Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

RuntulaMahalaukun tähystys13.8.2013 10:30
Kävin tänä aamuna ensimmäistä kertaa tähystyksessä. Yllätyin kun pistivät vasemmalle kyljelle makaamaan, luulin, että siinä ollaan jossain puoli-istuvassa asennossa. Tähystys oli suhteellisen nopeasti ohi, ja hoitajat kehuivat, että hyvin menee kun olet niin rento ja muistat hyvin hengitellä.

Omasta mielestäni se oli kyllä kamalin toimenpide mitä minulle on suoritettu ja olo oli kyllä kaukana rennosta kun oksennusrefleksiä tuli, mahahappoa nousi suuhun ja järkytyin kun tunsin kädellä mahan päältä putken liikkeet.

Nopea diagnoosi oli löysä vatsanportti, ei palleatyrää. Ruokatorvikin näytti siistiltä tällä hetkellä. Eli refluksi epäilyille tuli nyt 100% vahvistus, alkuvuoden 11 viikkoa kestänyt kurkkukipu ei ollut vain "pitkittynt flunssa" niinkuin suurin osa lääkäreistä epäili. Jään vielä odottelemaan virallista lääkärin lausuntoa ja koepalojen tuloksia.

Kieltäydyin lääkkeistä, olen ollut jo monta viikkoa ilman (koska ennen tähystystä se oli suotavaa). Kesälomallani aloitin uuden ruokavalion: ei vehnätuotteita, ei sokeria, enemmän kasviksia ja marjoja, vähemmän perunaa/riisiä. Pelkästään täysmaitoa. EI ollenkaan pastaa. 2 viikkoon ei ole närästänyt. Yhtenä päivänä otin pullaa, sen jälkeen alkoi närästää. Ihmejuttu, että täysmaito tuntuu paremmalta kuin rasvaton...

VaniljaRe: Mahalaukun tähystys13.8.2013 13:57
Hyvä kuitenkin että tähystys on nyt tehty. Sinulla on sama tilanne kuin minullakin, ei muuta löydöstä kuin väljä vatsanportti. Oma tilanteeni pysyy myös hyvänä ruokavalioni avulla.

RuntulaRe: Mahalaukun tähystys13.8.2013 14:39
Kuinkahan kauan tämä kurkkukipu voi jatkua tähystyksen jälkeen? Taisi mennä jotkin suun lihaksetkin kramppiin tuosta yökkäilystä kun kielen liikuttelu suussa sattuu, samoin suun kunnolla avaaminen (haukottelu)...

VaniljaRe: Mahalaukun tähystys13.8.2013 15:18
Jos se siitä yökkäilystä johtuu, niin ei pitäisi mennä montaa päivää kun kurkku on taas kunnossa. Samalla tavalla kurkun lihakset kipuilevat esim. mahataudin jälkeen, kun on oksentanut muutamia kertoja, yleensä se menee nopeasti ohi.

refluksikurkkuRe: Mahalaukun tähystys13.8.2013 18:15
Runtula, olen kanssasi täysin samaa mieltä tähystyksestä!
Seuraavalla kerralla (joskus kenties hamassa tulevaisuudessa) tiedät sitten, mitä odottaa.

Aiotko pyytää varsinaista refluksitutkimusta eli 24h ph mittausta vai saitko tutkimuksista tarpeeksi tällä erää?

Tähystyksessä letku voi fyysisesti aiheuttaa vähän limakalvoärstystä/nirhautumaa varsinkin kurkunpään kohdalla. Sen takia tähystykseen voi liittyä kurkkukipua parinkin päivän ajan. Jos se ei mene ohi, kannattaa näyttää varmuuden vuoksi pikaisesti kurkunpäätä vaikka ihan yleislääkärille ja kysyä onko näkyvä alue peilillä nähtynä ok.

Tsemppiä oman ruokavalion räätälöintiin!

SitrusRe: Mahalaukun tähystys13.8.2013 18:33
Toimenpiteestä: mut käskettiin ekassa tähystyksessä samalla lailla kyljelleen ja panemaan kädet ympärilleni kuin halaisin itseäni. Toimenpiteen jälkeen kerrottiin että se on siksi, ettei ala paniikissa kiskoa letkua kurkusta. Aika ovelaa ja taatusti tarpeellista.

Mullekin gastroskopia on hirvein tutkimus mitä ikinä on tehty.

R.TRe: Mahalaukun tähystys13.8.2013 21:42
Eihän tuo hääviä ole.Joskaan ei tähystys kivulias kuitenkaan ole.
Kurkkuun siinä eniten sattu pois tullessa.

Sama homma ku alottajalla.Ei varsinaisia löydöksiä,hivenen löysyyttä vatsanportissa.

Yhtä asiaa ihmettelen aloittajan viestistä.

"Ihmejuttu, että täysmaito tuntuu paremmalta kuin rasvaton... "
-öö tota.Eikö luonnollisen version sitten kuuluisi tuntua paremmalta teknoversioon verrattuna.Ei rasvaton maito ole elintarvike.Se on tuote.
Olet aivan oikein heivaamassa noita muitakin ei niin ihmiselle sopivia juttuja pois(ja kokenut sen hyväksi),niin miksi ihmettelet rasvattoman maidon huonommuutta luonnon meille tarkoittaman maidon rinnalla?
Itse en ole ainakaan refluksikausinani huomannut mahdollisimman vähään rasvaan pyrkimisen tuottavan tulosta.PArhaiten olen voinut aikoinani runsasrasvaisella karppauksella.

RuntulaRe: Mahalaukun tähystys14.8.2013 9:01
Menin eilen illalla vielä ratsastamaan, ja sairaanhoitaja äitini soitti sen jälkeen, että mitä minä sinne olin mennyt kun on koepaloja otettu. Ne voi alkaa vuotamaan! Onko kenellekään muulle sanottu koepalojen oton jälkeen, että ei saisi samana päivänä harrastaa liikuntaa? Minulle ei lääkärissa ainakaan mainittu asiasta mitään.

Refluksikurkku: Kyllä nyt saa tutkimukset riittää hetkeksi aikaa. Kurkku on edelleen todella kipeä.

R.T: aina olen ollut sitä mieltä, että täysmaito, ja mielellään jopa tinkimaito olisi ihmiselle terveellisintä. Refluksi-ruokaohjeita kun olen lukenut, joka paikassa vaan toitotetaan rasvaisen ruoan ja rasvan olevan pahasta. Siksi olen juonut rasvatonta maitoa.

Paitsi nyt päätin, että kokeillaan tekeekö se täysmaito pahempaa närästystä, kun se kuitenkin olisi paljon terveellisempää muuten. Ja yllätys yllätys... se ei närästänytkään lainkaan. Tila jossa olen käynyt lomittamassa, myy maitoa suoraan omasta tankista. Voisin nyt jopa hakea sieltä täysin käsittelemätöntä maitoa.

Uuden ruokavalioni kanssa olen tullut siihen tulokseen, että tuo vehnäjauho ja sokeri onkin kaiken pahan alku ja juuri... =) ja pitkälle prosessoidut ruoat.

VaniljaRe: Mahalaukun tähystys14.8.2013 10:13
Minun äitini on sairastanut joskus vatsahaavan, hän sanoi aina että kun häntä närästi niin parhaiten siihen auttoi täysmaito. Ei kannata sokeasti tuijottaa tuota närästysruokavaliota, se on varmaan vain suuntaa antava. Kaikkein parhaaseen tulokseen pääsee kun kokeilemalla kokeilee, mikä juuri itselle parhaiten sopii. Alkuun kannattaa pitää hyvin askeettinen ruokavalio ja sitten siihen lisäillä vähän kerrassaan eri ruoka-aineita, silloin näkee mikä vaikuttaa mitenkin.

Minä voin syödä rasvaisia juustoja, rasvaisia pähkinöitä, paprikaa, kurkkua jne. vaikka niitä ei närästyspotilaalle suositellakaan. Kahvi ei aiheuta ongelmia, kun valikoin itselleni sopivan kahvilaadun ja määrä pysyy vähäisenä. Minäkin olen huomannut että vehnä ja sokeri ovat pahasta, maitoa en hirveästi voi käyttää, koska vatsani ei pidä siitä. Käytän täysjyväviljaa ja rajoitetusti intiaanisokeria ja hunajaa, makeat eivät kuulu päivittäiseen ruokavaliooni. Kaikki pitkälle jalostetut ja prosessoidut tuotteet ovat kokonaan pois ruokavaliostani. Luomutuotteet ovat ensisijalla ja lisäaineita kartan kuin ruttoa.

Voin todella hyvin tällä hetkellä, oireet eivät juuri vaivaa. Kun muistelen vielä vuoden takaistakin tilannetta, osaan arvostaa suuresti tätä nykyistä olotilaani, olen kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka saan viettää ilman sitä järkyttävää närästystä, vatsan jomotusta, pahoinvointia, kurkun kuristusta ja kipua ja muita todella ikäviä oireita.

refluksikurkkuRe: Mahalaukun tähystys14.8.2013 10:15
Hämärästi muistan, että lämpöisen juomista piti välttää sekä "rankkaa puuhastelua" (mitä ikinä tämäkin sitten meinasi). Luulisi kuitenkin, että ne minimaaliset kohdat umpeutuu jonkinasteisesti aika äkkiä eikä iltaan mennessä ainakaan vuotaisi ...

Muutamilla ihmisillä tähystys on aiheuttanut asteen verran närästyksen lisääntymistäkin parina päivänä. Kaipa niissä tapauksissa sulkija-alue (tai sitten ehkä vatsan puoli) on sen verraan ärsyyntynyt kaikesta ronkkimisesta. Eikä ihme, sanon minä :- (

Tuo rasvaisuus noissa refluksidieeteissä tosiasiassa viittannee kokonaisrasvaisuuteen annoksessa tai päivän aikana (mikä sitten on itsekullakin refluksointiraja). Yksittäisiin rasvaisiin laittaisin esim viinerit, lihapasteijat (voitaikinajutut) ym. Vaikka täysmaito mainitaan toisissa välttettävien listalla, ei siinä kuitenkaan ihan hirveästi sitä rasvaa ole itsessään (pikavilkaisu Valion sivuille)... Eikä rasvakaan (tai mikään muukaan) ole 100% ylösnousun aiheuttaja kaikilla. Että jos tuntuu hyvältä, niin siitä vaan :-)

R.TRe: Mahalaukun tähystys14.8.2013 10:51
"Yksittäisiin rasvaisiin laittaisin esim viinerit, lihapasteijat (voitaikinajutut) ym. "
-eihän mitkään leivonnaiset tms voitaikinajutut edes ole rasvaisia.Tai aina klassisina "rasvaisina" mainitut pizza tai hampurilaiset.(tyydyttyneestä)rasvasta on vaan tehty pahis.Noissa mainituissa tuskin ikinä on 15% enempää rasvaa.Ei se ole rasvaista.Eiköhän niissä kaikissa se ongelma ole lihomisen tai vaikka närästyksen kannalta se vehnäjauhon ja rasvan yhdistelmä.
Itsellä tarkoitus kovasti yrittää palauttaa 2-4 vuoden takainen (ja sitä edeltävä hivenen maltillisempi)ruokavalio.Eli paljon kasviksiä sisältävä,täysin viljaton noin 80-85% rasvaenergia prosenttia sisältävä karppaus.Sillä olen voinut yksinkertaisesti paremmin kuin ikinä.Kohtuu karppausta se elämä nytkin on ja vaivaton olen muuten paitsi kurkkurefluksi oireet vaihtelevasti.En ole sairastanut kunnolla mitään flunssia,nivelvaivoja tms 10 vuoteen.
Se on vaan elämäntilanteet ja köyhyys kun on tuonut aika ajoin pöytään puurot ja perunat ja alkoholikin on viime vuosina (köyhyydestä johtuen)ollut Pirkka-olutta.Sitä ennen viskit ja viinit.
Hoikkana olen silti pysynyt.Jopa miehelle alipainon rajoilla kieppuvassa 59-60 /171cm tuntumissa.

Itelläkin tarkoitus hakea tilamaitoa tässä lähiaikoina.Normaalisti en maitoa edes juo.Vain kermaa (pienellä kahvilisällä)ja piimää jonkin verran marjasmoothieina.

RuntulaRe: Mahalaukun tähystys14.8.2013 11:19
Itse sain pienehkön sysäyksen vehnän ja sokerin poisjättämisestä, paleoruokavaliosta (kivikautinen ruokavalio) luettuani. En silti pysty jättämään pois kaikkia sen ruokavalion tuotteita mm. kaikkia viljoja ja , siksi käytän edelleen kauraa ja ruista. Perunaa ja riisiä syön myös pieninä annoksina.

Leipäkin on 100% kauraleipää, ja makaronilaatikkoon menee tätä nykyä kaurapastaa. Sekään ei närästä.

Leena Re: Mahalaukun tähystys14.8.2013 13:52
Todellakin, vatsalaukun tähystys on ihan kamala tutkimus. Olin fundoplikaatioleikkauksessa kesäkuussa ja ajattelin, että ei enää koskaan tähystystä. Mutta leikkauksen jälkitarkastus onkin tähystys!
Se on tarkoitus tehdä syyskuun lopussa ja jo nyt stressaan sitä.

RuntulaRe: Mahalaukun tähystys15.8.2013 21:33
Vieläkin kurkkuun koskee ja mukavana lisänä tuli ajoittain sykkivä kipu tuhon juuri rintalastan alapuolelle. Mahtoiko se maha nyt vallan ottaa itseensä siitä tähystyksestä. Koetuloksetkin tuli jo paperilla. Löysä vatsan portti ylhäältä ja alhaalta katsottuna. Voiko se olla edes toiselta puolelta tiivis ja toiselta puolelta löysä? :P

refluksikurkkuRe: Mahalaukun tähystys17.8.2013
No kappas vaan ... Onhan siinä se muutama sentti, joka voi (kaiketi manometriassa?) näkyä vähän eripaineisena mutta en ole aikaisemmin tuollaista kommentia kuullut :-)

Mikä kurkun tilanne tänään? Jos ei maanantaihin mennessä ole kurkkukipu häipynyt, soittaisin kyllä tähystyspaikkaan/yleislääkärille.

RuntulaRe: Mahalaukun tähystys19.8.2013 11:25
Nyt alkaa olemaan kurkku ja muukin olotila ihan normaali. Eli aamulla pienet kivut ja sitten on muuten suurimman osan päivästä poissa. =)

WRe: Mahalaukun tähystys19.8.2013 14:07
Itselle tehtiin elämäni ensimmäinen vatsalaukuntähystys Vietnamilaisella pikkuklinikalla. Mielenkiintoinen kokemus, ei ollut edes yhteistä kieltä jolla kommunikoida. Kyljelleen vaan makaamaan, kapula suuhun ja letkua perään. Seuraava tähystys tehtiin sitten Suomessa. Eivät ne pahoja tutkimuksia ole, korkeintaan epämiellyttäviä ja kestävät vain hetken. Kolonoskopia oli paljon epämiellyttävämpi, selkäydinnesteen näytteenotosta puhumattakaan. Ne kestivät kymmeniä minuutteja.

SitrusRe: Mahalaukun tähystys19.8.2013 16:05
Toisille tähystys on helppo, useimmille ei. Turha siitä on ruveta väittelemään.

refluksikurkkuRe: Mahalaukun tähystys19.8.2013 16:40
Runtula, hyvä, että helpottaa!

W, asuitko Vietnamissa, kun menit siellä tähystykseen?


Sitrus, toimenpiteen hankaluus on tosiaan subjektiivinen kokemus. Meillä esim aikuinen perheenjäsen kokee monet läpikäydyt kolonoskopiat ihan siedettäväksi verrattuna 2 vatsatähystykseen, johon ei suotu enää menemään.

Kuinka pitkiä (näytteenottoineen) tähystyksiä täällä on ollut muuten ihmisillä? Joillakin on muistaakseni ollut suht lyhyitä 10 min kestäviä ja toisilla parikin kertaa pidempiä.

Oliko täällä tällä hetkellä niitä, joilla on tullut verenpurkautumia kasvoihin?

WRe: Mahalaukun tähystys19.8.2013 22:00
Olin läpikulkumatkalla Vietnamissa, kohti Kiinaa menossa. Reissu kuitenkin loppui tuohon keissiin.

En sanonut että tähystys olisi helppo juttu, mutta valitettavasti on tullut koettua paljon ikävämpiäkin tutkimuksia. Kaikki on subjektiivista. Mihinkään näistä en mene uudestaan, jollei ole pakko.

Vietnamissa tähystys ei montaa minuuttia kestänyt, sillä en pystynyt hengittämään nenän kautta ja vatsahapot lensivät jostain sieltä tähystysletkun painereiästä pitkin huoneen kattoa. Lääkäri päätti että on parempi vetää letku pois ja nopeasti. Suomessa tehty tähystys kesti noin 10 minuuttia, jos sitäkään.

mariaRe: Mahalaukun tähystys30.10.2015 17:25
oletteko ottanut alkoholia tähystyksen jälkeen?siis samana päivänä?

PikeRe: Mahalaukun tähystys31.10.2015 16:56
No ei ole otettu, ainakaan minä, eikä varmaan moni muukaan.

Ruokatorvi, vatsaportti ja jopa mahalaukku ärsyyntyvät tähystyksessä sen verran, että ei kannata alkoholilla ärsytystä enää lisätä.

Muistaakseni ohjeissakin näin mainitaan.

Mutta tähystyksessä kannattaa käydä, selviää moni asia ja oireet saavat "nimen".

Pyhäinpäivän jatkoa kaikille palstalaisille 🌟

PäivänkakkaraRe: Mahalaukun tähystys1.11.2015 20:02
Olin myös mahalaukun tähystyksessä. Ajattelin siinä "maatessani" että on todella ensimmäinen ja viimeinen kerta. Mutta jo saman päivän iltana ajattelin että ei se nyt niin IHAN kauheeta ollutkaan.

VatsavaivainenRe: Mahalaukun tähystys2.11.2015 22:05
Mulle on jo 2 eri lääkäriä ehdottanu mahalaukun tähystystä. Siinä on vaan sellanen vika, että oon vaan niin kipuherkkä. Sain nyt aluksi 28 oäivän kuurin närästyslääkettä. En tiedä helpottaako vai mitä tapahtuu.

ViljamiRe: Mahalaukun tähystys3.11.2015 12:51
Hei Vatsavaivainen siitä tuo on hyvä tutkimus ettei se satu lainkaan. Eli kipua ei sinänsä ole mutta on vain epämiellyttävä. Taitaa olla tuo tutkimus jokaiselle omanlaisensa riippuen varmaan potilaan anatomiasta, tähystäjästä yms. Kaikkihan sitä varmasti pelkää etukäteen mutta toisaalta on helpottavaa kuulla löydökset. Itsellä onneksi tutkimus sujui todella hyvin vaikka etukäteen olin aivan kauhusta kankeana. Joten sinne vaan Vatsavaivainen!

Mahalaukun tähystysRe: Mahalaukun tähystys3.11.2015 20:11
Kuinka nopeesti pitäis ton lääkekuurin alkaa vaikuttaan. Mä oon ottanu nyt 3 kertaa noita pillereitä, mutta silti vatsaa vaivaa ja kurkkuun nousee happoja ja olokin on niin kurja. Tuntuu siltä, että ihan kun olis sydämessä vikaa. Sydän ja keuhkot on jo tutkittu kahteen kertaan viimeks viime torstaina ja perjantaina. Kaikki ne on ok.

VatsavainenVatsavaivainen3.11.2015 21:52
Olo on taas pahentunut ja vatsaa sattuu ihan vietävästi. En oikeen tiedä mitä tehdä!

AnnaMyyRe: Mahalaukun tähystys4.11.2015 10:22
Vatsavaivainen, kuten moni sanoo tähystyskokemus on yksilöllinen.Olen itsekkin ollut sitä mieltä että se on kamala mutta viimeksi siinä ei ollut mitään,ihan helppo.Eniten omalla kohdalla se pelko ja paniikki on kauheinta.

Ajatellen sitä kuinka kauan menee ennen tähystystä pelkäämiseen kun itse tähystys kestää sen 5-10 minuuttia.Pahimmoilleen viikkojen/kuukausien panikointi ja hups vain tähystys meni jo olipa panikoinut vai ei.

Ja voit pyytää rauhoittavan lääkityksen sitä ennen.Riippuu paikasta mikä se lääkitys on.

Ole rohkein mielin, se helpotus tähyn jälkeen on uskomaton!

AnderssonRe: Mahalaukun tähystys4.11.2015 11:03
Minulla ovat hammaslääkärikokemukset olleet kamalampia kuin tähystyskokemukset. Eli jos minulta kysyttäisiin, että kumpi on epämiellyttävämpi kokemus, gastroskopia vai hampaan paikkaaminen, niin vastaisin että hampaan paikkaaminen. Minulla on ollut tosi paha hammaslääkärikammo lapsuudesta saakka.

Entinen pelokasRe: Mahalaukun tähystys10.11.2015 23:23
Tuli käytyä tässä operaatiossa, lausunnossa diagnoosina NERD. Lääkäri myös mainitsi Z-linjan olevan epätasainen ja siltä se kuvassakin näyttää. Mitään mainintaa lausunnossa ei tästä asiasta ole. Onko tuo epätasaisuus normaali löydös? En tajunnut hölmönä kysyä asiaa heti tähystyksellä jälkeen kun olin niin helpottunut, että löydökset jäivät vähäisiksi.

unniRe: Mahalaukun tähystys25.11.2015 10:51
Mä olen käynyt kahdesti. Ekakerralla ihan siedettävä, joskin epämiellyttävä tutkimus. Tokalla kerralla ihan kamala, meinasin pyytää lopettamaan kesken mutta kestin loppuun. Olisiko johtunut siitä että eka kerralla kurkunpää puudutettiin, tokalla ei.

NärästääRe: Mahalaukun tähystys25.1.2016 10:39
Mä kävin just ekaa kertaa tähystyksessä. Ihan karsea kokemus, etukäteen en pelännyt kun työkaveri kävi vasta ja sanoi ettei se missään tuntunut...
totuus oli toinen, oksensin varmaan kymmeniä kertoja toimenpiteen aikana, kurkkuun sattui ja sattuu edelleen tosi paljon. :( Tuntuu että oksennusta on keuhkoissa ja nenäonteloissa asti.

Aikuinen nainen Re: Mahalaukun tähystys25.1.2016 12:20
Tuttu tunne myös minulle. Aivan samoin koin tähystyksen. Lääkärin silmälasitkin tais olla oksennuksessa kun yökkäsin koko ajan. Kurkku oli pitkään kipeä tähystyksen jälkeen eli näin hyvin tutkimus tuli mieleeni vaikka siitä on aikoja kun se minulle tehtiin kun luin sinun nimimerkki Närästää kirjoitusta tutkimuksestasi. Toivotaan ettei mitään hälyyttävää ole eli pääset tällä kurjalla kokemuksella ja hyvällä lääkityksellä parempaan kuntoon.

Jaksuja!!

LissuRe: Mahalaukun tähystys25.1.2016 21:20
Jos aivan hirveästi tähystys pelottaa/ahdistaa kuten minua, saa sen tehtyä myös nukutuksessa, pitää vain olla tiukka ja vaatia se. Itse en olisi pystynyt siihen muutoin.

NärästääRe: Mahalaukun tähystys26.1.2016 10:31
Mitään vikaa ei tähystyksessä löytynyt, koepalojen tuloksia odottelen.
Lisäbonuksena tästä koettelemuksesta on tumman verenpunaiset silmät ja läiskikäs naama... silmät on kuin demonilla, ihana näky :D Onneksi niihin ei sentään koske, vähän aristaa vain.

Vaivainen2016Re: Mahalaukun tähystys27.1.2016 15:00
Varasin tähystyksen tänään. Terveystalossa nukutuksen kanssa hintaa tulee n. 1000?. No saa nähdä maksaako sairaskuluvakuutus pelkästään tähystyksen vai myös tuon nukutuksen.

TuulamarjattaRe: Mahalaukun tähystys27.1.2016 15:09
Minulla tehdään tähystykset myös Terveystalossa ja aina nukutettuna. Sairausvakuutus ei korvannut laitosmaksua, mutta anestesialääkärin palkkiosta Kelan hyväksymän osuuden, joka on hyvin pieni. Taisi jäädä noin puolet lopullisesti omasta pussista maksettavaksi.

Vaivainen2016Re: Mahalaukun tähystys27.1.2016 15:17
Maksoiko kuitenkin sen itse tähystyksen vai miten meni?

TuulamarjattaRe: Mahalaukun tähystys27.1.2016 15:55
Maksoin kaiken heti siten, että laitosmaksusta (=leikkaussalista) 270 euroa ei tullut korvausta lainkaan ja sekä gastroenteorologin ja anestesialääkäreiden palkkioista jäi kummastakin 216 euroa oman pussin päälle...taisivat olla n. 270 euroa molempien taksat alunperin. Se peruslääkärinpallkiosumma, josta Kela laskee korvauksen, on todella pieni...

Vaivainen2016Re: Mahalaukun tähystys19.2.2016 13:07
No nyt on tähystys tehty humautuksessa. Kampin terveystalossa kaikki sujui todella hyvin ja henkilökunta oli todella ystävällisiä. Suosittelen.

Tulokset on seuraavat:
Ruokatorven yläosa normaali. LES pitävä. Ei palleatyrää. Ilma pysyy hyvin.
Pienen kaarroksen keskiosa vähän jäykän oloinen, siinä punoitusta ja turpeutta myös gastriittiin sopien, ei haavoja, ei varsinaista kasvainta, biopsoitu. Limakalvo antriumissa normaali. Korpuksessa muualla niukkaa turpeutta.
Pylorus, bulbus ja laskeva duodenum normaalit.

Gastriittiin sopiva tila.
Diagnoosi: pitkäaikainen pinnallinen mahatulehdus.

Eli tää taitaa siis tarkoittaa ettei ole refluksia vaikka sen kaltaisia oireita on? Lääkäri käski jatkaa happosalpaajien syömistä. Noista muista jutuista en ymmärrä mitään. Osaako joku kertoa tarkemmin?

sitrusRe: Mahalaukun tähystys18.3.2016 21:33
Minulle tehtiin tähystys terveyskeskuksessa tammikuussa 2016. Jännitin ja pelkäsin kovasti toimenpidettä. Sovin lääkärin kanssa jo etukäteen esilääkityksestä ja se järjestyi. Menin paikalle puoli tuntia ennen toimenpidettä jolloinka sain suun kautta rauhoittavan lääkkeen ja hoitaja laittoi kämmenselkään kanyylin valmiiksi. Sain levätä puolisen tuntia omassa rauhassa kunnes hoitaja tuli hakemaan ja taluttamaan toimenpidesaliin. Muistan asettuneeni kyljelleni makaamaan, ojentaneeni silmälasini pois ja avanneeni suuni puudutussuihketta varten. Seuraava muistikuva on kun hoitaja ilmoittaa, että kohta voi tuntua pieni nipistys koepalan oton takia (en tuntenut mitään). Seuraava muistikuva on kun lääkäri sanoo toimenpiteen oevan ohi ja hoitaja taluttaa minut pois salista takaisin lepäämään potilashuoneeseen. Jonkin aikaa levättyäni lääkäri tuli juttelemaan kanssani, sanoi toimenpiteen sujuneen hyvin ja kyseli vointiani.

Mikäli ottaa esilääkityksen, ei toimenpiteen jälkeen saa ajaa autoa eli kuski tai taksi kotimatkalle.

Jos joudun joskus uudestaan vastaavaan toimenpiteeseen en enää jännitä ollenkaan. Kaikki sujui hyvin ja kivuttomasti, kurkku oli nielemisarka muutaman päivän.

TuulamarjattaRe: Mahalaukun tähystys18.3.2016 21:50
Minulla on taas nuo "tonnin päivätirsat" edessä heti pääsiäisen jälkeen. Aika hyvin olen asian saanut jätettyä mielessäni taka-alalle, mutta nyt taas alkaa hieman jännittää. Olen kuukauden verran joutunut syömään todella vahvoja kipulääkkeitä ja maha ei varmasti ole hyvää tykännyt...ääni ainakin käheytynyt entisestään.

IinesRe: Mahalaukun tähystys29.4.2016 16:03
Ajattelin kirjoittaa tänne myös oman, tämänpäiväisen tähystyskokemukseni. Sain "esilääkkeeksi" cuplatonia, jonka jälkeen pötkölleen ja hampaiden väliin "purukapula" Letku suuhun, letkun päässä oli puudutusainetta, joka vaikutti nieluun kyllä heti. Lääkäri käski nielaista, jonka jälkeen letku olikin jo menossa ruokatorvessa. Tämä nielaisuvaiheen jälkeen oli muutaman sekunnin tunne "mistäs mä nyt hengitän" kunnes tokenin nenän kautta hengittelemään. Suun kauttakin kulki vallan mainiosti. Yökkäyksiä tuli kyllä matkan varrella ja varsinkin kun syvemmällä käytiin ja läpän testausvaiheessa. Moni on sanonut, että letkua ei tunne kuin kurkunpäässä, mutta minä tunsin koko matkan. Tämä ja tietysti koko kokemus on yksilöllistä. Haluaisin kuitenkin rohkaisuksi sanoa, että itse koin toimenpiteen helppona kun muistin kaksi asiaa: hengittää rauhallisesti yökkäysten välillä ja keskittyä. Keskittymiseen panostin ja jätin kaiken muun ulkopuolelle ja se oli hyvä keino. Kaiken kamalan jännityksen keskellä pieni sisuuntuminen "nyt hoidetaan tää homma pois alta" oli ihan hyvä juttu :) Onnea matkaan kaikille tähystykseen menijöille, pian olette yhden elämyksen rikkaampia!

PettynytRe: Mahalaukun tähystys3.6.2016 23:28
Ensimmäinen tähystys tehtiin minulle 10 vuotta sitten ja tänään olin toisen kerran tuossa toimenpiteessä. Vaikka yritin psyykata itseäni että kyllä siitä selviää ym niin kokemus oli vielä hurjempi kuin ekalla kerralla. Olen ottanut työterveyslääkärin kanssa useasti puheeksi, että haluan että ensi kerralla minut nukutettaisiin ennen tätä toimenpidettä, mutta ainakin tämä lääkäri Terveystalosta on pitänyt joka kerta ajatusta mahdottomana. Ei kuulemma nukuteta vaikka itse maksaisi tähystyksen. Miten olette onnistuneet saamaan nukutuksen?

SaturnusRe: Mahalaukun tähystys3.6.2016 23:45
Mulle ei ainakaan ole tarjottu muuta kuin puudutussuihketta kurkkuun, vaikka itse oon tähystyksen maksanut. Muilta oon kuullut, että rauhoittavia voidaan antaa, mutta nukutuskokemukset taitavat olla harvassa.

TuulamarjattaRe: Mahalaukun tähystys4.6.2016 7:56
Minulle on tehty Suomen Terveystalossa Tampereella reilun vuoden aikana 3 tähystystä ja kaikki anestesiassa. Sanoin jo ensimmäiseen tähystykseen mennessäni toimenpiteen tekevälle lääkärille, että haluan nukutuksen ja piste. Ainoastaan on tsekattava, että anestesialääkäri on silloin saatavilla paikalle. Jatkossakin kontrollitähystykset tehdään aina näin. Kysyin "omalta" gastroenteorologiltani, että toimiiko tämä varmasti sitten aina, vaikka jostain syystä lääkärikin vaihtuisi, ja hän sanoi, että tottakai!

MahavaivainenRe: Mahalaukun tähystys30.12.2016 13:46
Kävin eilen ensimmäistä kertaa mahan tähystyksessä. Luulin että homma kävisi leikiten, koska kestän tälläisiä yleensä hyvin. Vuosi sitten kävin paksusuolen tähystyksessä. Oli aika helppo homma, eikä edes sattunut paljoa.

Nyt mahan tähystyksessä laitettiin kurkkuun puudutetta ja heti alussa kun letkua tungettiin tuli pahoja oksennusrefleksejä. Joita tuli vähän väliä koko tutkimuksen ajan. Kerran taisi jotain limaakin lentää hoitajan päälle. Omasta mielestä tuo tutkmus sattuikin myös vähän. Mutta oli kyllä kamalinta, mitä ikinä joutunut kokemaan.

Nyt päivää myöhemmin kurkku on kipeä ja ääni käheä. Kamala kokemus oli, mutta se ei kestä kuin 10 minuuttia. Jos todella vatsavaivat vaivaavat, niin on tärkeä mennä tuohon tutkimukseen. Ei siihen kumminkaan kuole. Jos on herkempi ihminen niin suosittelen ottamaan rauhoittavaa.

MahavaivainenRe: Mahalaukun tähystys31.12.2016 13:38
Nyt kävi toisena päivänä klo. 5 aamulla tuntumaan mahassa inhottava tunne. Huono olo ja maha todella herkkä ja vähän kipeä. Mittari näyttää kainalosta 37.2. Katsotaampa mitä sanoo lääkärissä..

SitrusRe: Mahalaukun tähystys31.12.2016 13:46
Ota yhteys lääkäriin tai johonkin. Tähyskylsessä mahaan voi tulla reikä. Näin mulle sanottiin kun oli kipua. Tarkistettiin thoraxkuvalla, ei reikää.

SitrusRe: Mahalaukun tähystys31.12.2016 14:24
Tosin kyllä mulla on ollut maha kipeä monta pvää tähystyksen jälkeen. En usko että sulla on aihetta paniikkiin, mutta ei kysyminen mitään haittaa.

PikeRe: Mahalaukun tähystys22.10.2019 16:11
Nostan tänkin ketjun....

Terveystalon lääkäri laittoi lähetteen tähystykseen julkiselle puolelle. Sanoi, että ei ole hänen mielestä kiireellistä. Paineli mahaa ym ja kirjoitti Somac 40 mg reseptin, kun Ranixalia ei enää apteekista saa, eikä Esomepratsol sovi, joten kokeilen siis pantopratsolia.

Tämä lääkäri antoi ohjeeksi olla n viikon verran syömättä happosalpaajia ennen tähystystä, mutta jos ei pysty, niin sitten voi syödä. Jos minulla tulee itsellä tunne, että haluan tähystykseen nopeasti,yhteys Terveystalolle, niin tekevät sen siellä hintaan n 400 euroa.

Kolnoskopiaa ei tarvita ainakaan tässä vaiheessa.

Helpotti jotenkin tätä mun hermoilua,muttei oireita poistanu. Kokouksen jälkeen apteekkiin...

Jaksamista taas kaikille 🌻🎶💜

SitrusRe: Mahalaukun tähystys22.10.2019 16:39
Täällä makaan sairaalassa g.skopian ja kolonoskopian jäljiltä.
Nielu, ylävatsa ja alavatsa on kipeät.
Lääkäri halusi mut sairaalaan tarkkailtavaksi yön yli.
Skopiat kesti yhteensä 2 tuntia.
Lääkäri oli erikoistuva.
Koepaloja otettiin ja niitä nyt pelätään.

Gastroskopia aiheuttaa paniikkia, koska skooppi kurkussa on täysin muiden
armoilla. Lisäksi hengitysväylä sijaitsee skoopin vieressä.
Gastroskopia sattuu, jos tulee voimallisia kouristavia röyhtäisyjä. Niin
käy, jos sulkija on veltto. Tulehtuneeseen torveen skopia sattuu kovasti ja pitkään.

MaisaliisaRe: Mahalaukun tähystys30.10.2019 18:27
Olin muutama viikko sitten ensimmäisessä gastroskopiassani. Pelkäsin sitä ennen ettei koko toimenpide onnistu kohdallani, mutta pelko oli turha.
Sain esilääkityksen ja nieluun puuduttavan suihkeen. Kyökkiminen oli aikas kovaa, mutta yritin aina välillä muistaa hengittää, koska taisin lukea täältä palstalta sellaisen ohjeen, että pitää muistaa ( yrittää ) hengittää rauhallisesti :) Se oli hyvä vinkki, vaikken ihan täydellisesti onnistunutkaan.

PikeRe: Mahalaukun tähystys2.1.2020 12:31
Nyt tähystyksessä käyty. Osaava (eläkeikäinen) tuttu lääkäri teki ja koepaloja otettiin useita. Toimenpidehän on epämiellyttävä, mutta ohi todella nopeasti. Enin aika meni kun vaihtoivat uuden näytteenotto "putken" neljästi. Jostain syystä myös sappitiehyeistä "lensi" sappinestettä, että oli pakko yökätä ne ulos.

Koepaloista vastaukset n kk:den kuluttua ja vastaili jotenkin, että ei tässä henki ole lähdössä, kun tivasin, näkyikö jotain erityisen poikkeavaa (lue:syöpää).

Kirjoitti kokeeksi Rabepratsolia (Pariet), josko siitä ei tulisi lisälyöntejä, joiden arveli johtuvan jostain molekyylijutusta minun tapauksessa. Lisäksi Antepsinia iltaisin, joka pitää sappinestettä "aisoissa". Myös Gavisconin käyttöä piti hyvänä. Muutoin samoin ohjein kun 5 vuotta sitten eli paino maltillisena eli joitain kiloja pois, ruokailua pienissä erissä, eikä sitä eikä tätä jne.

Olo ehkä hieman levollisempi, mutta odotan koepalavastaukset.

Nyt hernekeiton tekoon kinkunjämistä ja tietty herneistä 😂

Mukavaa oloa ja eloa 💜

Aikuinen nainenRe: Mahalaukun tähystys2.1.2020 13:34
Hyvä kuulla, että tähystys on ohi ja selvisit siitä ilmeisesti kohtuullisen hyvin👌

Se kun on osaava lääkäri tähyä tekemässä, niin taatusti oloa helpottaa kun tietää ettei ihan tunarin käsiin joutunut ja koepalat varmasti on huolella otettu juuri niistä mistä pitääkin ottaa.

Nyt vain peukut pystyyn Pikelle, että vastaukset on puhtaat ja pärjäät hyvillä lääkkeillä+ ruokavaliolla.

SitrusRe: Mahalaukun tähystys2.1.2020 14:33
Hyvö, Pike!💖💖💖💖

PikeRe: Mahalaukun tähystys3.2.2020 12:15
Nyt oli tullut vastaukset Kantaan ja tässä ovat:

"Normaali löydös pohjukaissuolessa sekä kauttaaltaan mahalaukussa. Esofagiittialueelta otetuissa näytteissä tähystyslöydökseen sopien kroonista tulehdusta ja gastrista metaplasiaa, ei intestinalisoitumista. Automaattista seurantaa ei tarvita."

Helpotti kyllä, huh. Eli nyt sitten vaan tarkempaa seurantaa, mitä suuhuni pistän. Sen kun vielä oppis, niin olisin varmaan lähes oireeton.

Nyt jatkan töitä :)

SitrusRe: Mahalaukun tähystys3.2.2020 14:06
En tiedäkään mikä on 'gastrinen metaplasia'
Mitä lääkäri sanoi?
Krooninen tulehdus?
Onko se eri juttu ku rt.n tulehdus, mikä
on tosi kipeä?

PikeRe: Mahalaukun tähystys3.2.2020 17:59
Metaplasialla tarkoitetaan erilaistuneen kudoksen korvautumista toisella erilais -tuneella, kyseiselle sijaintipaikalle epätyypillisellä kudoksella. Tämä liittyy usein krooniseen tulehdukseen, pitkäaikaiseen ärsytykseen tai toistuvaan limakalvovaurioon

Eli krooninen rt tulehdus.

Olit Sitrus jyvällä....

PikeRe: Mahalaukun tähystys3.2.2020 18:02
Tintti2 oli kirjoittanut näin tälle foorumille osioon ruokatorven solumuutokset

"Gastrinen metaplasia on puolestaan yleinen, tavallisimmin hapon aiheuttaman vaurion tai ärsytyksen pohjalta syntyvä regeneritiivinen muutos."

SitrusRe: Mahalaukun tähystys3.2.2020 19:39
mulla on intestinaalista metaplasiaa, joka on sitten kai
vaarallisempaa. Siinä rt.n pintasolukko on muuttunut mahan
solukon kaltaiseksi. Sitä pitää seurata, koska jos se muuttuu
edelleen dysplasiaksi, meillä on jo syövän esiaste.

Ruokatorven tulehdus pitää mun tietääkseni saada paranemaan.

PikeRe: Mahalaukun tähystys3.2.2020 20:11
Nii, mulla ei ole tuota intestinaalista. Onko sulle määrätty tähystyskontrollit Sitrus? Mullahan ei tarvi kontrolleja. Tietty, jos oireet muuttuu/pahenee.

Refluksiesofagiitti eli ruokatorven alaosan tulehdus (K21.0) , mikä mulla on diagnosoitu, niin välillähän se paranee mm happosalpaajilla, Antepsinilla, ruokavaliolla, Gavisconilla jne.

Nyt on rauhallisempi tilanne. Käytin säännöllisesti lääkärin suosimaa Antepsinia iltaisin kolmisen viikkoa ja Somacia päivittäin, Gavisconia ruokailun jälkeen. Välillä pallea kipuaa ja on pahoinvointia, mutta yöt saan nukuttua, joka on hyvä juttu.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: