Keskustelu

HMPToupet12.8.2021 13.15
Nyt on vihdoin leikkausaika saatu ja minulle tehdään syyskuussa Toupet -tyyppinen versio ilmeisesti alasulkijan jäykkyyden tms. vuoksi. En tajua, miten sulkija voi sekä valskata että olla laiska... Oireita ollut 25v ja vuoden yöllistä happojen ylösnousua ja palleatyrä aiheuttaa aika kovia kipuja.
Manometria oli maaliskuussa ja ph-mittausta ei tehty ollenkaan, kun kukaan ei kyseenalaistanut happojen ylösnousuja.
Löysin todella vähän juttua täältä niiltä kenet on leikattu Toupet -tyyliin. Olisin kiitollinen niistäkin toipumiskertomuksista.
Eniten hirvittää jos tästäkin mallista tulee jostain syystä liian tiukka tms. ja luin jostain, että pitäs opetella feikkiröyhtäisyä, että saisi jumittuneen ruokatorven auki. Se hirvittää, onko tästä kokemuksia? Mitä tehdä jos ruoka jää kiinni?
Oletteko leikatut saaneet pahoinvointilääkkeitä reseptillä jos teille leikkauksen jälkeen tulee oksennustauti tms. Vai miten kummassa voi estää oksentamisen, ettei hajoita paikkoja?

HMPRe: Toupet15.9.2021 9.56
Lisään tähän nyt sitten oman leikkauskertomukseni Toupet -tyyppisestä fundoplikaatiosta. Floppy Nisseneitä täällä näyttäisi olevan, mutta en löytänyt Toupetia.
Olen siis 25v sairastanut refluksitautia ja viimeinen vuosi oli rajua happojen ylösnousua ja kipuja pallean kohdalla liukuvasta palleatyrästä johtuen. Söin 16 v säännöllisesti Esomepratsolia, se sopi minulle parhaiten. Viimeisen vuoden lisänä oli Gaviscon sekä Ziverel geeli. Minulle tehtiin vain manometria koska happojen ylösnousua kukaan ei kyseenalaistanut ja tämän perusteella päädyttiin Toupetiin. Vatsan alasulkija on jotenkin kai jäykkä vaikka valskaakin samalla. Lähetteestä leikkaukseen kului aikaa tasan vuosi.

Leikkaus tehtiin päiväkirurgisena toimenpiteenä. Leikkauspäivän aamuna näin pikaisesti kirurgin ja hän kertoi, että minulle tulee kovaa kipua ruokatorveen aivan, kuin puukolla iskettäisiin. Olin niin hermostuksissani, että en tajunnut kysellä sen tarkemmin. Otin vain nöyränä tiedon vastaan, että tämmöstäkin olisi luvassa. Olisi ollut hyvä tietää, mistä kipu johtuu ja kauanko kestää.
Kävelin itse leikkaussaliin ja menin pötköttelemään leikkauspöydälle ja aloin toivomaan, että nukuttaisivat nyt äkkiä niin jännitys loppuisi.
Heräsin melko pian heräämöön tuomisen jälkeen ja olin tosi kipeä ja pahoinvoiva vaikka olin saanut pahoinvoinninestolääkitystä. Sain lisää lääkkeitä ja toipuilin sängyllä. Sanoivat, ettei haittaisi vaikka oksennan/yökin, mikä oli täysin uusi juttu, kun luulin, että sitä pitäisi nimenomaan välttää... En onneksi edes yökännyt vaikka olo oli huono.
Jännitti saanko nieltyä mitään, mutta hyvin meni vesi alas pikku hörppyinä ja samoin jogurtti ja mehu. Hissun kissun nieleskelin n. 0,5 tl kerrallaan.
Pääsin onneksi iltapäivällä kotiin toipumaan ja pahoinvointi alkoi lientyä, kun sain lisää kipulääkettä.
Ensimmäiset kolme päivää olin kipeä ja ne puukoniskukivut, mistä lääkäri varoitteli olivat ruokatorven kramppeja. Niitä tuli minulle lähinnä ylösnoustessa sekä juodessa nesteitä. Nesteet oli hankalin saada alas. Smoothiet jne vähän paksumpi meni paremmin. Kaiken kaikkiaan ihan hyvin sain koko ajan tavaraa alas ja toipuminen oli tosi nopeaa. Kaupat ovat onneksi pullollaan kaikkea juotavaa vällipalaa. Viikon päästä leikkauksesta ei ollut enää kramppeja tai ne olivat vaihtuneet lähinnä voimakkaasee hikkaamisen tunteeseen. Leikkauskipuja ei ollut enää yhtään sekä pystyin tekemään jo normimittaista kävelylenkkiä. Toki niistä väsyy enemmän. Kävely oli erittäin suotavaa hetimmiten. Cuplatonia käytän, kun ilmaa kertyy mahaan, mutta sekään ei ole mitenkään häiritsevää.
Leikkauksesta on nyt kaksi viikkoa ja en ole vielä uskaltanut syödä mitään kiinteämpää. Ohjeissa sanottiin, että kolmannella viikolla nielemisvaikeudet ovat suurimmillaan ja leikkauksen jälkeen tietty niin en nyt vielä ala hurjastelemaan ruoan kans. Paino ei ole juurikaaan pudonnut eli hyvin olen saanut tavaraa alas. Olen hoikka ennestään niin tätä asiaa pelkäsin eniten, että kuihdunko olemattomiin...
Vointi on tällä hetkellä aivan loistava! Kaikki kivut ovat pois ja närästys on pois. Voin juoda kahvia ja syödä suklaata ihan normisti eikä buranakaan aiheuta närästystä enää. Mahalaukussa tuntuu kuin olisi tulimeri valloillaan, mutta poltot eivät nouse ruokatorveen enää. Olen niin onnellinen ja kiitollinen operaatiosta ja voin paremmin kuin moniin vuosiin. Toivottavasti tämä tilanne jatkuisi vielä pitkään.

PikeRe: Toupet15.9.2021 10.51
Hienoa kuulla että olet tyytyväinen vaikka hyvin kyllä kuvailit kipujasi ja oloasi leikkauksen jälkeen.
Mutta parin viikon kipu verrattuna vuosikausia kestävävään kipuun on helpotus.

Hyvää syksyn jatkoa ja voimaantumista sinulle 💜

HMPRe: Toupet12.11.2021 9.54
Kiitos Pike!
Leikkauksesta nyt reilu pari kk ja vointi on loistava. Välillä unohdan, että on mitään tehtykään. Cuplaton on päivittäisessä käytössä ja se vie kaikki mahatuntemukset pois. Ilma ei poistu röyhtäyksien kautta niin jos ei ota lääkettä tulee vähän kuin närästystuntemuksia ja kipuja milloin mihinkin päin vatsan aluetta. Kun käyttää Cuplatonia ei ole mitään vaivoja. Ilmaa toki kertyy vatsaan ja voisin sanoa näin, että onneksi en ole sinkkutyttö, voisi olla vähän haastavaa parisuhderintamalla...;)
Lopputarkastuksena minulla oli vain puhelinsoitto leikanneeltä lääkäriltä. Hän sanoi, että kudoksista kiinni miten leikkaustulos kestää. Joillakin hetken joillakin jopa lopun elämää. Kun nyt muutaman vuoden saisin nautiskella tästä. Olo ihana ja rytmihäiriötkin lähtivät ja aamukahvista on tullut suuri nautinto. Ja sukalaata kuluu myös. Mikään ei närästä. Elän ehkä täysinäisintä elämää mitä ikinä aikuisaikana.

Leikkauksen jälkeen paino laski vain 1kg. Katsoin, että saan tarpeeksi energiaa päivän aikana. Apeekin proteiinijuomilla sekä suklaapatukoilla ja jäätelöllä katoin loput, mitä ei juoden saanut alas. Sitten siirryin valmiskeittoihin ja ne laitoin vielä sauvasekoittimen kautta. Löysän perunamuusin ja raejuuston kautta pikku hiljaa normiruokaan 3,5 vko jälkeen.
Leikkauksen ympärillä pyörii niin synkkä varjo ja monenlaista tarinaa niin haluan siksi tuoda oman positiivisen tarinani julki. Eihän sitä tiedä kauanko tätä riemua kestää, mutta just nyt olen äärimmäisen onnellinen.

SitrusRe: Toupet12.11.2021 11.21
Aika karua touhua tuo sun leikkauskokemus.
Kumma ettei saanut jäädä sairaalaan tarkkailtavaksi
ollenkaan.
Mut hyvä että voit nyt hyvin.

HMPRe: Toupet12.11.2021 11.33
Mut on operoitu muista syistä nyt 3 kertaa 4-5 vuoden sisään niin aika perushutulta tuntu itsestä. Aina paskamaista herätä nukutuksesta leikkauksen jlkn kipeänä. Halusin itse vaan kotiin ja omaan sänkyyn toipumaan ja mulla aina kovat kivut ja pyörryttää heräämössä. Mua kävi nukkumatti ja lääkäri vielä katsomassa ja sanoivat, että terveen merkki se on, kun kotiin haluaa, että ilman muuta.

EpätoivoinenRe: Toupet28.11.2021 14.01
Hei HMP miten nyt voit, etkö pelännyt saavasi koronan sairaalasta, minulle on iso palleatyrä, joka vaivaa koko ajan inhottavana olona, olen perunut leikkauksen kaksi kertaa, ja sairastunut leikkauspelon vuoksi masennukseen, nyt on tähystys tyksissä 17.12, ja jännitän mitä siellä sanotaan, olen lukenut niin paljon epäonnistumisista, siksi pelkään ihan älyttömästi ja ikääkin on jo 68 v, minkä ikäinen sinä olet? Syön masennuslääkettäkin, mutta se ei auta tähän jokapäiväiseen ahdistukseen, ruoka inhottaa ja joulu kauhistuttaa, jaksaako mitään tehdä, olen aina kaikki itse valmistanut, nyt tuntuu etten jaksa, tämä sairaus on vienyt elämänhalun. Pelkään myös toipumista leikkauksesta, kun olen masentunt ja kuntokin mennyt makoilun vuoksi huonoksi ja ravitsemus, illalla voi syödä paremmin, elämä on ihan kauheeta kun mikään ei kiinnosta, kaikki alkoi palleatyrästä,,jatkuvaa röyhtäilyä ja maha inhotavan tuntuinen.

EpätoivoinenRe: Toupet28.11.2021 14.11
Hei HMP miten nyt voit, etkö pelännyt saavasi koronan sairaalasta, minulle on iso palleatyrä, joka vaivaa koko ajan inhottavana olona, olen perunut leikkauksen kaksi kertaa, ja sairastunut leikkauspelon vuoksi masennukseen, nyt on tähystys tyksissä 17.12, ja jännitän mitä siellä sanotaan, olen lukenut niin paljon epäonnistumisista, siksi pelkään ihan älyttömästi ja ikääkin on jo 68 v, minkä ikäinen sinä olet? Syön masennuslääkettäkin, mutta se ei auta tähän jokapäiväiseen ahdistukseen, ruoka inhottaa ja joulu kauhistuttaa, jaksaako mitään tehdä, olen aina kaikki itse valmistanut, nyt tuntuu etten jaksa, tämä sairaus on vienyt elämänhalun. Pelkään myös toipumista leikkauksesta, kun olen masentunt ja kuntokin mennyt makoilun vuoksi huonoksi ja ravitsemus, illalla voi syödä paremmin, elämä on ihan kauheeta kun mikään ei kiinnosta, kaikki alkoi palleatyrästä,,jatkuvaa röyhtäilyä ja maha inhotavan tuntuinen.

EpätoivoinenRe: Toupet28.11.2021 14.13
Anteeksi, tuli pari kertaa viesti

SitrusRe: Toupet28.11.2021 14.49
Anteeksi, en jaksa nyt syventyä ja lukea läpi.
------------

Mut mäkin ihmettelen jos täntyyppisiä elektiivisiä leikkauksia
tehdään nyt. Sairaalat on täyttymässä.
Muualla Euroopassa ollaan sodan pelossa, suljetaan taas
yhteiskunta koronan takia ym. ym. Ihmiset saa edelleen sydäreitä, aivoinfarkteja, luita menee poikki, kolareita. Missä ne potilaat hoidetaan?

Täällä vaan edelleen annetaan suosituksia.
Onko ryhmässä ketään, joka on sair.hoit, lääkäri tms,
mä pyydän, että voisitko kysyä yp.ltä lupaa valottaa asiaa
vakuuttavammin kuin mä vaikka
muulla kuin omalla nimim.?

Ihmiset eivät oikeasti tajua, että sairaalapaikoissa,
henkilöstössä ja laitteissa ja lääkkeissä _on raja_!

Kun resurssit loppuu, ne loppuu.
Puute on koko maailmassa. Kuvitteleeko joku, että
jostain ulkomsilta tulee joku pelastamaan? Ei tule. Sitä tarkoittaa PANdemia.
Asiat lähtevät vyörymään. Ks vaihteeksi jotain muutakin
kuin Suomen Ylen uutisia, siitä saa vähän näkökulmanvaihtoa.

Ok. En tosiaan jaksa nyt enempää. Väsymykseen on syy, mikä
ei kuulu tähän. Mutta Suomi toimii
taas kuin se hölmö, joka maleksii joukon hännillä
eikä tajua mitä on tekeillä.
Taas.

Tästä tulikin nyt hätähuuto. Yp siirtäköön muualle jos näkee
sen arvoiseksi tai vaikka poistoon.
En ole vihainen, en varsinkaan tälle ryhmälle.
Olen huolissani.
-Kiitos puheenvuorosta-

Sinä jonka leikkausketjussa olen, pyydän sinulta anteeksi.
Toivotan sinulle kaikkea hyvää.
Ehkä näen täällä etelässä sekasorron alun.
Toivottavasti ne jotka halveksivat pk-seutua eivät luule että täällä
on jotain paremmin, että täällä on isot sairaalat. Ne on nyt täynnä.
Täällä on luultavasti melko huonosti.

Eiköhän tästä sada taas meikäläisen niskaan kikkareita, mut eipä
ole eka kerta. Antaa tulla vaan.

HMPRe: Toupet30.11.2021 9.59
Hei epätoivoinen. Olin sen verran sairas ollut pitkään refluksin vuoksi, että en pelännyt saavani koronaa vaan odotin leikkausta, kun kuuta nousevaa. Olin saanut kaksi rokotetta ja se oli ainoa asia, minkä pystyin asialle itse tekemään.
Uskon, että asianosaiset viisaudessaan tietävät milloin rajoitetaan leikkauksia jne. sitä ei varmaan meidän peruskuolevaisten tarvitse pohdiskella.
Voisitko epätoivoinen jutella jollekin peloistasi, kun ne noin kokonaisvaltaisesti vaikuttavat elämääsi? Jos saisit apua sitä kautta ja helpotusta oloon?
Minut on leikattu vajaa 10 kertaa ja tuo refluksileikkaus oli helpoimmasta päästä ja toipuminen nopeaa. Toki se mietitytti itseänikin, miten kaikki onnistuu ja kun niin monta huonoa tarinaa on leikkauksista, mutta elämäni laatu oli niin huono, että päätin ottaa riskin ja se kyllä kannatti. Voin todella hyvin ja toivon, että sinäkin saat avun ja helpotusta päätöksentekoon.
Kaikkea ei ole pakko jaksaa itse tai yksin.

"Mikään tapahtuma ei itsessään vahingoita meitä vaan se miten itse reagoimme siihen".

EpätoivoinenRe: Toupet30.11.2021 16.10
Missä sairaalassa sinut leikattiin, olko kokenut hyvä kirurgi? Pelkään jo ikäni puolesta toipumista ja leikkausta 68 v, taida olla hydterikko, nytkin kova ahdistus päällä, kaikki arkipuuhat tuntuu ylivoimaiselta, pakotan sentään itseni kauppaan miehen kanssa. Nyt tuntuu taas vaikealta miten saan itseni aamulla hammasröntgeniin ja viikon päästä hampaampoistoon. Olen kauhea stessaaja, kunhan pysyisi järjissään ja toimintakykyisenä, edes tän verran, iltaisin on hyvempi olo ja ihana käydä nukkumaan, nukun toistaiseksi hyvin, aamua en haluaisi tulevan.

EpätoivoinenRe: Toupet2.12.2021 16.07
Hei HMP en ole jostakin syystä saanut vastauksiasi läpi sähköpostiin, jostain syystä sähköpostin lähetys ei ole onnistunut, voisitko kirjoittaa tälle sivustolle.

HMPRe: Toupet3.12.2021 9.34
Keskustelisin sinuna peloistasi ja tilanteestasi joko sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa. Heillä on varmasti paras näkemys asiasta ja osaavat sanoa onko leikkaus kohdaltasi turvallinen, kun tietävät kokonaistilanteesi. Toivottavasti saat selvyyttä asiaan ja apua vaivoihisi.
Minut leikattiin TAYSissa, en tiennyt kuin leikkauspäivänä, kuka minut operoisi. Kohdalleni sattui kokenut ja loistava kirurgi.

EpätoivoinenRe: Toupet11.12.2021 9.00
Hei HMP mitä sinulle nykyään kuuluu? Olen menossa 17.12 gastroskopiaan ja jännittää sekä ahdistaa, mitä siellä sanovat leikkauksestani, herään joka aamu kamalaan ahdistukseen.

HMPRe: Toupet16.12.2021 8.20
Kiitos, minulle kuuluu hyvää! Nautiskelen taas aamukahvista ja ensimmäinen joulu, kun voin syödä huoletta suklaata ja kaikki ruoka sulaa normaalisti ja hyvin. Tuntuu ihmeelliseltä.
Tsemppiä gastroskopiaan vaikka se on viheliäinen tutkimus niin hienoa, että saat apua ja asiat etenevät. Sehän voi olla täysin uuden, paremman elämän alku jos sinut leikataan. Toivotaan, että asiat järjestyvät parhain päin!

EpätoivoinenRe: Toupet16.12.2021 11.39
Hei HMP, kiitos tsemppauksesta, minä vaan makoilen pitkin päivää, aika masentunut olo, mikään ei kiinnosta, ruokahalu nollassa, närästys vaivoja minulla ei ole, eikä mitään polttoja eikä ylösnousuja, en ainakaan tunne niitä, leikkausta lääkäri suosilleli jatkuvan röyhtäilyn vuoksi, ja välillä ällö tunne mahassa, olin 7 v sitten manometriassa ja vuorokausi mittauksessa, entedä oikein tuloksia, jotain ylösnousuja oli. Sitten on tämä iso palleatyrä. Vuonna 20 alkanut leikkauspelko laukaisi masennuksen, joka vieläkin vaivaa ja lääkitys ei auta, maha ei kestä ssri lääkkeitä. Kävin päivystyksessä muutama viikko sitten kun tuli mahaniin huonoksi, meni sitten ohi muutamassa päivässä, mutta laittoivat lähetteen gastroskopiaan, sama lääkäri tekee sen, jonka kanssa v 20 tehtiin leikkauspäätös, jonka peruin kun masennuin ja pelkäsin älyttömästi leikkausta. Onko joku muu röyhtäilyn ja silloin tällöin ällön olon kanssa päätynyt leikkaukseen ja iso palleatyrä myös?

EpätoivoinenRe: Toupet16.12.2021 12.07
Tohon äskeiseen vielä, hävettää kun olen 68 v ja tällainen pelko, nuoremmilla ei näytä olevan mitään tälläistä, minut on leikattu 3 krt ennen 2 sektiota ja kohdun poisto, enkä ole pelännyt niitä tällä tavoin, mutta silloin ei ollut nettiä käytössä, tieto lisää tuskaa.

RentukkaRe: Toupet16.12.2021 14.54
Epätoivoinen, jos yhtään lohduttaa niin kyllä minäkin pelkään leikkausta, ja on minutkin leikattu jo 4 kertaa, viimeksi tammikuussa syöpäkasvain. Nyt pitäisi mennä sappileikkaukseen ja sitten en tiedä mitä sitten. Mutta osa vaivoistani voi poistua sapenpoiston myötä. Sen jälkeen katsotaan mitä sitten. Ja olen melko samanikäinen 67, ja mieli on joskus hyvinkin alakuloinen ja uni kateissa.
Hyvä, että sinua tutkitaan.

EpätoivoinenRe: Toupet16.12.2021 15.12
Kiitos vastauksesta, kyllä nytkin vatsa vaivaa, mutta ihan stressin takia, reakoin aina vatsallani kaikkeen sressiin ja nyt on ollut monta viikkoa tätä, ruokaa tekee vähän mieli vasta illalla aika myöhään. En söisi varmaan päivällä mitään, ellei mies tarvitsisi jo aamupäivällä ruokaa diabeteksen vuoksi, sitten on pakko syödä itsekkin vähän, mutta kyllä tökkii, keitot mene paremmin, vähän niitäkin. Kyllä niin harmittaa tämä apaattinen olo, ja juuri kun joulu tulossa, onneksi ei tule muita kun poika syömään, laatikot tein pakkaseen ennen tätä härdelliä. Nyt pelkään tuleeko leikkauspäätös, kyllä näistä vatsatuntemuksista olisi hyvä päästä eroon, pelkään vaan onnistumista, ja jos vielä sairastuu koronaan sen jälkeen, kuolleisuus on 30-40% mahdollisuus. Pää tässä jo sekoo.

EpätoivoinenRe: Toupet17.12.2021 9.50
Tuohon äskeiseen vielä, että jos se leikkaus nyt tulee eteen, nii poistuukohan tämä ahdistus ja masennus sen jälkeen ja palaako ruokahalu, vai paheneeko ne vielä jos tulee nielemisongelmia tai muita juttuja. Leikkauspelosta tämä kaikki on saanut alkuunsa. Nyt päivällä sitten kuulee mitä gastrokirurgi sanoo, ymärtääköhän ollenkaan ongelmaani😔

EpätoivoinenRe: Toupet17.12.2021 20.18
Nyt on käyty tähystyksessä, mahalaukku oli noussut tyräreiästä n. 7 cm, joka aiheuttaa sitä röyhtäilyä ja paineentunnetta, mitään tulehdusta ei ollut, sain valita jatkanko lääkitystä, mikä ei kyllä auta näihin minun oireisiin, närästykseen kylläkin hyvin, vai päädynkö leikkaukseen. Lääkäri oli mukava ja selosti tarkalleen mitä tehdään leikkauksessa, koska pelkäsin liian tiukkaa mansettia, hän sanoi, että tehdään toupet-mansetti. Joten päädyin leikkaukseen, joka tehdään maaliskuussa, kun monta vuotta ollut jo tätä oloa mahassa, ja röyhinyt päivittäin, välillä kaksi tuntia putkeen ja illalla sängysäkin pitää nousta välillä istumaan, että saa ilman pois mahasta röyhimällä, haluaisin jo normaalin elämän. Leikkauksessa on aina kaksi kirurgia, tämä pitäisi olla hyvä kirurgi ja tehnyt paljon näitä leikkauksia.

EpätoivoinenRe: Toupet22.12.2021 22.23
Hei HMP ,voitko syödä jo kaikkea aivan normaalisti, ovatko annoskokosi pienentyneet leikkauksen jälkeen?

HMPRe: Toupet30.12.2021 14.30
Hienoa, että asiasi etenee ja saat apua!

Voin syödä aivan normaalisti. Annoskoot ovat jonkin verran pienentyneet. Alussa tuli enemmän sitä vatsan täyttymisen tunnetta. Sitä saa kuunnella ja ei kannata ahnehtia ruokaa. Pian oma rytmi löytyy kyllä.
Olen normaalipainoinen, enkä ole laithunut yhtään koko aikana. Minua pelotti, että lähtee liikaakin pianoa, kun täältä lueskelin kertomuksia. Alkupäiviin minulla oli lisäravintona apteekin proteiinijuomia/ateriankorvikkeita sekä jäätelöä ja sukalaapatukoita.
3,5vko jälkeen aloin syömään normiruokaa. Proteiinirahkat otin myös pian ruokavalioon juomisten lisäksi. Sosekeittoja söin alkuun ja muut keitot vedin sauvasekoittimella sileäksi. Perunavelli oli herkkua alussa myös ja siitä sitten siirryin perunamuusiin pikku hiljaa koostumusta paksuntaen. Minulla meni ruoka alas todella hyvin alusta asti. Melkein juominen etenkin veden juonti oli ärsyttävämpää, kun paksumpien nesteiden. Kahvi tuli kuvioon toisena tai kolmantena päivänä ja se on ihana herkkuhetki aloittaa päivä. Pystyn syömään kaikkea eikä mikään närästä tai tunnu huonolta.
Vatsansuojan poisjättö kuin seinään sai vatsassa tuntumaan tulimeren, mutta se pysyy täysin vatsalaukun puolella vaikka alkuun epäilytti. Ilmaa kertyy paljon, mutta Cuplaton auttaa loistavasti ja mielestäni tablettimuodossa paremmin kuin ne tipat. Jos tulee närästystuntemuksia minulla se on johtunut ilmasta eikä siitä, että oikeasti närästäisi. Cuplaton helpottaa sitä tunnetta pian. Luota toimenpiteeseen, että se tekee tehtävänsä ja anna itsellesi aikaa parantua kaikessa rauhassa mikäli toimenpiteeseen päädyt.

EpätoivoinenRe: Toupet30.12.2021 15.22
Kiitos vastauksestasi, lue kohta: leikkauskysymys, nimimerkki epätietoinen, siinä on selostus tulevasta leikkauksestani. Hyvä, että sinulla menee hyvin, pystytkö yhtään röyhtäilemään? Hyvää uutta vuotta!

HMPRe: Toupet31.12.2021 8.11
Hyvää Uutta Vuotta!
En pysty röyhtäilemään. Kurkusta tai ruokatorvesta joskus tulee pieni röyhtäys, mutta ei koskaan vatsasta asti. En juo hapotettuja juomia enkä syö purukumia tms. Röyhtäilemättömyys ei vaikuta normaaliin elämään millään tapaa.

EpätoivoinenRe: Toupet9.1.2022 14.55
Kyllä nyt on taas palleatyrä huonossa kunnossa, kauhea paineen tunne, tuntuu kuin olisi mahalaukku pumpattu ilmaa täyteen, alkaa vähän jälkeen syömisen, vaikka syö pienen määrän, sitten alkaa röyhtäily jota kestää kauan, pääkin tuntuu huippaavalta, tosi tukala olo, oli vaikeaa kaupassa keskittyä ostoksiin, kyllä niin toivoo jo tämän elämää häiritsevän tuskan loppuvan, en voi ajatellakaan muuta enää vaihtoehtona kuin leikkausta, riski on otettava, näinkään en halua tämän jatkuvan, ja jos tyrä on vielä harvinaisempi eli paraesofageaalinan, mitä lääkäri epäili, vaikka sain silti valita itse leikataanko, luin, että kureutmisvaara on isompi tollaisessa tyrässä. Vielä pitäisi pari kk odotella, aikaa ei vielä ole tullut, maaliskuussa pitäisi tulla.😔

IhmetteleväRe: Toupet9.1.2022 18.33
Epätoivoinen, oletko kokeillut cuplatonia, minulle auttavat kun ilmaa kertyy vatsaan nimenomaan pillerit. Tuovat helpotusta oloon huomattavasti.

EpätoivoinenRe: Toupet9.1.2022 19.20
On cuplatonit kokeiltu, ei mitään tehoa röyhtäilyyn ja tukalaan oloon, paria muutakin tuotetta olen kokeillut, ei auta☹️

EpätoivoinenRe: Toupet14.1.2022 18.31
Hei HMP miten sinulta luonistui kotihoitotyöt, imurointi ym. Minulla ei ole apuna ketään, mies on, mutta hänellä on erinäisiä sairauksia esim. Ei voi kantaa mitään painavaa, eikä imuroinut ole koskaan, eikä lakanoita vaihtanut, voiko näitä tavallisia kotihommia tehdä pian leikkauksen jälkeen. Eikä 71v mies opi enää uusia temppuja, enkä jaksa edes opettaa enää😏

HMPRe: Toupet17.1.2022 7.21
Lakanat kannattaa vaihtaa juuri ennen leikkausta. Mies meillä imuroi ja teki viikkosiivoukset muutaman viikon. Kuukausi piti ottaa rauhallisesti, ettei mitään raskasta nostele tms. Jos on jotain pölyä keräävää rättiä mopin nokkaan se varmaan imurointia kevyempi vaihtoehto, kun alkaa tuntua siltä, että pystyy jotain tekemään. Kyllä oma kroppa kertoo. Astianpesukonetta taisin tyhjentää ekalla viikolla, kauppakassit mies kantoi kuukauden. Hassua, miten nopeasti sitä unohtaa tämmöiset asiat...
Cuplaton minulla toimi vasta leikkauksen jälkeen pienentämään ilmakuplia mahassa, kun ei pysty röyhtäisemään. Sattuu aika paljon se ilman meno suolen mutkassa ja tulee tukala olo ilman.
Kyllä ne kotihommatkin järjestyvät. Sitten vain pitää pölypalloja sietää kunnes on kunnossa. Keskity vain paranemiseen, kyllä ne kotityöt tekijäänsä odottavat...
Oma olo menee koko ajan parempaan suuntaan vaikka oli hyvä pian leikkauksen jälkeenkin. Olen aina tullut tosi sairaaksi esimerkiksi kasviksista enkä voi sietää niitä keitettyinä. Nyt ne maistuvat aivan ihanilta ja mistään ei tule vatsakipuja. En voi lakata ihmettelemästä...

EpätoivoinenRe: Toupet17.1.2022 13.47
Kiitos vastauksesta! Kysyisin vielä,että kun moni tuntuu voivan leikkauksesta pahoin ruokailun jälkeen, onko se yleistä, itselläni ei ole nykyisin ruokahalua oikein ollenkaan, palautuukohan ruokahalu palkeatyräkorjauksen jälkeen, vai meneekö loputkin rukahalut, minulle tehdään joku doorin mukainen mansetti, joka on myös osittainen, tehdään vaan toiselle puolelle rokatorvea kuin toupet. Onko kipu leikkauksen jälkeen pahempi rinnan alueella, josta on operoitu, vai leikkaushaavoissa? Onko kipu siedettävää? Onko liikkuminen vaivatonta, kuinka pian?

HMPRe: Toupet17.1.2022 14.19
Voin pahoin ainoastaan leikkauspäivänä heräämössä. Silloin oli aika kova pahoinvointi vaikka sain estolääkitystä. Toivat pussin viereen, että sinne sitten vaan oksentamaan. Pahoinvointi meni onneksi päivän mittaan ohi enkä oksentanut. Pahoinvointi kai liittyy siihenkin, kun pallean seutua operoidaan.

Heräämössä oli jo kova nälkä enkä ole voinut pahoin ruokailun jälkeen missään vaiheessa. Tämä tietty yksilöllistä, mutta näin minulla.
Kipu oli pahimillaan leikkauspäivänä ja kolme ensimmäistä päivää olin kipeämpi sitten kivut alkoivat pian helpoittamaan.

Leikkauksen jälkeen tulevat ruokatorven krampit, varmaan sekin yksilöllistä miten kipeiltä ne tuntuvat. Lääkäri kuvaili puukoniskuiksi ruokatorveen, mutta minulla ne tuntuivat lähinnä ikäviltä. Krampit vaimenivat parin viikon kuluessa hennoksi hikaksi. Niitä ei pidä säikähtää. Mielestäni sappileikkaus on paljon pahempi operaatio. Leikkaushaavat taisivat vihoitella eniten. Liikkuminen helpottuu huomattavasti päivä päivältä ja se kolme ekaa päivää pahimmat. Kipu on siedettävää paitsi leikkauspäivänä olin todella kipeä.

Nyt on neljä kk leikkauksesta ja pitää oikein muistella niitä tapahtumia. Niin nopeasti ihmismieli kuitenkin unohtaa tuommoiset asiat.

Se mitä olen saanut leikkauksesta on sanoin kuvaamatonta. En tule kipeäksi ruoasta ja syömisestä yhtään. Kahvi on mieltä kihelmöivä nautinto etenkin aamuisin ja ruokaan liittyy pelkkiä positiivisia tuntemuksia ja nautintoa. Olen aina syönyt suht pieniä annoksia ja säännöllisesti niin siksi annoskoot eivät ole vaikuttaneet minun elämääni negatiivisesti tai että olisivat merkittävästi pienentyneet. Keittoja suosin edelleen paljon. En edes muista enää, että ruoka pitäisi purra todella hyvin. Ehkä se tulee jo takaraivosta. Kertaakaan ei ole jäänyt mikään kiinni tai ollut vaikeuksia niellä.

Käytän paljon proteiinirahkoja ja yksi hassu juttu oli pian leikkauksen jälkeen, kun aiemmin rahkat maistuivat todella happamilta ja niiden ajatteleminenkin närästi niin nyt ne eivät tunnu yhtään happamilta vain se nihkeys vaatii kunnon satsin vettä, että menee hyvin alas asti. Kuiva ja nihkeä ruoka pitää syödä isomman vesimäärän kera ja aina juoda aterian päätteeksi hyvin.

EpätoivoinenRe: Toupet17.1.2022 14.35
Kiitos että vastasit, saanko vaivata sinua vielä jatossa, jos tulee mieleen kysymyksiä? Muuten rahkat myös minusta tuntuu liian happamilta. Leikkausaika ei ole vielä tullut, odotan sitä jännittyneenä ja huokaisen aina, kun ei ole postin seassa, maaliskuussa se kuitenkin tehdään, kunnossa minun pitäisi jo olla toukokuussa, kun muutetaan mökille, siellä ei ole mukavuuksia ja kunto pitäisi kestää 10 l vasiämpäreitä ja juomavesikanistereita kantaa, mies ei pysty niitä kantamaan. Saunaankin pitää monta ämpärillistä kantaa, eikä pelkästään kantaa vaan nostella ylös myös, mahtaako maha kestää sitä.

HMPRe: Toupet17.1.2022 14.43
Toki saa jos minun kokemuksistani jotain apua on niin vastaan mielelläni.

Minulla meni muistaakseni 4 vkoa ja aloin treenaamaan painojen kera body pumpia eikä leikkaus tunnu missään eikä hankaloita liikuntaa. Nostelen tosin enää max. 20kg tankoa vaan. En uskalla sen isommilla rytkiä.
Liikuntakaan ei enää närästä... ;)

EpätoivoinenRe: Toupet17.1.2022 14.56
Kiitos? Varmaan kysymistä tulee vielä. No, ehkä kesällä jo kärsii nostella, lääkäri muistaakseni sanoi, että kk päästä jo voi nostella painavampia. Sinä olet varmaan nuori ja myös kuntoilet säännöllisesti, niin palautuminen on nopeaa, minulla on ikää jo 68v ja liikkuminen jäänyt vähäiselle, jonkinlaista masennustakin olut, tästä mahasta johtuen, ja aamuheräämisen jälkeen outoa pahaa oloa ja ahdistusta, päivän aloittaminen aina vaikeaa, tuntuu kuin se paha ahdistava olo nousisi vatsasta päähän, omituista. Kylläpä taas päiväruuan jälkeen pelkkää röyhimistä😨

EpätoivoinenRe: Toupet22.1.2022 14.45
Heippa! Miten mahtaa olla tuon ruokahalun kanssa, itsellä ei ole ollut aikoihin ruokahalua, voiko se parantua leikkauksen myötä, varmaan tuo iso palleatyrä vaikuttaa ruokahaluun, kun tulee sellainen ällö tunne vatsaan, vaikka syö ihan pienen annoksen. Kumma kun paino ei ole pudonnut, vaikka syöminen ollut pientä monta kuukautta. Päivällä kuin puoli kuppia kahvia ja syön jonkun kahvileivän, se maistuu kyllä, pitääkö hän se painon entisellään. Liiku en juuri muuta kuin kauppareissun, senkin autolla, kävely tuntuu niin ikävältä yksikseen, kun on alamaissa muutenkin. Leikkauksen jälkeen pitäisi kuitenkin liikkua, muuten ei ruuansulatus varmaa toimi kunnolla, jos paikallaan on ja kiinnikkeitäkin voi tulla. Painoa saisi kyllä lähteä vaikka 10 kg kunhan ei enempää, sitten olisi sopiva 74/172. Ihmettelen kun lääkäri oli kirjannut omakantaan, tyräksi paraesofageaalisen luin että, sellainen pitää ehdottomasti leikata kureutumisriskin vuoksi, närästystä se ei juurikaan aiheuta, silti lääkäri antoi valita joko leikkauksen tai jatkaa ilman leikkausta yhdellä Parietilla aamuisin, se ei auta yhtään näihin tyrä oireisiin, miksikään lääkäri ei tähystys käynnillä maininnut mitään tyrän laadusta, vasta omakannasta luin, että kookas kombinoitu paraesofageaalityrä??

HMPRe: Toupet24.1.2022 7.02
Uskoisin ruokahalun normalisoituvan. Siitä minulla ei ole kokemusta, kun minulla oli niin päin, että en sietänyt yhtään nälkää. Jos tuli kova nälkä niin alkoi närästämään ja tuli huono olo tms. Nyt mielestäni se on normalisoitunut ja siedän nälkää eikä se esim. vie yöunia ja on ns. lempeämpää eli toiminta on muuttunut normaaliksi.
En osaa sanoa, miksi lääkäri ei kertonut tyrästä. Ajattelisin, että jos kureutumisriski on niin siinä tilanteessa tuskin potilas voi valita miten haluaisi edetä. Tuntuu, että itsekin sain myös vain päälipuolisin tietoa millainen tyrä tai tilanne vatsassa oli.
Käveleminen on yksi hienoimmista alakulon poisviejistä mitä tiedän! Liikunta auttaa toipumiseen ja vie turvotusta alussa, eikä tarvitse pitkiä matkoja mennä. Mielen virkeydeksikin suosittelen kävelyä. Itse kuuntelen musiikkia samalla ja en koskaan tule samoilla ajatuksilla kotiin, kun millä kävelylle lähdin. Luonto on upea etenkin keväisin, kun ensimmäiset kukat alkavat kukkimaan. Sitä on hienoa seurata samalla. Inhoan talvea, mutta kaunista on tuolloinkin aurinkoisena päivänä tai, kun illalla kävelee "timanttipolulla", minkä kipakampi pakkanen ja hento lumentulo tekee. Suosittelen ehdottomasti ja vanhuuden varalle se on kuin laittaisi rahaa pankkiin elämänlaadun suhteen.

EpätoivoinenRe: Toupet24.1.2022 9.35
Huomenta! Sinä jaksat jo aikaisin kirjoitella, minulla aamut ovat vaikeita, on vaikeaa aloittaa päivä, en tiedä johtuuko mahasta, koska heti herätessä on ahdistava paha olo, tuntuu kuin se lähtisi vatsasta päähän. Yöt nukun hyvin, valvon myöhään siksi, koska iltamyöhään on paras olo ja maistuu joku syötäväkin, eilen oli niin kurja olo makasin iltapäivään, toki olin vaatettanut ja sänkyn pedannut, närästys ei vaivaa, mutta on vaan älkää oloa vatsassa, ei oksettavaa kuitenkaan, ja se tuleva leikkaus vaan pyörii mielessä, ajattelen vaan, jos vaivat vielä pahenee, tulee vaikka jatkuva huono olo ja kipuja, ruuansulatus menee sekaisin ym. kamalia jälkiseurauksia, joita luen näiltä palstoilta, kumpa saisi ajatukset muualle. Kaksi kuukautta olisi aikaa kuntoutua ennen maalle muuttoa, jos kaikki menee hyvin niin kai siinä ajassa pitäisi jo olla normaali kunnossa.

EpätoivoinenRe: Toupet25.1.2022 0.56
Kysyisin vielä, että voiko ja saako kumartua leikkauksen jälkeen, sängyn petaamisessakin pitää kumartua ja kissan ruokinnassa ja pissa-astian siivoamisessa, kuinka varovainen sitä pitää olla, ehkä sen huomaa mikä liike sattuu.

EpätoivoinenRe: Toupet27.1.2022 12.14
Sopivatko kaikki ruuat vatsalle mitkä ennenkin on sopineet, vai meneekö ruokavalio uusiksi leikkauksen jälkeen? Jääkö leikkauksesta kiinnikekipuja?

HMPRe: Toupet27.1.2022 13.16
Muistaakseni aika pian operaation jlkn tyhjensin jo tiskikonetta, oisko viikon sisällä. En tarkalleen enää muista... Kaikki ruoat sopivat vatsalle ja liha ja raskaatkin ruoat sulavat normaalisti ja hyvin ja en sairastu kasviksista enää eikä mikään närästä. Kestän hyvin myös nälän tunnetta. Ennen tuli huono olo ja närästys nälästä ja oli pakko syödä tasaisesti koko ajan. Olo on kuin ei mitään vaivoja olisi koskaan ollutkaan. Hämmentävää ja ihanaa. Minulle ei jäänyt kiinnikekeipuja eikä muitakaan kipuja.

EpätoivoinenRe: Toupet27.1.2022 14.42
Kiitos vastauksesta! Sinulla on onnistunut tosi hyvin leikkaus, kumpa minullakin kävisi hyvin, kun lukee noita palstoja, tuntuu olevan ongelmia kaikilla, ehkä ne joilla hyvin mennyt, ei ole tarpeen kirjoitella tänne, kaikki näyttävät olevan nuoria, ketkä kirjoittavat, vanhemmat eivät juuri kirjoittele. Olen yrittänyt etsiä ikäisteni kokemuksia, mutta niitä ei ole, vaikka niitä tehdään vielä yli 70 vuotiaillekin, eivät taida nettiä paljon käyttää.

EpätoivoinenRe: Toupet11.2.2022 11.54
Hei! Mitä sinulle HPM kuuluu, onko kaikki vielä hyvin? minä täällä jännitän tulevaa leikkausta ja sen onnistumista, vaikea keskittyä mihinkään oikein, inhottaa ajatus sisäelimien " sorkkimisista". Ja pelkään jos jää pysyviä kipuja rinnan alueelle, tuntuuko se mansetti siellä?

HMPRe: Toupet15.2.2022 11.30
Hei, kiitos minulle kuuluu hyvää. Kaikki ennallaan. Oletko saanut jo tarkan leikkausajan?

Mansetti ei tunnu eikä tunnu, että siellä olisi touhuttu mitään. Olo ihana. Ainoa muistutus on ilman kertyminen, kun en voi röyhtäistä. Ei se kylläkään ole paha. Onneksi olen ollut jo 20v naimisissa...

Toivotaan, että saisit saman avun omasta leikkauksestasi.
Tsemppiä!

EpätoivoinenRe: Toupet15.2.2022 12.27
Hei! Juuri tänään juttelin sairaanhoitajan kanssa, maaliskuussa piti leikata, kutsua ei vielä ole tullut, ja hoitaja sanoi, että saattaa siirtyä vielä kauemmaksi koronan takia, nyt on kiiteettömiä leikkauksia peruttu paljon. Tosi stressaava tämä odottaminen, kun olin jo varma, että ainakin ensi kuussa pääsen ja olisin kesäksi kunnossa, nyt voi aika venyä ties mihin ajankohtaan, tukalaa oloa vaan täytyy kestää, käy niin psykkeen päälle tämä odotus, toivoo, ette saisi hoidettua homman nopeasti pois😟

EpätoivoinenRe: Toupet15.2.2022 18.17
Kiitos vielä tsemppauksesta! Olen iloinen puolestasi, että voit hyvin, toivon, että pääsisin maaliskuussa leikkaukseen, leikkaava kirurgi soittaa minulle 3.1, saan kysellä vielä kaikkea leikkaukseen liittyvää👍

RentukkaRe: Toupet15.2.2022 19.39
Epätoivoinen, menetkö Hatanpäälle leikkaukseen? Vai Tayssiin.

EpätoivoinenRe: Toupet15.2.2022 19.45
Hei Rentukka! En kumpaankaan vaan Tyksiin Turkuun, taas vaan siirretään kiireettömiä leikkauksia, ja minä ilmeisesti kuulun niihin, saa nyt nähdä mitä lääkäri sanoo😟

EpätoivoinenRe: Toupet15.2.2022 21.00
Korjaan edellisen kirjoitukseni, siis lääkäri soittaa minulle 1.3 eikä 3.1🤭

RentukkaRe: Toupet15.2.2022 21.04
Hei Epätoivoinen, asia selvä, jotenkin sotiin varmaan kun luulin että menet Tampereelle. Toivotaan, että saisit pian ajan sinne. Ehkä on jo lähellä kun sulle soitetaan sieltä.

EpätoivoinenRe: Toupet18.2.2022 9.55
Luin vielä leikkauksesta, että mitä parempi kunto ja mitä laihempi on, niin leikkaus onnistuu paremmin, sekä myös toipuminen, itse olen 172/84, eli ylipainoa n. 10 kg ja kunto ei ole kehuttava, en harrasta mitään liikunnallista, kävelykin jäänyt vähiin, masennusta ollut pari vuotta vaihtelevana, siksi tuo toipuminen askarruttaa. Hoikat ja liikunnalliset toipuvat nopeasti, sekä nuoret, itse olen jo 68, mitenkähän ikäiseni vähän liikkuvat ja "lihavammat" toipuvat?

RentukkaRe: Toupet18.2.2022 18.17
Epätoivoinen, ymmärrän pelkosi, koska olen itsekkin menossa leikkaukseen maaliskuun alussa. Ollaan melkein samanikäisiä ja kunto, en voi sitä hyväksi sanoa, vaikka olen joka päivä kävellyt reilun neljä kilometriä, edelleen hengästyn pitkässä ylämäessä, eikä kunnon nousua ole tapahtunut.
Minulle tuli leikkausaika yllättäen, se on peruutusaika ja siksi niin pikaisesti.
Haluan kuitenkin luottaa, että kaikki käy hyvin ja toipuminen myöskin.
Minulla on samalla viikolla syöpähoitojen yksivuotiskontrolli ja heti seuraavana päivänä leikkaus. Että onhan siinä yhdelle viikolle. Välillä tuntuu, että yksikin tapahtuma kerralla olisi riittänyt.

EpätoivoinenRe: Toupet18.2.2022 19.15
Hei Rentukka! Toivon sinulle kaikkea hyvää leikkaukseen, olet kokenut kovia, kun syöpähoidoissakin olet käynyt, minäkin nii odotan leikkausaikaa, että kaikki olisi ohi, tänään ollut vaikea päivä, vatsa ollut taas huonompi, tuntuu kuin pallea tai mahalaukku nousisi kurkkuun, yskittää ja ruuat etoo, sekä masentaa.

RentukkaRe: Toupet18.2.2022 19.58
Kiitos Epätoivoinen, kyllä se minullakin on edessä ehkä, kukapa tietää, toki toivon, että ei tarttis leikata enää. Nuo kipujaksot ovat kurjia, jaksamista Sinulle kyllä tämä välillä mielenpäälle käy, ei voi mitään.

EpätoivoinenRe: Toupet18.2.2022 20.21
Kiitos sinulle, pakko jaksaa ja ottaa vastaan mitä tulee, toivottavasti parempaa, sekä sinulle, että minulle. Kirjoittele kuulumisiasi jatkossa, jos jaksat❣️

EpätoivoinenRe: Toupet21.2.2022 9.39
Miten tuo vatsan toiminta alkanut sujua leikkauksen jälkeen, minulla ollut jo ainakin kolme vuotta vatsa löysä joka aamu, välillä ihan ripulilla, heti kun herään pitää mennä pytylle, onneksi vain kerran aamuisin, mahtaako leikkaus pahentaa sitä, mietin ja tuleeko kivuliaita ilmavaivoja. Aamulla herään aina ahdistavaan oloon muutenkin, ehkä työstän sitä leikkausta nukkuessanikin tiedostamatta, viel ei ole leikkauspäivää tullut.

EpätoivoinenRe: Toupet1.3.2022 15.15
Kirjoittajan Rentukka kuinka leikkaus sujui, kun olet sen käynyt, kyseessä ei varmaan ole refluksileikkaus, mutta kiva kuulla kuulumisiasi jälkitunnelmista. Minä en ole vielä saanut leikkausaikaa, kirurgin pitäisi soittaa tänään minulle, haluan vielä kysellä kaikkea, nyt on migreeni päällä, olen makoillut koko päivän, päivysänyt lääkärin soittoa, kun eivät anna mitään aikaa, koska soittavat🤨

EpätoivoinenRe: Toupet2.3.2022 9.55
Aiemmin tuossa kirjoitin, että kirurgi soittaa minulle 1.3, eipä soittanut, päivystin puhelinta koko päivän ja olin kirjoittanut ylös paljon kysymyksiä, tätä tapahtuu nykyään usein, olen kuullut, kyllä nii ottaa päähän, kun luvataan soittaa ja turhaan odottaa, eikä saakkaan vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin🤔🤨

RentukkaRe: Toupet2.3.2022 9.55
Hei epätoivoinen mitä kuuluu, soittiko lääkäri ? Toivottavasti soitti.

EpätoivoinenRe: Toupet2.3.2022 9.59
Kirjoitettiin näköjään samaan aikaan😄

RentukkaRe: Toupet2.3.2022 16.30
Epätoivoinen, no voi sentään, tuo on enemmän kuin tylsää kun käy noin. Kun odottaa ja vielä illallakin huomaa, että edelleen odottaa.

EpätoivoinenRe: Toupet4.3.2022 10.59
Hei! HPM millaisia ruokia söit leikkauksen jälkeen, että sait tarpeeksi ravinteita, teitkö itse vai söitkö kaupan eineskeittoja? Juttelin äsken kirurgin kanssa tulevasta leikkauksesta, aikaa ei vielä tiedä, kun siellä on niin kiirettä, oli hyvä kun sain kyseltyä kaikkea mieltä askarruttavaa, minulle tehdään myös löysempi versio mansetista, Dorin mukainen, kiinnitetään ruokatorven edestä, kun Toupet kierretään takaa.

HMPRe: Toupet7.3.2022 7.16
Hei,
Aluksi söin kaikkea juotavia mitä löytyy kaupasta: juotavaa jogurttia, smoothieita, Natur Diet -valmisteita juotavia siis ( niissä kaikki ravintoaineet, mitä tarvitsee ja niillä korvasin lämpimät ateriat ), apteekista ostin proteiinilisiä, ne olivat ainoita, millä lähti nälkä. Hyvä lisä ottaa sairaalaan jo mukaan. Lämmin kuppi -juomia siivilöityinä sattumat pois. Kaupan valmiskeittoja ja ne missä oli klönttejä laitoin sauvasekoittimen kautta. Juotavia kauravälipaloja, jäätelöä, suklaata imeskeltäväksi. Minulle meni paremmin alas vähän paksumpi kuin pelkkä neste siis smoothiet jne. Veden nieleminen sai minulla alussa ne krampit villiintymään hetkellisesti.

Hyvä, että asiasi on edennyt ja toivottavasti saat avun!

rentukkaRe: Toupet8.3.2022 10.10
HMP luin tätä ketjua ja Sinulle on tehty myös sappileikkaus näin ymmärsin ja että se olisi ollut vaikeampi toipumiseltaan kuin tämä toupet?
Minulle sanottiin joulun alla, että poistetaan sappi kivineen ja katsotaan olisiko siitä apua ja minkälaista. Mietitään sitten jatkoa. Toki toivon, että tämä auttaisi, koska ei tämä toipuminen niin helppoa ole.
Väsymys pukkaa päälle, kun ensin jännittää syöpäkokeiden tuloksia ja sitten heti seuraavana päivänä on sappileikkaus. Onneksi ovat ohitse, leikkaukseen pääsin pian, kun sain ja ymmärsin ottaa tarjotun peruutusajan, mikä oli tosi hyvä. Oma aikani olisi ollut ties missä saakka. Toki kerkisin jo viikon aikana katuakkin, että otin ajan, mutta hyvä näin.
Minulle jäi kummallinen yskä leikkauksen jälkeen, no ehkä se helpottaa, onneksi vältyin koronalta sekin oli yksi jännitys, vaikka en missään juuri käynytkään paitsi Tayssissa kokeissa ja kuvissa.

HMPRe: Toupet8.3.2022 12.44
Hei, joo sappileikkaus oli pidempään kipeä, siitä tuli pidempi saikkukin. Sisuskalut hakivat paikkaansa myös, kun oli sappi poistettu. Meni aika kauan, että pystyi kyljellään nukkumaan.
Minulla oli sappirefluksikin niin kyllä siihen auttoi aika merkittävästikin sapen poisto. Mulla iso sappikivi karkasi tiehyeeseen niin siksi leikattiin pikapikaa.
Jostain syystä mulla alkoi vaan vatsalaukun suu falskaamaan rajusti öisin ja mahanesteet hulvehtivat suuhun niin siksi sitten tämä refluksileikkaus. Olin myös tosi kipeä jatkuvasti pallean kohdalta.

Tsemppiä, sulla on ollut kovaa runtua terveyden kanssa. Kuulostaa kyllä hyvältä, että saat kaiken kerralla nyt kuntoon. Pääset sitten toipumaan kaikesta ja jospa elämän laatu paranisi.

RentukkaRe: Toupet8.3.2022 13.29
HMP kiitos tässä sitä toivutaan ja toivotaan parasta mahdollista lopputulosta. Mulla taisi olla joku kuusi kiveä jotka sitten liikkuivat miten milloinkin ja nesteet kulki miten sattuu aiheuttaen kipukohtauksia. Välillä jopa niin, että otettiin filmiä kun ei oikein tiennyt mikä on.
Toivon, että tästä apu tulee. Nyt on vain oltava tarkkana että ei tee vääriä liikkeitä eikä nosta mitään painavaa.

EpätoivoinenRe: Toupet8.3.2022 13.53
Hei Rentukka! Hyvää toipumisaikaa sinulle, on varmaan helpotus kun leikkaus on ohi, mulle ei vieläkään ole aikaa tullut, sitä odotellessa, ja hyvää naistenpäivää sinulle ja HPL: lle🌹🌹

EpätoivoinenRe: Toupet8.3.2022 13.55
Anteeksi tietysti HMP:lle🤭

RentukkaRe: Toupet8.3.2022 14.11
Kiitos, on tosiaan helpotus kun leikkaus on ohi. Hoito oli kaikin puolin tosi hyvää. Nyt ei ehkä enää sapeta kovinkaan paljon. Toivottavasti saat pian ajan leikkaukseen.

Ja kaikille hyvää naistenpäivää 🌷🌷🌷🌷🌷

RentukkaRe: Toupet10.3.2022 20.56
Sappileikkauksen jälkeen nämä viime päivät olleet tosi kurjia. Verenpaine nousee ja on tässä muutakin hankaluutta. Toivon parasta apua silti, leikkaus on aina leikkaus.

EpätoivoinenRe: Toupet10.3.2022 21.11
Kurjaa, että toipuminen ottaa koville, tehtiinkö se tähystämällä? Oletko jo kotona toipumassa? Jos olet kovin kivulias niin se nostaa verenpainetta, toivottavasti olo muuttuu pian paremmaksi, kaikkea hyvää sinulle, aika parantaa, vaikka hankalaa varmaan sinulla nyt on☘️👍💖

EpätoivoinenRe: Toupet15.3.2022 11.36
Olen niin ahdistunut ja masentunut, en pysty enää meneen leikkaukseen, jos kutsu tulee, makaan vaan ja kevään tulo ahdistaa, olo on kurja, mikään ei kiinnosta, olen syönyt masennuslääkkeitä jo puoli vuotta, sekin on tehoton, sain oxaminia jännitykseen, sekään ei auta enää😢😥

RentukkaRe: Toupet16.3.2022 8.41
Epätoivoinen, voisitko jostain saada keskusteluapua, joka poistaisi ahdistusta ja masennusta ja sitten uskaltaisit sinne leikkaukseen.
Kyllä minuakin jännitti tuo leikkaus, ehkä eniten kaikista leikkauksista, koska ajattelin, että voisin ehkä pärjätä ilmankin tätä leikkausta. Aikaisempien kohdalla sitä vaihtoehtoa ei ollut, ei syövän kanssa voi pärjätä jos se on mahdollista leikata pois.
Mutta nyt oli tilanne toinen ja sitä ei yhtään helpottanut kirurgin kanssa keskustelu leikkausaamuna, kun hän kertoi riskeistä joita siinä on. Myöhemmin hoitaja sanoi minulle, että ne on pakko kertoa, koska ihmiset nykyisin niin helposti kuukausienkin jälkeen (kun paraneminen ei suju toivotusti) tekevät valituksia hoitovirheistä leikkauksissa ja lääkäreiden vähästäkin työajasta menee paljon aikaa näiden valitusten kanssa ja se on hoitotyöstä pois. Tällä pyritään siihen, että potilas ei voi sanoa, en tiennyt riskejä ja en olisi mennyt koko leikkaukseen, koska aina voi kaikkea sattua. Meillä on kuitenkin hyvä ja osaava lääkärikunta ja kaikki käy lopulta ihan hyvin useimmiten.
Onneksi en lukenut täältä netistä sappileikkauskokemuksia ennen leikkausta, koska sitten olisin pelännyt vielä enemmän.
Täällä on monesti just niitä pieleen menneitä ja muutoin ikäviä kokemuksia, hyvät onnistuneet ei täällä useinkaan kirjoittele muutamaa poikkeusta lukuunottammatta. Heillä on muuta tekemistä ja elämä mallillaan-
.
Siksi onkin ollut mukava lukea HMP,n kokemuksia miten kaikki on mennyt tosi hyvin. Luota siihen.

EpätoivoinenRe: Toupet18.3.2022 13.22
Hei HMP kuinka kauan söit särkylääkkeitä leikkauksen jälkeen? Jotkut joutuvat syömään kipulääkkeitä 2-3 viikkoa leikkauksen jälkeen, aika kamalaa😱jos on niin kivulias. Tuntuu myös hankalalta syödä vähän väliä pieniä ruokamääriä, kun on tottunut kahteen ateriaan päivässä ja jos pitää juoda paljon vettä lisäksi, onnistuuko se? Leikkausaikaa ei vielä ole tullut.

EpätoivoinenRe: Toupet18.3.2022 15.29
Yksi tuttavan tuttava oli leikattu Jyväskylässä, iso palleatyrä, ja tehty myös mansetti, hänellä ei ollut mitään ruokarajotteita, eikä nielemisongelmia, syöminen sujui niinkuin ennenkin, hän ei ollut kuullutkaan mistään soseiden ja liemien syömisestä, eivätkö kaikki lääkärit osaa tehdä sopivaa mansettia, häellä ei ollut mitään ongelmia, sai jo sairaalassa perunoita ja lihakastiketta, eikä mitään ongelmia nielemisen kanssa😯

HMPRe: Toupet21.3.2022 8.52
Hei,
sain sairaalasta yhden napakamman säkylääkkeen yöksi mukaan leikkauspäivänä ja sen jlkn 600 mg buranaa 3krt /pvä ja olisinko 5 päivää syönyt särkylääkkeitä. En enää muista tarkkaan. Nopeasti kivut kuitenkin lähtivät. 3 päivää pahimmat.
Leikkausturvotus lienee aluksi rajoittava tekijä, että nielemismäärät pieniä ja syöminen hidasta. Palleakrampit myös tekevät tehtävänsä. Joillakin on mansetti liian kierällä varmaan heti. Itselläni ei sitä ongelmaa ollut eikä nielemisvaikeuksia missään vaiheessa. Silti en olisi alussa saanut normiateriaa alas mitenkään.
Nestettä pitää olla ruoan kanssa niin ei jää mitään tuntemuksia ruokatorveen ruoan jälkeen. Minulle tulee helposti hikka jos en juo tarpeeksi syönnin jälkeen.

JukRe: Toupet30.3.2022 22.17
Terve,
Kiitos kaikille kertomuksista. Mulla on leikkaus 12.4. jos nyt ei lakko aiheuta muutosta. Iso paraesofagiaali kyseessä.
Olen lokakuusta laihduttanut 13kg ja vieläkin olisi mistä ottaa. Refluksioireetkin katosivat.
Tuntuu ettei kenelläkään ole leikkaus aiheuttanut painon pudotusta vaikka syöminen ollut niukkaa.
Olenko ymmärtänyt oikein?

EpätoivoinenRe: Toupet30.3.2022 23.46
Hei Juk! Minulla myös kookas paraesofageaalinen palleatyrä, leikkauksen piti olla nyt maaliskuussa, mutta kutsua ei ole vielä tullut, ei kiireellisiä leikkauksia siirretään tuonnemmaksi, ja nyt tulee vielä hoitajalakko, saa nähdä koska saan ajan. Odottaminen on stressaavaa, kesällä en halua leikkaukseen mennä, siirrän syksyyn, jos ensi kuussa en pääse. Minkälaisia oireita sinulla Juk on, minulla jatkuvat röyhtäilyt ja tympeä olo vatsassa ei niinkään närästä, nyt on ollut aika hyvä jakso, paraesofageaalityrässä ei närästys niinkään ole pahin oire. Lääkäri oli sitä mieltä, että kannattaa leikata, mutta ei pakko, että näinkin voin jatkaa, 1 10 mg Pariet aamulla pitää närästyksen kurissa, mutta ei auta näihin muihin vaivoihin. Olisi kiva kuulla sinun kokemuksiasi leikkauksen jälkeen ja millaisia oireita sinulla on nyt ennen leikkausta, olen kärsinyt 8 vuotta näistä vaivoista.

JukRe: Toupet31.3.2022 11.35
Minulla on ollut aiemmin närästystä mutta viime vuosina pahenevaa haponnousua ruokatorveen nukkuessa. Erittäin ikävää kun just nukahtamassa ja happoa menee keuhkoputkeen.
Vuosi sitten huomattiin anemiaa ja sitä tutkittiin mm skopioilla. kun ei mitään löytynyt niin tietokone tomografiassa löytyi iso paraesofagiaali tyrä, jonka katsottin aiheuttaneen anemiaa. Myös muut oireet selittyivät silllä.
Sain happolääkkeet, jotka auttoivat refluksioireisiin. Tyrähän ei mihinkään katoa. Lokakuussa kirurgin vastaanotolla päätettiin laittaa leikkausjonoon koska perusteet olivat olemassa. Aikaa olisi vielä päättää itse leikkauksesta. Ryhdyin laihduttamaan VHH dietillä ja nyt paino laskenut 13kg. Olen myös ollut refluksioireista vapaa useamman kuukauden. Lääkkeitä en ole enää syönyt.
Tammikuussa oli vielä toinen gastroskopia jonka jälkeen päätös leikkauksesta oli helppo. Tyrän kuereutumisen vaara oli olemassa vuosien saatossa. Jos tulisi kureutuminen tai kuolio niin olisi kiire päivystys leikkaukseen.
Refluksioireiden takia ei leikkausta olisi kannattanut tehdä mutta muista syistä ehdottomasti.
Olen PHKS:n aluella ja hoitajat mennee lakkoon 15.4. Mulla siis leikkaus 12.5. Odottelen jos soittavat ja siirtävät leikkauksen. Toivottavasti näin ei käy.

JukRe: Toupet31.3.2022 11.48
... kesällä tehtiin myös muita tutkimuksia mm impedanssi ja ph (vrk letku nenässä tutkimus), jonka tulos oli että ns tapahtumia oli runsaasti (vaikka omasta mielestä ei ollutkaan erityisen hapokas päivä). Nielemiskoe manometria oli normaali.

EpätoivoinenRe: Toupet31.3.2022 12.24
Minulle tehtiin mittaukset jo vuonna 14, eikä kuulema tarvitse uudestaan tehdä, siinä todettiin myös nousuja paljon, vaikka itse en niitä ollenkaan tuntenut, silloin ei vielä leikkauksesta puhuttu. Nyt kysyin myös tuosta kureutumisvaarasta, lääkärin mielestä ei siinä vaaraa sen kummemmin ole? Minulla on myös jonkin verran ylipainoa 172/84, en ole yrittänyt laihduttaa, vaikka hyvä olisi, minulla ei ruoka maistu ollenkaan, aamupalaa en voi syödä ja päivälläkin mimimaalisesti, illalla vähän paremmin maistuu ei aina silloinkaan, silti paino pudonnut vain kilon, tätä ruokahaluttomuutta ollut jo kauan, liittyy varmaan tähän masennukseeni, ja myös liikunta on hyvin vähäistä, en vaan saa itseäni lähtemään muuta kuin kauppaan, joskus harvoin pienelle lenkille, yksin on vaikea lähteä

EpätoivoinenRe: Toupet31.3.2022 12.40
Tuohon äskeiseen vielä, että nyt vasta marraskuussa, lääkäri puhui tuosta paraesofageaalisesta tyrästä, vaikka tähystys on tehty muutama kerran vuosien aikana, leikkausta lääkäri ehdotti jo v 20 röyhtäilyn vuoksi, oli leikkausaikakin, mutta peruin sen, ja peruin myös toisen ajan, joka tuli puoli vuotta myöhemmin, pelkään niin paljon, jos kaikki muuttuu vielä pahemmaksi, olen lukenut liikaa nettiä ja paljon huonoa tästä toimenpiteestä, tämä kaikki minut on masentanutkin, jo kaksi vuotta, joka aamu herään ahdistukseen, se on tosi kamala tunne, eikä varmaan poistu niin kauan kun tämä asia on hoitamatta.

JukRe: Toupet31.3.2022 14.29
Netin keskustelupalsoille tuppaa näköjään tulemaan erityisesti negatiivisia kokemuksia. Johtunee jostain muusta?.
Vaikka mulla ei ole nyt oireita ja luulisin että painonhallinnalla ja lääkkeillä refluxi pysyis kurissa, niin luotan lääkäreihin ja tieteellisiin julkasuihin Suomesta ja muualta leikkauksen tarpeellisuudesta ennaltaehkäsevänä. Nykyistä elämänlaatuani leikkaus ei paranna, pikemminkin huonontaa aluksi haittojen takia. Positiivisin mielin tässä ollaan

EpätoivoinenRe: Toupet31.3.2022 15.42
Voisipa ajetellakkin positiivisesti, ihmisen parastahan tässä ajatellaan, pelkään vaan toipumista ja leikkauksen onnistumista, toukokuun lopulla aina muutamme maalle mökille puoleksi vuodeksi, sieltä puuttuu kaikki mukavuudet, pitäisi olla kunnossa siksi, mutta jos leikkaus siirtyy, ei se ole mahdollista. Sanoin lääkärille, että lähettävät ajan vähän ennen leikkausta, ettei kuukautta paria ennen, ettei jännittäisi niin kauan, mutta ei se taida mitään auttaa, koska aika tulee kuitenkin ennen pitkää. Leikkaus olisi sitten Tyksissä.

EpätoivoinenRe: Toupet7.4.2022 17.44
Kyllä niin sapettaa, kun nyt tuli tämä hoitajien lakko, eikä tiedä koska pääsee leikkaukseen, maaliskuussa lääkäri sanoi, tietysti menee kesään tai syksyyn, olo on tosi tukala välillä, aamut on pahimpia, herään aina kamalaan oloon, en tiedä johtuuko tyrästä, pelkään aamuja, kun olo on niin kaamea, illalla ihan hyvä ja yön nukun hyvin, kunnes aamuinen helvetti tulee taas, voi johtua muustakin kuin tytöstä, en tiedä mistä, mutta usein mahassa on inha paineen tunne, ja röyhyttää heti aamulla. Yritin soittaa Gastro poliklinikalle, kysellä aikaa, mutta sanottiin, etteivät ota vastaan puheluita työtaistelun aikana, automaatti sanoi, että ota yhteyttä terveyskeskukseen tai 112, jos on tarvetta, eipä paljon auttanut😟pelottaa vielä tämä paraesofageaalityrä, jos kureutuu tai jotain, vaikka lääkäri sanoi, ettei siitä sen kummempaa vaaraa ole, viisi vuotta sitten jo todettiin tyrä, mitta ei puhuttu tyrän laadusta mitään.

EpätoivoinenRe: Toupet7.4.2022 17.48
Tarkoitin, että voi johtua muustakin kuin tyrästä, käynny tahtoo muuttaa sanoja itsekseen😖

rentukkaRe: Toupet8.4.2022 8.58
Epätoivoinen, niin voi, minullakin aamut hankalempia, verenpaine on koholla, päivä ja ilta menevät paremmin.
Minulla mieli tekee omia tepposiaan, olen selvinnyt syövästä ja nyt myös sappirakon poistosta, nyt kun ne on ohi niin mieli vasta uupuu ja on lupa ja tila sairastaa myös henkisesti, tähän asti piti selvitä vaan hoidoista ja leikkauksista. Ei ollut varaa antaa mielelle omaa tilaa ei jaksanut ei pystynyt ja nyt se on edessä ja päällä.
Tuo lakko on kurja, toivoisi, että päättäjät näkisivät hoitajat voimavarana joille on maksettava kunnon korvaus työstä.

EpätoivoinenRe: Toupet8.4.2022 9.38
Hei Rentukka, sitä tässä itsekkin mietin, että pareneeko mieliala leikkauksen jälkeen, vaan synkkeneekö entisestään, ne kivut ja jälkihoidot stressaavat tietysti, kevään tulo ahdistaa, ei mitenkään piristää niinkuin ennen oikein odotti kevättä, nyt on hyvä kun aurinko pysyisi vain piilossa ja keli olisi kurja joka päivä, ei olisi huono omatunto, kun ei jaksa ulkoillakkaan. Mies ehdotti mökille lähtöä pääsiäisenä vähän paikkoja laittamaan kuntoon yhdeksi päiväksi, ei voisi vähempää innostaa, niinkuin ennen olin keväällä intoa täynnä ja odotin mökille muuttoa, nyt odotan kauhulla, koska pitää pakata ja lähteä kesäksi sinne ilman mukavuuksia, ja se suursiivo mikä odottaa talven jälkeen, miehelle tärkeää päästä sinne. Jos leikkaus tulee kesällä, niin en voi kyllä mökillä parannella itseäni, kaikki tässä stressaa.😟😥

RentukkaRe: Toupet9.4.2022 15.59
Epätoivoinen, ymmärrän jotenkin tilanteesi, ja taitaa olla, että leikkaus siirtyy ties kuinka kauas. Tayssissa jäi tällä viikolla 400 kiireettömiä leikkauksia tekemättä ja kun on jonoa jo muutenkin. Tuskin Turussa on yhtään parempi tilanne.
Mulle osa lääkäreistä on suositellut juuri tuota läppäleikkausta, ovat olleet nuoria lääkäreitä. Vanhemmat eivät ole olleet leikkauksen kannalla, syystä että se voi epä
Onnistua tai hyöty olisi lyhyt aikainen, olen myös 68 v. Ja sitten vanhemmiten leikatuilla on kuulemma vaikeuksia ruokailun kanssa kun läppä toimii jos toimii. Joten en tiedä, mikä on hyvä.
Sappirakon poisto toi kuitenkin paljon hyvää ja toivonkin, että ei nyt juuri muuta tarttis tehdä.

EpätoivoinenRe: Toupet9.4.2022 16.21
Hei Rentukka, jos tarkoitat tuota läppäleiklausta palleatyräleikkaukseksi, niin minulle tehdään ison palleatyrän korjaus ja samalla tehdään mansetti osittain ruokatorven ympäri, koska minulla ei ole juuri närästys vaivaa, tämä puolimansetti helpottaa ruuan nielemistä, eikä kaikilla ole lainkaan nielemisvaikeuksia. Yksi tuttavan leikattiin yli 70v, eikä hänellä ollut syömisen kanssa mitään ongelmaa, yleensä leikattujen ikä on useasti 50-80v. Kun kysyin olenko liian vanha tähän leikkaukseen (68), niin hän sanoi, että paljon tehdään vanhemmillekin näitä. Nytkin on tämä tyrä vaivannut muutamia päiviä tosi inhottavasti, röyhtäyttää kaikki ja paineen tunne mahalla, vaikuttaa mielialaan tosi ikävästi. Kamalaa jos syksyyn menee leikkaus.

EpätoivoinenRe: Toupet12.4.2022 16.04
Kyllä on taas ollut kurja olo tuon mahan vuoksi, paneen tunne pallean kohdalla, möyrintää ja kuplintaa ja kamalaa röyhtäilyä, iltaisin alkaa ruokatorvea polttelemaan, ei uskalla oikein syödä mitään, eikä maistukkaan. Tuntuu, että on sappikin alkanut oireilla, kyllä masentaa.

EpätoivoinenRe: Toupet12.4.2022 16.24
Mahtaako johtua tuosta palleatyrästä tuo ällö olo ja aamulla herää johonkin kamalaan "kauhun tunteeseen" ja heti alkaa röyhtäilyt, otan heti yhden Parietin ja puolikkaan Oxaminia, en tosin huomaa siitä mitään apua, aamupala on puolikas banaania, muuta ei pysty syömään, päivällä syön jotain ruokaa pienen määrän ja röyhin, röyhin..., Olen miettinyt, että onko tuo aamuinen kauhu olo ahdistusta vai mahasta johtuvaa, maha vaikuttaa tosi paljon mieleen. Nykyään menee puoli päivää makoiluun, ei jaksa kävelyllekään lähteä, jos on huono olo mahassa, joskus harvoin on parempi päivä, niin olen vähän ulkoillut ja tavannut ystäviä. Masennus meinaa vaan ottaa yliotteen. Toivon että saisin vielä itseni takaisin. Joku sanoi, kun pääsi palleatyräleikkaukseen, niin masennuskin väistyi. Näillä näkymin en pääse pitkään aikaan leikkaukseen, jonot pitenevät lakon vuoksi taas paljon, eivätkä katso minua kiireelliseksi, jos olisin maaliskuussa päässyt kaikki olisi jo ohi. Työtaistelun vuoksi Gastro poliklinikka ei ota puheluita vastaan, olisin kysynyt missä kohtaa vuoroni koittaa😟😞

JukRe: Toupet13.4.2022 10.53
Eilen leikattiin ja nyt toipumassa osastolla. En ole kirurgia vielä tavannut enkä tiedä minkälainen mansetti tuli tehtyä. Ennen leikkausta keskusteltiin kyllä mutta tilanteet on voinut muuttua.
Omat tuntemukset leikkauksesta on hyvät. Ei kipuja. Nenä mahaletku vielä paikoillaan. Kohta kuvataan ja tarkistetaan paikat niin sitten saisi tämän letkun pois. Huomiseen ainakin täällä.
Kirjoittelen kun tiedän enemmän.

EpätoivoinenRe: Toupet13.4.2022 13.11
Hyvä että pääsit leikkaukseen lakosta huolimatta, ja kaikki meni hyvin. Juttelin juuri terveyskeskus lääkärin kanssa, hän lupasi laittaa viestiä sairaalaan, että pääsisin pian operoitavaksi, laittoi myös labralähetteen ja vatsan ultratutkimukseen, katsotaan on sapessa kiviä, kun on alkanut vaivaamaan, sekä ultrataan myös maksa, olo on kyllä tosi kurja, mieli varsinkin. Kerrohan kuulumisiasi ja miten toipuminen sujuu jatkossa. Hyviä vointeja sinulle👍

EpätoivoinenRe: Toupet16.4.2022 9.35
Hei Juk! En ole kuullut sinusta mitään, onko kaikki hyvin? Oletko jo kotona toipumassa? Kerrohan kuulumisiasi.

JukRe: Toupet17.4.2022 8.53
Tiistai aamuna siis leikattiin ja nyt on sunnuntai. Leikkaus aamuna olo oli positiivisella tavalla jännittynyt. Sairaalassa kl 7 otettiin vielä xkoe (mahd lisäverta varten). Esilääkityksenä parasetamolia ja diapam 10mg. Juttelin kirurgin kanssa ennen saliin siirtymistä ja esitin minulle tärkeitä asioita. Salissa oli erityisen mukava tunnelma. Kaikki esittelivät itsensä ja kertoivat roolinsa.
Päivä meni aikalailla sumussa heräämisen jälkeen. Leikkaus kesti n 2 h. Heräämöstä osastolle n kl 14.
Keskiviikkona olin aika kivulias. Leikkausalue ei haitannut mutta rintakehä, hartiat ja nenäletku ahdisti ja särki. Minulle oli määrätty varjoainekuvaus jota odottelin jo aamulla mutta laitteelle oli jonoa tms ja se venyi myöhään iltaan. Saisin nenäletkun pois sen jälkeen. Kuvaus oli niin myöhään että sain sen pois vasta to aamuna.
Kivunlievityksenä sain heillä olleen ohjelman mukaisesti parasetamolia kanyylin kautta kolme kertaa vuorokaudessa. Aluksi pyytämällä sain myös pistoksina vahvaa opiaatteja. Ne kuitenkin aiheutti kovan päänsäryn vaikutuksen loppupuolella niin en enää niitä keskiviikon jälkeen halunnut.
Nukuin aika hyvin koko ajan ja parit päikkäritkin.
Torstaina oli todella hyvä fiilis varsinkin nenäletkun poistamisen jälkeen. Sain ruokaakin. Ravintona oli ollut siis suoloja ja glugoosia vuorotellen tipalla.
Lääkärikierrolla todettiin että jos ruokailu sujuu eikä ole kipuja niin voin lähteä illalla. Hoitaja ehdotti kuitenkin että olisin vielä perjantaihin ja niin tein. Lääkäriltä sain myös tietää että keskiviikon kuvantamisen syy oli keuhkojen tilanne. Epäiltiin nestettä tai muuta. Hengitysharjoituksia olen tehnyt pulloon puhaltamalla. Ns keuhkojen tuuletusta. Kuukauden päähän määrättiin keuhkokuvaus ja 3-6 kk päähän gastroskopia. Leikkauksessa tehtiin ymmärtääkseni Dorin fundoplikaatio (kevyempi versio Nissenistä). En ole varma kuitenkaan onko omalla leikkaustavalla edes nimeä. Läppä vietiin päälypuolitse yli ja neulottiin pallealihakseen. Jos nyt oikein ymmärsin. Keskustelut oli kiireisiä eikä kaikki mennyt mulle perille. Odottelen epikriisejä kantaan niin saan tarkemmat tiedot.
Särkyjen syy oli myös leikkauksen aikana vatsaonteloon puhallettu hiilidioksidi näkyvyyden parantamiseksi. Normaali juttu. Kaasu imeytyy pois.
Pahimmat pelkoni olivat mahdolliset nielemisvaikeudet ja ettei pystyisi röyhtäilemään ja niiden mukanaan tuomat epämukavuudet. Mitään vaikeuksia ei kuitenkaan ole ollut. Nieleminen sujuu kuten ennenkin ja tarvittaessa tulee pieni röyhtäys myös. Mitään epänormaaleja tuntemuksia ei ole ruokatorven, nielun jne tienoillla.
Minun täytyy muistuttaa itseäni ohjeista syödä soseita kuukausi ja olla nostelematta mitään max 5kg. Nyt nimittäin epähuomiossa voisin syödä vaikka pihvin ja lähteä salille. Eli aion hoitaa itseäni mahdollisimman hyvin ja noudattaa ohjeita ettei lääkäreiden tekemä iso työ mene hukkaan omien mokien takia.
Summa summaarum: ei ole pahaa sanottavaa prosessista joka alkoi 15.4.2021 anemian tutkimisella. Suomen erikoissairaanhoito on maailman huippua.

Epätoivoinen ja toiveikasRe: Toupet17.4.2022 9.37
Hei Juk! Kiva kuulla, että kaikki on mennyt hyvin, myös minulle lääkäri on kirjannut omakantaan, että suunnitelmissa on Dorin mukainen fundoplilaatio, eli vähän väljempi kuin Nisseni, koska on myös ilmeisesti se paraesofageaalinen tyrä. Ihmettelen vaan kovasti erilaisia ruokailusuosituksia, parista päivästä kuukauteen tai omien tuntemuksien mukaan aloitetaan kiinteän syöminen ja yhdelle tuttavan tuttavalle tuotiin heti sairaalassa jo tavallista ruokaa vaikka oli tehty mansetti ja tyräkorjaus, ja hyvin oli ruokailu sujunut, ei hän ollut kuullut puhettakaan mistään sosemaisesta ruokavaliosta?? Tätä en oikein tajua, no, mutta kerrohan taas jatkossa miten on toipuminen mennyt, onko kipuja ym. Kaikkea hyvää toipumiseen👍

JukRe: Toupet17.4.2022 10.37
Erilaisia ohjeita tuli tosiaan hoitajilta ja lääkäreiltä keskusteluissa. Juustopaahtoleivänkin sain iltatee kanssa torstaina. No en anna sen häiritä ja menen varman päälle omassa toipumisessani.

ToiveikasRe: Toupet17.4.2022 10.40
Sitä tässä vielä mietin, että miten toipuminen minulta sujuu, kun olen jo 68v, enkä mikään hyväkuntoinen, kun liikunta on jäänyt niin vähälle ja ylipainoakin vähän, muuten olen terve. Kesällä on aina kunto noussut mökkeillssä ilman mukavuuksia ulkona puuhaillen ja marjastamassa käyden, nyt jos leikkaus tulee kesällä, eikä voi mitään puuhastella mökillä, jos nyt sinne voi edes mennä, kun aina jotain kantamista on tiski ja saunavedet ym. Sinä olet varmaan nuori ja hyväkuntoinen ja mies oletan? Toipuminen sujuu varmaan nopeasti sinulta, kerrohan vielä kertyykö mahaan kivuliaasti ilmaa, syönnin jälkeen, hyvä jos sinulla tulee noita röyhtäyksiä pikkuisen, niin helpottaa oloa.

JukRe: Toupet17.4.2022 18.02
Kohotin kuntoa erityisesti kesän jälkeen ja laihduin myös. Ruuansulatus ei ole vielä normaali. Olinhan ma-to 72h syömättä ja aloitellut pienillä annoksilla. Olen huomannut että ainakin toistaiseksi ei pysty syömään kovin paljoa kerralla kun jo täynnä. Hyvä niin.
Turvotusta on ollut jonkin verran kuten myös ilmavaivoja. Kuten sanottu mun ruuansulatus alkaa vasta olemaan normaali. Mitään radikaalia muutosta ei ole tavalliseen.

ToiveikasRe: Toupet17.4.2022 18.23
Entä miten liikkuminen sujuu, käytätkö särkylääkettä kipuihin, jos kipuja on? Jotkut ovat lähteneet liikkumaan ulkona jo melkein heti leikkauksen jälkeen, kaupassakin pitäisi käydä, jos ei ole kumppania kuka jelppii. Kunhan tässä kyselen, kun mieleen tulee asioita, on helpottavaa kun on joku kelle on tehty samanlainen operaatio, kun minulle tehdään ja myös tyrä samaa sorttia, kiitos kun viitsit vastailla☺️ja kertoilla miten toipumisesi edistyy.

JukRe: Toupet17.4.2022 21.39
Minulla ei ole ollut kipuja leikkauksen jälkeisen päivän jälkeen. Sairaalassa pyrin olemaan jaloillani ja kävelemään. Kotiin päästyäni perjantaina heti koiran kanssa tunnin lenkki. Tänään puuhailtiin mökillä. Mitään raskasta en nosta tai tarpeettomasti kumartele jne. Perhekin pitää huolta etten ala rehkimään.
Liikunta kuten kävely on tärkeää toipumisen kannalta. Jos olisi kipuja niin minulla on apteekissa Panadol 1000mg resepti valmiina. Vatsansuojalääkettä Somac käytän lääkärin määräyksestä toipumisen edistämiseksi. En siis refluksi tai närästysoireisiin. Sitä annettiin tippana sairaalassakin.

ToiveikasRe: Toupet17.4.2022 21.56
Oho, kiva kuulla, että noin hyvin alkanut toipuminen, eikä leikkaushaavatkaan vaivaa pahemmin, kun jo tunnin lenkin pystyit vetämään, nämä sinun kokemukseksi auttavat minua tosi paljon, kun niin paljon olen pelännyt leikkausta, kiitos sinulle ja nauti keväästä☀️.Menen huomenna mökille vähän järjestelemään paikkoja kuntoon. Maha on nyt ollut aika "rauhallinen", että jaksaisi jotain puuhastellakin.

JukRe: Toupet17.4.2022 22.18
Haavat ei ole vaivanneet ensinkään koko aikana. Kolotukset olleet enemmän rintakehän ja hartioiden alueella.
Sen olen huomannut että hengitykseen pitää keskittyä eri tavalla. Jos esim kävelylenkillä juttelee, niin tulee hengittäneeksi liian pinnallisesti ja muistaa ottaa muutaman syvän palleahengityksen.

ToiveikasRe: Toupet20.4.2022 11.32
Hei taas Juk! Sujuuko toipuminen hyvin, syöminen ym. Tekikö se tyrä mitään muita oireita kuin närästystä, mulla tää kauhea röyhtäily ja paineen ja ällötyksen tunne mahassa, välillä on parempia päiviä, mutta joka aamu herätessä kaamea olo, lääkäri epäili jos on uniapneaa, koska kuorsaan öisin, en joka yö sitäkään, tai sitten tämä tyrä aiheuttaa sen kaamean aamuolon kun on pitkällään yön, tätä on jatkunut monta kuukautta, maanantaina ultrataan sappi ja maksa, tänään olin verikokeissa.

JukRe: Toupet20.4.2022 13.21
Minulla ei ole mitään tuntemuksia leikkauksesta. 5 pientä haavaa muistuttaa. Ei kipuja jne. Ei nielemisvaivoja ja röyhtäyksetkin onnistuu. Närästys ja hapon nousu loppui jo syksyllä kun paino tippui. Jätin myös Somacin kun en tarvinnut. Nyt tosin leikkauksen takia on Somac toipumista varten jonkin aikaa.

ToiveikasRe: Toupet24.4.2022 18.50
Kiva kuulla, että tällä palstalla on kaksi leikattua, joilla ei ole mitään negatiivista sanottavaa leikkauksesta ja elämä sujuu hyvin, toivon, että myös minä voin kirjoitella vain positiivisia kokemuksia tänne, kunhan leikkaus on tehty, nyt luulen sen siirtyvän syksyyn, pärjäisi vaan näinkin hyvin kun nyt olen pärjännyt siihen asti👍 Hyvää kevättä ja kesää kaikille teille tällä palstalla🌞☘️🐝🦋🐛❣️

ToiveikasRe: Toupet6.5.2022 17.01
Heippa taas! Miten Juk olet voinut, ja sinä HPM ? Minä odotan yhä leikkausta, siirtyy varmaan syksyyn, aamut ja aamupäivät ovat edelleen minulla ahdistavia ja huonovointsia, menee makoillessa puoleen päivään, en tiedä mistä johtuu, olenko ehkä niin kauan stressannut tätä mahaa, että olen saanut kroonisen ahdistus häiriön😩, masennuslääkkeitä en haluaisi syödä, välillä on kyllä hyviä päiviä, paitsi aamut kamalia. Kertokaahan onko kaikki teillä leikkauksen jälkeen hyvin?

ToiveikasRe: Toupet4.6.2022 11.11
Miten sinulla Juk on nyt mennyt, kertoisitko kuulumisiasi? minä vielä odotan leikkausta ja pelkään sen sivuaikutuksia🙄

ToiveikasRe: Toupet12.6.2022 20.22
Hei HMP ja Juk kirjoitellaan miten teillä menee nykyään leikkauksen jälkeen, kurjaa kun ei kuulu teistä enää mitään, vai onko se niin, jos kaikki on hyvin niin ei ole tarvetta enää kirjoitella tänne? Kiva olisi jotain hyvää lukea jälkimainingeistanne. Minulla paha olo jatkuu, aamupäivät kamalia, ahdistaa ja masentaa, välillä näytti paremmalta, en tiedä kuinka paljon vatsa vaikuttaa päähän ja päinvastoin, mökille muutto edessä, ilman mukavuuksia, kunpa vaan jaksaisi.

JukRe: Toupet12.6.2022 22.52
Hei Toiveikas,
Minulla on mennyt erittäin hyvin leikkauksen jälkeen. Ei mitään negatiivisia oireita. Kerran join epähuomiossa kuplavettä janoon ihan liikaa niin tuli pahoinvointia. Siis myös oksennusrefleksi. Siinä huomasin että se oksennus ei päässytkään mansetin läpi. Pieni määrä limaa taisi tulla. Pahoinvointi hävisi ja vatsan turvotuskin pikku hiljaa. Ainoastaan tästä tapauksesta huomaan että mansetti ja operaatio on edes tehty. Toki myös ettei ole ollut mitään refluksi, närästys jne oireita. Nukun nykyään ihan normi asennossa (ennen puoli istuvassa).
Ruoka määrät taitavat olla pienemmät nykyään mutta olen tosin ruokavaliota ja syömistä tarkentanut muutenkin.

ToiveikasRe: Toupet13.6.2022 0.22
Kiitos, että vastasit, olen iloinen puolestasi, että kaikki on hyvin, ilmavaivatkaan ei sitten vaivaa, vai pystytkö röyhtälemään? Eikä ruoka tartu kiinni mansetin kohdalle ja kaikkea pystyt syömään? Hyvää kesää sinulle täältä Turun puolelta🦋🐞

ToiveikasRe: Toupet7.8.2022 9.36
Hei Juk! Vieläkö kaikki on hyvin sinulla? Minulla on leikkaus lokakuussa ja pelkään sairaasti komplikaatioita ym. Jos kaikki muuttuukin huonommaksi ja joudun katumaan leikauspäätöstä🙄🤔

HMPRe: Toupet11.8.2022 14.36
Hei, tännekin kuuluu edelleen hyvää. Leikkaus oli elämää mullistava asia ja edelleen pelkästään hyvää sanottavaa siitä ja sen jälkeisestä elämästä. Syön ja juon kaikkea normaalisti ja ruoka sulaa hyvin eikä närästä eikä ole kipuja. Cuplatonia käytän ruokailujen jälkeen ja auttaa kaikkiin vatsatuntemuksiin.
Syödessä en edes muista koko leikkausta. Kuiva ruoka tuntuu vähän inhottavalta ja pitää vaan muistaa juoda hyvin niin ei ole ongelmia.
Lääkkeet olen puolittanut ja isoja kapseleita en uskalla syödä. Salmiakkiaakkosia söin kerran ja niitä on vaikea purra pieniksi ja tuli nieltyä muutama huonosti purtuna ja siitä tuli paine ja kipu mansetin kohdalle ja iski pelko jos jäävätkin jumiin, mutta menivät onneksi alas enkä ikinä syö niitä enää eli se hyvin pureminen tärkeätä.
Tsemppiä tämän sairauden kanssa painiville ja leikkausta odottaville!

ToiveikasRe: Toupet11.8.2022 14.56
Hei HMP kiva kuulla, että myös sinulla on kaikki hyvin, lokakuussa pitäisi olla minun leikkaukseni, ja kyllä se pelottaa, jospa ei menekkään niin hyvin, tuntuu vaan, että suurella osalla on jälkikäteen ongelmia, varsinkin syömisen kanssa, minulle tehdään myös dorin mukainen löysä fundo, toivon, ettei siitä jää nielemisongelmia. Hyvää loppukesää! 🌻

ToiveikasRe: Toupet17.8.2022 5.17
Hei HMP kysyisin vielä, että onko sinulla joka päivä tarve käyttää Cuplatonia ruokailun jälkeen vatsatuntemusten vuoksi? Leikkauksesta on pian vuosi, eikö vatsan pitäisi jo olla rauhoittunut, onko hyvä käyttää jatkuvasti lääkettä?

HMPRe: Toupet18.8.2022 10.15
Moi, käytän Cuplatonia (vauvojen vatsaoirelääke), koska syödessä vatsaan menee paljon ilmaa ja en voi röyhtäistä niin ilma jää kiertämään suolistoon ja se sattuu ja turvottaa. Otan aterian jlkn tuon napin niin ei ole ongelmia. Välillä ilma vatsassa saa aikaan vähän närästyksen omaisenkin tunteen, mutta ei ole sitä ja tuo pikku nappi auttaa siihenkin vaivaan. En tiedä helpottuuko ongelma ajan saatossa ja onko vaan hyvä, että menee näin niin tietää, että tehty kiristys edelleen toimii eikä ole lähtenyt löystymään, kun edelleenkään ei röyhtäytä...
Ilmavaivoja on iltaisin hilpeyttä herättävästi ja perheen miehet ovat kateellisia... Olen vielä vähän keski-ikäinen prinsessa olevinani mikä lisää asian huvittavuutta. Onneksi mulla on perhe, missä huumori kukkii ja pieru lentää...

ToiveikasRe: Toupet18.8.2022 10.30
Kiitos vastauksesta. Kauhistuttaa, jos ei voi enää röyhtäistä leikkauksen jälkeen, koska minulla suurin syy on jatkuva röyhtäily, myös tyhjällä vatsalla, jos ilmaa kertyy yhtä paljon vatsaan leikkauksen jälkeen, kuinka tuskallista se on jos se ei pääse poistumaan, vai johtuukohan se isosta tytöstä tai löysästä vatsanportista, että ilmaa meenee sisälle niin paljon, ei luulisi mahan itse kehittävän ilmaa, heti herättyäni alkaa röyhiminen.

ToiveikasRe: Toupet18.8.2022 10.31
Korjaan isosta tyrästä ☺️

HMPRe: Toupet18.8.2022 10.49
Mulla se ei tunnu miltään, ettei voi röyhtäistä. Ainoa missä huomaa on, että ilmaa kertyy suoöistoon, mutta siihenkin on helpotus olemassa. Voihan olla, että saat aivan eri tason elämänlaadun, kun ei röyhtäytä enää. Mun äidillä tuota röyhtäilyvaivaa ja siitä ihmettelin miten paljon ihmisellä voi mennä ilmaa vatsaan? Ilmeisen paljon...
Tsemppiä sulle ja toivotaan, että kaikki menee hyvin. On luonnollista, että pelottaa, mutta se lopputulos voi olla jotain järisyttävän hienoakin ja ihminen tuntuu hyvin sopeutuvan mihin vaan, kun on pakko...

ToiveikasRe: Toupet15.9.2022 10.36
Hei Juk ja HMP lopetitteko happosalpaajat saman tien ja oliko jotain polttelua tai närästys tuntemuksia vielä eikkauksn jälkeen?

HMPRe: Toupet16.9.2022 10.56
Mulla loppui saman tien happosalpaajien käyttö. Leikkauspäivän aamuna meni viimeinen. Leikkauspäivänä vatsassa riehui tulimeri, mutta sen tunsi ettei mitään nouse väärään paikkaan. Erehdyttävästi hentoa närästyksen kaltaista oloa joskus, mutta johtuu ilmasta vatsassa ja Cuplatonilla menee ohi. Tunnen, että vatsalaukun suu napakka, eikä edes ilma tule pois. Vuosi tuli tässä kuussa täyteen leikkauksesta enkä päivääkään vaihtaisi pois.

ToiveikasRe: Toupet16.9.2022 11.20
Kiitos vastauksesta HMP👍 leikkauskutsua en vielä ole saanut.

ToiveikasRe: Toupet25.9.2022 18.16
Kuinka pian leikkauksen jälkeen voi syödä leipää ja vaikka näkkäriä, joka on herkkuani, pelkään, että nämä nautinnot pitää jättää pois, vai syöttekö jo ihan kaikkea mitä ennen leikkaustakin?🍞🍕🍰

JukRe: Toupet25.9.2022 18.37
Söin Somacia vatsan suojaksi lyhyen aikaa leikkauksen jälkeen en sen jälkeen. Voisin varmaan heittää loput pois, ei tuu olemaan tarvetta.
Olen syönyt ihan mitä haluan. Melkeinpä leikkauksesta lähtien. Ehkä suupalat pienentyneet ja pureksiminen parantunut, joka hyvä kelle vaan.
5.10. tarkastusgastro.

ToiveikasRe: Toupet25.9.2022 18.40
Ok. Kiitos vastauksesta👍

ToiveikasRe: Toupet25.9.2022 18.45
Toivottavasti Tyksissä on yhtä hyvä kirurgi leikkaamaan, kun teillä ollut, tämä kirurgi tekee pääasiassa lihavuus leikkauksia, mutta myös näitä, mahalaukku ja ruokatorvi kirurgia on hänen erikoisalansa.

ToiveikasRe: Toupet23.10.2022 20.53
No niin, nyt sitten sairastuin koronaan, ja soitin jonotushoitajalle, hän sanoi, ettei leikkausta tehdä ainakaan kahteen kuukauteen koronan toteamispäivästä ja jos korona pitkittyy, niin pitää siirtää vielä pidempään. No koronaa ei enää ole, mutta jälkioireita vielä, yskää, äänen käheyttä, sitkeää limaa valuu nieluun ja olo on sairas, vetämätön ja masentunut, on kuulemma tavanomaisia jälkioireita, voi kestää pitkään. Kyllä niin harmittaa, olisin ehkä ensi kuussa päässyt leikkaukseen, kun tämä palleatyräkin nyt vaivaa ja röyhtäyttää hirveästi. Hoitaja sanoi, että on hirveän pitkät leikkausjonot, voin päästä vasta ensi vuoden puolella.

rentukkaRe: Toupet29.11.2022 8.24
Toiveikas, mitä kuuluu, oletko toipunut koronasta ja saanut jo kenties ajan leikkaukseen?

ToiveikasRe: Toupet29.11.2022 8.33
Hei! Olen jo toipunut, olo on silti aamuisin aika kurja, mutta se oli jo ennen koronaakin, en tiedä johtuuko mahasta. Ei ole leikkausaikaa vielä tullut.

ToiveikasRe: Toupet2.12.2022 23.15
Miten teillä Juk ja HMP nykyään menee mahan kanssa?

JukRe: Toupet3.12.2022 14.07
Ei ole mitään oireita, tuntemuksia tai muita haittavaikutuksia. Tarkastus gastrossa kuitenkin näkyi joku pieni ärtymä tms jonka takia uusi tähystys kutsu tulossa joskus. Myös Somac mahan suojaksi. Itsellä ei muita kuin hyviä fiiliksiä. En ajattele asiaa ollenkaan. Tänään huomasin että patjan alla oli vieläkin korotustyyny. En ottanut pois kun ei siitä haittaakaan ole ja olen tottunut. Elämäntaparemontin aloitin 10/2021 ja nyt näyttää että onnistunut ja pysyvä muutos on tapahtunut. 22kg kevyempänä. Kehonkoostumusmittauksessa kaikki arvot optimaaliset. Rasvaprosentti 16 ja lihasmassaa normia enemmän. Aikaisemmat epäonnistumiset ovat voineet johtua ehkä ?viallisesta? ruoansulatuksesta tyrän vuoksi. Tai siitä johtuneesta huonosta unesta, joka sekin on nyt ihan eri maailmasta. En tiedä mutta tuntuu että kaikki on nyt toisin.

ToiveikasRe: Toupet14.12.2022 13.10
Mahtaako tuo tyrä vaikuttaa myös päähän, välillä on huippaavaa oloa, kun mahassa on inhottava tunne, myös päänsärkyä on usein, aina kun maha on huonompi, niin on haluton, masentunut olo, ruoka ei maita oikein koskaan. Onko teillä ollut tällaista, mulla on myös aamut ja aamupäivät tosi vaikeita päästä päivän alkuun, olo on niin haluton, välillä heti aamusta röyhyttää hirveästi ja äklö olo, ei huvita syödä mitään aamupalaa.

ToiveikasRe: Toupet22.12.2022 10.25
Hei HMP miten sinulla menee, onko kaikki vielä hyvin? Minulla ei vieläkään ole leikkauskutsua tullut ja pelkään sitä ihan mielettömästi, jos tulee jotain kamalaa jälkiseuraamusta, niinkuin monella mitä olen lukenut.

HMPRe: Toupet23.12.2022 7.06
Hei, kiitos kysymästä minulla menee edelleen hyvin. Ainoa asia, mikä on alkanut risomaan on tuo ilman kertyminen mahaan ja turvotus. Sitten, kun taas muistelee, mitä elämä oli ennen leikkausta kipuineen niin paljon ennemmin otan tämän riesan. Ehkä kertoo enemmän, että alkaa hissuksiin unohtua millaista elämä aiemmin oli refluksin kanssa.
Ymmärrettäväähän se on, että leikkaus pelottaa. Koita keskittyä enemmän niihin positiivisiin asioihin, mitä siitä yhtälailla voi seurata. Ei varmasti ole helppoa. Ihminen sopeutuu kyllä monenlaisiin juttuihin ja taas toisaalta ei voi tietää kuinka ihanaksi arki muuttuu...
Hyvää joulua ja jaksamista! Terveempää ensi vuotta!

ToiveikasRe: Toupet28.12.2022 0.45
Kiitos vastauksesta, minulla on turvotusta mahassa muutenkin ja paljon ilmaa, joka röyhtäyttää melkein jatkuvasti, myös ilmaa tulee välillä toisestakin päästä, jos vielä leikkaus lisää sitä, niin tulee olemaan aika tukalaa, toivon, ettei sen jälkeen menisi enää ilmaa vatsaan niin paljon, kun nyt tuntuu menevän syömisen mukana.

ToiveikasRe: Toupet28.12.2022 0.47
Eikö sinulle HMP ole apua enää Cuplatonista, sen ilman suhteen?

HMPRe: Toupet30.12.2022 11.51
Moi, Cuplaton käsittääkseni vain pilkkoo suolistossa olevia ilmakuplia pienemmiksi niin vie turvotusta ja kivun pois. Ilma ei sinällään häviä minnekään. Minulla asiaan varmasti vaikuttaa myös laktoosi-intoleranssi ja gluteiini ja endometrioosi turvottaa järjettömästi. Myös se millaista ruokaa syö vaikuttaa ilman kertymiseen: roskaruoka ja alkoholi lisää turvotusta ja hernekeittoa ei voi ajatellakaan. Ei tule mieleenkään syödä purukumia tai juoda kuplajuomia.
Minulla on nyt testissä huvin vuoksi ruoansulatusentsyymit ja auttaisivatko ne turvotukseen ja ilmaan vaikka ruoansulatuksen kanssa ei ole ongelmia. Kerron, miten käy... Vaikuttaa ihan lupaavalta... Mutta kuten sanottu nämä ovat aivan mitättömiä ongelmia refluksihelvetin rinnalla.

ToiveikasRe: Toupet30.12.2022 22.36
Kiitos vastauksestasi, minulla ei onneksi ole noita muita vaivoja, kun sinulla, tähän hirveää röyhtäilyyn ja myös ilmavaivoihin olen koittanut syödä kahtakin eri ruuansulatus entsyymiä, minulle ne eivät apua tuoneet, harmi kyllä, aina kun asetun illalla nukkumaan, alkaa hirveä ilman kierto mahalaukussa ja röyhtäily, pitää välillä nousta istumaan, että saisi röyhittyä ilmat pois mahasta, ihan älytöntä, mistä se ilma sinne kertyy, en syö koskaan purkkaa, enkä juo hiilihappojuomia, ruisleivän syön joskus, vaaleaa leipää en koskaan. Tuo maha on niin toisaikainen välillä joku ruoka röyhyttää hirveästi, ja sama ruoka välillä ei ollenkaan. Jos tämä on se paraesofageaalinen tyrä, niin ehkä kerää ilmaa sinne "tyräpussiin" Joka
tapauksessa oikein hyvää uutta vuotta!!💥

RentukkaRe: Toupet31.12.2022 7.55
Minulla cuplaton auttaa selkeästi, ilma tulee ulos helposti pitkinä ja lyhyempinä pieruina ja olo on paljon parempi. Jos en ota cuplatonia niin jopas pierut loppuu ja ilma jää jumiin.
Entsyymit ja ruuansulatus kapselit saavat aikaan vatsanväänteitä, eli niistä ei ole apua. Olen kokeillut monta merkkiä.
Lääkäri joku vuosi sitten cuplatonia suositteli ja sanoi, että se on pierulääke ja ainakin minulla se toimii. Hän paineli vatsaani ja sanoi, että on ilmaa täynnä. Cuplaton on oirelääke. Toki aina välillä pidän taukoa, mutta palattava on cuplatoniin kuitenkin kun se auttaa.
Kaikille tasapuolisesti hyvää alkavaa vuotta. 👍😊

ToiveikasRe: Toupet31.12.2022 15.14
Onko sinulle Rentukka tehty palleatyrä/refluksileikkaus, eli pystytkö röyhimään ilmaa vatsasta, yleensä refluksileikkauksen jälkeen ei enää pysty röyhimään vaan kaikki ilma kertyy vatsaan ja suolistoon, vai onko vaan muuta vatsan ilmavaivaa?

RentukkaRe: Toupet31.12.2022 17.09
Ei ole tehty refluksileikkausta, löysä sulkija on, ja pystyn röytäilemään, mutta eipä minua juuri röyhtäilytä, ilma kertyy vatsaan ja suolistoon ja siihen cuplaton auttaa. Sappirakko poistettiin keväällä ja siitä on ollut tosi iso apu. Osa kivuista hävisi vallan ja myös se kummallinen tunne tuosta rinnanalueelta.
Söin refluksilääkkeitä sappivaivaan vuosia, kun lääkärit pisti kivut refluksin piikkiin. Onneksi oli lopultakin lääkäri, joka sanoi ei nuo ole refluksi vaivoja vaan sappivaivoja ja niinhän ne olikin. Mulla oli noin 6 isoa kiveä sappirakossa. Ne oli siellä jo vuosia.
Nyt pärjään paljon vähemmällä lääkkeellä kaiken kaikkiaan.
Ja ilmavaivat ovat suoraan yhteydessä ruokaan jota syön, on välillä pitkiä aikoja etten tartte edes cuplatonia, mutta otan sen kun tunnen ilman vatsassa.
Enkä ole oikein innostunut leikkauksesta, kun olen jo viidessä leikkauksessa ollut. Aina se kuitenkin on riski, vaikka minulla on kaikki hyvin menneet.

ToiveikasRe: Toupet10.1.2023 21.02
Hei te palleatyräleikatut, voitteko syödä ihan normi ruokaa, vai onko tullut jotain rajotuksia? joitko HPM kahvia myös ennen leikkausta, kun sanoit, että kahvi maistuu nyt tosi hyvin. Kysyisin vielä, kun sanotaan, että ruuansulatus voi muuttua ja tulla ripulia, ilmenikö teille tällaista? entä onko vatsavaivoja nyt enemmän vai onko vatsassa mitään erityisiä tuntemuksia? Kuinka kauan haavat ovat kipeitä? Leikkausaikaa ei vain ole vielä tullut minulle.

ToiveikasRe: Toupet2.2.2023 11.25
Sairaalasta tuli kirje, että on niin kiirettä, että siirtyy vaan vielä leikkaus, kamalaa kun odottaa ja saa jännittää kuukausitolkulla. En saanut vastausta edelliseen kysymykseen vielä, miten teillä menee?

HMPRe: Toupet8.2.2023 19.48
Moi, voin syödä täysin normaalia ruokaa ja kaikki sulaa hyvin. Ei ole mitään rajoitteita. Hernekeitto ainoa ja kuplajuomat sekä purkat jätän muille.

Maha toimii täysin normaalisri ja vatsakivut ja ripulit loppuneet. Ainoat vatsatuntemukset johtuvat ilmasta ja sekin tuntuu helpottavan nyt ajan mittaan.

En pystynyt aiemmin juomaan kahvia enkä syömään suklaata ja nyt ne suurimmat intohimot. Muusta alkoholista en tiedä, kun juon vain silloin tällöin viiniä, mutta en sairastu siitäkään. Ennen oli kolmen päivän järjetön närästys lasillisestakin.

Sen olen ollut huomaavinani, että minulle tulee huono olo herkemmin esim. jos väsyn tai stressaannun kovasti jostain tai nukun huonosti tai olen muuten kipeänä. Ei aiheuta vatsan väänteitä tms. on vaan huono olo. Menee kyllä ohi eikä hankaloita elämää.

Toivottavasti saisit pian leikkausajan ja että kaikki sujuisi hyvin!

HMPRe: Toupet8.2.2023 19.54
Unohtui mainita, että haavat paranivat nopsaan. Leikkauspäivän olin tosi kipeä ja yhteensä kolme päivää kipeämpi ja sen jälkeen toivuin nopeasti. Ylempää voit lukea kokemuksiani ja toipumistani.

ToiveikasRe: Toupet8.2.2023 20.02
Kiitos vastauksestasi, ja hyviä vointeja sinulle, toivottavasti leikkaustulokset kestävät vuosikausia, mieluimmin loppuelämä.

ToiveikasRe: Toupet9.2.2023 11.45
Hei HMP käytettiinkö sinun leikkauksessa verkkoa tyräaukon vahvistamiseen??

HMPRe: Toupet24.2.2023 12.22
Käsittääkseni ei käytetty, pelkkä löysempi fundoplikaatio vain tehtiin.
Sellaisia uutisia, että mun hehkuttama Cuplaton ei jostain syystä tehonnut enää. Kuten kerroin ilmavaivat alkoivat vähentyä, mutta valitettavasti ilma jäi suolistoon ja toimistopäivän istumisen jlkn mahaan koski niin, että hikeä pukkasi. Netistä en löytänyt mitään apua, mutta löysin Simex -nimisen lääkkeen, joka ei imeydy aineenvaihduntaan, mutta poistaa ilmaa ja kipua suolistosta. Tämä purutabletti todellakin toimii ja ilmavaivoja ei ole sen enempää ja vatsa on ihanan littana! Ensimmäisen yön nukuin autuas hymy huulilla, kun ilma ei painanut suolistossa. Suosittelen lämmöllä jos jollain samaa riesaa.

ToiveikasRe: Toupet24.2.2023 15.08
Kiitos vastauksesta, hain tänään apteekista myös Simexiä jos auttaisi tähän mahdottomaan röyhtäilyyn. Olihan sinulla myös palleatyrä?

VellaRe: Toupet25.2.2023 18.23
Toiveikas,auttoko Simex röyhtäiiyyn? Minulla on kan jatkuva röyhtäily ollut monta vuotta.

ToiveikasRe: Toupet25.2.2023 20.39
Hei Vella, olen nyt ottanut muutaman kerran Simexiä ruuan jälkeen ja on auttanut röyhäilyyn kyllä, katsotaan nyt pitemmän päälle vielä, nyt ainakin tuntuu auttavan.

VellaRe: Toupet25.2.2023 22.04
Toiveikas,hyvä jos auttaa täytyy minunkin kokeilla.

ToiveikasRe: Toupet15.3.2023 0.36
Hei HMP nyt sain leikkausajan 24.3, alkoi tosissaan jännittämään, olen nyt ottanut Simexiä ruokailun jälkeen, on kyllä auttanut röyhtäilyyn, kiitos vinkistä🙏. Kyllä nämä odotuspäivät ovat kamalia, kun kaikkea miettii, kuinka onnistuu ja toipuu operaatiosta, kumpa olisi jo ohi😔

ToiveikasRe: Toupet15.3.2023 10.25
Hoitaja soitti äsken ja kyseli lääkityksistä ym. Sanoi, että sairaalassa pitää olla viikonlopun eli 3 pv, lääkäri taas sanoi, että voi päästä kotiin seuraavana päivänä.

ToiveikasRe: Toupet31.3.2023 8.49
Nyt on leikkauksesta viikko, eilen illalla maha turposi niin kipeäksi ilmasta, ettei saanut nukuttua, otin pari särkypilleriä, niin vähän auttoi. Ilmaa kyllä tulee ulos, koska röyhin niin paljon, myös toisesta päästä tulee, Cuplaton ja Simex ei auta yhtään, en ymmärrä miksi vielä röyhin niin paljon, siitä juuri halusin eroon, nyt on hartiapistostakin tullut takaisin, mikä näihin kipuihin auttaisi? Paineen tunnetta pallean kohdalla, johtuu ilmasta mahassa, möyrii ja kurisee, onko vielä asettumista tässä vaiheessa? Kurja olo.

JukRe: Toupet31.3.2023 11.35
Toiveikas, pullo puhallus auttoi itselläni leikkauksen jälkeisiin mm hartiakipuihin. Hiilidioksidi, jota leikkauksessa pumpattiin näkyvyyden parantamiseksi, kerääntyy mm hartioiden alueelle kunnes imeytyy pois.
Eli pullo puolilleen vettä ja letkulla puhaltaa kuplia. Auttaa moneen vaivaan.

ToiveikasRe: Toupet31.3.2023 19.46
Luulisi ettei hiilidioksidia ole enää viikon päästä, sairaalassa jo hävisi hartiakivut, mutta kotona tuli takaisin ja myös haavakivut tulivat kotona vasta, olen puuhaillut kyllä aika paljon kotiaskareita, leiponutkin, ruoka menee hyvin alas, kun tehtiin tuo dorin-mansetti, röyhytkin ,pääsee hyvin läpi, pitäisi varmaan aloittaa pikku kävelyt ulkona, nyt olen vaan kauppareissuja tehnyt, liikuntaa sekin. Nyt olen monet kerrat pullopuhallusta tehnyt, katsotaan auttaako.

ToiveikasRe: Toupet1.4.2023 12.34
Pullopuhallus auttoi hartioihin, auttaisipa röyhimiseen, nyt aamusta asti heti tyhjällä vatsalla jatkuvaa röyhimistä ja paineen tunnetta mahalla, eli aivan samat oireet kuin ennen leikkausta, ehkä enemmänkin, leikkaushaavat kiristävät, hitto jos tämä röyhimisoire ei helpottanutkaan, vai tulikohan dorin mansetti liian löysälle, syödä voisin jo normaalisti, mutta soseutan vielä, vai onkohan palleakiristys löystynyt ja mahalaukku noussut taas ruokatorven viereen, lääkäri sanoi, ettei palleaaukko tarvinnut verkkoa, koska minulla oli vahva pallealihas, joten kursittiin vaan sopivaksi. Hitto, että tää röyhiminen käy hermoille, ihan sama onko tyhjä vai täys maha. 8 aamu leikkauksesta, muuten, röyhiminen alkoi jo heti leikkauksen jälkeen ja on vaan lisääntynyt.

RentukkaRe: Toupet1.4.2023 15.06
Toiveikas, no onpas nyt kumma kun ei helpota, mutta aikaa on kulunut vasta tosi vähän voi vielä helpottaa. Toivotaan näin.

mala55Re: Toupet1.4.2023 17.47
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/1828

Tässä vanhoja keskusteluja aiheesta.

ToiveikasRe: Toupet1.4.2023 18.50
Kaikki luettu kyllä.

Toivoton toiveikasRe: Toupet2.4.2023 8.07
Kyllä oli kamala päivä eilen, paineen tunne ylävatsalla ja mieletön röyhiminen ja nyt aamulla migreeni ja heti tyhjän vatsan röyhiminen alkoi, tuntuu koko ajan kuin olisi valtava ilmakupla mahassa, illalla alkoi myös tulla ilmaa toisesta päästä, ei kai leikkauskaasuja enää mahassa luulisi olevan, nytkin ilma pitää meteliä mahassa, en ole vielä syönyt aamupalaa. Olisi tosi ihme jos leikkaus olisi jotenkin purkautunut heti jo leikkauspäivänä, koska röyhiminen alkoi heti, ei kylläkään näin massiivisena ja paineen tunne oli mahalla, nytkin kirjoitan tätä makuuasennossa ja röyhin vähän väliä😩

ToiveikasRe: Toupet3.4.2023 10.22
Leikkauksesta 10 pv ja maha turpoo palloksi iltaisin ja hartiapistot alkaa, pulloon puhallus ei tähän ole auttanut, pistokset hävisivät sairaalassa, mutta nyt tulevat aina kun ilmaa mahassa, ja kamalaa röyhimistä jatkuvasti heti herättyä aamulla alkaa, sitä ihmettelen, että miksi ilmaa on niin paljon mahassa vaikka röyhin ja piereskelen, niin luulisi ilman poistuvan, kyllä on rasittavaa, kävelykään ei ole mielekästä, kun mahassa on paineen tunne koko ajan.

Toivoton toiveikasRe: Toupet13.4.2023 20.47
Leikkauksesta nyt kolme viikkoa, jatkuva röyhiminen vaivaa, vatsa täynnä ilmaa ja kipuilee välillä, paineen tunne vatsassa, mitkään Cuplattomat ja Simexit ei auta yhtään, mitään nielemisongelmaa ei ole ollut, syön jo normaalia ruokaa, mikään ei tartu kiinni, rytmihäiriöitä jatkuvasti, johtuu ilmasta mahalaukussa, joskus helpottaa pieneksi ajaksi, mahatuntemukset rajoittaa liikkumista. Ainoa hyvä puoli on, kun lopetin Parietin käytön niin närästystä ei tullut, vasen hartia pistää/kipuilee aika ajoin. Peruisin leikkauksen jos voisin, ei ollut rytmihäiriöitä, eikä näin massiivista röyhimistä. Nytkin olen makuuasennossa ja röyhin jatkuvasti, sekä on rytmihäiriöitä. Lääkärin piti soittaa tänään, eipä soittanut. Kyllä niin v...taa.

ToiveikasRe: Toupet14.4.2023 14.25
Tänään lääkäri soitti, järjestää ajan keuhkokuvaan ja tähystykseen, sanoi, että asia voi vielä korjaantua, mutta voi olla joku tikki auennut tai mahalaukku tyhjenee hitaasti, puhui jostain mahportin laajentamisesta, ei kyllä ole mitään ahtauden tuntua, en kyllä haluaisi enää mihinkään toimenpiteeseen.

ToiveikasRe: Toupet24.4.2023 20.53
Leikkauksesta nyt viidettä viikkoa, röyhyt alkaneet asettua, samoin rytmihäiriöt, sekä paineen tunne mahassa, jospa tutkimukset saa jättää väliin, mahan asettuminen vaan vei aikaa. Kaikki syöminen ja juominen sujuu normaalisti, en tunne, että mahalaukku olisi edes pienentynyt mitenkään, paino ei ole pudonnut yhtään, olisi saanut kyllä. Närästä ei myöskään. Vatsa toimii normaalisti.

rentukkaRe: Toupet25.4.2023 7.33
Toiveikas, hyvä, että parempaan päin olet menossa.

ToiveikasRe: Toupet28.4.2023 13.03
No niin eipä helpottanutkaan, tänään taas ja eilen röyhinyt hirveästi, mahassa inhottava olo ja rytmihäiriöitä, en tiedä onko leikkauksessa joku mennyt pieleen, vai mahassani joku toiminnallinen vika. 22.5 olisi mahan TT kuvaus, jos siitä jotain selviäisi ja sen jälkeen mahan tähystys.

Rentukka Re: Toupet1.5.2023 16.35
Toiveikas, ehkä tutkimukset tuovat selvyyden mistä moinen johtuu. Tilanteesi on hankala kun piti helpottaa.

ToiveikasRe: Toupet1.5.2023 17.00
Tuli mieleen, jos ei tämä kamala röyhiminen ole alunperinkään johtunut palleatyrästä, vaan jostain muusta, ehkä vatsakatarri tai ärtyvän suolen oireyhtymästä tai dyspepsiasta, ja leikkaus pahensi oireita. Viimeiset kaksi päivää olleet tosi vaikeita, mahassa inhottava tunne ja illalla turpoo palloksi, ja hirveää röyhimistä, myös toisesta päästä tulee paljon ilmaa, vaikeuttaa elämää tosi paljon tämä olo.

rentukkaRe: Toupet2.5.2023 7.18
Niin tuo voi olla ihan mahdollista, meitä tutkitaan vähän sinnepäin ja annetaan lääkkeitä vähän sinnepäin ja se oikea diagnoosi jää pimentoon lopulta. Minäkin söin vuosia ppi lääkkettä tupla-annoksella sappivaivaan, nyt olen pärjännyt paljon vähemmällä lääkkeellä kun sappikivet ja rakko on poistettu. Onneksi oli se yksi lääkäri, jokaa sanoi, ei tuo ole refluksia tuo on sappivaiva ja miten monta kertaa kävin siitäkin lääkärissä ja aina sanottiin ota tuplat ppi lääkettä eikä ne uskoneet kun sanoin, että ei auta. Kivet oli todettu jo yli kymmenen vuotta sitten. Kun yritin sanoa sappikivistä, niin lääkärit totesi ei sinulla ole sappikohtausta, no ei ollut sellaista isoa kohtausta, mutta jatkuva lähes polta oli, joka loppui leikkaukseen heti. Jäi ainakin iso osa vaivoista pois joihin söin turhaa auttamatonta lääketta. argh.

HMPRe: Toupet4.5.2023 21.20
Olen pahoillani puolestasi, Toiveikas! Outo juttu nuo oireesi. Itselläni ei ole ollut vastaavaa. Maha turpoaa toisinaan iltaisin, mutta Simex auttaa minulla. Toivotaan, että selviää, mikä oireesi aiheuttaa ja saat apua. Hyvä jos närästys on poissa. Jaksamisia oireidesi kanssa!

ToiveikasRe: Toupet6.6.2023 22.10
Olin gastroskopiassa, kaikki oli hyvin, tehtiin pallolaajennus vähän ahtaaseen mahaporttiin, se oli kivuton toimenpide, se on auttanut nyt vatsatuntemuksiin, turpoamiseen ja röyhtäilyyn, vielä kyllä röyhin, mutta en niin paljoa enää, nyt on kaikki aika hyvin. Hyvää kesää kaikille!!☀️Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: