Keskustelu

CherryHengenahdistus8.1.2018 19.45
Hei! Mulle ilmeisesti puhkesi refluksi raskauden jälkeen... Kaikki alkoi vajaa 3kk sitten. Synnytyksestä oli 2 viikkoa ja yhtäkkiä kesken vaunulenkin alkoi voimakas hengenahdistus. Tuntui, ettei pystyssä pystynyt seisomaan... olo oli voimaton. Samana iltana kaulani turposi vasemmalta puolelta ja kurkku turposi niin, että oli pakko ottaa allergialääkettä, jotta hengitystiet vähän avautuisivat. Auttoikin vähän ja pystyi yön nukkumaan, istuvassa asennossa tosin. Hengenahdistuksen lisäks alkoi "muljahdukset" rinnassa. Aloin itse epäillä ruuansulatusvaivoja ja neuvolassa pyysin omeprazol reseptin. Lääke poisti muljahdukset ja hengenahdistus väheni huomattavasti! Meni muutama viikko ja söin lääkettä. Tuli isänpäivä ja söin kakkua, jossa kermavaahtoa ja jotain kreemiä. Oireet alkoivat jälleen lähes samantien, voimakkaalla hengenahdistuksella. Mukaan tuli myös lievää ylävatsakipua. Menin lääkäriin ja siellä tutkittiin. Otettiin ekg, se oli normaali. Kaikki veriarvot oli ok, paitsi maksa-arvot. Alat oli 140 ja asat oli myös hieman koholla... Minulla on paniikkihäiriö jaolin vastikään aloittanut lääkityksen siihen minimiannostuksella. Se täytyi nyt lopettaa, jotta nähdään laskeeko arvot. Mulla todettiin myös ruokatorven tulehdus ja gastriitti. Käskettiin syödä omeprazoleita edelleen. Hengenahdistus lieveni viikon jälkeen ja olotila rauhoittui... kunnes joulu lähestyi. Ruokavaliotani olin jo karsinut refluksiystävälliseksi ja sitten tuli heikko hetki, eikä vain jaksanut ja söin hieman lasagnea. Meni 2 tuntia ja jauhelihanpalanen tunki kurkusta takaisin suuhun. Ja sitten alkoikin taas hengenahdistus! Ylävatsakivut koveni, kurkkua kuristi. Vatsassa kiersi ja tuntui kuin suolistossa olisi ollut ilmaa litratolkulla.Pallean kohta tuntui todella inhottavalta, oli vaikea kävellä selkä suorassa. Kävin jälleen lääkärissä, joka nosti omeprazol annostusta 20mg ➡ 40mg. Siitä homma karkasi käsistä entisestään. Kivut pahenivat ja ilmaa kertyi suolistoon. Aloin olla henkisesti jo aivan loppu ja sain voimakkaan ahdistuskohtauksen. Tajusin hengittäväni keuhkojen yläosalla, ja aloitin hengitysharjoitukset. Aluksi palleahengityis tuntui todella raskaalta. Mutta sain rauhoitettua itseni. Meni pari viikkoa opetellessa uudelleen hengityksen. Mutta hengenahdistus oli edelleen läsnä... ja pallean kohta välillä todella kipeä. Huomasin, että kun on nälkä, niin ylävatsaan tulee kipua. Alkoi uudenlaiset muljahtelut, ilmeisesti ruokatorven alasulkija kramppaa välillä. Alkoi tuntua, kuin joku naputtelisi nielun toisella puolella. Vähensin omeprazolin määrää itse ja pahimmat kivut menivät ohi. Mutta sitten alkoi syömisen jälkeen uudet oireet, alkoi kutista kurkussa ja yskittää. Gaviscon purutabletit auttoi siihen. Huomenna uudelleen lääkäriin, tällä kertaa hengenahdistus ja vaivat ovat kestäneet jo 4 viikkoa putkeen, jaksaminen alkaa olla lopussa.
Vielä lisäksi, nenä on erittänyt limaa koko tämän ajan, kuin olisi jokin kestonuha päällä... Niin ja jos mitään merkitystä, niin olisikohan raskaudenajan vitamiinit aiheuttaneet tän? Tai sit särkylääkkeet, mitä söin aika paljon synnytyksen jälkeen kipuihin...
Suurin huoli on, että tuleeko nuo voimakkaat viikkotolkulla kestävät hengenahdistukset aina kun syö jotain väärin, onko tämä edes refluksia? Oireet vain pahenevat koko ajan, en uskalla kohta enää syödä. Mitään nielemisvaikeuksia ei ole, eikä ruokatorvessa ole kipua. Tuntuu että elämä on pilalla... Onko loppuelämä tällaista?? Kiitos kun jaksoit lukea, oli pakko päästä jonnekin kirjoittamaan...

SitrusRe: Hengenahdistus8.1.2018 19.55
Onpa sulla oireita!
Ilmeisesti gastroskopia on tehty, kun ruokatorventulehdus on todettu, vai mitä?

SitrusRe: Hengenahdistus8.1.2018 19.58
Mun tietääkseni ruokatorventulehdus on selvä merkki pitkään jatkuneesta ja pahasta refluksista. Eikö lääkäri kertonut.

Hiljattain kyllä luin, että se voi olla myös bakteerin aiheuttama.

CherryRe: Hengenahdistus8.1.2018 19.58
Ei ole tehty tähystystä ollenkaan, kuulemma pitää lääkkeillä kokeilla ensin muutama kuukausi... huomenna menen uudelleen lääkärille ja tehdään todennäköisesti lääkevaihto ja jälleen kokeillaan... yksityiselle on.nyt mahdotonta mennä rahatilanteen vuoksi, joten pakko mennä julkisen kaavan mukaan.

CherryRe: Hengenahdistus8.1.2018 19.59
Niin ja siis raskausaikana oli kyllä närästystä, mutta en ikinä olis uskonut että näin käy :/

SitrusRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.07
Mistäs se ruokatorventulehdus sitten on keksitty? Ei se näy veriarvoissa.
Oletko siis käynyt vain yleislääkärillä?

SitrusRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.09
En olisi hämmästynyt, jos sulta löytyy palleatyrä.

CherryRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.15
Sen perusteella mitä olen oireiksi kertonut. Yleislääkäreitä juu. Ja sisätautien lääkäri takertui vain maksa-arvoihin ja totesi virusperäiseksi maksatulehdukseksi... en itse oikein usko siihenkään, syy on aika varmaan lääkkeissä. Tuota palleatyrää pelkään, koska siihenhän ei sitten taida auttaa mikään? Vai voiko se itsestään pienentyä ja oireet kadota sen myötä...

SitrusRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.18
Just just. Sinuna pitäisin sen verran meteliä oireusta, että pääsisin vikkelään sinne tähystykseen.
Arvailu ei ole kummoinen tapa tehdä diagnooseja.

CherryRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.24
Joo, huomenna olis tarkoitus avautua tästä kaikesta. Eihän tästä mitään tule, kun lapseni vauva-aika menee täysin oman terveydentilan vatvomiseen.

SitrusRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.29
Palleatyrä ei pienene eikä katoa. Mutta älä nyt vielä sitä sure, kun sua ei ole tutkittu.

CherryRe: Hengenahdistus8.1.2018 20.32
Täytyy yrittää pysyä rauhallisena. Epätietoisuus se pahinta onkin...

HeartBRe: Hengenahdistus8.1.2018 22.49
Hyvä Cherry ! Tilanteeseesi vaikuttaa nyt hyvin moni asia. On ollut vauvan odotus ja synnytys, vastuu vauvan hoidosta ja kaikkea mitä liittyy käytännössä siihen tilanteeseen valvomisineen ym.
Siitäkin voi olla jo ihan loppu.

Paniikkihäiriösi on luonnollisesti pahentanut yleistilannettasi ja paniikkihäiriössä alkaa tuntea vaikka mitä oireita ja paljon voimakkaampana. Alkaa "luulla" ja pelätä vaikka mitä.
Yritä tyynnytellä itseäsi rauhallisempaan suuntaan !
Asiat selviävät kyllä tutkimuksissa ja saat apua ja olosi paranee.

Sinulla on todettu ruokatorven tulehdus ja gastriitti.
Ne aiheuttavat vaivoja ja kipuja, mutta niitä saa hallintaan.
Minulla on "vain lähes gastriitti", tulehtunut mahalaukku.
Oloni helpottui paljon, kun jätin lihan kokonaan pois ruokavaliosta (ja monta muuta ruokaa, esim. kovat juustot eivät käy myöskään, eikä pizzat, eikä etikkaiset suolakurkut ja moni muu)
"Väärät" ruuat tuntuvat polttona palleassa. Ne ärsyttävät tulehtunutta mahalaukkua. On pakko tehdä valinta ruokien suhteen.

Minun mahalaukkuni ei kertakaikkiaan kestä lihaa. Ei pysty sitä ikäänkuin sulattamaan ja jos söisin lasagnea, jossa yleensä lilluu rasvaa (koska jauhelihassa sitä on ja juustossa) joutuisin varmaan sairaalaan.
Proteiinit saan nyt etupäässä keitetystä tai uunissa kypsennetystä kalasta. Vihannekset keitän/höyrytän, en voi raakoina syödä.

Syö pieniä annoksia, äläkä ainakaan heti ruuan päälle lähde lenkille, voit siten välttää osan "vatsamuljahduksista".

Vatsaasi rauhoittaaksesi yritä olla tiukka ja karsia pahimman vaiheen yli pois ruokavaliosta kaikki vähänkään ärsyttävä. Tiedän, että teet parhaasi :)
Eikä missään nimessä kreemikakkuja, vaikka kuinka tekisi mieli?
äläkä juo hiilihapotettuja juomia, se tuntuu auttavan hetken, mutta pahentaa vatsan limakalvoja. Samarin on ehdottomasti kielletty niin hyvältä kuin sen poreilu juodessa tuntuukin !

Paniikkihäiriö on aina johonkin ahdistavaan tilanteeseen liittyvää. Hengenahdistuksesi syödessä voi liittyä siihen tilanteeseen, koska pelkäät mitä syömisestäsi seuraa. Se voi olla "vain" paniikkihäiriötäkin.
Paniikkihäiriössä on aina hengenahdistusta, lievässäkin. Hengenahdistukselle voi toki olla muitakin syitä.

Gastriitissa muuten tyhjä vatsa yleensäkin alkaa kipuilla.
Kaurapuuro/velli on hyvä silloin, jos ei ole kova nälkä.

Luulenpa, että paniikkihäiriösi takia huolesi ovat kasvaneet jättikokoiseksi,
tilanne ei ole niin paha kuin pelkäät !

Ole luottavainen, kyllä olotilaasi voidaan auttaa, usko pois !

HeartBRe: Hengenahdistus8.1.2018 23.06
Cherry ! Myöhemmin oletkin kirjoittanut, että sinulle ei ole tehty gastroskopiaa.
Oireet kertoo jotain, mutta ilman tähystystä ei voi todellakaan varmuudella sanoa, onko sinulla tulehtunut ruokatorvi ja gastriitti !
Voi olla vain lievempi tulehdus vatsalaukun limakalvolla esimerkiksi, koska kerroti syöneesi paljon särkylääkkeitä.
Ota iisisti !
Mielenrauhaa sinulle !
Kaikki järjestyy !

CherryRe: Hengenahdistus8.1.2018 23.06
Kiitos HeartB viestistäsi! Joo, yritän pitää ruokavalion nyt kasassa, ettei tule mitään pahempia oireiluja. Kaurapuuro aamuisin on tehnyt todella hyvää, vatsan ollessa tyhjä kipua tuntuu, mutta kaurapuuro hellii vatsaa ja apu tulee pian :) Lihaa syön hyvin vähän, pääsääntöisesti kanaa ja vaaleaa kalaa. Jauhelihaa en enää ollenkaan, sillä.se saa aikaan melkoiset ilmavaivat ja huonon olon... Hiilihapotetut juomat, kahvi, tee, mehut... kaikki oon jättänyt pois. No mehua lasillinen silloin tällöin, mutta siitä ei tule oireita. Herkkuja en syö enää minkäänlaisia. Tiukkaa tekee, varsinkin kun imetän vauvaani niin silloin tekisi mieli napostella jotain.
Mutta toivottavasti huomenna lääkärikäynnin jälkeen olisi toiveikkaampi olo ja ehkä mun lääkityksen vaihtokin voi jo auttaa vähän :)

SitrusRe: Hengenahdistus9.1.2018 0.21
Jos sopii sanoa, niin itse hieman hätiköit mielestäni pyytäessäsi neuvolasta ppi.reseptin. Eikö neuvolan heiniä vauvaan ja äitiytyteen liittyvät seikat, eikä refluksitauti? Ihmettelen myös sitä, että se kirjoitettiin ilman lääkärintutkimusta.

Mainitset allergialääkkeistä. Tuo kurkun ja kaulan turpoaminen ei liity refluksiin.
Mihin, sitä en tiedä.

Nyt olisi tärkeää tutkia sinut ilman ennakkokäsitystä siitä, mikä sulla on. Se, että ppi lievittää oloasi, viittaa kyllä siihen, että refluksiakin on. Eivät ne muuten auttaisi. Toki plasebo-vaikutuskin on mahdollinen: kun ihminen ottaa lääkkeen jonka hän uskoo auttavan, se auttaa. Oletko käyttänyt kevyempiä lääkkeitä, antasideja? Tehoavatko.

Sitten tuo paniikkijuttu. Mikäli tietoihisi on kirjattu paniikki, käy helposti niin, että somaattisetkin (fyysiset) oireet niputetaan paniikin piikkiin. Se ei tietenkään ole hyvä.

CherryRe: Hengenahdistus9.1.2018 8.05
Minä olin aluksi neuvolaan yhteydessä näiden vaivojen vuoksi, sillä luulin niiden liittyvän synnytykseen. Kävin siis neuvolalääkärillä, joka sitten määräsi tämän reseptin kun itse epäilin refluksia. Totta, ettei mitenkään erityisemmin tutkittu, ainoastaan omien oireideni perusteella. Myöhemmin muut lääkärit ovat käskeneet syödä tuota omeprazolia, että kyllä sen pitäisi auttaa, kun on niin hyvä lääke... Tiedä sitten, ovatko nähneet tuon paniikkihäiriö diagnoosin ja ajatelleet, että plasebovaikutus helpottaa tämän "hullun" oloa... En ole käyttänyt nyt muita kuin gaviscon purutabletteja, otan ruuan jälkeen. Se auttaa kyllä, kun tulee kurkun kutinaa ja yskän köhää jos olen syönyt jotain sellaista, mikä sitä aiheuttaa.
Mutta aion tänään lääkäriltä kysellä myös, että onko tilanteessani lääkitys edes tarpeellinen, pitäisikö tilanne rauhoittaa jotenkin ensin ja katsoa mitä oireita mulla loppujen lopuksi on. Vai jatkekaanko eri lääkkeellä, vai viitsisivätkö tutkia vähän paremmin. Jos oireet ovatkin psyykkistä laatua, sekin käy, kun vain löytyisi joku syy mitä lähteä hoitamaan.

CherryRe: Hengenahdistus9.1.2018 17.31
Tulenpa kertomaan lääkärikäynnistä... Oireiden perusteella lääkäri totesi, että kyseessä saattaisi olla palleatyrä ja kyllä oireet viittaa refluksivaivoihin. Kokeillaan kuukausi eaomepratsolia ja jos oireet jatkuu siltikin niin tähystetään. Otin sitten aamulla esomeprazolin ja olo tuntuu kummalta. H-ahdistus oli jo poistumassa, nyt ahdistus nousi rintaan ja kurkkuun. Vatsa tuntuu turvonneelta ja tuntuu ettei ilma pääse sieltä liikkumaan... lääkäri totesikin, että vatsalaukku painaa palleaa,ja siks tod.näk vaikea hengittää. Gaviscon ei auta, mutta miksi auttaisikaan kun ei mua närästä. Kurkku tuntuu siltä, niinkuin se olisi ihan mutkalla! Uskaltaakohan tuotakaan lääkettä syödä- jos sekään ei sovi mulle...

SitrusRe: Hengenahdistus9.1.2018 18.08
Mulla on palleatyrä kasvanut. Olo tuntuu, kuin mahassa olisi iso pallo. Näin mä sitä kuvaisin henkilölle, joka ei tiedä. Pallon takia ei ole tilaa vetää keuhkoihin ilmaa, liikunta on tukalaa, samoin syöminen, nauraminen, puhuminen, istuminen matalalla istuimella on pahinta.

Kyllä mäkin olen miettinyt, että tätäkö tää nyt on elämän loppuun? Auttaisiko laihtuminen, fyysisen kunnon parantaminen?

Cherry, toivotaan että sun olo paranee. Kyllä mä edelleen kannustan sua pyytämään gastroskopiaa. Mutta voihan olla, että sun oireet on vain tilapäiset. Miksi lääke vaihdettiin?

CherryRe: Hengenahdistus9.1.2018 18.14
Lääke siis vaihdettiin, kun siitä ei ollut apua tämän noin kolmen kuukauden aikana, ja se aiheutti pahenevia oireita. Ei sopinut minulle... Tähystys tosiaan tehdään kyllä, kunhan ensin testataan toimiiko tämä(kään) lääke. Täytyy vain odotellessa koittaa hengittää minkä voi ja touhuta mukavia asioita, jotta unohtaisi koko ongelman... ja unohtaa syömisen tuoma ilo, sillä nyt aion vetää niin tiukalle ruokavalion. Mieluummin hengitän hyvin ja olen onnellinen, kuin että nautin ruuasta ja hengitän huonosti...

HeartBRe: Hengenahdistus9.1.2018 22.09
Cherry ! Nauti vauvasta ! Rentoudu ! Hymyile !
Köllöttele vauvan kanssa ja anna onnellisuushormonien hyrrätä !
Vauvat tuoksuu ihanalle !

(Kun ei ole sinapit vaipoissa :D )

<3 <3 <3 Ole onnellinen !

CherryRe: Hengenahdistus9.1.2018 22.21
HeartB ❤ Kiitos. Oikeasti. Näin aion tehdä ja vaihdan sinapitkin hymyssä suin 😅❤

SitrusRe: Hengenahdistus9.1.2018 22.36
No hyvä sitten että vaihdettiin. 🏵
Lääke voi todella pahentaa oireita. Mulle lääkäri halusi (silloin alussa kun oireet oli hirveät rt.tulehduksen takia) vaihtaa kelvollisesti toimineen Somacin tilalle Nexiumin. Suostuin. Kaksi viikkoa kiduin pahenevissa oireissa, kunnes tajusin ottaa Somacin takaisin.
Yksi lääke aiheutti refluksikohtauksen. Otin sitä kolme kertaa, sit en enää.

Sulla kävi huono tuuri, kun heti ensimmäinen lääke oli huono, niin sulla ei ollut vertailukohtaa.

jkRe: Hengenahdistus9.1.2018 22.37
Mullakin oli yhtäkkiä 4 päivää kestävä hengenahdistus, ja enemmän ja vähemmän nielemisvaikeuksia ja kamalaa palan tunnetta kurkussa VUOSIA, eiKÄ tullut yhdellekään lääkärille silti mieleen että refluksia voisi olla. Mennyt kyllä usko lääkäreihin nyt viimeistään. Itse kun ehdotin sitä lääkärille niin "voishan se olla". Joo'o.

Paras oli kun gastroenterologi oli kirjoittanut potilaskertomukseen että "ruokatorven refluksisairaus, ilman ruokatorvitulehdusta" vaikka oireet järkyttävät ja edellisiltana olin jo menossa päivystykseen kun en saanut nieltyä. Ja ei tähystänyt siis. Sanoi että lääkkeillä ensin kokeillaan, niinkuin sullakin. Mutta jollei pian auta niin vaadi se tähystys.
Ruokavalio kuntoon ensiavuksi, kaikki raskas ruoka pois.

Tsemppiä!

SitrusRe: Hengenahdistus9.1.2018 23.09
Niinno, nyt asian vierestä. Mutta mulla oli karseat kk.kivut, olleet yli 20 vuotta.
Määrättiin vain kipulääkkeitä toisensa perään. Äitikin sanoi että se on sitä naisen elämää. Lopulta päädyin naama valkoisena päivystykseen. En saanut enää kivulta selkää suoraksi jne. Sain kipupiikin ja lähetteen gynen polille. Siellä ultrattiin, ja kas, endometrioosi! Leikkaukseen, jossa lopullisesti todettiin pesäkkeiden iso määrä ja suurin osa poistettiin.

Olin käynyt tietty gyneillä, mutta kun ei ole ollut raskauksia, tiettyjä asioita ei tehty ja tutkittu. Esim. yhtäkään uä.tä. Lapsensaanti olisi varmaan ollut vaikeaa, mutta mistä sitä tiesi, kun ei ollut yrittänyt?

Yleisellä tasolla siis: ei voi tietää,mikä määrä kipua on kohtuullista ja mikä merkki sairaudesta.

CherryRe: Hengenahdistus11.2.2018 13.37
Tulenpa nyy kertomaan kuulumiseni! Tosiaan esomeprazolia käytin siinä viimeksi ja oireet vain pahenivat. Lopulta päätin, että vähennän lääkitystä ja parin päivän 10mg päiväannoksen jälkeen päätin pistää kerrasta poikki. Aloin epäillä koko diagnoosia!
Miten kävi? Olo helpottui päivä päivältä. Vatsakivut loppuivat, palleahengitys sujuu helpommin (hengenahdistus on silti vieläkin läsnä), rintakivut loppuivat, kaikki refluksityyliset oireet poistuivat! Eli olen koko ajan kärsinyt hirveistä sivuvaikutuksista, enkä refluksitaudista! Mulla ei alunperinkään ollut oireena kuin hengenahdistus ja rinnan muljahtelut, ja se nyt ihan varmasti oli väsymyksen provosoimaa. Aloitin fysioterapian, jossa huomattiin superkireät niska/hartiaseudun lihakset, oikeestaan koko kroppa on ihan jumissa...
Ainoa vain mikä tässä nyt huolestuttaa, on kurkussa tuntuva kuristuksen tunne, välillä pitää rykiä ja tuntuu niinkuin henki kulkis todella ahtaasti. Liekö rebound reaktiota vielä? Tuota kurkkuhommaa tuli nimittäin lääkityksen aikana... mitään närästystä ei tosiaan ole, ja pystyn nykyään syömäänkin muutakin kuin kanaa ja höyrytettyjä vihanneksia... että näinkin voi käydä, että lääkityksen aiheuttamia oireita yritetään lääkitä ja sitten oravanpyörä on valmis!

Re: Hengenahdistus25.9.2021 19.31
Kuulosti tutulta
Mulle puhkesi muuton stressissä yksin kuiva yskä ja luulin keuhkoissa jotain
Somac ei meinannut auttaa meni voimattomaksi ei helicon bakteeria
gastro ok onneksi
Mikäs toi omeprazol?
Stresdiä ja painoa pois 4 kg jo lähtenyt
Marjat Lempeä ruoka silti aaltoilee kun jännittäjä tyyppikin muuten terveet elämäntavat
Kirjoittaa maalata höpöttää ystävien tuki



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: