Keskustelu

samppa"ei osaa hengittää"1.7.2012 17.13
Hei olen 35 kärsinyt refluksista jo kauan. onko muilla tällästä ongelmaa vai onko vika päässäni. kun käyn nukkumaan selälleni tai mahalleni tuntuu kuin en osaisi enää hengittää, tulee tuskan hiki, auttaa vähän kun nukun oikealla kyljelläni. Kun nukahdan niin kuulemma hengitän normaalisti.

röyhtäilijäRe: "ei osaa hengittää"1.7.2012 21.21
Älä hätäile, se kuuluu tähän tautiin. Itse olen monta vuotta kärsinyt hengitysvaikeuksista refluksiin liittyen. Menin aikonaan päivystykseenkin sen takia ja nimenomaan nukkumaan käydessä piti lähteä näytille. Mitään vikaa ei todettu hengityksessä, sydämessä, hapetuksessa joten reflun piikkiin meni.

samppaRe: "ei osaa hengittää"14.8.2013 6.01
on tosi inhottava vaiva

seljaRe: "ei osaa hengittää"14.8.2013 21.25
Hei!
Joskus kun makaan selälläni,tulee sellainen epämääräinen huono olo ja on pakkko vaihtaa kyljelle. On vähän samanlainen fiilis kun muistan raskauksien aikana kun selällään maatessa alkoi happi loppua. En tiedä mitä on,refluksivaivojako? Joskus kun on illalla tullut vaikka herkuteltua ja varsinkin jos on ottanut pari olutta(Juu,joskus on pakko tästä huolimatta..) huomaan ihan selvästi että selällään ahistaa jollain lailla. Tai ylipäänsä makuuasennossa.

refluksikurkkuRe: "ei osaa hengittää"15.8.2013 9.30
samppa, noissa asennoissa voi hapensaanti olla ihan fyysisesti inasen heikompaa muillakin kuin vain meikäläisillä.

Onko sulla palleatyrä refluksitaudin kuvioissa mukana?

Refluksimielessä selkä/maha-asennot on kaikkein huonompia, kun mahan sisältö (sen verran kun nyt sitten nouseekin) pääsee paremmin ruokatorveen.

Onko sulla sänky vaakatasossa vai kohotettuna?

SitrusRe: "ei osaa hengittää"16.8.2013 19.36
Selja, mä olen myös huomannut ton epämääräisen huonon olon selällään maatessa. Usein siinä tulee myös hiki tai ainakin kuuma.

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"23.8.2013 0.35
Heip! Kannan minäkin kokemukseni kekoon... Mulla on ollut nyt kohta kaksi viikkoa ihan hirveitä "hengitysoireita"... Tuntuu tavallaan että keuhkoissa on liikaa ilmaa ja toisaalta taas tuntuu että on pakko "haukkoa" syvään tai haukotella vähän väliä :/ Ylä vatsa on todella ilkeän "pinkeä ja "painava" ja jotenkin tuntuu kuin se painaisi keuhkojakin samalla.... Ryhdikkäästi istuminen ja seisominen/käveleminen on inhoittavan tuntuista ja siksi olenkin mielummin "kippurassa" ja kyyryssä melkein koko ajan. Samoin kun olen nukahtamassa saatan säpsähtää todella useita kertoja siihen, että "lopetan hengittämästä" ja haukon hulluna happea! :( Kamalan tuntuista.... Tuntuu välillä ettei tää kaikki kamaluus voi refluksistakaan johtua, mutta... EKG otettu ja keuhkot kuunneltu, veriarvoja katsottu ja kilpparit otettu (T4V 13 ja TSH 2.43) kaikki kuulemma ok. Rennietä menee pakettitolkulla, kun Somacia tai muita en uskalla ottaa, jos vaikka olen allerginen tai muuta ja saan jonkun allergisen shokin tai muuta :( Tyhmää, mutta totta! Tsemppiä kaikille kohtalotovereille <3 PS: kysymyksenä vielä sellaisesta aineesta kuin Acetium, onko käytöstä haittaa vai hyötyä refluksipotilaalle? :)

seljaRe: "ei osaa hengittää"23.8.2013 22.41
Hei lumikisu!Noi sun oireet on niin tuttuja! ihan ku oisin ite kirjottanu. ei toki koko ajan mutta allekirjoitan kuitenkin. Mistä sitten johtuukaan,mutta noin mulla alkoi tämä koko ruljanssi. hengitysvaikeuksilla ns. haukottelua,joka helpotti oloa,ja tuo säpsähtely on myös tuttua,eikä kivaa:( Onko sulla todettu refluksi,jonka piikkiin nämä oireet laitettu?

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"23.8.2013 23.04
Moikka Selja! :) Kiva kun vastasit!! Mulla ei ole lääkäri tpdennut refluksia, vaan itse olen tehnyt kaiken perusteella diagnoosin... Närästys on joka päiväistä ja todella kivuliasta, polttavaa nestettä nousee koko ajan :/ Ja pahinta tässä on vielä sekin, että olen bulimikko ja oksentelen todella pajon... Se ei ainakaan auta tähän!! Tuli muuten sellainen mieleen, että voiko tää refluksi herkistää jollekkin ruoka-aineille tai tuoksuille ym, kun tuntuu, että joihinkin voimakkaisiin yrtteihin (esim basilika) ja vahvoihin pesuaineisiin, olen alkanut reagoida oudosti... Ikinä ei ole mitään allergioita ollu, mut nyt aiheuttaa aivastuksia, kutinaa ja näppyjä. Sekä joskus hengensalpautumista... :/ Huoh!

SeljaRe: "ei osaa hengittää"24.8.2013 10.32
Ei mullakaan vielä ole diagnoosia,"mustaa valkoisella" siis. On tähystetty,ph-mittaus tehty ja piakkoin myös ruokatorven varjoainekuvaus.
Voisiko tuo oksentelu pahentaa sun närästys ym.oireita,Lumikisu? Ainakin näin äkkiseltään tuli mieleen,että jos toisuvasti nousee vatsansisältöä(oksentamalla)ylös,ei se hyvää voi tehdä. Mutta varmasti sekin on yksi (eikä helppo sellainen)prosessi päästä siitä eroon. Tsemppiä sulle jos/kun varmasti joskus siihen päätät lähteä:)

Tuosta herkistymisestä en osaa sanoa minäkään,onko tekemistä refluksin kanssa. Itekin sain keväällä ekan allergisen reaktion ilmeisesti buranasta,(nokkosrokkoa ja nivelkipuja),mitä ei ikinä ennen ole ollut. Mutta tiedä häntä,olisiko tullut jokatapauksessa sen buranamäärän(ja murskattuna vielä,kun en uskaltanut niellä niitä)myötä jonka jouduin syömään. Näin jälkikäteen oikein pelottaa,etten tajunnut tuonkin riskejä. Siitä lähti myös tähän asti pahin närästely ym.kausi mikä mulla on ollut näiden oireiden alettua.

Ketjun aloittajalle pahoittelut kun luisutaan aiheesta:)

röyhtäilijäRe: "ei osaa hengittää"26.8.2013 11.45
Minulla on myös välillä tuota yöllistä säpsähtelyä.

Lisäksi olen herkistynyt kaikelle pölylle, hajusteille muta ulkona en juurikaan oireile. Olen sisäilmasta sairastunut.

en tiedä onko tuolla yhteys refluksiin, minulla ollut ajoittain pahakin refluksi jo 5 vuotta. sen jälkeen tullut astma, allergia ja yliherkkyydet.

Hoidahan lumikisu bulimiasi kuntoon. Ilmeisesti oksentaminen on polttanut ruokatorvesi ja siitä seurannut refluksitauti.

samppaRe: "ei osaa hengittää"27.8.2013 10.45
Lumikisu tekstisi on aivan kuin olisin itse kirjoittanut
on otettu kilpirauhasarvot, yms yms kuukauden päästä verikokeet ja sydämen ultra tutkimus

SeljaRe: "ei osaa hengittää"27.8.2013 21.04
Tuosta säpsähtelystä kysyisin.. Eli mitähän tuo oikeasti on? Ite kans jossain vaiheessa heräilin tuohon varsinkin kun olin mennyt nukkuun ja melekein nukahtanut,niin tuohon hätkähti hereille "ihan kivasti". Nyt tuntuu välillä samalta kun syön ja tulee tavallaan sama homma ,olo et jotenkin pysähtyy nieleminen tai ainakin olen jotenkin ajatellut että tämä tunne se varmaan tulee nukahtaessakin.. Kun siinä kohtaa hillitsen hermoni niin ei oikein tulekaan sitä tunnetta etten saa nielaistua. Olen siis oppinut tuntemaan sen tulon jotenkin tai siis ainakin vaan tyynen rauhallisesti hallitsemaan sen "apua en saakaan nielaistua" fiiliksen ja se menee ohi. Tää on nyt ihan sekava sepustus varmaan,mut saakohan kukaan kiinni tästä?
Jotenkin tuntuu et onko tää osittain sitä pelkoa kun joskus tuli tuo eka kerran ja sen jälkeen alkoi nielemisvaikeudet mutta niin kylläkin muut oireet myös,että ota tästä nyt selvää.
Oliskohan tää pitänyt laittaa tonne nielemisvaikeuksiin eikä tänne,mut kun täällä oli tosta säpsähtelystä puhe.

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"28.8.2013 11.31
Heip Selja! Mulla toi "säpsähdys/hengenhaukkomisoperaatio" ei liity mitenkään nielemiseen, mä vaan yksinkertaisesti joko lopen hengittämästä juuri kun olen nukahtamassa tai sitten toinen versio (koin juuri eilen illalla nukkummaan mennessä kaksi kertaa) on, että kuin olen jo nukahtanut, siis vaipunut juuri uneen, säpsähdän tukehtumisen tunteeseen/ etten pysty vetämään henkeä, mutta pystyn siis kuitenkin... En käsitä tota....???? Stressi? Refluksi? Kilpparin vajaatoiminta? Joku keuhko/sydän sairaus? Paniikkihäiriö? Ahdistus? Kuka kertoo, kun tuntuu, ettei ole mitään järkeä ja lääkäreitä ei kiinnosta :/

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"28.8.2013 11.34
Niin ja tuotahan ei siis tapahdu joka yö, vaan vähän niin kuin sykleissä, välillä muutamana yönä peräkkäin ja sitten piiiiitkiä aikoja, ettei ollenkaan... ?

refluksikurkkuRe: "ei osaa hengittää"28.8.2013 15.05
Lumikisu, tähän tautiin liitettynä esiintyy kyllä juuri laryngospasmeja, jotka havaitsee juuri tuollaisena "tukehtumiseen tunteeseen" heräämisenä (löytyy tuolta päävalikon Refluksi/Oireet - sivulta myös). Väliaikaisesti äänihuulet kiinni ja aivot herättää kuten pitääkin vetään kunnolla ilmaa ... Niitä voi olla hereilläkin (itsellä muutamista kokemusta, erittäin ikävää). yhtenä teoriana on puolustusreaktio eli ne estävät vieraan aineksen joutumisen keuhkojen puolelle.

Vanhoista keskusteluista "laryngospasmi" sanalla voi löytyä kanssa vanhoja keskusteluita.

Tokihan niiden takia voi olla muitakin kuvioita kuin tämä meitin sairaus.

refluksikurkkuRe: "ei osaa hengittää"28.8.2013 15.17
Vanhoja esim täältä http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/10961?showmsg=21598#message21598

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"28.8.2013 17.08
Minullakin oli reilu 10 vuotta sitten tuota samaa yöllistä säpsähtelyä ja tukehtumisen tunnetta. Sitä esiintyi usein silloin kun olin juuri nukahtanut, silloin heräsin todella pelottavaan tunteeseen, että henki loppuu. Sydän hakkasi hullun lailla ja tunsi hirvittävää kuoleman pelkoa. Minulla se liittyi paniikkihäiriöön ja aikamoiseen stressiin, silloin en vielä tiennyt mitään refluksioireistani. Minullakaan sitä ei esiintynyt joka yö, mutta tunne oli todella epämiellyttävä. Vaikka lääkärien mielestä se oli ihan vaaratonta, silti se aiheutti huolta ja pelkoa. Minulla se meni kuitenkin ohi jos se yhtään lohduttaa.

SeljaRe: "ei osaa hengittää"28.8.2013 21.26
Onhan se epämiellyttävää ja saattaa ahdistaa kun ei tiedä syytä,siis tuo säpsähtely. Joskus tosiaan pelotti nukahtaa kun pelkäsi että herää taas siihen tunteeseen. Onneks näitä ei kovin usein ole. Viimeks joskus kesällä kun oli muutenkin stressaavaa oireiden kanssa ja tuntui oikeasti että onkohan tää menoa nyt:( Samanlainen se on mullakin,tuntuu etten voi hengittää,mutta menee ohi äkkiä. Tuo syömisen yhteydessä joskus esiintyvä on jollain lailla samanlainen tunne,mutta saattaa olla ihan muutakin.

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 1.47
Tää on ihan kamalaa.... Nyt toinen yö putkeen kun en voi nukkua ollenkaan, koska tää "lopetan hengittämisen kun vaivun uneen-tapaus ei lopu ollenkaan!!!!!!!!!! Viime yönä kuuntelin tätä hommaa 3 tuntia ja sitten luovutin ja nyt sama homma!!?? En siis voi nukahtaa ollenkaan... Mitä mä teen, mikä avuksi, en mä voi nukkumattakaan hirveän montaa päivää olla... Ja ennen sentään ne loppui jossain vaiheessa ja sitten vaan oli nukahtanut, nyt se ei vaan onnistu enää... Tekis mieli vaan itkeä!!!! Ja pahinta on se, että nyt rupeaa tuntumaan jo, että sydän ja keuhkotkin väsyy tähän "leikkimiseen", kun tuli sellainen hengästynyt ja outo olokin tuossa sängyssä unta yrittäessä ja koko ajan tuohon tunteeseen säpsähtäessä... Apua!

refluksikurkkuRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 10.19
Lumikisu, sun tarvisi saada joku hyvä lääkäri, joka ottaisi sun asian hoitaakseen ... Onko ketään ehdokasta, jolle voisit vielä mennä tilannetta selittämään?

Sulla on siis nyt kuitenkin koko ajan sänky koholla ja lääkitys päällä?
Bulimian oksentelun suhteen sama tilanne?

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 11.36
Hei refluksikurkku! Täällä Helsingissä toi avun saaminen tuntuu olevan työn ja tuskan takana... Lääkärit lähinnä nauraa, kun sinne menee... :( Lääkitystä ei ole, eikä korkeaa sängynpäätä, mutta oksentelua olen nyt hillinnyt, (ollut ruoatta aika paljon kokonaan) sillä oksentelin jo hyytynyttä vertakin tuoreen sijasta... Säikäytti tosissaan... Ja vatsaa poltellutkin aika "kivasti" viime aikoina ja limaa nousee kurkkuun enemmän, samoin nenän ja suun limakalvot ihan rutikuivat(?).... Mä lopulta sitten nukahdin viime yönä neljän(?) aikoihin, kun olin ensin lueskellut täsätä oudosta oireilusta englanninkielisiltä unihäiriö-sivustoilta. Hassua kyllä, tuntuu, ettei kukaan tiedä oikeasti mitä/mikä tää tila on???? :O Nyt kylki- ja keskivartalolihakset ihan jumissa, olisko tuosta eilisestä... Tsemppiä kaikille ja uskoa parempaan huomiseen <3

röyhtäilijäRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 12.36
Veikkaan että sulla on keskushermosto ylikierroksilla! Mulla on tosiaan ollu tuota samaa säpsähtelyä, varsinkin silloin kun olen ollut huolissaan. Uskon että se on psyykkeen ja fyysisen toiminnan yhteistyötä.

Koeta nyt saada rauhoitettua itsesi. Varaa lääkärille aika. En suosittele unilääkkeitä, mielummin mielialalääkkeitä jonkin aikaa kunnes uniongelmat ovat rauhoittuneet.

Mulla ei auttaneet tuohon myöskään refluksilääkkeet, joten älä turhaan niitä käytä, eivät ole välttämättä hyväksi pidemmällä tähtäimellä ja niistä seuraa taas lisävaivoja.

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 15.12
Moi röyhtäilijä! Kiitos vastauksestasi. Mutta mä en syö lääkkeitä ollenkaan, sen puoleen tuo mielialalääkitys ei tule kysymykseen... Paniikkihäiriö mulla on ollut jo lapsesta ja nyt oon ollu todella stressaantunut, ero poikakamusta menossa ja muutenkin ollu kaikkee ylimääräistä huolta... Joten voi olla, että psyykkistä on ainakin hieman...? Mutta hassua on se, että tuolla tavalla lopettaa hengityksen uneen vaipuessa, mikähän senkin mekanismi on?? Ja tuo keskushermosto tosiaan varmaan sinkuu, kun on jos vaikka mitä muutakin fyysistä oiretta tän stressin ja pahan olon takia... :)

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 16.10
Lumikisu, minulla oli tuota samaa joskus nuorempana, minulla oli myös noita paniikkihäiriöitä. Muistan itsekin että oli ihan kauheaa kun heräsi useita kertoja siihen tunteeseen, ettei saa henkeä. Minun kohdallani se oli kyllä ihan stressin, ahdistuksen ja epätietoisuuden omasta terveydestään, aiheuttamaa. Sain mielialalääkityksen, käytin sitä muutaman kuukauden ja kun tilanne helpotti, niin jätin lääkkeet pois.

Pääsin noista kaikista vaivoista eroon kokonaan, kun tilanteesi stressin osalta tasaantuu, niin varmaan sinäkin pystyt nukkumaan ilman noita epämiellyttäviä ja pelottavia heräämisiä.

LumikisuRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 16.30
Hei Vanilja! Kiitos sullekin vastauksesta :) Mutta mulla toi ei oo sellaista että nukahtaisin ja sitten heräisin siihen etten hengitä, vaan tuo tapahtuu juuri sillä hetkellä kun olen vaipumassa uneen ja silloin siis säpsähdän tuohon tunteeseen... :( Pari kertaa on tullut kyllä sellainenkin, että olen jo nukkunut alle tunnin ja sitten herään siihen että haukon happea... :/ Hitto ku on typerää tää, pitäisköhän hommata joku rentoutus-cd tai jotain... :)

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 16.54
Taisin kirjoittaa vähän epäselvästi, mutta se oli juuri tuota samaa, että siinä vaiheessa kun olin juuri nukahtamaisillani, heräsin siihen, etten saa kunnolla henkeä, sydän hakkasi kuin mielipuoli ja joka kerta luulin että nyt tulee kuolema.

ArwenRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 18.57
Mulla oli tuollainen oire ensimmäisen synnytyksen jälkeen ja johtui puhtaasti univelasta, masennuksesta (synnytyksen jälkeinen-) ja varmaan siinä oli orastavaa paniikkihäiriötäkin mukana. Vaiva katosi kyllä kun sain nukuttua ja masennus parani. Uskon, että rentoutuminen ja muutenkin henkistä puolta vahvistavat asiat auttavat.

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 19.27
Onko sinun tilanteesi Arwen pysynyt hyvänä vai vieläkö oireet vaivaavat? Onko amalgaamipaikkojen vaihto muuttanut tilannettasi?

ArwenRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 19.48
No ei se kyllä pahemmin auttanut - ikävä kyllä! Mutta olen silti tyytyväinen, että poistatin ne. Oireita on edelleen, nyt on kyllä selkäkin taas oireillut ja epäilen näiden oireiden taas liittyvän toisiinsa.

Huoh. On tämä välillä ollut yhtä p-kaa :( Olen muuten nyt ollut jo monta viikkoa ilman viljoja. Vielä ei merkittäviä muutoksia ole näkynyt, joten eivät taida viljatkaan olla syyllisiä. Mitähän tässä lähtis vielä yrittämään?

Alkaa olla keinot aika lailla lopussa.

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 19.56
Ei varmaan vilja ole aina se syyllinen, mutta osalle sen pois jättäminen auttaa. Miten sinulle sopivat maitotuotteet? Minulla oireet pysyvät edelleen hyvin kurissa, mutta olen aika tarkka ruokavalionikin kanssa, tosin kahvia on tullut nyt välillä arkisinkin juotua myös iltapäivisin, mutta juon vain pienen kupillisen, silti oireeni pysyvät poissa. Joskus on jotain pientä närästyksen tunnetta, mutta se yleensä häviää aika nopeasti. Minulle auttaa nykyään pelkän purukuminkin pureskelu jos vähän tuntuu närästystä.

ArwenRe: "ei osaa hengittää"19.9.2013 20.17
Joo, ei se tuo vilja varmaan olekaan. Maidottakin olen ollut, ei sekään vienyt kaikkia oireita pois. Minulla eniten ongelmia tuntuu aiheuttavan ns. ylensyöminen ja se, jos syön paljon hiilareita ja proteiinia samalla aterialla. Sitä pitäisi välttää. Myös pitkät tauot ruokailuissa ovat huonoja.

Onneksi tämä tauti ei minulla ole niin kovin paha -pärjäilen pääsääntöisesti ilman lääkitystä. Tosin alan olla aika kypsä siihen, että koko ajan on kuitenkin jotain ihme oiretta, täysin oireettomia päiviä on aika vähän. Oireet ovat lähinnä lievää poltetta kurkun/ruokatorven seutuvilla ja röyhtäilyä.

Sinun kuulumisiasi, Vanilja, on aina kiva lukea, kun jaksat olla niin positiivinen ja antaa muillekin hyviä vinkkejä ravinnosta jne. Toivon meille molemmille -ja kaikille muillekin- paljon oireettomia päiviä ja hyviä vointeja!!

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"20.9.2013 16.34
Minäkin luen Arwen mielelläni sinun kuulumisiasi. Ikävä kuulla että sinulla on edelleen noita oireita, mutta hyvä että pärjäät ilman lääkitystä kuitenkin. Nyt on helppo olla positiivinen, kun oireet ovat niin vähissä, mutta aina ei näin ole ollut. Olen ottanut motokseni jostain lukemani lauseen, että "Elämä on arvaamatonta, koska tahansa saattaa tapahtua jotakin hyvää". Arvaamaton on tämä refluksikin, siinäkin saattaa herkästi tapahtua yllättäviä muutoksia. Hyvää vointia sinullekin!

neppisRe: "ei osaa hengittää"22.9.2013 18.02
voi äitee kun on hienoa huomata että en ole yksin vaivojeni kanssa. googlasin jotain ja päädyin näille sivuille, olen refluksin sivuuttanut aiemmin kun ajattelin ettei mua niin paljoa närästä mutta monta asiaa selitty tällä selausreissulla.

Ja tän hengitttämis ongelman kanssa oon paininut jo jonkin aikaa, hirvittävä kuoleman pelko iskee monena iltana kun säpsähdän happea haukkoen hereille, yleensä selällä ja mahalla pahimmillaan, mutta joskus ei kylkiasentokaan auta tähän. sillon väkerrän tyynyistä itselleni nojan ja haen siitä asennon johon pystyy nukahtamaan, auttaa useimmiten, vaikkei heti.
Viime keväänä oireet paheni huomattavasti, tuntui kuin joku olisi istunut rinnanpäällä eikä hengittäessä saanut happea sisään. onneksi sekin pahin meni ohi, mutta silloin varasin omalle lekurille ajan ja se laittoi mulle astmatestit ja astmapiipun ensiavuksi, myös keuhkot kuvattiin ja sydänfilmi otettiin. testit on vielä vaiheessa osin mutta puhallustestit menetteli, vois sanoa tupakoijaksi , ja sydämessä ei ollut vikaa vaikka rytmihäiriöitä onkin, ja nimen omaan sillon nukahtaessa. En osaa sanoa johtuuko häiriöt siitä etten hengitä vai toisin päin.

Mutta tuntuu typerältä että nyt kun olen juossut koululääkärillä ja terveyskeskuksen lääkärillä niin ne ei missään vaiheessa puhunutkaan refluksin mahdollisuudesta, tuosta hengittämisestäkin se tk lääkäri meinas et josko se ois toiminnallinen vaiva että hengität liikaa ja siks huippaa, ei se ymmärtänyt kun sanoin että mä jätän hengittämättä, unohdan hengittää ja sit vajotaan johki pimeyteen ennenkuin aivot herättää ottamaan happea ja joskus se vaivaa tosiaan hereilläkin.

palan tunnetta kurkussa oon valittanut, ahdistaa, kurkku myös kuivuu ja oksettaa sen seurauksena ja on limaa koko aika kurkussa, vatsa vaivaa vähän väliä ja olen nyt alkanut katsomaan syömisiäni, sitä viljaa esmeks koitan vähän vältellä josko auttas ainaseen ripulointiin, josko se auttas samalla näihin ongelmiin.
uutena juttuna on nyt tullut tuo järkky närästys kun iskee akuutti ripuli, ehanata :D
tätä tekstiä nyt tuli aikasta paljon ja sekavaakin mutta mä oon nyt onnellinen kun sain vaivoilleni järkevän syyn.

neppisRe: "ei osaa hengittää"22.9.2013 18.06
niin ja siis tokihan sitä närästystäkin on ja sitten kun se iskee päälle niin onkin aikamoinen eikä lähde millään renniellä saatika että menis nopeesti ohi. jos jok viikonloppu menen juomaan vaikka pullollisen kirkasta tms niin näpyttää aika huolella viikonpäivät jos vahingossa koskenkin johonkin maustettuun tai rasvaseen tms

KulkijaRe: "ei osaa hengittää"24.9.2013 19.20
Pakko kommentoida tähän topikkiin. Itellä ollut kanssa tuota muutaman sekunnin tukehtumistunnetta nukahtaeassa ja olen lähes varma että mulla kyseessä on ns. äänihuulisalpaus eli laryngospasmi. Limaisuus ja refluksi pahenivat juuri samoihin aikoihin kun tuo oire alkoi. Lisäksi yöllisiä rytmihäiröitä ollut mukana.

Olen kärsinyt pahoista hengenahdistus ja rinnankireys oireista jo puoli vuotta. On päällä jatkuvasti, rasittaessa tuntuu et ei saa syvään henkeä. Mulla on noin 8 kuukautta ollut selkä aivan jumissa myös ja olen lähes varma että selän kylkivälilihaslukot, skolioosi, kyfoosi, fasettilukot ja keskiselän ja rinnan alueen vaikea kireys aiheuttaa näitä oireita ja provosoi refluksivaivoja. Istuin noin vuosi sitten 5 kuukauden ajan noin 10 tuntia päivässä tietokoneella ja selkääni alkoi tulla toiminnallista skolioosia huonon istuma-asennon myötä. Pikkuhiljaa tuli fasettilukot ja jumit kun kroppa kuormittui toispuoleisesti.

Rintarangan ja selän vaivat kiristävät juuri tuota pallean, vatsalaukun, paksusuolen ja vagushermon/sydämen aluetta, joilloin oireilu voi olla hyvin monimuotoista.

Kannattaa koittaa venytellä kun hengenahdistus oiretta, jos tuntuu et helpottaa, niin saattaa olla selän jumit. Voin sanoa, että oon tilannut 5 kertaa ambulanssin takykardioiden ja rinnan puristuksen takia ja kärsinyt todellista helvettiä päivittäin näiden selkävaivojen takia, joten selän aiheuttamia oireet voivat joskus olla yllättävän rajuja, ja ne voi olla vaikea ajatella joidenkin oireiden aiheuttajaksi.

Vosin kuvitella, että rintaranka ja selkäoireilu laitetaan usein paniikkihäiriön, hyperventilaation yms. pään sisään liittyvien sairauksien piikkin - ainakin mulla on. " Sä vaan hyperventiloit ja sulla on paniikkihäiriö", sitä ne hoitajat ja osa lääkäreistä on jankuttanut. Kumma, että mulla on 24/7 paniikihäriö ja hyperventilaatio päällä, ja rasituksessa kanssa. Aivan uskomatonta. Lääkärit kun ei kuuntele potilasta, eivätkä ajattele omilla aivoillaan.

Huomenna kiropraktikolle ja toivotaan parasta. Tiedän, että kun hengityslihaksina toimivat kylkivälilihaslukot avataan, niin olo helpottuu heti.

Jaksamista kaikille.

KulkijaRe: "ei osaa hengittää"24.9.2013 19.25
Lisään vielä, että mitään varsinaisia selkäkipuja mulla ei ole ollut ollenkaan missään vaihessa. Pelkästään voimakkaita kireysoireita selän ja rintarangan alueella. Niinpä aluksi olikin vaikea ymmärtää, että oireilu saattaisi olla juuri tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuvaa.

Burning VikingRe: "ei osaa hengittää"4.10.2013 4.49
Kulkijalla taitaa olla saman luokan happovaiva kuin minulla, mutta yksi ambulanssiajelu enemman. Tosin minut on viety
muutaman kerran jonkun toisen toimesta sairaalaan. Kunnon kohtaus vie ensin jarjen ja sitten tajun. Olen hyperventiloinut
noin pari sataa kertaa, kun henki ei ota kulkeakseen. Minulla vaiva lataa paljon ilmaa vatsaan eika se loyda tieta ulos.
Valilla turvonnut vatsa on kova kuin kivi ja kun tuo ilmapatsas liikkuu siella edes takas hapon korventamassa kurkussa siita
seuraa nama kaiken maailman ahdistukset ja sydamentykytykset, joita laakarit heti ovat diagnostisoimassa paniikkihairioksi. Pari kertaa on tuntunut, etta rinta rajahtaa.

Ambulanssikeikka kunnossa tulee kokovartalo kramppeja, jotka luultavasti johtuvat hyperventiloinnista ja joskus hiki melkein rajahtaa ihon lapi noin herneen kokoisina karpaloina. Vaiva tulee ja menee eika mitkaan ruoka-aineet ole tuntuneet olevan siihen erityisesti syyna. Joskus jopa pelkka vedenjuonti aamulla riittaa laukaisemaan hapontuottoreaktion mika ei ota loppuakseen. Se on vain kuin hitaasti rajahtava napalmipommi sisuksissa. Nalantunnetta on muutama minuutti, jonka jalkeen se muuttuu oksetustunteeksi.

Ensimmaista kertaa valitin happovaivasta ollessani noin 5-vuotias, kun tuli "pahaa vetta" suuhun. Nyt tiedan mita se oli.
Oli silloin talloin hengitysvaikeuksia, muttei astmaa.Teini-iassa monesti aamu alkoi oksentamalla hapot pois ja sitten
pystyi syomaan aamiaista vakisin, jotta paivan saisi pulkkaan. Kunnolla vaivani alkoi muuten samalla tavalla eli aloitin
uuden tyon istumalla tietokoneen aarella ja muutaman kuukauden jalkeen alkoi tulla todellisia poltto-oireita. Olen aivan varma,
etta liika istuminen liittyy tahan vaivaan tai ainakin pahentaa sita.

Kaikki tutkimukset on kayty lapi, paitsi tuota Ph-mittausta, mutta silla ei ole mitaan merkitysta. Mittaamattakin tietaa, etta
napalmiarvot ovat kovat eika vaiva silla parane. Mitaan pahempaa ongelmaa ei loytynyt. Laakkeita soin noin 5 vuotta, mutteivat juuri auttaneet.

Nyt on mennyt 10v ilman happosalpaajia. Kaikki mielialaalaakkeet kannattaa heittaa roskiin. Laakarit haluavat tehda
kaikista pilleristeja, jotta saavat bonuksensa. Olen itse kurkkua myoten taynna niia, jotka jakavat pillereita kuin automaatit.

Palatakseni ketjun alkuperaiseen aiheeseen voisin mainita, etta yolliset heraamiset ovat tuttuja. Valilla uni muuttuu jankutuspainajaiseksi, josta heratessa kunnon poltto kurkussa ja hengen hakkomista ja kukomista. Sampalla tuskin on vikaa paassa. Aivan normaalia happopotilaan arkea. Joskus on oita, etta nukkuu vaan tunnin pari.

Oksentamisista sen verran, etta sita tulee tehtya aika useasti, kun vaiva iskee paalle. Minulla suurimmat ongelmat alkavat, kun vatsa on tyhjentynyt syomisen jalkeen ja happohana jaa paalle. Valilla ei ehdi edes oksettaa, kun tulee outo hermostuneisuus sun muu. Olen vuosien mittaan oppinut mista kiikastaa ja ei muuta kun oksentamaan. Mitaan ei tule helposti ylos, mutta sen voi hoitaa juomalla pari lasia vetta ja sormet kurkkuun. Ja kas kas roomalaisen
suihku tuo ylos happoa kunnolla ja olo helpottaa melkein heti sen jalkeen. Vetta juon kunnolla, koska se laimentaa ylos tulevan hapon eika se polta niin paljoa kuin pelkka sitkea happo, joka jaa polttelemaan kurkkuun. Se on vahan niin kuin kotitekoinen vatsan huuhtelu. Lampimalla suolavedella saa varmasti oksennusreaktion aikaan, jos sita viela avittaa sormilla. Pontto kannattaa huuhdella heti ennen kuin happo polttaa emalipinnan pois;)

Lumikisu mainitsi bulimiasta niin aivan varmasti oksentelu aiheuttaa polttoa kurkussa. Parasta olisi kuitenkin hoitaa asia kuntoon, mutta tuli tuossa mieleen, etta voisiko happovaiva aiheuttaa bulimian tapaista. Mina ainakin oksentelen siihen tahtiin, etta joku konitohtori voisi sellaisen diagnoosin antaa. En kuitenkaan ikina tee mitaan
roomalaisia eli yrita tarkoituksella poistaa vatsasta juuri syotya ruokaa vaan pelkkaa happoa silloin kun vatsassa muuta ei ole. En voi kuitenkaan valttya ajatukselta, koska joskus tulee myos ruokaa ylos, mika riippuu taysin happokohtauksen laadusta ja syodysta ruuasta.

Varmasti stressi on yksi tekija, joka voi laukaista happo-oireet. Jos Lumikisu tai kukaan muu haluaa kokeilla rentoutusaanitteita niita saa youtubesta ladattua ilmaiseksi. Googlaa vain "free studio" ja talla ohjelmalla voi ladata ja konvertoida omalle koneelle tai playerille vaikka linnun laulua tai muuta mukavaa taysin laillisesti.

VaniljaRe: "ei osaa hengittää"5.10.2013 12.48
Nuo selän ja rintarangan jumit vaikuttavat varmasti monella refluksioireiden pahenemiseen. Kun omt-fysioterapeutti käsitteli minun selkänikamani määrätystä kohti, olin muutaman kuukauden täysin oireeton. Niinkuin usein on todettukin, niin ihminen on kokonaisuus, kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Stressin on varmasti yksi pahimmista oireiden laukaisijoista, olen sen itsekin todennut ihan selkeästi. Siitä pitäisi yrittää päästä eroon, yksi hyvä keino todellakin on opetella joku rentoutustekniikka.

KulkijaRe: "ei osaa hengittää"5.10.2013 16.43
Tuli muuten hieman tilannepäivitystä. Eli meikäläisellä selän lisäksi varmasti tosi iso osa heikosta olosta ja hengenahdistuksen tunteesta on tullut melko erikoisesta paikasta.

Puoli vuotta sitten, kun pahimmat oireet alkoi, niin huomasin, että heikkous ja hengenahdistuksen tunne liittyy vasemman käden käyttöön. Autolla ajo oli tuskaa, samoin hiusten pesu vasemmlla kädellä. Kaikki mikä liittyi vasemman käden käyttöön. Juoksin noin 20 lääkärillä ja sain kuulla aika törkeyksiä heidän suustaan välillä. Eräs kardiologi mainitsi, että muutaman perus sydäntutkimuksen jälkeen, että hae psykiatrista apua ja lopeta se lääkäreissä hyppääminen.

No, pitkään tuli ajateltua, että kyseesä olisi vain selän vaivat, mtta kun jo puoli vuotta vasen käsi aiheuttanut oireita, palellut jatkuvasti ja mennyt kohtausten aikana joskus siniseksi, niin pakkohan siellä on verenkierrossa jotain häikkää olla.

Googlasin ja lopulta törmäsin TOS-oireyhtymään eli olkapään alueen pinnetilatyyppiseen sairauteen. Oireeni kuin suoraan oppikirjasta, ja kyseesä siis verisuoni eli valtimo/laskimoperäinen pinnetila,. Kävin verisuonikirurgin juttusilla ja testien mukaan kyse todellakin olisi lähes varmasti TOS:ta. Lääkäri teki pikalähetteen TAYS:n kuvantamistutkimuksiin.

Hurjaa touhua, jos olisin jatkanut oireista kärsimistä ja jatkanut julkisen puolen terveydenhuollon armoilla olemista, niin todennäköisesti olisin saanut veritulpan, aneurysman tai jonkun vakavan iskeemisen kohtauksen jossain vaiheessa.

Tarina ei liity refluksiin, mutta kuitenkin hyvä esimerkki oudousta oireista, ja siitä että itseään ja oireitaan kannatta uskoa. Ja tosiaan noin 20 lääkärin juttusilla kävin puolen vuoden aikana ja selitin käteen liittyvät oireet, mutta kukaan ei uskonut, tai kunnolla edes kuunnellut tarinaani.

Se paniikkihäiriö diagnoosi on muuten uskomaton juttu: noin 10/20 lääkäristä ja suurin osa hoitajista mainitsi paniikin ja hyperventiloinnin, vaikka ei mitään perusteita. Oireet alkoivat lähes aina kevyessä/kohtalaisessa rasituksessa ja vasemman käden käytöstä. Miten siitä voi tulla paniikkihäriö edes mieleen.

No..oon helkkatin turhautunut ja laitan kyllä nyt palautetta vähän joka suuntaan, jotta hoitajat ja lääkärit oppisivat kuuntelemaan ja asennoitumaan vähemmän ylimielisemmin, varsinkin jos jollain esimerkiksi pitkään jatkuneita epämääräisiä oireita.

Pikku myyRe: "ei osaa hengittää"4.3.2019 16.27
Hei,
Tämä on jo vanha ketju.... minulla on juuri samanlaiset vaivat kuin esim. Lumikisulla. Herään kun olen juuri nukahtanut siihen etten saa henkeä muutamaan sekuntiin. Tunnen myös etten saa nieltyä kunnolla. En tiedä onko vaiva fyysinen, psyykkinen tai sekä että...

Kiinnostaisi tietää oletko saanut vaivaan apua? Ja myös muut samaa kokeneet?

HuonovointinenRe: "ei osaa hengittää"4.3.2019 21.30
Tuttu vaiva. Ollut noin 6 vuotta. Välillä useampana yönä. Välillä ollut pois puolikin vuotta. Liittyy alkuyöhön. Pari kolme tuntia yleensä menee siihen. Nukun n. 20min-30min ja herään tuohon tunteeseen. Nukahdan ja taas sama. Joskus on niinkin että juuri kun olen nukahtamassa niin se tunne tulee. Se tuntuu jotenkin myös päässä. Ihan kun taju olis menossa tai jotain outoa. Pelottavaa!

Jukka 36Re: "ei osaa hengittää"3.4.2019 2.29
Moi. Mulla refluksitautia kohta 10 vuotta takana. 2-3 vuotta sitten alkoi kuvailemanne heräämiset ja tuntui ettei saa happea ja tuntuu, että taju menee. Todettiin 1,5 vuotta sitten uniapnea. Nyt nukun erittäin hyvin CPAP-laitteeni kanssa ja nuo oireet kadonneet kokonaan.

Tsemppiä kaikille.

BrooksRe: "ei osaa hengittää"18.8.2020 5.18
Minulla nämä oireet alkoivat muutama viikko sitten. Lääkärin mielestä kyseessä refluksi, ja siihen oireet kokonaisuudessaan viittaavat. Inhottavaa, kun ei saa ollenkaan nukuttua.

Jo vuosia sitten minulla diagnosoitiin uniapnea, mutta siihen ei tällaista nikahtamisvaiheen säpsähtelyä liittynyt ollenkaan; päin vastoin nukahdin aina nopeasti.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: