Keskustelu

Refluksikko-tyyppiTervehdys kaikille, refluksikko täälläkin3.1.2023 15.37
Oma tilanne diagnosoitiin parikymmentä vuotta sitten. Kertaalleen tähystetty:

"Esilääkkeeksi annetaan Stesolin 10mg ennen tutkimusta ja lisäksi nielu puudutetaan Xylocain-spraylla. Skooppi esteettä esofagukseen, joka yläosistaan on limakalvoiltaan siisti. Palleatasoa on vaikea hahmottaa, noin 44cm hampaista ja ge-junktio ehkä noin 3 cm tämän yläpuolella, yksi noin senttimetrin pituinen esofagiittijuoste todetaan. Inversiossa hiatusaukko on voimakkaan väljä, suora mäkyvyys pitkälle esofaguksen alaosaan saadaan eli hiatusherniakin todetaan. Ventrikkeli laajenee ilmalla röyhtäilyn vuoksi hieman kehnosti, mutta hyvä näkyvyys lopulta saadaan. Korpuksen ja antrumin limakalvot ovat siistit, pylorus, bulbus ja laskeva duodenum normaalit.

Biopsiat 1. duodenum (villukset normaalit), 2. antrum 3. korpus pat. normaalit.

Lödös: väljä hiatusaukko ja hiatushernia. Lievä esofagiitti (LA luokka B).

Potilaalla vuosia närästystyyppistä oireilua, joka helpottunut Ranixal 150mg x 2 lääkityksellä. Lääkityksen loputtua oireet palanneet.

Annetaan ruokavaliosuosituksia. Kunnollista läkehoitokokeilua ei ole vielä kokeiltu, joten kirjoitetaan Losec 40mg x 1 kahden kk ajaksi. 10 mg x 1 kahden kk ajaksi. Luultavasti pysyvää hoitovastetta ei saada eli jonkinasteista lääkkeen käytön tarvetta edelleen on. Mikäli kokee oireet hyvin hankalaksi, potilas voidaan lähettää ge-kirurgille refluksikirurgiaa silmällä pitäen tarvittaessa."

Joo elikkä tässä on reippaat 20v siis virallisesti sairastettu ko. tautia. On ollut parempia ja huonompia kausia.
VUodesta 2003 lähtien mennyt mulla päivittäin se 40mg Omepratsolia tänne saakka. Nyt tuossa loppuvuodesta on ollut taas huono kausia. Paljon röyhtäilyä ja turvottelua ylävatsalla.
Nyt SOmac kokeilussa. On se auttanutkin, ei turvottele enää samalla tavoin... 80mg ja 2vk ja nyt menee 40mg säännölleen.
Varasin itse ajan gastroenterologille kun itseä huolettaa, että onko tilanne nykyään mikä vatsassa. Pahimpia tietty pelkään aina ja joka paikassa, kuten tässäkin. Stressi ei tietty edesauta yhtään. VÄlilläpä oireita helpottaakin jopa nuo mentaalipuolen lääkkeet, niitäkin kun on.

Mutta itse meinasin, jos pyytäisin uutta skopiaa gastroenterologilta kun käyn vo:lla ensi viikolla.

Onko kellä minun kaltaisen tyyppisiä kokemuksia ja tunnetiloja?

Mullahan aika typillisiä oireita on olleet rintalastan takana oleva polte, selän puolella tuntuva polte tai kiristelty. Ruokatorventulehduksen aikana palantunne kurkussa. No sitten on erinäistä poskiontelo/astamoireen tyyppistä, limannousua yms. Välillä huljahtelee tavaraa kurkkuun ja suuhun asti. Vuosien saatossa oireet jokseenkin lisääntyneet taikka voimistuneet, jotenka happolääkitystä siis pitänyt korotella ja eikä sekään täysin anna oireettomia päiviä, vaika hyviäkin jaksoja toki on.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: