Keskustelu

Sitrussuklaa5.1.2013 13.26
Nyt on pakko tunnustaa. Joulun aikaan alkanut suklaan mässytys on jäänyt pahasti päälle. En olisi 3 vuotta sitten arvannut että vielä tällaisiin nautintoihin kykenen. Mutta nyt pitänee aloittaa suklaamuruton tammikuu.

kuikkisuunoRe: suklaa5.1.2013 13.29
Samoin karseet refluksit starttaa heti suklaan syönnin jälkeen, good bye suklaa valitettavasti...

zoltRe: suklaa5.1.2013 19.18
Mäkin menin muutaman palan maistamaan ja nyt täytyy taas ootella ens jouluun....voi että se oli HYVÄÄ!En mä voi paria palaa enempää syödä, kerran kävi niin että söin enempi ne tuli yöllä ylös ja meinasin tukehtua(varmaan jotenkin meni keuhkoihin nukkuessa tms.) sen jälkeen oon pysytelly kohtuu linjalla...kauhee kokemus.

refluksikurkkuRe: suklaa5.1.2013 21.15
Pitkän linjan refluksikkona arvostaa sitä että on ihanaa kun voi joskus herkutella eikä siitä alakaan huonoa kautta eli sulkija ei aina todellakaan reagoi noihin "perinteisesti refluksia provosoiviin" aineksiin vaan toimii kuten pitääkin eli pitää ainekset vatsalaukun sisällä :-)

SitrusRe: suklaa7.1.2013 11.45
On myönnettävä, että yksi suklaaton päivä takana ja voin jo paremmin.

kuikkisuunoRe: suklaa7.1.2013 11.48
:-) joo karseeta toi suklaa :-DD,

Mutta oikeesti:
- kylmää rasvaa,
-kaakaota,
-sokeria,
-maidon kaseiinia
KAIKKEA yhdessä niin pitää olla VAHVAT vatsahapot että jaksaa sulattaa!!

ps. mutta kun se makeanhimo iskee niin ... ;-)

refluksikurkkuRe: suklaa7.1.2013 12.03
Minkälainen suklaa teillä kaikilla käy parhaiten vai oletteko huomanneet eroja?

Itselläni ei käy raakasuklaa eikä tumma mutta esim Geisha/Fazerina - pötkön voin syödä suht tyhjään mahaan kerran pari kuussa.

Juoko täällä kukaan vielä kaakaota?

SitrusRe: suklaa7.1.2013 12.10
Herkkusuklaa (gourmet, ei lisäaineita) on parasta sanan kaikissa merkityksissä.
Juon mä joskus kaakaota. Alkoholi on se mikä on kaikkein pahinta, mutta joskus lorautan kaakaon sekaan tipan jotain hyvää.

kuikkisuunoRe: suklaa7.1.2013 12.19
Tumman suklaan 80% kaakaota on just vaikeasti sulavaa tavaraa vaikka kaikki kehuu kaakaon hyvä terveysvaikutuksia

Tavis suklaissa on pääasiassa sokeria ja joitain hiveniä mausteita tms eli helpoo sulattaa jos sietää liika sokeria

Minunkin suosikki OLI 80 % suklaa kun en sokeria kestä....

VaniljaRe: suklaa7.1.2013 12.25
Minulle jostain syystä suklaa ei aiheuta ongelmia, syön suklaata tosin vain pienen määrän kerrallaan. Jouluksi ostin Stockan suklaaosastolta tarkkaan valikoituja irtosuklaakonvehteja. Söin joulun aikaan, niitä yhden tai korkeintaan kaksi päivässä. Tumma suklaa on suosikkini, mutta luulisin että sellainen 70%:nen korkeintaan on hyvä, ei tummempaa.

Kaakaota join kerran viime talvena, ei siitä mitään oireita tullut, mutta ei sitä erityisesti tee mielikään. Se on kyllä hyvän makuista, varsinkin kun sen tekee alusta lähtien itse. Talvisilla hiihtoreissuilla se on sopiva juoma. Hiihtokausi on muuten avattu, eilen oli oikea lentokeli. Liikuntaa riitti eiliselle päivälle muutenkin. Hiihtelin tunnin verran, olin lasten kanssa pulkkamäessä ja sitten kävelin puolen tunnin matkan zumbaan, zumbasin tunnin ja kävelin takaisin. Aika kummallista on sekin, että jos minua jonain päivänä närästää, se aina loppuu liikunnan ajaksi, en ymmärrä miksi, monillahan se täälläkin on päinvastoin.

SitrusRe: suklaa7.1.2013 12.30
Vanilja, onko Hgin Stockkalla oikein irtosuklaaosasto? Minkä valmistajan suklaata?

Onko muut panneet merkille, miten suklaarasiasuklaat on huonontuneet sitten 70- 80-luvun kulta-aikojen? Lisäksi suklaa on halventunut hirveesti.

kuikkisuunoRe: suklaa7.1.2013 12.30
Offtopic: Vanilja, luulen että sopivan liikunnan aikaansaamat hyvän olon hormonit peittää pikku kolotukset ja kivut? :-)

refluksikurkkuRe: suklaa7.1.2013 12.41
Rommikaakaota minä kaiholla muistelen :-)

Teobromiinin määrä on vaaleissa "heppoisimmissa" suklaissa huomattavasti vähäisempi niin itsellä ruokatorven alasulkija tykkää.
Hyvä niin. Alussahan syömislinja oli silloin tiukempi mutta nyt onneksi voi satunnaisesti nauttia.

VaniljaRe: suklaa7.1.2013 13.04
Kyllä siellä on irtosuklaata, herkun yläpuolella iso suklaaosasto ja tiski, jossa eri valmistajien irtosuklaata. En pidä suklaarasioista, kun siinä väkisinkin maksaa ylimääräisestä, jotka usein on sellaisia joista en pidä. Fazerin suklaata siellä on, samaten jonkun kotimaisen valmistajan suklaata irtona. Myös ulkomaisten valmistajien suklaata löytyy. Jotkut ulkomaalaiset suklaarasiat ovat todella pahanmakuisia ja huonolaatuisia ja tietysti halpoja.
Vaaleammalla suklaalla minäkin aloitin uudestaan, silloin kun refluksin alkuoireet olivat laantuneet, siirryin pikkuhiljaa tummempiin laatuihin, mutta 70%:n suklaa on takaraja.

Teen itse välillä suklaajäätelöä, niin että paloittelen pakastimeen yhden banaanin, otan sen sulamaan reiluksi kymmeneksi minuutiksi, lisään siihen vähän hunajaa ja raakakaakaota ruokalusikallisen (voi laittaa tavallistakin kaakaota). Sekoitan sauvasekoittimella sen pehmeäksi mössöksi ja ripottelen päälle vähän manteleita (niitä voi hiukan paahtaa pannulla) ja suklaa nibsejä tai hiukan murusteltua suklaata. Ai että se on hyvää, omasta mielestäni parempaa kuin kaupan jäätelöt. Eikä se minua närästä.

Kuikkisuuno, tuo liikuntaa koskeva kommenttisi voi hyvin pitää paikkansa.

EijukkaRe: suklaa8.1.2013 10.07
Minä en voi enää syödä yhtään palaa suklaata. Heti alkaa kauhea närästys ja happojen nousu. Pahimmillaan ärtyy niin etten saa nukuttua yhtään. Minulla on refluksi ollut 20 vuotta ja kaksi vuotta sitten viimeisimmässä tähystyksessä dg oli epäkypsä intestinaalinen metaplasia eli on limakalvo muuttunut suolityyppiseksi siinä yhtymäkohdassa. Siitä ehkä johtuu kovat kivutkin, ärsyttää jotenkin. Mitään karkeaa ei voi syödä. Harmittaa kun ei voi kaakaotakaan juoda, ei edes vaaleaa. Ruoka-aineita on pitänyt sulkea pois aivan tajuttoman pitkä lista, yli 100 ainetta. Lisäksi on gluteeni- ja maitoyliherkkyys ja olen kasvissyöjä. Ravitsemusterapeutti ei ole ikinä tavannut näin haastellista potilasta. Samat vähät ruuat joka päivä, onneksi tattaripuuro ja pavut käy, samoin täysjyväriisi ja kananmunat, päärynä, luumut, soijajogurtti ja -maito sekä pähkinät. Siinä pääruoka-aineeni.

kuikkisuunoRe: suklaa10.1.2013 14.35
Kokeilin nyt aamulla pari 53 % suklaata niin ei närästänyt mutta kotvan kuluttua alkoi röyhtäsyttää "sarjana" ja lievää palleapainetta eli kertonee mun vatsan heikosta sulatuskyvystä?

VaniljaRe: suklaa10.1.2013 14.51
Eijukka, oletko kokeillut tuorepuuroa? Minä teen välillä tattarista ja hirssistä tuorepuuroa, laitan siihen puolikkaan banaanin ja liotettuja aprikooseja, viikunoita tai taateleita. Siitä tulee tehosekoittajassa todella hyvää puuroa. Näiden raaka-aineiden olisi hyvä olla luomua.

Mitenköhän selviäisin jos joutuisin luopumaan suklaasta, olen niin koukussa siihen, että se olisi todella paha paikka jos en voisi sitä yhtään syödä. Onnekseni siitä ei ole tullut oireita ainakaan vielä, mutta minulle riittää palakin päivässä, mutta tarvitsen sen pienen määrän kuitenkin. Alkuaikoina olin pari kuukautta ilman suklaata, mutta silloin aluksi oireet olivat niin hankalat ettei tehnyt mieli oikein mitään.

CrohnrouvaRe: suklaa17.3.2013 6.53
Olen uusi, mahdollinen, rekluktikko. Oireeni ovat olleet astmankaltaisia, mutta astmalääkkeillä ei ollut niihin mitään vaikutusta, nyt tuntuu, että refluksio onkin se oikea dg. yskä on ollut arkea hankaloittavin oire.
Mutta tuosta suklaasta. Luin eilen, eetä raakakaakaossa on kodeiiniakin parempaa yskänärsytystä vähentävää ainetta (mikä teofylliini se olikaan). Olin ostanut kaakaonibsejä samoihin aikoihin kun aloin syömään somacia. Yskäni loppui pariksi viikoksi, vaikka muuta jäikin jäljelle. Kun luin suklaan ärsyttävyydestä, lopetin kaakaopavun käytön. Nyt yskä on tullut takaisin, vaikka somac jatkuu.
Nyt sitten mietin syitä ja seurauksia. Koska somac kuuri loppui, niin ajattelin testata seuraavaksi pelkän kaakaopavun. Mutta onko teillä jolla kulla asiaan ihan oikeaakin tietoa.

refluksikurkkuRe: suklaa17.3.2013 8.49
Huomenta, Crohnrouva! Tsemppiä alkupohdintoihin ja kuvioiden selvittämiseen!

Kokeilevaa tutkimusta eli ei kai auta muu kuin kokeilla :-)??!! Saitko lääkäriltä tuon Somacin vai ostitko itse suoraan apteekista? Minkälaisia astmankaltaisi oireita sulla on ollut? Itselläni astma ja avaava vaikuttaa avaavasti kaikkiin keuhkojen puolen "bronkospasmeihin" oli hengenahdistuksen syy mikä tahansa ...

Tosiaan täällä refluksikkopuolella nuo teo - alkuiset on perinteisesti vältettävien/minimoitavien listalla, kun ne tuppaavat rentouttamaan (väliaikaisesti) ruokatorven puolta, nimenomaan sitä alasulkijaa (todettua virallista tutkimustietoa).

Teofylliini on esim joissakin astmalääkkeissä käytettävä aine, jonka on huomattu lisäävän ylösnousua jonkinasteisesti (astmasta lisää tuolta päävalikosta "Refluksi ja astma").

Teobromiini taas on se "minikofeiini" kaakaossa (sitä kautta tietenkin myös suklaassa), jota käytetään myös lääkkeissä. Eriteltynä käytettynä sillä on havaittu parempia yskänlääke vaikutuksia esim 2010

http://www.bbc.co.uk/news/health-12048275

Se siis salpaa jotain vagushermon osaa, joka laukaisee yskimistä. Sitä tarvisi kaiketi saada melkoinen määrä joka kerta, jos sitä vaikuttavaa määrää aikoisi itse suoraan saada kaakaopavuista??

CrohnrouvaRe: suklaa17.3.2013 14.32
Kiitos vastauksesta. Astman oireet ovat olleet kaikkia perinteisiä paitsi hengenahdistus. Eivätkä lääkkeet tehnyt asiaan mitään muutosta. Terveyskeskuslääkäri antoi sitten reseptin somaciin kolmeksi viikoksi, kuuri loppui juuri (enkä muista vahvuutta tai muuta). Sen myötä tosiaan kuiva yskä katosi oli sitten ympärillä pölyä, tuoksuja tai kylmyyttä. Jätinpä astman lääkkeet pois omasta päätösestä, olen seurannut spirometrillä puhalluksiani ja nyt ne ovat vähän parempia kuin astmalääkityksen kanssa.

Mutta se teobromiini. Olin kuuntelemassa erästä miestä, jota voisi sanoa kaakaon syönnin suurlähettilääksi. Kaakao on taas yksi superruoka lisää ja vaikka yleensä en niistä innostu, ajattelin, että miksipä en kokeilisi. Kaakaopavuista on muuten netissä hienot ja vakuuttavat sivut. Mutta jospa tosiaan testaisin. Jos se auttaisi yskään, se kun ärsyttää arjessa. Toisaalta taas on väärin kiusata ruokatorvea vatsan sisällöllä. Testaillaan ja mietitään. Oireenihan voivat kuulua myös tuohon crohniin.

maiskuliRe: suklaa1.11.2013 13.13
Kyllä syön suklaata oireista huolimatta ja sen huomaa äänestä että kähisen sekä köhisen enemmän+röyhtäilen.
teen itse raakasuklaata.

Se vaan on niin hyvää ja makeahimo lähtee takuulla
pidän raakasuklaata terveellisenä vaihtoehtona verrattuna moneen muuhun mutta onko mikään herkku tämmöiselle mahasairaalle täydellinen :/

Siis onko ihan tutkittu juttu että noi teo sanalla alkavat kaikki pahasta?

Ehkä mulle käy ne irtokarkit parhaiten mutta arvatkaa tuleeko siitä hyvä olo, no ei tuu!! sitä sokeria on ihan hirveesti eli ei ihme että alkaa tekee vaan lisää mieli hiilareita.

Kannatan raakasuklaata sen terveysvaikutusten vuoksi joista yksi on että auttaa tressiin ja tekee todella hyvän mielen. Se on kyllä jo tervettä ruokaa mutta en mene vannomaan että tämäkään on meille se oikea herkku.

MallaRe: suklaa1.11.2013 15.39
Makeanhimo häviää kun on pari viikkoa ilman sokereita. Varsinaisena suklaa-addiktina en olisi uskonut, mutta totta on. Itselle on helpompi olla kokonaan ilman.

VaniljaRe: suklaa1.11.2013 16.52
Minä rakastan suklaata, se ei ole sen makeuden takia, vaan sen ihanan maun ja suutuntuman takia. Minulla on tummaa luomutaloussuklaata, sitä saa sellaisena paksuna palana esim. Ekolosta, hyvin usein se on loppu, mutta nyt sain sitä. Kun siitä lohkaisee palan ja koko suu täyttyy tummasta, täyteläisestä suklaasta, niin siitä tulee ihanan maun lisäksi myös hyvä mieli. Se yksi kunnon pala riittää ja suklaan himo on tyydytetty, enempää en tarvitse.

Jos suklaa selkeästi aiheuttaa oireita, niin tietysti siitä kannattaa pyrkiä eroon. Alkuun olin ilman suklaata, mutta kun oireet helpottivat, eikä siitä enää tule mitään tuntemuksia niin aloin taas ottaa päivittäisen suklaapalani. Kahvistakin minun olisi helpompi luopua kuin suklaasta, vaikka vaikeaa sekin olisi.

MallaRe: suklaa1.11.2013 17.16
Heh Vanilja, minulla on tasan päinvastoin. Kahvista vierottautumisen yritän taas kerran aloittaa huomenna... En pysty syömään suklaata vain paria palaa, nopeasti hujahtaa koko levy. Lempparini on vuosien ajan ollut Geisha. Kunpa pystyisikin tyytymään vain pariin palaan!

VaniljaRe: suklaa1.11.2013 17.29
Minä olin alkuun ilman kahvia, sitten kun tilanne muuttui paremmaksi, niin sekin tuli takaisin, sitten pitkään join vain pienen kupin aamulla, mutta nyt juon pienen kupin usein iltapäivälläkin. Kahvi on niin hyvää ja virkistävää. Kupposeeni mahtuu vain puolentoista desin verran kahvia, joten isoista määristä ei ole kyse, mutta se pieni määrä riittää minulle

zinpRe: suklaa14.11.2013 10.30
Entäs valkosuklaa? Sopisikohan se, mietin tässä että rakastan suklaata ja nyt kun tajuaa että se on kamalien oireiden aiheuttaja, niin mitä siihen tilalle? :) kun valkosuklaa on sellaista, erilaista jos oikein ymmärrän? Mutta no... Kai siitä pitää kokonaan luopua :( samoin kuten salmiakki..

TepsuRe: suklaa14.11.2013 11.20
Minä olen aina ollut intohimoinen suklaansyöjä - mutta en enää vuoteen. En olisi ikinä uskonut että pystyn vieroittumaan siitä. Mutta kyllähän sitä vieroittuu vaikka äidistään jos se pahaa tekee, jos tällainen vertauskuva sallitaan.

Ns. puhdasta suklaata en siis ole syönyt aikoihin. Ilokseni olen kuitenkin huomannut, että esim. suklaapäällysteisiä Polly-karamelleja pystyn hyvin syömään. Samoin jotkut suklaakeksit menevät. Niitä sitten napsin silloin kun tekee jotain suklaista mieli. Mutta tietysti kohtuus niissäkin, tai muuten ei hyvä heilu. Suklaavanukkaan tilalle otan toffeevanukasta. Sekin on hyvä herkku makeanhimoon. Mutta toki kaikki sokeriset tuotteet pitäisi pitää minimissä. Sen vaan kun vielä oppisi...

VaniljaRe: suklaa14.11.2013 14.15
Minulle olisi ihan kamala paikka jos joutuisin luopumaan suklaasta. Mutta niinkun Tepsu sanoo, niin olisihan siitäkin luovuttava jos olisi pakko. Alkuun olinkin ilman suklaata, mutta nyt kun siedän näköjään hyvin sitä, niin taas sitä menee. Minä otan joka päivä palan suklaata jälkiruoaksi lounaan jälkeen. Olen niin tottunut siihen. Maanantai-iltana join kaakaota, ihan tavalliseen maitoon keitettynä. Keitin kupillisen maitoa, siihen laitoin vähän reilun kaupan tavallista kaakaota ja myös vähän raaka-kaakaota. Makeutukseksi laitoin siihen vain vajaan teelusikallisen intiaanisokeria. En pidä kovin makeista juomista. Se maistui aivan ihanalta, eikä tullut mitään oireita, vaikka käytin tavallista maitoa. Tänään teen sitä uudestaan. Sokeri kannattaa tosiaan pitää minimissään, varsinkin jos oireita on.

SitrusRe: suklaa14.11.2013 14.22
Mulla on tilanne muuttunut sikäli että en saa suklaasta erityisiä oireita.
Ts voin syödä suklaata vähän jos haluan.

Tärkeämpää on se, että yritän pitää stressin poissa, huolehdin kehon kunnosta muuten, pyrin lepäämään riittävästi ja ennen kaikkea syön säännöllisesti. Ja otan lääkkeeni.

zinpRe: suklaa14.11.2013 16.56
No, eiköhän se sitten onnistu, luopuminen suklaasta, niin vaikeaa kun se on. Jouluna sitten uskaltaa taas kokeilla, ei joulua ilman suklaata, niin se vaan aina on ollut.

SitrusRe: suklaa14.11.2013 17.06
Kyllä minäkin jouduin luopumaan tilapäisesti suklaasta kokonaan. Se muistui mieleen noita vanhoja omia kommentteja lukiessa. Jossain vaiheessa suklaa oli niin paha, että murunenkin tuntui avaavan mahanportin ja aiheutti monta tuntia kestävät kovat oireet.

On tämä todella oikullinen ja epälooginen sairaus.

SaturnusRe: suklaa14.11.2013 22.46
Täälläkin menee taas suklaata ihan liikaa... Kesällä romahdus tapahtui yhtäkkiä suklaapatukan jälkeen. Silloin meni aika paljon muutakin herkkua. Suklaalle ja muulle herkulle tuli loppu, taukoa kesti n. 2 kk. Nyt kun maha on taas suht ok, yritän pitää noin niinkun yleisesti parempaa rotia, mutta suklaasta en näköjään kykene luopumaan. Ennen kuin on pakko.

SeljaRe: suklaa15.11.2013 19.59
Ikävä kyllä suklaa näyttäis täälläkin olevan yks pahin oireiden aiheuttaja. Ja voi että mä rakastan suklaata!! Suklaiset jätskit ei niinkään tällä hetkellä oireita aiheuta,joten olen sitten siirtynyt niihin:) Joskus napsin lasten karkkipusseista suklaita ja kyllä sen vain huomaa.:( Ja kahvi sitten,pitkään(kesästä)olen ollut ilman ja viime aikoina on tehnyt niin mieli kahvia,ja tänään sitten annoin himolle vallan ja ja taisin juoda hieman liikaa,kun on maistunut oksennus suussa loppupäivän ja mahakin tuli kipeäksi. Toinen zolt iltapäivällä hieman tasoitti oloa.

Anna-MariRe: suklaa2.1.2014 21.39
Mitenkähän mun diagnoosit heittää, kun lääkäri epäilee astmaa ja itse en siihen usko vaan olen enemmän refluksin kannalla, kun on siis ollut tätä limaista yskää kuukausitolkulla.

Suklaa aiheuttaa rajua limaisuutta, melkein välittömästi kun sitä syö. Ennen olen voinut syödä vaikka levykaupalla, mutta nyt tämän yskän aikana en. Voiko siis refluksissa jokin ruoka-aine aiheuttaa sitä liman tuloa niin kamalasti, vai onko kyseessä joku muu vaiva...?

SitrusRe: suklaa3.1.2014 0.10
Nyt on joulusuklaat syöty, eikä lisää osteta ennenkuin olo on selvästi toipunut.

LotusRe: suklaa17.10.2023 12.58
Syyskaunista ti-päivää!

Suklaa minunkin herkku, josta nyt ilmeisesti luovuttava, ainakin joksikin aikaa.

Sain juuri kuulla, että suklaa ja kahvi ovat ruoka-aineita, jotka löysyttävät/ rentouttavat ruokatorvenläppää.

Onko tietoa muista vastaavista ruoka-aineista?

Ja toisin päin, onko ruoka-aineita, jotka vahvistaisivat kyseistä elintä?

SomacRe: suklaa19.10.2023 16.08
Veden vaihtaminen rasvattomaan laktoosittomaan maitoon. Tai edes puolet maitoa ja puolet vettä mix. Juon ainoastaan aamusta herätessäni yhden lasin vettä. Jos juon vettä jatkuvasti niin kärsin oireista

ipeRe: suklaa20.10.2023 15.01
Jos syötte ppi lääkettä niin silloin voi varmaan syödä suklaata? Itse syön 15mg zolttia 1 tab/pv ja voin juoda vaikka raakaa vodkaa ja levyn suklaata eikä närästä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: