hyviä kokemuksia sedaatiosta eli kevytnukutuksesta. Niinpä turvallisin mielin menin skopiaan. Uskoin, että suoneen annettavat lääkkeet veisivät siinä määrin tajun kankaalle, etten tietäisi/muistaisi tutkimuksesta yhtään mitään. Toisin kuitenkin kävi.

Skopia-lääkäri ja ympärillä olevat hoitajat olivat aivan ihania. Sain ensin nielupuudutteen, joka lähti nopeasti puuduttamaan nielua. Sitten suoneen 5 mg Byfavo-nimistä lääkettä. Tämä ei kuitenkaan tuntunut tekevän yhtään mitään!

Skopiayritys jouduttiin lopettamaan hyvin lyhyeen, koska skooppia ei saatu vietyä kielen takaosaa pidemmälle, kun jo revin piuhaa itse ulos.

Jälkikäteen luin lääkärin tekstin Kannasta. Sen perusteella totesin, että iv-lääkitys oli vain vähän vienyt muistikuvista suurinta tarkkuutta pois. Tekstissä esim. sanottiin, että skopiaa yritettiin kolme kertaa. Oma kokemukseni oli vain ikään kuin yhdestä yrityskerrasta. Lisäksi oli maininta, että työnsin heti alussa kielellä skooppia pois nielusta kohti poskea. Tätä en olisi muuten muistanut, mutta kun luin asian tekstistä, tapahtuma palautui mieleeni.

Kokonaisuudessaan siis tiedostin kyllä hyvinkin, mitä tapahtuu. Vain tarkat yksityiskohdat ovat epäselviä. Olin kuitenkin aivan liian tietoinen tapahtumista, jotta tutkimusta olisi pystytty tekemään.

Päällimmäisenä tuntemuksena on nyt iso pettymys. Olin psyykannut itseni tähän ja menin tutkimukseen luottavaisin mielin. Nyt sitten en pystynytkään siihen, että lääkäri olisi saanut tutkimuksen vietyä läpi.

Lääkäri sanoi, että tutkimus voidaan jatkossa tehdä ns. NAPS-anestesiassa, jossa hoitaja annostelee propofolia suoneen. Onko kenelläkään kokemusta tästä? Onko mahdollista, että siinäkään ei saavuteta riittävää tajunnantason laskua? Pelkään, että olen edelleen tietoinen asioista, mutta menetän toimintakykyni. Se vasta hirveää olisi. Nyt sentään pystyin riuhtomaan skoopin ulos, kun alkoi tuntua pahalta.

Olisi kiva kuulla kokemuksia tuosta NAPS:sta. Uskaltaako siihen mennä?

Nainen SaksastaRe: Gastroskopia sedaatiossa ei onnistunut13.10.2023 20.49
Hei,
Minulle tehtiin gastroskopia propofolilla. Lääke pistettiin suoneen ja nukahdin välittömästi.
Voin suositella, kaikki meni nopeasti. Myös herääminen sujui ongelmitta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: