Uutisia

 Tammikuu 2010 (5)     

                                       

                                                                    uutiset.jpg  

      Juhlapyhinä närästää!

Refluksikkojen elinikä yhtä
pitkä kuin muillakin

IFFGD:n refluksitietoisuusviikko

Refluksilääketestauksessa
takaisku
                                           
Suola ja tupakointi altistavat
refluksitaudille

 

 


 

                          Juhlapyhinä närästää!

 

j0442410.jpgJoulun juhlapyhiin liittyy olennaisesti syöminen ja jopa ähky - ja siten myös erilaisia vatsa- ja suolistovaivoja esiintyy enemmän. Niinpä artikkelit närästyksestä ovat takuuvarma ilmiö vuoden lopussa. Artikkelien ohjeet eivät ole varsinaisesti kirjoitettu refluksitautia sairastaville vaan lähinnä ne on tarkoitettu satunnaisesta närästyksestä kärsiville. Eipä itsehoito-ohjeiden kertaus kuitenkaan refluksikollekaan pahaa tee ... (katso myös Itsehoito).

"Parempaa elämää" - sivustolta löytyy yhden sivun sujuvasanainen artikkeli "Herkuttele joulupyhinä ilman närästystä", jossa ideana on "torju närästys ja nauti juhlasta täysin siemauksin". Artikkeli sisältää refluksikoille tuttuja perusohjeita: 3 tunnin väli nukkumaanmenon ja syönnin kanssa, sängyn kohotus vähintään 15 cm, perinteisten närästystä usein provosoivien ruokien minimointi (mm. kahvi, suklaa, piparminttu, tomaatti, appelsiinimehu). 

Artikkelissa painotettiin mm. pienien kerta-annosten merkitystä sekä keventämistä iltaa kohden.

Suoliston toiminnan tukemiseksi ja ummetuksen ja närästyksen ehkäisemiseksi suositeltiin kuitupitoista ruokaa. Satunnaisen närästyksen mahdolliseksi ehkäisykeinoksi mainittiin myös kotitekoinen ruoka, jonka suola- ja rasvapitoisuuteen voi itse vaikuttaa.

j0423696.jpg     

Joulun pyhien mahdollinen närästys ja ähky heijastuvat myös lääkemarkkinoille. Joulu on selkeä sesonkikausi; kauppa käy vilkkaana apteekeissa, kun ihmiset varautuvat ennakolta mahdollisiin vatsavaivoihin. Proviisori Heli-Maarit Jaskarin (Seinäjoen Keskusapteekki) mukaan joulunajan ostetuimpia ovat vatsalääkkeet esim. närästyslääkkeet ja ruoansulatusta helpottavat ruoansulatusentsyymivalmisteet.

 

 

 (Ilkka, 21/12/2009, Parempaa elämää, 22/12/2009,)


 

 

            Refluksikkojen elinikä yhtä pitkä kuin muillakin

 

Koska refluksitautiin liitetään erittäin vakavia komplikaatioita, reflukstitautia sairastavan on usein vaikea arvioida kuinka huolestunut taudista pitäisi todella olla. Refluksitautiin liitetään esimerkiksi ruokatorven rauhassyöpä (adenokarsinooma), jonka on havaittu lisääntyneen viime vuosikymmeninä länsimaissa. Refluksikoilla esiintyvän Barretin ruokatorven (ruokatorven alaosan limakalvo korvautuu suolityyppisellä limakalvolla) katsotaan olevan tämän syövän yksi suuri altistava tekijä.   

American Journal of Gastroenterology - lehdessä julkaistu tutkimus (2008) vertasi refluksitaudin vaikutusta elinikään. Tarkastelujakso sisälsi vuodet 1988-93 sekä 15 vuoden seurannan. Tarkasteltavat oli jaettu neljään ryhmään (päivittäisiä, viikottaisia ja ajoittaisia oireita, ei närästystä). Tarkastelun kohteena oli yhteensä yli 50 000 elinvuotta.  

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että refluksitauti ei vähentänyt ihmisten elinikää. Ajoittaisestä refluksista kärsineet saattoivat jopa elää pitempään kuin muut ryhmät. Vaikka refluksitauti koskettaakin suurta määrää ihmisiä, syöpätapaukset ovat erittäin harvinaisia. Useimmille refluksitauti on vaaraton ja hyvänlaatuinen eikä siis päädy vakavimpiin komplikaatioihin.

 

                         j0400838.jpg

 

(American Journal of Gastroenterology, 2008, 103, Science Daily, 4/1/2008)


 

 

                IFFGD:n Refluksitietoisuusviikko

 

Marraskuun loppupuolella (22. - 28. 11. 2009) järjestettiin jo 11. kerran refluksitietoisuusviikko USA:ssa. Viikko on jokavuotinen IFFGD:n (International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders) järjestämä kampanja, jonka aikana keskitytään lisäämään tietoisuutta refluksitaudista, oireista ja hoidosta. Säätiöllä on ilmainen tiedotuspuhelin, joka jakaa tietoutta ja tukea refluksitautiin liittyen. Säätiöltä voi myös tilata postitse tautiin liittyviä oppaita.     

IFFGD (International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders) on mahasuolikanavan sairauksiin erikoistunut, hyötyä tavoittelematon järjestö, joka sekä tiedottaa että tutkii. Järjestön ovat perustaneet Nancy Norton ja William Norton vuonna 1991.  

Marraskuussa vietettiin USA:ssa myös NHBA:n (National Heartburn Alliance) refluksikuukautta (Uutiset: Marraskuu 2009).

 

(International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, 11/2009)


 

                 Refluksilääketestauksessa taka-isku

 

Addex Pharmaceuticals (Geneve, Sveitsi) ilmoitti joulukuun puolivälissä lopettavansa uuden refluksi- ja migreenilääkkeen ADX10059 testauksen. Syynä tähän oli migreenitestiryhmän kohonneet  ALT - maksa-arvot. 

Koska kohonneita maksa-arvoja ei aikaisemmissa testauksissa ole isommillakaan annoksilla esiintynyt, ne  liittynevät lääkkeen pitempiaikaisempaan käyttöön. Nousua esiintyi kaikissa annosryhmissä yhteensä 6% testattavista (16/257).

Ensimmäisen refluksitestiryhmän tulokset olivat hyvät. Ryhmään kuului 103 yleensä happosalpaajiin hyvin reagoivaa henkilöä, jotka käyttivät ainoastaan testattavaa lääkettä refluksitautiinsa kahden viikon ajan. 

                                                                                      3refluksilkkeet.jpg

Toinen refluksitestiryhmä koostui 280 (happosalpaajia käyttävästä mutta oireilevasta) henkilöstä, jotka söivät happosalpaajien ohella testilääkettä 4 viikon ajan. Alustavat tulokset ovat osoittaneet odotettua ja sallittua nousua 0,6% henkilöistä (2/280). Kokonaistulosten analysointi tämän ryhmän osalta oli kuitenkin ilmoitusta annettaessa vielä kesken. Tarkempia tuloksia odotellaan julkaistavaksi tammikuussa 2010.

Koska kohonneita maksa-arvoja esiintyi kaikissa annosryhmissä migreenitestiryhmällä, on epätodennäköistä, että lääkettä voitaisiin kehittää pitkäaikaiseen käyttöön.

ADX10059 on Addex Pharmaceuticalsin kehittelemä salpaaja, jolla vaikutetaan mGluR5:n (metabotrooppinen glutamaattireseptori 5) määrään. Tämä puolestaan vaikuttaa ruokatorven alasulkijan toimintaan positiivisesti. ADX10059 on osoittautunut toimivaksi kahdessa Addexin kliinisessä kokeessa sekä eläimillä. Onnistuessaan testaus olisi johtanut kolmannen polven refluksilääkkeisiin. ADX10059:n on myös huomattu vähentävän migreenin oireita.

Lääkkeestä uutisoitiin Suomen Refluksin Uutisissa marraskuussa 2009.

 

             (Addex Pharmaceuticals, 15/12/2009)


 

          Suola ja tupakointi altistavat refluksitaudille

 

Tupakointi ja runsas suolan käyttö saattavat olla merkittäviä refluksitaudille altistavia tekijöitä kun taas aikaisemmin ajatellut kahvi, tee ja alkoholi eivät niinkään. Näihin yllättäviin tuloksiin törmäsivät Magnus Nilssonin johtama ruotsalaistutkijaryhmä (Karoliininen sairaala, Tukholma) selvittäessään elintapatekijöitä, jotka voisivat aiheuttaa kyseistä tautia (Gut, 2004, 53). Samainen tutkimus osoitti myös, että kuidun syöminen (tutkimuksessa leipä) sekä säännöllinen liikunta (30 min viikottain) saattavat ehkäistä refluksitautia.

j0178821.jpgTupakoinnin on aikaisemminkin todettu aiheuttavan refluksitautia sekä lisäävän oireita refluksikoilla. Päivittäinen yli 20 vuotta jatkunut tupakointi kuitenkin lisäsi sairastumisriskiä  voimakkaasti (yli 70-kertaisesti).  

Myös runsas suolan käyttö sekä säännöllisesti nautitut suolatut liha- ja kala-ateriat lisäsivät sairastumisriskiä yllättävästi yhtä voimakkaasti kuin tupakointikin. Suolaa ei tavallisesti ole pidetty refluksia aiheuttavana tekijänä.

Päinvastoin kuin aikaisemmissa pienemmissä tutkimuksissa, alkoholin pitkäaikainen käyttö ei lisännyt riskiä saada refluksitautia. Kuten ei myöskään kahvi tai tee. Jo tautiin sairastuneilla nämä aineet voivat kuitenkin lisätä tai pahentaa refluksi-oireita kuten aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu.

Koska suolan käytön ja tulosten yhteyttä ei ole pystytty selittämään, yhdeksi mahdolliseksi syyksi epäillään muita ravintotottumuksia. Suolaa runsaasti käyttävien arvellaan syövän enemmän rasvaista ja mausteisempaa ruokaa, mikä on omiaan lisäämään refluksia.  

Tulosten mittaamisessa ei käytetty objektiivisia keinoja (esim pH -mittaus, vatsatähystys), joten tulokset perustuivat tutkittavien oireiden ilmoittamiseen kahdessa isossa terveystutkimuksessa. Tutkimusaineisto oli mittava (3153 henkilöä, verrokkiryhmä 40 210 henkilöä) sisältäen laajan kirjon mahdollisia refluksin riskitekijöitä. Tutkimusta rahoittivat Astra Zeneca (Ruotsi) sekä Ruotsin Lääketieteellinen yhdistys.      

                                                                                    j0177961.jpg                

Samoille linjoille suolan huonosta vaikutuksesta päätyi myös viimevuotinen brittiläinen tutkimus, joka tutki suolan käyttöä kolmella eri refluksikkoryhmällä.

Tutkimukseen osallistui 102 skotlantilaista, jotka sairastivat joko erosiivistä gastroesofageaalista refluksitautia (ruokatorvilöydöksiä), ei-erosiivistä refluksitautia (normaalit ruokatorvilöydökset) tai heillä oli Barrett - muutoksia ruokatorvessaan.

Skotlannissa on todettu Ison- Britannian korkein suolankäyttöaste sekä myös eniten ruokatorven rauhassyövän (adenokarsinooma) esiintymisiä koko Euroopassa. Miehillä on sekä erosiivinen refluksitauti ja Barretin ruokatorvi yleisempää kuin naisilla. 

Tutkimukseen osallistuneet miehet käyttivät kaikissa ryhmissä suolaa enemmän kuin naiset. Suolan käytön ei todettu olevan yhteydessä painoindeksiin tai päivittäiseen kokonaiskalorimäärään. Suolan suurkuluttajia (>6 gr/pvä) löytyi miehistä huomattavasti enemmän. Suolan erilainen käyttö saattaa liittyä miehillä yleisempään erosiiviseen refluksitautiin sekä Barretin ruokatorveen.  

 

(Medscape Medical News, 11/11/2004, About.com:Heartburn/GERD, 20/9/2007, Proceedings of the Nutrition Society, 2008, 67 (OCE8) E409)


 

Uutisia Joulu      Uutisia Joulukuu    Uutisia Marraskuu