Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Kurkun limaisuudesta kärsinyt miesPieni kurkkurefluksitarina18.1.2022 12:18
Minulla oli 2,5 vuotta sitten loppukesästä ensimmäistä kertaa "palan tunne kurkussa". Syksyllä kävin hieman säikähtäneenä lääkärissä ja hän totesi oireiden perusteella närästyksen olevan syynä, vaikka en tiedostanut juurikaan varsinaisia närästysoireita. Sain hieman protonipumpun estäjien reseptiä ja jatkoreseptin joulukuussa. Välillä pidin taukoa lääkityksestä mutta oireet, kuten lima kurkussa ja tuntemukset, pahenivat. Kevättalvella kävin hieman säikähtäneenä kurkku-korvalääkärillä, joka kurkkasi kurkkuun sanoen "näin selkeää refluksia en ole juuri nähnytkään". Sain jatkolääkitystä kuukausiksi ja puolitin annoksen jossain vaiheessa, mutta sitten oireet taas pahenivat. Kesällä en saanut jatkoreseptiä automaatilla vaan olisi pitänyt käydä lekurissa. Ostin sitten apteekista pienempiä määriä kerralla.

Monta kertaa olen kuvitellut vaivan jo lähteneen, mutta sitten on taas oireita tullut. Nyt olen viime kesän jälkeen saanut vähennettyä kahden vuoden posimisen jälkeen annostusta käytännössä nolliin. Välillä on yhä tullut poltetta ja limaa kurkkuun, mutta harvemmin.

Vaiva ei ole minulla ollut mitenkään "kauhea", mutta lähinnä henkisesti on ikävää aluksi kun alkaa tuntemusten perusteella kuvittelemaan kaikenlaista. Ärtynyt limakalvo tuntuu oudolta. Sen lisäksi on ikävä tunne, että jonkinlaista tulehdusta ärtyneellä limakalvolla on, eikä meinaa päästä siitä eroon mitenkään. Minulla oireet ovat lähinnä kurkussa ja muut närästysoireet vähäisiä. Harvemmin ruoka myöskään nousee kurkkuun niin että tiedostan.

Tässä reilun parin vuoden aikana olen pyrkinyt tekemään monenlaista: sängyn pääty on nostettu, farkkuihin vaihdettu henkselit, ruokaa mietitty. Olen mies ja kasvisruokavalioni lienee alun perinkin terveellisempi kuin monen muun. Silti olen karsinut rasvaisia ruokia pois. Marjojen syöntiä olen lisännyt reilusti, samoin puuron. Hiilihapollisista juomista en ole havainnut olevan haittaa, kunhan ei juo ruokailun yhteydessä. Sattumaa tai ei, poikkeuksen tekee olut, jota en ole juurikaan uskaltanut juoda. Olen havainnut aamulla aina limaa enemmän kurkussa sen jälkeen kun olen juonut edellisenä iltana olutta. Yksi arvailuni syistä saattaa liittyä siihen, että oluen hiiva jotenkin ärsyttää vatsaa. Olen myös saanut parannettua nukkumistani ja vähennettyä ehkä stressiäkin, mikä auttaa paljon. Stressaantuneena ja ahdistuneena tulee usein enemmän limaa. Olen vähentänyt ruokailun aikaisen juomiseni vähäiseksi ja muutenkin pyrin syömään pienempiä aterioita, sillä hotkin tyypillisesti ruoan "kuin koira", erittäin nopeasti. Kahvia en juo enää yli 3 kuppia päivässä, ja olen huomannut että vähäinenkin määrä ärsyttänee hieman vatsaa. Veikkaan, että murukahvi parempaa.

Kirjoittelin kuvauksen sitä ajatellen, että ehkä jollekin tästä on iloa. Vaikka oireet tuntuisivat jatkuvan "ikuisesti" ainakin omalla kohdallani ne saa kuitenkin pitkäjänteisyydellä vähenemään. Sellainen epäilys tuli myös sukulaiseltani, joka on refluksista kärsinyt, että nuo lääkkeet voivat myös lisätä sitä kurkkurefluksia ainakin hänellä, mikä näkyi juuri liman erityksessä. Hän oli löytänyt avun jostain italialaisesta lääkkeestä. Tavallaan paradoksaalinen tilanne: vatsan happojen alhaisuus lienee hyvä kurkun kannalta, mutta jos samalla esim. nousu kurkkuun muuttuu runsaammaksi, voidaan joutua ojasta allikkoon.

Ongelmana syiden ja ratkaisujen selvittelyssä on tietysti se, että ihmisen on vaikea tietää mitkä asiat vaikuttavat mihinkin ja eristää vain yksi keino, jonka vaikuttavuutta sitten luotettavasti "testaisi". Silti kehotan jokaisen käyttämään omia havaintojaan ja järkeään ja vaikkapa tekemään muistiinpanoja tai pitämään taulukkoa, jos se auttaa. En nyt kehoita tekemään kuten itse tein, eli vähän välttelinkin lääkärikäyntejä asiassa ja en olisi varmaan uskaltautunut esim. tähystykseen.

Oma ärtynyt kurkkuni ei ole ehkä vieläkään ihan täysin normaali, mutta esim. liman tulo on vähentynyt kuitenkin lähelle nollaa, vaikka siinäkin voi olla vaihtelua. Monella kaverilla on vastaavia vaivoja ja monella refluksi näyttäytyy nimenomaan yskän, liman tai flunssan kaltaisina oireina jne. Eli vaiva on sikäli hankala kun joskus on vaikea hahmottaa, mistä on kyse. Jotkut ovat kai jopa kuvauttaneet keuhkojaan vaikka vaiva on happojen aiheuttama ärsytys limakalvoilla.

VilleRe: Pieni kurkkurefluksitarina24.1.2022 10:50
Hei, mielenkiintoista luettavaa sillä kärsin lähes samoista oireista kuten sinä, mitä tässä kertomuksessa kuvailit ja kerroit kokemuksia tämän inhottavan vaivan kanssa... Itsellä alkoi kurkkuoireet ja alavatsassa lievä polte noin vuosi sitten aivan yhtäkkiä. Ennen sitä minulla ei ollut terveyden kanssa suurempia ongelmia. Oireet olivat jossain vaiheessa niin pahat että ruuan nieleminen oli hankalaa ja syömiseen kului pitkiä aikoja... Menin lääkärin puheille ja kuten arvata saattaa tarjosi happosalpaajat ja toivotti hyvää kesää. Sain salpaajista uusia sivuoireita (Somac ja myöhemmin esomepratzol) kuten huimausta, ahdistusta ja ummetusta. Pahin tässä kirotussa vaivassa on toi kurkun kuristuksen tunne itsellä. Tuntuu välillä että paidan reunuskin kuristaa kurkkua pahimpina aikoina. Limausuudesta pääsin itse eroon jättämällä suurimman osan maitotuotteista ja kaurapuurosta. Jostain syystä kaurapuuron kooste on limaista ja nosti mulla ne kamat aina kurkkuun... Keliakiaa minulla ei ole sillä tein testit sun muut. Vuoden olen nyt kärvistellyt tämän kanssa, on ollut hyviä jaksoja ja sitten niitä huonompia kausia... Itse olen tätä koittanut hoitaa vähentämällä kahvia, tupakoinnin lopetin vuosi sitten ja lenkillä käyn melkein päivittäin. Ruokavalio on lähinnä kapea: jauhelihakeittoa, ruisleipää, ruispuuroa, paljon kasviksia ja hedelmiä + tee hunajan kanssa rauhoittamaan kurkkua. Yksi kuppi aamulla kahvia, pitäisi kai sekin lopettaa. Kävin uudelleen nyt lääkärissä ja testautan labrassa nyt helikobakteerin jos sitä on. Sitten lääkäri sanoi kanssa että tämä voi olla psyykkistä esim stressiä jne. Tähystystä en saanut koska oireet mulla on suoliston puolella, mutta mietin kyllä jos oireet pahenevat niin kolonoskopia kai sitten. Tämä kurkkuoire tässä mulla kanssa eniten nirsoo päivittäin eri tasoilla. Kiitos jos luit tämän mun räntin, helpottaa välillä kirjoittaa näitä ongelmiaan jonnekin koska kukaan ei jaksa kuunnella näitä valituksia.

VilleRe: Pieni kurkkurefluksitarina24.1.2022 11:07
Lisään vielä että olen kanssa kokeillut salpaajien, ruokavalion ja liikunnan lisäksi erilaisia hoitotuotteita tämän vuoden aikana kuten maitohappobakteerit (sisältäen B vitamiinit kanssa) suoliston hoitoon, koivuntuhkauutetta kun oikein kurkkua kiristää, aloe vera uutetta vatsan limakalvon suojaamiseen (ei auttanut itsellä koska ongelma selkeästi mulla tuntuis olevan suolistossa), d vitamiinit mutta en ole huomannut mitään voinnin kohontumista, sellerimehua ja sitruunavettä joka ei ollut hyvä ratkaisu koska refluksi oireet näemmä mulla ainakin pahenivat. Oireet ovat silti pysyneet tänne asti vaikka näitä kokeiltu. Olo on 70% parempi mitä se oli kun nämä alkoivat mutta silti joka päivä jotain oireita esiintyy. Ärsyttävää kun taustalla aina poltealavatsassa tai kurkku kireällä. Tämän halusin vielä lisätä! Toivottavasti joku saa näistä jotain iloa/apua itselleensä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: