Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

refluksimiksu5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi26.2.2021 13:25
Moi,

Mulla on nyt viisi kuukautta polttanut yhtäjaksoisesti kurkkua ja ylävatsaa sekä ollut takaisinvirtausta normaalia enemmän. Aivan tyhjällä vatsalla polte ei tunnu, mutta heti kun syö, polte alkaa.

On kokeiltu somac, gaviscon, esomepratsol, rennie, ruokavalio -kuureja. PPI-lääkkeillä polte poistuu, mutta tilalle tulee pahoinvointi, ummetus ja ruokahaluttomuus. Joten PPI-lääkkeet on otettu pois.

Nyt viimeisin mitä lääkärini kanssa kokeilen, on kuukauden FODMAP-ruokavalio ja rennietä pahimpaan apuun.

Tutkittu veriarvot mahdollisen vatsahaavan tai muiden hälyyttävien asioiden osalta, helikobakteeri pois suljettu ja 1,5 vuotta sitten tähystetty, havaittu pieni aksiaalinen palleatyrä ja tulehtunut ruokatorvi.

Kirjailen tähän lankaan miten tuo FODMAP-ruokavalio auttaa, jos auttaa.

Lähinnä vertaistueksi tämä lanka, jos muillakin on riesana jatkuva närästys ja siihen liittyvät ongelmat, eivätkä voi PPI-lääkitystä syödä.

refluksimiksuRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi26.2.2021 13:26
Lisäyksenä että tuolloin 1,5 tähystyksessä palleatyrän ja ärtyneen ruokatorven lisäksi löytyi löysä vatsanportti

refluksimiksuRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi26.2.2021 13:32
Lisäyksenä myös että 3kk sitten tehtiin ylävatsan ultra ja rajattiin maksan ja sapen mahdolliset ongelmat myös pois. Nyt pitäisi lähtökohdat olla kirjoiteltuna tänne :)

UrheiluhulluRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi28.2.2021 16:45
Mielenkiintoinen kokeilu, mistä tähän tuli idea?

Tähystyksessä varmaan suljettu keliakia pois? (itselläni kun oli tähystys niin näin tehtiin)

DiisaRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi28.2.2021 17:42
Mielenkiinnolla ootan testin tulosta.
Jotain pitäs itekki keksii tähän paskamaiseen vaivaan.
Mie en kylläkään voi nyt olla iliman happosalpaajaa 2kertaa20mg menee nyt.
Valmarinia kokeillu parinpv.iläänku ruoka laskeutus sulkkelampaan ,ei niin täyteläinen ja turvonnu olo.
Tai blaseboa...

refluksimiksuRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi28.2.2021 21:18
Urheiluhullu, idea tuli siitä kun PPI-lääkkeet (merkistä riippumatta) aiheuttavat minulle pahoinvointia. Lueskelin ärtyneen suolen oireyhtymästä ja tässä ilmeisesti on jotain yhteyksiä refluksin oireiston kanssa. Tai että ylävatsan ongelmat liittyvät myös siihen. Siitä idea kokeilla FODMAP-ruokavaliota ja testata oisiko sillä apua refluksiin. Kun tilanteeni kuitenkin on sellainen, että lääkäri lähde ainakaan vielä edistämään leikkausta ja tähän sopivaa lääkitys taas tuottaa noita pahoinvointiongelmia minulle = pakko saada luontainen apu tähän.

Keliakia on pois suljettu tähystyksen yhteydessä ja verikokeilla myös.

Eilen jouduin ottamaan aamusta 20mg somacin, koska oli ystäväni syntymäpäivät ja kävimme syömässä. Tänään aamusta otin 10mg rabeprazolin (varmistin farmaseutilta onko ok ottaa tänään jos eilen oli ottanut somacia). Tänään on sitten kärsittykin traditionomaisesta "PPI-pahoinvoinnista".

FODMAP-dietti alkaa siis huomenna, katsotaan mitä tästä tulee. Melkein mielummin koen rehellistä vatsahapon poltetta kurkussa, kun tätä etovaa oloa, mitä nämä PPI-lääkkeet minulle aiheuttavat.

female77Re: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi28.2.2021 21:25
Foodmap muistuttanee Paleota, mulla se auttanut (lue: Tarvitsen apua-keskustelu-ketju) MUlla myös vähän suolisto ärtyy, joten en voi syödä moniakaan vihanneksia paleolla.

miksuRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi3.3.2021 22:08
Moikka Female77. Tuo Paleo alkoi myös kiinnostaa itseänikin. Taidan testata tämän fodmap-dietin jälkeen sitä, mikäli tästä ei ole apua.

Nyt eletään keskiviikkoa, eli kolmas päivä menossa fodmap-diettiä, sunnuntaina olen ottanut viimeisen kerran PPI-lääkitystä. Turvotus alkanut häviämään jo tässä kolmessa päivässä vatsasta, edes yhtään rennietä ei ole tarvinnut ottaa. Tänään ollut kevyttä vatsan ja kurkun polttelua (liekkö ppi-lääkkeen vaikutus alkaa lopullisesti poistumaan), mutta ei mitään sellaista tosin mistä en ilman lääkitystä selviäisi.

FODMAP-harjoitukset siis jatkukoon, ilmoittelen taas miten homma etenee ja onko tästä tällaiselle refluksikolle mitään todellista apua.

miksuRe: 5 kk närästänyt tauotta / FODMAP-testi8.3.2021 14:58
Fodmap testiä viikko takana ja tänään joutuikin sitten rabeprazol 10mg ja rennien ottamaan kurkun järkyttävään poltteeseen.

Kyllä se vaan näin on että meillä, kellä löysä vatsanportti ja palleatyrä on niin ei tuota refluksin oireistoa pelkällä ruokavaliolla korjata.

Fodmap ruokavalio kyllä vähentänyt turvotusta joka itsessään vähentänyt närästystä, joten jatkan samalla ruokavaliolla, vaikkakin satunnaisesti näitä lääkkeitä pakko on syödä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: