Keskustelu

junior_evansSyöminen ja rytmihäiriöt24.4.2022 11.44
Hei,
Minulla on epäilty jo vuosia sitten refluksia. Vatsaan kertyy ilmaa paljon ja se pistää röyhtäyttämään jatkuvasti. Ehkä jo vuosikymmenen ajan minulla on ollut oireita, jotka olen mieltänyt hengenahdistukseksi. Hyvin nopeita sykäyksen oloisia tunteita ylärinnan ja kurkun seudulla. Se on erikoinen pakahduttava tunne, joka menee ohi kuitenkin samantien. Niistä aiheutuu kuitenkin välittömästi röyhtäys, tai ainakin sellainen aina perään tulee. Nämä ovat olleet niin yksittäisiä vuosien varrella, että en ole niistä huolestunut.

Nyt kuitenkin viime viikkojen ajan niistä on tullut päivittäisiä ja voimakkaampia. Sykäyksen omasia "ahdistuksia" voi tulla tunnin tai kahden ajan parinkymmenen sekunnin välein. Ja aina tarve röyhtäistä sen perään. Ne ovat erittäin epämiellyttäviä tunteita.

Olen huomannut, että viime aikona syömisen jälkeen varsinkin tulee kyseisiä tuntemuksia. Huomasin myös pari päivää sitten, että niihin liittyy rytmihäiriöt, kun tunnustelin pulssia. Kävin loppuviikosta niiden takia sydänfilmissä ja verikokeissa. Kaikki niissä ok. Toki rytmihäiriö tuntemuksia ei sillä hetkellä ollutkaan, kun en ollut aamulla mitään syönyt.

Tänään viimeksi, kun olin aamupalaksi juonut smoothien, alkoi varsin nopeasti perään taas nämä oireet. Tietty röyhtäysten kanssa jälleen. Huomasin samalla, että pulssi oli erittäin nopea ja samalla hetkellä kun tämä ahdistava sykäys tuntui ylärinnassa ja kurkussa, nopea syke taukosi lyönniksi tai pariksi. En nyt siis enää tiedä mikä tuo varsinainen tuntemus edes on, jota röyhtäykset aina seuraa. Eli onko sydämen muljahduksia vai hengenahdistusta...

Taustatietona, että reilun viikon olen kärsinyt myös päänsäryistä ja vatsavaivoista. Vatsani ei ole koskaan kovin hyvin toiminut, mutta nyt erityisen sekaisin ollut viime viikot. Tutkimuksia mihinkään suolistosairauksiin ei olla tehty. Olen alkanut kuntoilla myös viime viikkojen aikana reilusti normaalia enemmän.

Arvostan kovasti, jos jollain joitain kokemuksia tai ajatuksia mistä voisi olla kyse. Nyt tilanne niin ikävä, että en oikein uskalla syödä, koska pelkään että oireet alkavat ensimmäisestä haarukallisesta.

thorsonRe: Syöminen ja rytmihäiriöt24.4.2022 11.54
Moikka, samoja tuntemuksia oli itsellä (ja edelleen mutta helpottamaan päin) viime kesästä alkaen kestäen tänne asti. Kaikki mahdolliset tutkittu sydämmestä lähtien ja löydökset olleet ruokatorven tulehdus ja palleatyrä. Pahinta itsellä oli myös syöminen ja tästä syystä lähti 14 kg viime syksynä. Aina syömisen jälkeen hurjat lisälyönnit ja nopea syke, mutta tutkimuksien jälkeen kaikki viittaisi refluksiin. TT-kuvaa edelleen harkitaan, mutta seuraavana sitten ravitsemusterapeutille ja ph-mittaukseen.

junior_evansRe: Syöminen ja rytmihäiriöt24.4.2022 12.04
Kiitos nopeasta vastauksesta. Miten olet asian kanssa elänyt: auttaako jokin tietty ruokavalio tai joidenkin ruokien pois jättäminen? Kaiketi pystyt kuitenkin jotain syömään?

thorsonRe: Syöminen ja rytmihäiriöt24.4.2022 12.27
Syksyllä kavensin ruokavaliota kovasti, kun lääkkeet ei meinanneet auttaa. Jätin pois alkoholin, kahvin, kaikki herkut ja rasvaisen ruoan. Oikeastaan menin koko syksyn salaateilla, mehukeitoilla, jogurtilla, puurolla (ja puurokin oli joskus liian tiukkaa ja ylävatsa veti jumiin ja siitä sitten lisälyönnit).

MUTTA toki jos lääkkeet auttaa paremmin (ja sopii, koska itsellä aiheuttaa mahakipuja), niin ei ehkä kannata ihan noin radikaalisti muuttaa, koska paino tippui itsellä hyvinkin nopeasti ja siitä sitten huolestuttiin lääkärissä. Helmikuusta alkaen pystynyt palaamaan lähes normaalin ruokavalioon, mutta olihan tuo aika taistelua kesäkuusta-tammikuuhun. Nyt sitten itselläkin "uuden" opettelua mitä uskaltaa jatkossa syödä, koska tuo palleatyrä huonontaa sulkijan toimintaa ja päästää happoja enemmän ylös (mikä myös itsellä sitten aiheuttaa lisälyöntejä).

HuolestunutRe: Syöminen ja rytmihäiriöt24.4.2022 21.58
Minulla jotakin saman tyylistä ollut muutaman vuoden. Tosin en aina röyhtäile mutta niitäkin joskus tulee. Aattelin että tuntemukset liittyi ruokatorven toimintaan mutta sitten rupesin tunnustelemaan että tunteen aikana jää muutama sykkeen lyönti välistä. Tähystyksen yhteydessä lääkäri sanoi että ovat lisälyöntejä. Mitään löydöksiä ei tähystyksessä löytynyt. Asiaa tutkittiin ja lisälyöntejä tosiaan on satoja vuorokauden aikana. Useallahan lisälyöntejä onkin mutta niitä ei vaan kaikki tunne. Välillä niitä on todella paljon ja taas välillä rauhallisempaa. En edes tiedä vaikuttaako syömiset miten paljon. Suklaa on ainakin paha. Eikä mitään lääkityksiä niihin määrätty toistaiseksi.

ToiveikasRe: Syöminen ja rytmihäiriöt25.4.2022 9.42
Moi! Olen myös huomannut, että kun mahassa on ilmaa, siis mahalaukussa, jos ei saa sitä pois röyhtäistyä niin tulee rytmihäiriöitä, röyhtäisyt auttaa siihen, johtuu vagushermoärsytyksestä, palleatyrä ja refluksi ärsyttää vagushermoa, joka on lähellä sydäntä, minulla ollut vuosia tätä vaivaa, röyhtäilen joskus putkeen kolmekin tuntia, joka on tosi rasittavaa. Leikkaukseen menossa palleatyrän vuoksi. Hyvää kevättä!

PikeRe: Syöminen ja rytmihäiriöt25.4.2022 10.15
Samoja juttuja täällä. Joskus vähempi, joskus enempi.
Paljolti riippuu myös, mitä syö ja miten.
Rauhallisesti, pieniä annoksia, ei ärsyttäviä ruokia/juomia jne

Tän refluksin kans on "taiteilua", mut pärjättävä on.

Hyvää kevättä kaikille, tällä hetkellä täältä Pariisista 🥰



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: