Uutisia
Crohn ja Colitis ry:llä jo neljännesvuosisata takana Somac reseptivapaaksi Suomen ensimmäinen endoskooppisimulaattori Marraskuu on USA:ssa refluksikuukausi Vaihtoehtoja perinteiselle refluksileikkaukselle Kolmannen polven refluksilääkkeet tulevat? Masennuslääkkeitä kroonisiin suolistovaivoihin Refluksikoille vihdoinkin oma sivusto! Refluksikot ovat saanet vihdoinkin oman sivustonsa osoitteessa www.refluksi.fi. Sivusto avattiin marraskuussa 2009. Sivusto on tuhti tietopaketti refluksitaudista ja närästyksestä. Sivustolta löytyy mm. tietoa, linkkejä refluksiyhteisöihin ja potilasoppaisiin sekä potilastarinoita. Keskustelupalsta tarjoaa vertaistukea. Säännöllisesti päivitettäviä osioita ovat "Uutisia" sekä "Refluksinurkkaus". Sivustolle on tulossa myös osiot "Kuvagalleria" ja "Funktionaalinen lääketiede". Sivusto pyritään kääntämään osittain englanniksi. Suomen refluksi - sivusto on kolmivuotinen pilottiprojekti, joka pyrkii jakamaan tietoutta refluksista ja siihen liittyvistä ilmiöistä Suomesta ja ulkomailta. Sen lisäksi sivuston tavoitteena on koota tätä tautia sairastavien joukko yhteen ja kehittää mahdollisesti jopa jonkinlaista konkreettista toimintaa. Yhdistykselle olisi kipeästi tarvetta - refluksikkoja on arviolta n. puoli miljoonaa! Joten jos innostut ajatuksesta konkreettisesta toiminnasta, ota yhteyttä Ylläpitoon!
Suomen Refluksin puolesta - tervetuloa käyttämään tätä sivustoa! Suomen Refluksi kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka ovat olleet osallisena sivuston tekemisessä! Crohn ja Colitis ry:llä jo neljännesvuosisata takana
Crohn ja Colitis ry täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Pääjuhlaa vietettiin syyskokouksen yhteydessä Hämeenlinnassa lokakuussa. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Seppo Järvenpää. Alkunsa Meilahden sairaalan käytäviltä saanut yhdistys on kehittynyt 25 vuoden aikana nykyiseksi yli 5000 jäsentä kattavaksi valtakunnallikseksi potilasjärjestöksi, joka on ollut edelläkävijä monessa asiassa. Yhdistyksen toimintaan on kuulunut jo pitkään mm.websivusto ja keskustelupalsta (yli 500 000 kävijää vuodessa!), jäsenlehti, 17 IB-opasta, vertaistukitoiminta ja sopeutumiskurssit. Edunvalvonnan alueella yhdistys on puolestaan vaikuttanut mm. Kelan lääkekorvauksiin. Onneksi olkoon ansiokkaasta potilasjärjestötoiminnasta!
(Crohn & Colitis, 4/2009) Somac happosalpaajalääke vapautui reseptipakon alaisuudesta itsehoitolääkkeeksi syksyllä 2009. Tuote on ensimmäinen reseptivapaa happosalpaaja Suomessa. Reseptilääkkeenä pantopratsoli on ollut saatavilla Suomessa vuodesta 1996. Lääketehdas Leiras lanseerasi markkinoille uuden tuotteen, Somac Control®. Enterotabletteja on saatavilla apteekista ilman reseptiä 7- ja 14 kappaleen pakkauksissa (6,96e,11, 51e). Tuotteiden pakkausseloste löytyy Lääkeinfosta. Pakkausseloste sisältää myös ohjeita närästyksen välttämiseksi. Lisää tuotteesta sekä närästyksen hoidosta osoitteesta www.narastyshallintaan.fi.
(Leiras, Lääkeinfo, Tohtori.fi, 2009)
Suomen ensimmäinen endoskooppisimulaattori Lääkefirma Schering-Plough on tänä syksynä lahjoittanut Helsingin Yliopistolliselle sairaalalle Suomen ensimmäisen endoskooppisimulaattorin, joita on olemassa maailmanlaajuisestikin vain 80. Laite on n. 100 000e arvoinen. Uuden huipputeknologian avulla vatsasairauksien koulutus tehostuu huomattavasti. Laitteella pystytään harjoittelemaan virtuaalipotilailla todellisissa tähystyksen kaltaisissa tilanteissa. Laite on tarkoitettu gastroenterologeille ja alaan erikoistuville lääkäreille koko maan laajuisesti. Potilaiden kannalta tämä tarkoittanee helpompia ja nopeampia tutkimuksia, kun gastroenterologien tähystystaidot kehittyvät nopeammin. Schering-Plough on tehnyt pitkäaikaista yhteistyötä gastoenterologian klinikan kanssa ja tulee jatkossakin tukemaan erikoislääkäreiden koulutusta. (Cisionwire, 3/9/2009, Yle.fi/Helsinki, 3/9/2009)
Marraskuu on USA:ssa refluksikuukausi USA:n Närästysliitto (National Heartburn Alliance) sponsoroi marraskuussa kampanjaa, jonka tarkoituksena on närästystietouden levittäminen USA:ssa. Tämä refluksitietoisuuskuukausi pyrkii rohkaisemaan sekä ammattilaisia että potilaita refluksiin ja närästykseen liittyvissä asioissa. Taustasyynä kampanjalle on kasvava tarve tiedostaa närästyksen luonne sekä panostaa oireiden kunnolliseen hoitoon. Mittava kampanja sisältää mm. tietoa ja materiaalia sekä potilaille että ammattilaisille. (National Heartburn Alliance, 10/2009)
Thomas Jeffersonin Yliopistollinen sairaala (Philadelphia, USA) ja Boston Medical Centre (Boston, USA) ovat liittyneet niden sairaaloiden ja klinikoiden joukkoon, jotka tarjoavat potilailleen vaihtoehdon jatkuvalle lääkitykselle tai perinteiselle refluksileikkaukselle. EsophyX - laitteen avulla puutteellista ruokatorven alasulkija voidaan korjata suun kautta ilman leikkausta. Toimenpide tehdään sairaalassa nukutuksessa ja kestää yleensä alle tunnin. Leikkauskriteereinä on päivittäisen lääkehoidon tehottomuus sekä alle 30:n painoindeksi. Potilas pääsee jo yleensä seuraavana päivänä kotiin ja voi palata työelämään muutaman päivän sisällä. EsophyX:n esittelyanimaatio löytyy Kuvagalleriasta. Etuina tällä menetelmällä on lyhyemmät sairaala- ja parantumisajat. Se on kivuttomampi eikä jätä näkyviä arpia. Se myös poistaa yleensä lääkityksen tarpeen. Tämän lisäksi hoito voidaan uusia siinä tapauksessa, että vaiva jostakin syystä uusii vuosien varrella. EsophyX - laitetta on jo käytössä monissa maissa myös Euroopassa. Esim. Tanskassa se otetaan käyttöön ensi vuonna. Uusia suun kautta tehtäviä refluksitaudin hoitomenetelmiä on ollut tarjolla yhteensä n. 10 vuoden ajan. Näihin amerikkalaisiin menetelmiin lukeutuvat mm. Stretta (radioaaltojen käyttö ruokatorven ja mahalaukun liitoksen lihaskudokseen) ja Endochinc (vekin ompeleminen ruokatorven alemman sulkijan lähelle). Endoskooppiset menetelmät ovat tutkimusnäytöltään lupaavia mutta tieto niistä on kuitenkin suhteellisen rajallista verrattuina perinteisempään menetelmään. (EGS International, Impakti 2/2004, Medical News Today15/9/2009) Kolmannen polven refluksilääkkeet tulevat?
Addex Pharmaceuticals testaa ADX10059 - lääkettä ruokatorven refluksitautiin. ADX10059 on korkealaatuinen salpaaja, joka vaikuttaa mGluR5:n (metabotrooppinen glutamaattireseptori 5) määrään. Tutkimus saattaa johtaa kolmannen polven refluksilääkkeisiin. Nämä uuden polven lääkkeet keskittyvät parantamaan varsinaista ongelmaa eli ruokatorven alasulkijan vajaavaista toimintaa. Normaalilla lihastoiminnalla estettäisiin näin kokonaan ylösnousu. ADX10059 on osoittautunut toimivaksi kahdessa Addexin kliinisessä kokeessa sekä eläimillä. Koska mGluR5 on glutamaattireseptoreiden tapaan mukana monissa keskus- ja ääreishermoston toiminnoissa, salpaajalla löytyy monia muitakin mahdollisia käyttökohteita. Sen vaikutusta esim migreeniin testataan myös ylläolevassa tutkimuksessa. Tutkimuksen tuloksia odotellaan saatavaksi tämän vuoden loppuun mennessä. (Medical News Today, 28/9, 2009) Masennuslääkkeitä kroonisiin suolistovaivoihin USA:n johtaviin sairaaloihin kuuluva Mayo-klinikka testaa uutta hoitoa kroonisiin dyspepsiaoireisiin. Kolmivuotisen tutkimuksen rahoittaa NIH (National Insititutes of Health). Tutkimukseen tulee osallistumaan 400 miestä ja naista, joilla on diagnosoitu toiminnallinen muihin hoitoihin reagoimaton dyspepsia. Tutkimus kestää yhteensä 9 kuukautta, joista osallistujat syövät 3 kuukauden ajan masennus- tai lumelääkettä. Kokeiltavat lääkkeet ovat amitriptyliini ja escitaloprami. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville korjavatko kyseiset lääkkeet esim. vajaavaista mahalaukun tyhjenemistä ja suoliston liikkuvuutta. Toiminnallinen dyspepsian arvioidaan olevan erittäin yleinen vaiva, joka kuitenkin usein sekoitetaan muihin suolistosairauksiin kuten esim. refluksiin tai ärsyyntyneeseen suoleen. Tyypillisiä oireita ovat mm. epämiellyttävä täysinäisyyden ja turvotuksen tunne vatsassa ruoan jälkeen, krampit ja ilmavaivat. Antasidit ja happosalpaajat eivät tehoa, koska oireiden aiheuttajana on vatsan epänormaali lihastoiminta, joka saattaa johtua vatsan sympaattisen hermoston yliherkkyydestä tai epäsäännöllisestä signaalin kulusta aivoista vatsan lihaksiin. Tutkijat ovat erittäin toivekkaita tutkimusten tulosten suhteen. (Medical News Today, 18/9,2009) Joulu 2009 Päivitetty 11.11.2009 |
Suomen Refluksi refluksi.fi