Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Sitrusfysioterapia27.4.2012 23:05
Kävin pitkästä aikaa fys.terapeutin hierottavana.

Selkä oli kovin jumissa. Taas kerran sen hierominen tuntui suoraan ruokatorven kipukohdissa ja mahassa. Hieronnan jälkeen on ollut helpompi syödä. Mahan tilavuus tuntuu kuin suuremmalta - ei tule syönnin jälkeen sellainen kireä olo mahaan. Kiva!
Ensi viikolla uudestaan.

VaniljaRe: fysioterapia28.4.2012 12:26
Mukavaa että hierominen helpottaa oloa, minä olen käynyt joka toinen viikko hierojalla säännöllisen epäsäännöllisesti. Viimeksi kiinnitin huomiota siihen, että kurkussa tuntui kuristavaa tunnetta kun selkää hierottiin ja se tunne jäi joksikin aikaa hieronnan jälkeen, mutta hävisi kyllä. Olen huomanut myös että minulla on kaikkein vähiten oireita silloin kun liikun, hyvä syy liikkua paljon. Omt-fysioterapeutti on myös varattu, sinne pääsen kesäkuussa, silloin katsotaan niskan, rintarangan ja selän tilanne.

AmaliaRe: fysioterapia28.4.2012 14:01
Kiva kuulla että hieronnasta on ollut apua.

Itse olen käynyt hierojalla kerran elämässäni, kymmenisen vuotta sitten puolen tunnin niska/hartia-hieronnassa, ja fysioterapeutilla pariin otteeseen jalkavammojen takia, yli 20 vuotta sitten n. 5 kertaa, mikä oli mukava kokemus, ja lähes 10 vuotta sitten 10 kertaa, mikä jäi mieleen varsin epämiellyttävänä kokemuksena (ei mennyt kemiat yksiin sitten tippaakaan). Omt-fysioterapeutille varasin kerran ajan pari vuotta sitten äkillisen yläselän kiputilan yhtyedessä, mutta kun akuutti tarve meni ohi, peruin ajan, kun rahalle oli käyttö muuhun.
Nyt mietin taas ajan varaamista omt-fysioterapeutille, lähinnä niska-hartiaseudun jumien vuoksi.

SitrusRe: fysioterapia29.4.2012 12:30
On kyllä tärkeetä, että fysioterapeutin kanssa synkkaa. Se on niin henkilökohtaista palvelua, vähän kuin kampaaja.
Mulla on edelleenkin hyvä olo hieronnan jäljiltä ja oireet lievemmät. Ensi viikolla taas hoito.

AmaliaRe: fysioterapia29.4.2012 13:54
Sitrus, sulla kun on ollut niin rankkaa oireiden kanssa, on tosiaan mahtava että hieronta lievittää oireita. Toivoisin että muillakin, joilla vaikeita ja moninaisia oireita, hieronta tai vastaava toisi jotain helpotusta oloon.
Kyllä munkin nyt vaan täytyis sinne omt-fyssalle itseni saada, kun ei enää edes pää kunnolla käänny... kun tulee kipu esteeksi

SitrusRe: fysioterapia29.4.2012 15:30
Amalia, kerro sit ku olet käynyt OMT-terapeutilla, jooko. Mullakin on ollut se ohjelmassa ties kuinka kauan, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi.

AmaliaRe: fysioterapia29.4.2012 18:49
Juu, toki kerron... kunhan vaan saan itseni vastaanotolle saatettua...:)

VaniljaRe: fysioterapia9.5.2014 12:51
Minä kävin omt-fysioterapeutilla. Hän katsoi vanhoja tietojani ja kyseli myös refluksistani, kerroin oman hyvän tilanteeni, mutta hän sanoi että aloitetaanpa kuitenkin sieltä refluksin lähteiltä ja kävi läpi yläselästä määrätyt alueet. Kyseli että onko ollut rytmihäiriöitä, joihin vastasin että kyllä on, niitä nimittäin on taas viime aikoina ollut. Hän sanoi että sieltä samalta alueelta ovat peräisin rytmihäiriötkin. Sitten hän kävi läpi selkärangan alueet, väänteli ja käänteli minua ja kysyi että onko ollut kipuja nivustaipeessa, vastaus oli: on, (kävin gynekologillakin jo kun luulin niiden johtuvan jostain sellaisesta, mutta hänen mukaansa kaikki oli kunnossa). Ongelma aiheutui kylkiluiden välissä olevasta jumituksesta, joka tuntui kipeänä kohtana fysioterapeutin painaessa sitä sormillaan. Sieltä menee suora hermotus nivustaipeeseen ja sieltä polven sisäpuolelle, jossa oleva kohta oli myös todella arka. Sitten reilun puolen tunnin käsittely, selän ja lantion alueella ja homman pitäisi olla kunnossa. Sitten hän neuvoi minulle kädestä pitäen rintarangan kalvojen irroittelua, joka ei saa kokonaisuudessaan kestää kuin minuutin.

Sanoi myös että aina istuessani nostaisin millin verran yläselän asentoa ylöspäin, silläkin olisi hänen mukaansa jo suuri ehkäisevä merkitys kaikissa valittelemissani vaivoissa. Nykyihminen kuormittaa hänen mukaansa kohtuuttomasti yläselän aluetta väärillä asennoillaan ja liialla istumisella. Käski erityisesti kiinnittää huomiota istuma-asentooni ja tehdä vaikka tikusta asiaa noustakseni useita kertoja työpäivän aikana ylös. Kaikkein pahinta on kun yläselkä on pyöristyneenä ja vatsan alue painuu ja lantion aluekin on väärässä asennossa. Hän sanoi sen aiheuttavan painetta juuri ruokatorven alueelle, kun ruokatorven alaosaan tulee painetta, sanoi että ei ole mikään ihme jos tähystyksessä näkyy sillä alueella punoitusta, se voi hänen mukaansa aiheutua siihen kohdistuvasta jatkuvasta paineesta.

Hän kehoitti käyttämään ahkerasti tennispallosukkaa yläselän alueella ja tekemään keppijumppaliikkeitä yläselälle, mutta ehdottomasti istuvassa asennossa, ei seisten, näytti konkreettisesti minulle mikä ero niillä on istuen ja seisten tehtynä. Korosti monien kipujen ja vaivojen olevan loppujen lopuksi hyvin pienistä asioista kiinni ja sanoi että tietäisitpä miten monta kohtalotoveria sinulla on.

Odotin tälle omt-fyssarille aikaa melkein kolme kuukautta. En voi muuta kuin todeta taas että hyvä, kuunteleva ja asiansa osaava fysioterapeutti on taivaan lahja. Aion käydä jatkossa säännöllisesti kerran vuodessa hänen luonaan ihan vain ennaltaehkäisevässä mielessä.

MallaRe: fysioterapia9.5.2014 15:29
Samaan aikaan kun 2 kk sitten pistin Nexiumin tauolle aloitin omatoimisen lihaskuntoharjoittelun. Erilaiset yläselän liikkeet - ylätalja ja kulmasoutu mm. - ovat aikaansaaneet sen, että ryhtini on ihan toista kuin ennen. Varmaan tätä Vaniljan omt fysioterapeutti tarkoitti: en ole enää lysyssä vaan ranka normaalin suorassa. Voin todella hyvin.

TepsuRe: fysioterapia9.5.2014 18:51
Hienoja kuulumisia!

SitrusRe: fysioterapia9.5.2014 23:59
Hyviä juttuja sulla tossa, Vanilja.

Mullakin kiinnitetään kunto-ohjauksessa suurta huomiota juuri yläselän pyöristyneeseen asentoon.

VaniljaRe: fysioterapia10.5.2014 12:51
Minä olen niin onnellinen tuosta omt-fyssaristani, hän on niin välitön ja ihana tyyppi, että harvoin sellaisia tapaa ja aina auttaa, kannustaa, rohkaisee ja luo toivoa. Taas kun kävelin sieltä ulos, niin olo oli puolella keventynyt, hyvä etten noussut ilmaan:)

Kiva että sinulla on Sitrus mieleisesi kunto-ohjaaja ja mukava kuulla että Mallallakin on noin hyvä tilanne.

SitrusRe: fysioterapia10.5.2014 16:14
Joo, mä olen kanssa tosi iloinen ohjaajastani (sanotaan häntä nyt vaikka sellaiseksi). Jännä juttu, miten joidenkin ihmisten kanssa tulee heti toimeen, tuntuu että ymmärretään ja otetaan todesta.

Pystyisitkö Vanilja tässä kertomaan tuosta "kalvojen irrottelusta" vai meneekö liian vaikeaksi? Voi tietysti kysyä omaltakin ohjaajaltani. Enkä tiedä onko mulla sellaista ongelmaa.

Usein kun avaan liikkein rintarankaa, sieltä kuuluu pieniä poksahduksia. Ei satu, ei tunnu mitenkään pahalta, päinvastoin.

Kyykistelyharjoituksiet on tepsineet tosi nopeasti - teen niitä joka päivä. (Baletin 2. asento, pliee, siinä ollaan, haetaan epämukavuusrajaa, joustellaan vähän...) Aikaa ei paljon kulu, mutta nyt jo polvet on vahvistuneet, rutina vähentynyt ja reisilihakset jämäköityneet. Voi vitsi!!

VaniljaRe: fysioterapia10.5.2014 16:40
Pitää maata selälleen ja kahdella sormella, (jotka ovat napakasti vierekkäin), käydä läpi rintaranka ensin pystysuunnassa ja sitten sivusuunnassa kevyesti liikutellaan rintarankaa, ihoa siis, jos se ei jompaan kumpaan suuntaan liiku kunnolla, niin sinne päin työnnetään (sormia liikuttelemalla kevyesti edestakaisin) varovasti hiukan enemmän. Se ikään kuin irroitellaan sormilla, voimaa ei käytetä kauheasti. Irroittelu ei kerrallaan saa kestää kuin korkeintaan minuutin, muuten alue tulee kipeäksi ja se ei ole tarkoitus. Minulla onkin nyt eilisen irroittelun ja opettelun jälkeen hiukan kosketusarka juuri tuo rintarangan alue. Fysioterapeutti sanoi että näistä lihaskalvoista tullaan puhumaan vielä huomattavasti enemmän tulevaisuudessa. Ilmeisesti niistä on jotain uutta tutkimustietoa.

Reidet tulivat taatusti kipeäksi aluksi, olen tehnyt tuota samaa liikettä jumpassa, se pitäisikin ottaa päivittäiseksi liikuntaharjoitukseksi. Varmasti se on tehokas liike. Reisiä tässä pitäisikin saada vähän kiinteämmäksi kesää kohti.

MyrttiRe: fysioterapia10.5.2014 22:53
Rintarankahan on tuolla selän puolella. Ei minun sormet siellä kykene mitään tekemään...

Minä hajotin selkääni hieman jokunen vuosi sitten ja sain kaikenlaisia kivoja säteilyoireita ym. Kävin Vaniljan tavoin parikin kertaa gynekologilla ja yleislääkärilläkin ravasin omituisten alavatsan ja nivusten kivun takia. Minulle sanottiin, että kivut voivat johtua selästä, mutta en millään sitä uskonut. Lopulta OMT-fyssari kerran selkääni käsitellessään sai aikaiseksi selästä nivusiin menneen säteilyn, joka tuntui kuin kropan läpi olisi mennyt salaman isku. Nykyään osaan onneksi lukea tuota selkääni ja todella monet omituiset kivut menevät sen piikkiin
:)

VaniljaRe: fysioterapia11.5.2014 8:09
No niinpä Myrtti, en minäkään selän puolelta onnistu:) Kyseessä on siis tuo rintalasta, eli vartalon etupuolelta heti kaulakuopan alta alkaa se alue, jota käsitellään.

Uskomatonta miten kipu voi säteillä varsinaisesta ongelmapisteestä niin kauas. Minäkin kävin pari kertaa gynekologilla, joka molemmilla kerroilla katsoi ultraäänillä ja oli vakuuttunut ettei kyse ole mistään gynekologisesta vaivasta. Kipu tosiaan tuntui nivustaipeessa ja sen ympäristössä. Omt-fysioterapeutti kysyi heti selän tutkittuaan että onkos nivustaivetta jomotellut, höh, ei voi kuin ihmetellä ja olla iloinen ja tyytyväinen, kipua ei nimittäin enää ole. Todellakaan kaikki ei aina ole sitä miltä se näyttää.

SitrusRe: fysioterapia11.5.2014 12:58
Mulle ei ole reidet tulleet kipeäksi tuon kyykistelyharjoittelun myötä - sehän siinä ihmetyttää. Tulokset ovat tulleet käsittämättömän helposti ja nopeasti.
Esimerkiksi mäkisessä maastossa kävely on kevyempää nyt, istahtaminen ja syvästäkin tuolista nouseminen vaivatonta. Voi lisäksi kaikki mikä edellyttää kyykkimistä on tietysti mukavampaa.

Voi todella sanoa, että elämänlaatu on parantunut.

Vanilja, kokeilen neuvomaasi kalvojen irroittelua, kiitos!

NightlightRe: fysioterapia4.6.2014 18:31
Mullakin on aivan ihana ja ymmärtäväinen fyssari. Tulee varmasti ikävä tätä sitten kun on viimeinen fysioterapiakerta.

Mulla siis 11 fysioterapiakertaa takana ja edelleen on jännitystä ja jumitusta. Ehkä pitäisi vaan voimistella ja venytellä ahkerammin. Plus olen varma että yöllisellä bruksismilla on jotain tekemistä mun lihasjumien kanssa, vaikka kiskot onkin. Outo kevytpäinen olo ei ole lähtenyt vieläkään, mutta en tiedä mistä ihmeestä sitten johtuu... Onko yhä lihasjumia, johtuuko stressistä/ahdistuksesta vai ajattelenko asiaa vain liikaa? En tiedä.

SitrusRe: fysioterapia4.6.2014 19:08
Mä suosittelen kyllä lämpimästi nimenomaan aktiivista fysioterapiaa. Tarkoitan voimistelua asiansa osaavan fysioterapeutin ohjeiden ja valvonnan kanssa.
Pidin itseäni melko asiantuntevana näissä asioissa, koska olen käynyt vuosikausia ohjatuilla tanssitunneilla. Mutta keho muuttuu kun vanhenee tai mikä lie, mutta joka tapauksessa yksilöllinen ohjaus sekä juuri minun kehoni ongelmakohtien paikantaminen ja voimisteleminen on ollut kohdallani avainsana.
Kunto-ohjausta antava fyssari huomasi liikkeissäni korjattavaa, joita en ikinä oliisi itse arvannut.

Olen käynyt joitain vuosia myös passiivisessa fysioterapiassa (ts. hierottavana) ja ollut siihenkin erittäin tyytyväinen. Kun vertaan nyt näitä kahta, huomaan miten aktiivinen terapia tuo pysyvämmät tulokset ja paremmat myös. Hierojalla joutuu käymään toistuvasti. Se on kuin lääke, jota joutuu ottamaan uudelleen ja uudelleen. Kunto-ohjaaja taas pyrkii siihen, että itse ongelma poistetaan.

VaniljaRe: fysioterapia13.5.2015 17:11
Minä kävin omt-fysioterapeutillani, hän avasi rintarangan, hoiti jalkapohjaani, joka kipuilee välillä ja sitten hän hoiti myös refluksiani ylävatsaa käsittelemällä. Hän laittoi sormensa määrättyyn kohtaan palleassani ja sanoi että tässä on sinun kipukynnyksesi, siinähän se oli, kyseinen kohta oli erittäin aran tuntuinen. Hän käsitteli vatsan aluetta jonkin aikaa painelemalla kipukohtaa ja sen ympäristöä. Seurauksena oli seuraavana päivänä tavallista kovempaa närästystä. Onneksi sitä kesti vain sen yhden päivän.

En tiedä mikä se kipukohta oli ja mistä hän tiesi että se oli kipeä, ilmeisesti siinä on joku heijaste. Heijasteista hän ainakin puhui. Rintaranka käsiteltiin sekä selkäpuolelta, että rinnan alueelta. Hän pyysi tulemaan uudestaan parin kuukauden kuluttua jos refluksioireita vielä esiintyy. Varasin uuden ajan, perun sen jos oireet pysyvät poissa.

SitrusRe: fysioterapia23.8.2019 16:15
Kävin jalkoihin erikoistuneella fyssarilla.

Puhuttiin refluksista. Hän kysyi, onko palleatyrää ikinä hoidettu
hieromalla. Ei ole. Hän hieroi vatsalihaksia, ei palleatyrän kohdalta, vaan
kauempaa, ettei se sattunut.
Tänään ei ole närästänyt yhtään, enkä ole muistanut ottaa Somacia.

rentukkaRe: fysioterapia23.8.2019 18:35
Sitrus, tuo on mielenkiintoinen tieto, minulla ei ole palleatyrää tai ainakaan ei ole sanottu, että olisi. Mutta vatsalihakset ovat varmasti jumissa kivusta, että auttaisi tuo hieronta varmaan, jos olisi osaava fyssari.
Hyvä, että sua ei nyt närästä, eli sait apua ainakin hetkeksi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: