Keskustelu

KaleMahdollisesti refluksi? Tietoa/kokemusta vailla.10.9.2022 20:32
Hei!

Oon tässä pari vuotta vaivani kanssa ollut ja ei oikein mikään ole auttanut. Kaikki tämä alkoi heinäkuussa 2020 kun urheillessa alkoi tulla tosi paljon limaa nieluun jota sai rykiä ja räkiä paljon pois ja se lähti helposti. Ajan myötä tämä muuttui urheilussa limaiseksi/märäksi ärsytys yskäksi ja rupesi ajan myötä olemaan myös jokapäiväistä.

Lääkärissä kuvattu keuhkot, ei poikkeavaa. Astmatestit tehtiin ja PEF seurannat tuloksena olisi lievää astmaa vaikka pef lukemat tänä päivänä 800-900 eikä ikinä oo ollut hengenahdistuksia tai hengitysvaikeuksia ylipäänsä ja tässä menty melkein vuosi ilman astmalääkkeitä koska niistä ei ollut mitään apua. Tutkimuksia jatkettiin kun tämä märähkö ärsytysyskä vaan jatkui ja jatkui. Helikobakteeri löydettiin ja häädettiin onnistuneesti mutta vaiva jäi. Oireinani tässä vaiheessa tämä kyseinen limainen ärsytysyskä ja tarve rykiä vähän väliä kun kurkussa ja nielussa tuntuu olevan limaa.

Tämän jälkeen vihdoin lähetteellä KNK klinikalle missä sitten katsoivat nieluni mikä oli siisti, oikea nielurisani on toista reippaasti suurempi mutta risoille ei kuulemma tarvitse tehdä mitään. Olen muutenki harvoin kipeä. Kurkunpääni tähystettiin siinä samassa nenän kautta ja nenäni todettiin todella kuivaksi ja karstottuneeksi. Alanielussa oli ollut limaa ja äänihuulten päällä myös reippaasti tosi kirkasta limaa, näyttivät videon myös minulle siinä vastaanotolla. Sain hoito-ohjeet nenän kostutuksesta ja omasta nesteytyksestä. Pidin ja pidän vieläkin tosi hyvää huolta tästä asiasta, mutta ei siitä oikein ollut apua mihinkään suuntaan.

Hakeuduin uudestaan hoitoon samaan vaivan takia ja lähete KNK klinikalla joka tuli bumerangina takaisin. Kävin siis yksityisellä pyörähtämässä joka nenääni katsoi ja totesin sen limakalvojen olevan ihan kunnossa ja siinä jutellessa ja tutkiessa totesi minulla oireitten ja muitten perusteella Post-nasal dripin eli jonkinsortin nenänielun limaisuuden? Resepti allergiseen nuhaan ja jos ei toimi niin sitten siirtyminen kortisonisuihkeeseen ja tässä vaiheessa olen tuossa kortisonisuihke vaiheessa. Mutta yskiminen ja rykiminen tuppaa nyt vaan jatkumaan vuoden päivät ja välillä tunnen kuinka tuossa kurkunpäässä on tosi paljon limaa.

Tässä vaiheessa tutkittu astma, keuhkorötgen, nenä ja kurkku, allergiat, kilpirauhasarvot, EKG otettu. Ainoa mihin ei ole koskettu on vatsan seutu.

Oireilu on joka päivästä. Aamut ovat aina helpoimpia, mutta pari tuntia herätyksestä oireet keskimäärin alkavat. Minkäänsortin närästystä mulla ei ole, pelkästään tuota yskimistä, rykimistä ja limaista kurkkua.

limakurkkuköhijäRe: Mahdollisesti refluksi? Tietoa/kokemusta vailla.12.9.2022 12:31
Hei miten sun allergiat tutkitriin? Tehtiinkö jotain testejä? Itselläni vähän samankaltaista oiretta. Minulla on joskus kauan sitten todettu tähystyksessä hieman löysä sulkija ja lievää refluksitautia. Pääoireena on minulla ärsytysyskä ja kurkun limaisuus, käheyttäkin joskus. Nyt oireet ovat pahentuneet ja mietin onko refluksitauti pahentunut vai tullut jotain allergiaa, en kyllä oikein usko sitäkään.

Niin, kyllähän refluksijutut saattavat joillakin oireilla pelkillä kurkkuoireilla. Tuli mieleen tälläinen kotipuoskarin neuvo, että entä jos aloittaja kokeilisit syödä muutaman viikon apteekista saatavaa Zolttia tai Nexiumia tms protonipumpun estäjää, ja katsoisit onko sillä mitään vaikutusta? Tosin ei kai sekään välttämättä kerro onko refluksitautia vai ei kun lääkkeet eivät kaikilla kovin hyvin auta, ja ilmeisesti just kurkkurefluksikoilla erityisesti saattaa olla melko huonoa vastetta lääkkeisiin.

On nämä kinkkisiä juttuja kyllä, ja kurjia.

KaleRe: Mahdollisesti refluksi? Tietoa/kokemusta vailla.12.9.2022 16:25
Hei ja kiitos vastauksesta!

Allergiat testattiin verikokeilla ja kaikki oli sen osalta kunnossa. Noita PPI lääkkeitä voisin kokeilla jos en saa vastetta tästä kortisonisuihkeesta muutamien viikkojen aikana että jos kyse olisikin tuosta nenänielivaivasta. On muute ollut aika pirullinen vaiva tässä parin vuoden ajan ja on alkanu käymään jo hieman mielenterveyden päälle kanssa.

refluksitautiRe: Mahdollisesti refluksi? Tietoa/kokemusta vailla.13.9.2022 0:33
Voisi olla kurkunpään refluksista kyse, jossa on noita rykimis yms. oireita ilman varsinaista närästystä. Nielutähystyksellä tosin luulisi löytyvän jotain punoitusta tai vastaavaa. Minulla melkein samaa nyt, tosin yskä on kuivaa ja harvoin nousee limaa enää kurkkuun. Sairastin koronan ja sen jälkeen tullut tämä ärsytysyskä, joka on jatkunut noin 1½kk. Huomenna haen varmaan esomeprazolin ja syön sitä 2*40mg annoksella vähintään pari viikkoa, jos siitä olisi mitään apua. Olen syönyt närästyslääkkeitä vuodesta 2009 lähes jatkuvasti ja silloin myös tähystettiin. Kirurgi totesi erittäin löysän sulkijan ja palleatyrän. Kohta pyydettävä varmaan lähete uuteen tähystykseen, jos tämä yskiminen vaan jatkuu. On todella ikävä vaiva, kun jöutuu jatkuvasti rykimään.

limakurkkuköhijäRe: Mahdollisesti refluksi? Tietoa/kokemusta vailla.15.9.2022 20:53
Kiitos vastauksesta sinullekin Kale.

Kyllä nuo aloittajan oireet tosiaan sopisivat hyvin jonkinlaiseksi kurkkurefluksioireiluksi. Mutta viheliäisiä ovat joskus edes näkymään niin että saisi diagnoosia. Tiedän monia jotka ovat köhineet ja kakoneet kaksikymmentä vuotta lievän refluksitaudin takia eikä kurkussa kuitenkaan näy mitään. No hyvähän se toisaalta onkin että ei näy.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: