Keskustelu

VeraRefluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?16.5.2017 14.07
Olen kärsinyt närästys/refluksioireista jo vuosia ja minut on tähystetty kahdesti, viimeksi vuonna 2015 huhtikuussa. Viimeisen parin kuukauden aikana oireet on olleet voimakkaampia ja erityisesti kurkun alueella. Kurkku tuntuu todella limaiselta eikä nieleminen auta, vaan lima on ja pysyy, kuiva yskä vaivaa ja varsinkin syömisen aikana /jälkeen on tarve röyhtäillä ja selvittää kurkkua. Välillä myös etovaa oloa. Lääkkeenä on ollut Somac 40 mg kerran päivässä.
Viimeisimmässä tähystyksessä löytyi löysä alasulkija, ei merkkejä tulehduksista ja koepalat ok. Nyt mietin että pitääkö tähystää uudelleen vaikka aikaa on kulunut vasta 2 vuotta? Onko mahdollista että jotain pahempaa on saattanut kehittyä tänä aikana? Kuinka nopeasti mahdolliset pahanlaatuiset muutokset kehittyvät? Tuntuu että Somac ei enää tehoa, joten voisiko lääkkeen vaihtamisesta olla apua?

SitrusRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?16.5.2017 15.01
Hyvä kysymys, johon ei ole vastausta.
Tähystyksellä pyritään saamaan kiinni ruokatorven syöpä. Syöpä kehittyy -yleensä- hitaasti ja välivaiheiden kautta. Mutta ei aina. Mitä aikaisemmin syöpä löytyy, sitä vähemmän huono on ennuste. Adenokarsinooma on vakavimpia syöpiä, uusia tapauksia n. 200/ vuosi. Refluksitauti on sen suurin yksittäinen riskitekijä.

Uusia hoitomuotoja kehitellään, esim. ablaatio, poistetaan muuttunutta solukkoa. 2012 Meilahden kirurgi kysyi, haluaisinko että se tehdään mulle. Silloin sitä oli Suomessa tehty 30 potilaalle. En halunnut, koska metodi oli niin uusi. Halusin odotella, lääkäristäkin se oli hyvä ajatus.

Itselläni oli niin huono viimeistä edellinen tähystys, siinä meni liikaa pieleen, etten uskaltanut mennä uudelleen ennen kuin yli 4 vuoden päästä. Sellaista en suosittele kellekään.

Sulla on asiat hyvin, jos solumuutoksia ei ole. Meidän joilla niitä on kannattaa käydä kahden vuoden välein.

SitrusRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?16.5.2017 15.25
Jos haluaa, niin Duodecimistä löytää tietoa. Mutta se on sitten suoraa tekstiä, siihen kannattaa varautua.

VeraRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?16.5.2017 15.27
Kiitos viestistäsi Sitrus. Eli tarkoittaako että jos ei ole havaittu viimeksi solumuutoksia, niin seurantaa ei tarvita 2-3- vuoden välein? Minulta on myös helikobakteeri häädetty jo 15 vuotta sitten.
Onko sinun siis käytävä seurannassa solumuutosten takia?

SitrusRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?16.5.2017 15.30
Kysy lääkäriltäsi.
Solumuutokset kannattaa käydä tarkistuttamassa. Ja se on joka kerta yhtä pelottavaa.

refluksikurkkuRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?18.5.2017 22.15
Vera, jos on ollut normitulokset, seurantaa ei ole todellakaan 2-3 vuoden välein. Seurantaa ei ole myöskään lieväasteisessa tulehduksessakaan.

Tuskinpa noilla normituloksilla tähystystä määrätään. Jos sen välttämättä haluat noin lyhyen ajan sisään mielirauhan saamiseks ja (jos epäilet) tulehduksen vahvistamiseksi, pamauta yksityiselle puolelle ja hankit sen sitä kautta ... Tai ainahan sitä voi yrittää, jos sen haluaa :-)

Oletko käynyt jo näyttämässä lääkärille kurkkuasi, jossa ne oireet tuntuvat olevan juuri kurkussa? Siihen riittää ihan yleislääkäri ja kurkunpän peilaus pienellä peilillä - tarkentaa sen alueen kuntoa, missä ne oireet tunttu olevan (vatsatähystys ei riitä tämän alueen tarkistukseen).

Lääkkeen vaihtoahan voi ehdottaa omalle lääkärille ilman muuta. Mitä eri lääkkeitä sulla on ollut käytössä vuosien aikana? Oletko kovasti fiksaillut muita muutoksia elämääsi (esim ruokavaliot ym)?

VeraRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?19.5.2017 8.31
Refluksikurkku, kyllä olen näyttänyt kurkkuani kuukausi sitten kurkkulääkärille, koska on tämä kuiva yskä. Hän ei havainnut siellä mitään poikkeavaa, (ei myöskään kasvaimia tmv) ainoastaan sitkeää limaa kurkun takana.
Että näillä mennään. Lisäksi mulla on jatkuvasti paha maku suussa, en tiedä mikä siihen auttais. Onko tietoa mistä se johtuu?

VeraRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?19.5.2017 9.24
Vielä lisäys eli mun diagnoosi vuonna 2015 on ollut ruokatorven refluksi ilman tulehdusta. Voiko tulehdus kuitenkin kehittyä sinne pikkuhiljaa ajan kanssa? Siksi mietin että pitääkö seurata. Tuntuu että mulla ei Somac enää auta, että onko lääkkeen vaihto edessä.

refluksikurkkuRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?19.5.2017 22.53
Joo, hyvä se on kokeilla jotakin muuta - vaihtoehtoja ainakin on.
Oireilu voi olla myös tietty sellaista, että se ei suoraan johdu haposta vaan esim muusta ärsytyksestä tms. Itselläni on Nexium enkä ole vaihtanut vaikka erikoislääkäri aina kyseleekin haluaisinko kokeilla jotakin muuta kuin esomepratsolia.

Voihan sinne toki lääkityksenkin kanssa osalle tulehdusta tulla mutta useimmiten sitä esiintyy kun tauti on hoitamattomana. Toisille ei tule tulehdusta ollenkaan vaikka selvää ylösnousua jopa 20 vuotta ;-) !


Kuinka monta vuotta olet syönyt Somacia?

VeraRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?20.5.2017 9.41
2 vuotta, mutta en yhtäjaksoisesti. Oli tuossa parempi kausi välissä. Olen myös nyt todella ahdistunut tästä asiasta joten siksikin oireet on pahempia.

VeraRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?20.5.2017 14.24
Refluksikurkku, sanoit että jos normaalitulos niin ei tähystetä 2-3 vuoden välein, entäs jos sinä aikana pääseekin kehittymään tulehdusta ja sitä ei sitten huomata jos ei tähystetä?

SitrusRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?20.5.2017 16.50
Jos ruokatorvi on tulehtunut, niin sen huomaa kyllä kivusta.

VeraRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?20.5.2017 17.24
Sitrus, millaista se kipu sillon on?

SitrusRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?20.5.2017 17.52
Helvetillistä. Se ilmoittaa painokkaasti, että jotain on pahasti vialla.
Tosin en voi vannoa, etteikö ruokatorventulehdus voisi olla oireetonkin, jos tuntoaisti puuttuu. Kannattaa kysyä lääkäriltä.

SitrusRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?20.5.2017 18.04
tai siis jos ruokatorven tuntoaistissa on jotain häikkää. Mutta yleensä asiat menee niin päin, että voi olla koviakin vaivoja, eikä tähystyksessä löydy silti mitään vikaa.

Marjatta JärvinenRe: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?26.5.2017 12.12
Mulla on tämä Refluksi/kurkkurefluksi.On leikattu viime joulukuussa Ja olin jo niin laihtunut etten painanut enään kuin 48-49 kg.Mut leikattiin TYksissä Turussa ja nyt on siitä asti ollut hyvä ,mutta tämä voi uusiutua ja sitten heti ilmoittaa ja tehdään sama toimenpide uudestaan ja tämä mun nenäni tarttis myöskin jotain. Kyllä nyt on hienoa kun on voinut syödä kunnolla ja painokin on noussut melkein 50kg painan nyt.

Vilhelmiina Mansikkamäki Re: Refluksi/kurkkurefluksi, onko tarve tähystää uudestaan?3.6.2024 3.51
Mulla onVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: