Kesäterveiset

               

                               Terveiset Keliakiamessuilta!

 

Viime lauantaina 12.6. parisen tuhatta messuvierasta tungeksi Tampereella pidetyissä Keliakialiiton Keliakia 2010 - messuilla.

messuyleiso.jpgLuentoja pidettiin kahdessa salissa, jotka olivat niin täynnä etteivät kaikki halukkaat mahtuneet edes sisälle. Ulkopuolella oli kuitenkin mahdollisuus seurata luentoja television välityksellä. Päivän aikana oli myös lukuisia ammatilaisten pitämiä tietoiskuja mm. quinoasta ja amarantista.

Luennoitsijoihin kuului mm. professori Markku Mäki (Tampereen Yliopisto), joka on perustanut Tampereen yliopistoon kansainvälisesti arvostetun poikkitieteellsien keliakian tutkimusryhmän, jonka ansiosta Suomi ja Tampere ovat edelläkävijöitä keliakian tutkimuksessa. Puhetta oli myös "keliakiapillerin" kehittämisestä, jolla voitaisiin eliminoida gluteenin haittavaikutukset elimistöstä täysin niin, että erikoisruokavaliota ei tarvittaisi. "Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoito" toteaa professori Mäki. Tähän Tampereella alkavaan uuteen entsyymitutkimukseen voivat keliaakikot vielä ilmoittautua Keliakialiiton sivuilla. 

samulin.jpgLuennoitsijoihin lukeutui myös mm. ikinuori Aira Samulin, joka antoi vinkkejä elämän ilosta ja sykkeestä. "Nuoruuden salaisuudeksi" hän mainitsi mm. riittävän määrän unta ja kieltäytymisen tupakasta ja alkoholista (lukuunottamatta iltaista lääkekonjakkia!). Liikunta ja sosiaalisuus olivat myös keskeisiä listattuja asioita. Aira Samulin kertoi myös omasta sotalapsuudestaan. Lopuksi Hyrylän Mutkan emäntä laittoi koko yleisön liikkumaan musiikin tahdissa!    

Näyttelyalueella oli tietenkin mahdollisuus tutustua myös uusiin gluteenittomiin tuotteisiin. Maistiaisia oli tarjolla niin uusista kuin vanhoistakin tuotteista runsain mitoin - hyviltä maistuivat ei-keliaakikonkin suussa! Messuilla valittiin Vuoden gluteeniton yrittäjäksi Vuohelan Herkkupuoti (Hartola). Vuoden gluteeniton tuote meni tällä kertaa Sydänystävä -merkinkin saaneelle Virtasalmen Viljatuotteen Tattarileseelle, joka on erittäin kuitupitoinen ja maultaan miellyttävä. Haverin Suloisten Gluteeniton Juhlalimppu sai kunniamaininnan.

 

messuruoka.jpg

 


          
  

                              Toimituksen kesätauko

 

Toimitus vetäytyy kesätauolle, joten uusien uutisten pariin palataan taas elo - syyskuun vaihteessa. Suomen Refluksi toivottaa kaikille sivuston käyttäjille

 

     HYVÄÄ JA AURINKOISTA

                  KESÄÄ!

riippumatto.jpg  

 

 

                                    Uutislista                Uutisia Kesäkuu