UutisiaKesäkuu 2010 (3): Gastropanel: mahalaukun limakalvojen terveystesti Tuulahduksia gastromaailman huipputapahtumasta Ratiopharman Giasemin: pantopratsolia itsehoitoon
Gastropanel - mahalaukun limakalvon terveystesti
Gastropanel - verikoe on tarkoitettu ylävatsavaivojen, helikobakteeri-infektion, vatsalaukun limakalvovaurioiden ja niihin liittyvien riskien (mahalaukun syöpä, B12 -vitamiinin vaje, haavautumat) diagnosointiin sekä hoidon seurantaan. Sen tulokset saattaavat viitata myös sappirefluksiin tai ruokatorven refluksitaudin komplikaatioihin. Aikaisemmin tätä tietoa on saatu pelkästään vatsatähystyksen ja siihen liittyvän koepalatutkimuksen kautta. Jos Gastropanel - testin tulos on normaali, tämä tarkoittaa, että vatsan limakalvo toimii ja on terve. Mahdolliset esiintyvät oireet voivat olla näin ollen joko toiminnallisia tai esim. paksusuoliperäisiä. Suomessa kehitetty testi perustuu 4 biomerkkiaineen mittaamiseen: pepsinogeeni I, pepsinogeeni II, gastriini-17 ja helikobakteerin vasta-aineet (IgA, IgG). Pepsinogeeni I kuvastaa vatsan runko-osan limakalvon rakennetta ja toimintaa kun taas pepsinogeeni II koko vatsan limakalvon vastaavaa tilannetta. Gastriini-17 kertoo puolestaan vatsan pohjaosan rakenteesta ja toiminnasta. Helikobakteerin korkea vasta-ainetaso viittaa helikobakteeri-infektioon. Koska testitarvikkeet eivät kuulu laboratorioiden vakitesteihin, tilanne kannattaa varmistaa ennen laboratorioon menoa. Laboratorio voi tilata testitarvikkeet Biohitin keskuksesta Helsingistä. Biohitillä on ainakin muutama näytteenottopiste Helsingissä. Biohit järjestää myös silloin tällöin testikampanjoita eri puolella Suomea, jonka yhteydessä testi on mahdollista otatuttaa. Gastropanel -verikoe edellyttää 10h paastoa sekä tupakoimattomuutta. Happosalpaajien käyttö tulisi lopettaa viikkoa ennen ja muiden vatsan nesteitä neutralisoivien lääkkeiden käyttö päivää ennen testausta.
Testikokonaisuuden hinta ilman lähetettä maksaa n. 120 -140e. Lääkärin lähetteellä testistä saa Kela-korvauksen (runsaat 70e). Gastropanelista on saatavilla myös kolmiosainen testikokonaisuus Gastroview (ei sisällä gastriini-17 testausta), johon paastoa ei vaadita. Gastropanel - testistä asiakas saa kotiin erillisen GastroSoft - raportin muutaman viikon sisällä. Raportista käy ilmi testin tulokset, viitearvot, tulosten perusteella tehty tulkinta vatsan kunnosta ja mahdolliset suositukset lisätutkimuksiin. Raportti käydään tämän lisäksi lääkärin kanssa lävitse.
(Yksityislääkäri, 2008, 5, 2009, 3-4, Kunto & Terveys, 2010, Biohit, 2010)
Tuulahduksia
gastromaailman huipputapahtumasta
Tänä vuonna Digestive Disease Week (DDW) pidettiin Louisianan New Orleansissa 1. - 5. toukokuuta. Kävijöitä oli runsaat 13 000 ja näytteilleasettajia 3900 eri puolilta maailmaa. Viikon aikana pidettiin tuhansia luentoja, joissa esiteltiin mm. tutkimusabstrakteja. DDW on alansa arvostetuin ja laajin tapahtuma, jonka sponsoroijana toimii mm. AGA (American Gastroenterological Association).
DDW - tapahtuman aikana esiteltiin mm. seuraavat refluksitautiin liittyvät tutkimukset:
* tähystyksellä tehty refluksileikkaus ja pitkäaikainen happosalpaajalääkitys (20-40 mg vuorokaudessa) olivat yhtä tehokkaita refluksitaudin oireiden kontrolloinnissa viisivuotisessa monikansallisessa tutkimuksessa, johon osallistui yli 600 refluksikkoa
* happosalpaajat saattavat olla vaarallisia raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, jolloin sikiö on huomattavasti alttiimpi kaikkien lääkkeiden vaikutuksille. Tarkasteltaessa raskauksia 8 vuoden ajan happosalpaajien käyttö näytti kaksinkertaistavan synnynnäisen sydänvian riskin. Siitäkin huolimatta viat olivat suhteellisen harvinaisia.
* kansasilaistutkimuksessa ruokavalion ja liikunnan avulla tehty painonpudotus poisti refluksioireet kokonaan 66% 179 reilusti ylipainoisista refluksikoista (painoindeksi yli 35). 16% heistä painonpudotus auttoi osittain refluksioireisiin kun taas 12% oireet pysyivät samana ja 6% jopa pahenivat.
* tavallisesti masennuslääkkeenä käytettävä SSRI-lääkitys (selektiivinen serotiniinin takaisinoton estäjä) saattaa poistaa refluksioireita niillä refluksikoilla, joidenka oireiden esiintyminen kaksinkertaisesta lääkityksestä huolimatta johtuu nimenomaan herkistyneestä ruokatorvesta. Kreikkalaistutkimuksessa 77% kyseisestä ryhmästä sai apua refluksioireisiinsa käyttämällä sitalopraamia 6 kuukautta kestäneen tutkimuksen aikana. Lääkkeen pienimääräinen käyttö ei vaikuttanut päivittäiseen elämään. SSRI-lääkityksen on aikaisemminkin huomattu nostavan kipukynnystä ruokatorven kivun suhteen.
* aikaisemmin julkaistujen tutkimusten vertailu osoitti, että happosalpaajien pitkäaikainen (vuoden tai enemmän) ja/tai isoannoksinen käyttö näyttää sisältävän tiettyjä riskejä. Mm. ranteiden ja selkärangan murtumien riski oli lisääntynyt 25% 50 - 79 vuotiailla naisilla. Erään tutkimuksen mukaan riski oli kuitenkin lisääntynyt vain niillä, joilla oli jo joku muu murtumille altistava tekijä (esim diabetes, glukokortisoidin käyttö, munuaisten vajaatoiminta). Happosalpaajien päivittäisillä käyttäjillä oli myös eräässä tutkimuksessa 42% lisääntynyt riski saada Clostridium difficile - tulehdus, joka esiintyi erityisesti yli 80-vuotiailla sekä antibiootteja käyttävillä. Tulosten perusteella haluttiin kiinnittää huomiota lääkkeiden määräämisen tiukentamiseen ja potilaan lääkityksen uudelleen arviointiin määrän ja keston suhteen. Murtumien ja salpaajien käytön yhteys ei ole kuitenkaan selvä. Asiasta on 7 tutkimusta, joista 6 on havainnut jonkinlaista yhteyttä. Vertailu on tehty isoja potilastutkimuskantoja tarkastelemalla, jolloin kaikki vaikuttavat osatekijät (esim. osteoporoositausta, tupakointi, alkoholin käyttö) eivät tule huomioitua. Aihe vaatii vielä lisää tutkimusta. USA:n FDA (Food and Drug Administration) antoi myöhemmin toukokuussa ilmoituksen happosalpaajien kyseisistä sivuvaikutuksista, joka kirjataan mm. pakkausselosteisiin, jotta käyttäjät olisivat tietoisia näistä riskeistä. Se suositteli myös pienempää mahdollista annosta sekä mahdollisimman lyhytaikaista käyttöä. Jo osteoporoosista kärsiville suositeltiin kalsium- ja D-vitamiinilisää. FDA selvittää asiaa yhteistyössä vastaavien tahojen kanssa, jotta asiasta saataisiin enemmän tietoa.
(DDW 2010, medpagetoday, Medscape Today, kuva: PDphoto.org)
Giasemin (ratiopharm): pantopratsolia itsehoitoon
Reseptivapaiden happosalpaajien Somac 20mg ja Losec 20 mg:n rinnalle on apteekkeihin tullut myös tänä keväänä vastaavanlainen tuote ratiopharmalta - Giasemin 20 mg. Giasemin 20 mg:n vaikuttavana lääkeaine on pantopratsoli. Se on tarkoitettu refluksitaudin ja siihen liittyvien oireiden kuten närästyksen ja happamien röyhtäisyjen lyhytaikaiseen hoitoon. Tuote on laktoositon ja gluteeniton. Sitä on saatavilla 14 tabletin pakkauksissa (10,32e). Lisätietoa Giasemista löytyy ratiopharman sivustolta www.vaivatonvatsa.fi/ Mainoskuvana Giasemilla on tulivuori, joka juuri tänä keväänä saattaa tuoda mieleen ajankohtaisia tapahtumia Islannista. Sivustolla on positiivisena yllätyksenä mainittu lähteitä, johon närästystä esittelevän tekstin tiedot osittain perustuvat. Refluksitaudin itsehoito-ohjeiden vakio, sängynpäädyn kohotus, on tekstissä korvattu yllättävästi korkean tyynyn käytöllä.
(ratiopharma: www. vaivatonvatsa.fi) |
Suomen Refluksi refluksi.fi