Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

PelokasGastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 8:19
Hei!

Kävin eilen illalla gastroskopiassa. Tutkimus meni muuten hyvin, mutta esilääkityksestä huolimatta ruokatorven koepalojen otto sattui. Nielaisin myös refleksinomaisesti muutaman kerran tutkimuksen aikana, en tiedä olisiko näin saanut tehdä. Eilen illalla pystyin syömään normaalisti, mutta tänään on ruokatorvi niin kipeä että syöminen on hankalaa. Mietin tietysti, että onko letku jotenkin vahingoittanut ruokatorvea ja onko tuo oma nieleskely vaikuttanut asiaan? Onko kellään kokemusta asiasta?

miksuRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 8:54
Moikka!

Täällä varmasti löytyy monelta kokemusta Gastroskopiasta, joten oikeassa osoitteessa olet! Itse kun kävin Gastroskopiassa 1,5 vuotta sitten niin syljin verta loppupäivän kyseisen toimenpiteen jälkeen ja jouduin ottamaan loppupäivän sairaslomaa kun kurkku oli sen verran kipeä. Kurkku oli myös aika "raavitun" oloinen monta päivää. Se nieleskely tapahtuu väkisinkin ja tuntuu inhottavalta toimenpiteen aikana, kun epämääräinen objekti on kurkussa ja nieleskelet sitä vasten.

Olettaisin että nieluun / ruokatorveen tulee pieniä haavaumia / nirhaumia jokaiselle tuosta toimenpiteestä.

En vielä huolestuisi näistä, kannattaa kokeilla jotain kurkkua rauhoittavaa juomaa yms.

Jos hengitys alkaa vaikeutumaan tai nieleminen muuttuu vaikeaksi, että esim ruoka tuntuu takertuvan kurkkuun niin sitten konsultoisin lääkäriä.

SitrusRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 13:38
Soita ja kysy.
Johonkin on voinut tulla reikä ja se selviää rtg.llä.
Parempi kysyä lääkäriltä kuin murehtia itsekseen

PelokasRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 13:54
Tutkimus tehtiin yksityisellä työterveyden kautta, joten tähystävää lääkäriä en saa kiinni. Kysyin asiaa saman terveysaseman chatissa ihan yleislääkäriltä ja hän oli sitä mieltä, että on ihan normaalia ja voi seurailla rauhassa. Ihmetyttää tuo kun eilen ei ollut toimenpiteen jälkeen mitään tuntemuksia, liekö esilääkitys ja nielupuudute vielä sitten vaikuttanut.

SitrusRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 20:14
Sitten kysyisin kunnan puolelta.
Yleislääkärit eivät paljon refluksistaja skoioista tiedä.

Olen muuten oppinut, että aina kajoavan tutkimuksen tai
toimenpiteen jälkeen selvitän mihin otan yhteyttä jos tulee
ongelmia. Julkiselta tällaiset ohjeet saa pyytämättä, mutta
yksityisen taso vaihtelee.

PelokasRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 22:06
Kiitos Sitrus vinkistä koskien tätä kehen voi olla yhteydessä. Tähystävä lääkäri kyllä kertoi mitä löytyi ja että koepalojen tulokset saan lähettävältä työterveyslääkäriltä ja siinähän asiaa olisi voinut kysäistä. Silloin ei ollut mitään oireita ja ajattelin typerästi ettei sellaisia tulekkaan. Olin vaan niin helpottunut että koko juttu oli ohi, olen jo pitkään ensin odottanut milloin saan lähetteen ja lopulta jännitin sekä operaation onnistumista että tuloksia. Mulla siis takana vuosien happosalpaajat ja vasta nyt pääsin tähystykseen kun paino tippui 6 kiloa parissa kuukaudessa ja lähtöpainokin oli lähellä alipainoa.

Täytyy huomenna soitella kunnan puolelle, jos tämä ei helpota. Outoa on se, että kurkkuun ei satu ollenkaan.

demarikariRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa4.3.2021 22:31
Kävin minäkin Gastroskopiassa ihan vasta, viime maanantaina. Nielemisistä ja yökkäilyistä ainakin oma lääkäri sanoi ettei niistä ole haittaa. En kuitenkaan nieleskellyt enkä yökkäillyt, mutta tuntuu koko refluksi vaikeutuneen oireiltaan sen jälkeen. Pähkäilin, että vieraan esineen pyörittäminen elimistössä voi tehdä yhtä sun toista, mutta ei varmaan kestävää, joten toistaiseksi oletan että nämä väliaikaisesti koventuneet oireet menevät ohi. Kävin hakemassa Zivereliä apteekista, tuntuu auttavan ihan ok.

SitrusRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa5.3.2021 6:27
Verenvuoto skopian jlk > oitis soitto lääkärille.

PelokasRe: Gastroskopia ja kipu ruokatorvessa5.3.2021 8:03
Soitin päivystykseen, siellä kyseltiin onko kuumetta tai oksentelua. Koska mitään tämmöistä oireilua ei ole, niin kehottivat ottamaan särkylääkettä ja tulemaan arvioon, jos ei mene ohi. Ärsyttävää, kun olisi kiva saada kiinni joku, jolla olisi vähän enemmän asiantuntemusta. Mulla ei edelleenkään eikä siis missään vaiheessa ole ollut kurkussa mitään kipua tutkimuksen jälkeen, vaikka refluksi mulla oireilee nimenomaan kurkussa. No eipä ole ainakaan nyt närästänyt kun juuri mitään ei uskalla syödä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: