Uutisia                        

uutiskuvaoikea

         

Kesäkuu (6)

Kesäloma kutsuu

Ohimenevä rebound - ilmiö

EPA -rasvahappo ja Barretin ruokatorvi

Auditiivisille perustietoutta

Rentoutuskelluntaa kipuiluun

Asiakkaille enemmän oikeuksia


 

Kesäloma kutsuu  

 

j0149125.jpg

 

Toimitus jää muutaman kuukauden tauolle nauttimaan Suomen suvesta. Uutisten pariin palataan taas syyskuussa virkein mielin. Blogia päivitellään kesälläkin.

Refluksikkojen vertaistukitapaamisesta kesäaikana ilmoitetaan myöhemmin etusivulla sekä keskustelupalstalla! 

 

Kaikille lukijoille oikein hyvää juhannusta ja rentouttavaa kesän jatkoa! Ja voimia oireiden kanssa!

 

                                            Toimitus

                                         Suomen Refluksi

 


 

 

Ohimenevä rebound - ilmiö


Kuten monissa muissakin lääkkeissä, happosalpaajilla on huomattu esiintyvän osalla käyttäjistä väliaikaista nk. rebound -ilmiötä. 

Rebound-ilmiöllä tarkoitetaan refluksitaudin yhteydessä hapon liikatuotantoa pitkäaikaisen lääkityksen lopetuksen jälkeen, joka voi pahentaa refluksioireita. Tila on ohimenevä mutta voi toisilla hankaloittaa esim. lääketauon pitämistä tai mahdollista lääkityksen lopettamista. Rebound saattaa erään arvion mukaan kestää osalla käyttäjistä jopa 1-3 kuukautta.

Taustasyyksi ilmiölle arvellaan olevan liiallisen määrän gastriinia. Gastriini on hormoni, joka stimuloi vatsahapon tuotantoa. Vatsahappojen minimoinnin myötä (happosalpaajien pitkäaikainen käyttö) määrä on usein tavallista korkeammalla. Kun gastriinin määrä aikaa myöten lääkityksen  lopetuksen myötä laskee, hapon tuotantokin normalisoituu.

Viimeaikaisin rebound - ilmiötä tukeva tutkimus on v. 2009 tehty tanskalainen, lähes 3 kuukautta kestänyt tutkimus, jossa tutkittiin 120 tervettä henkilöä, jotka jaettiin lääkeryhmään (40 mg Nexiumia 8 vko + placeboa 4 vk) sekä placebo-ryhmään.

Oireiden pahenemista mitattiin kirjallisen kyselyn avulla. Lääkettä käyttäneiden ryhmässä 44% esiintyi rebound-ilmiötä lääkkeen lopetuksen jälkeen;   placebo-ryhmäläisillä vastaava luku oli vain 15%. Viimeisellä 12. viikolla vastaavat luvut olivat 21% ja 2%. Koska tutkittavat olivat kaikki terveitä, tulokset voivat erota varsinaista refluksitautia sairastavilla.  

Jos happosalpaajia on käytetty lääkityksenä pitempiaikaisesti, rebound -ilmiö kannattaa nykytutkimusten pohjalta huomioida taukoa tai lopetusta suunniteltaessa. Tällöin lääkkeiden lopetus tai vähentäminen pienempään mahdolliseen annokseen tulisi tapahtua vähitellen, jotta keho ehtii sopeutua muutokseen (step down - menetelmä).  

 

(Lähteet: J of Gastroenterology, 2009, 137:1, MedpageToday, 2.7. 2009, WebMed, 2.7. 2009)


 

 

EPA – rasvahappo ja Barretin ruokatorvi

 

American Journal of Clinical Nutrition – lehdessä vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan EPA:lla (omega3 –rasvahappo) on ravintolisänä tiettyinä annoksina nautittuna positiivinen vaikutus ruokatorven limakalvon muutoksiin.

 

 

mp900178047.jpg

 

(Kuva: Microsoft)


 

 

Auditiivisille perustietoa

 

Youtuben laajasta videovalikoimasta löytyy myös ”refluksitaudin perusteet ja itsehoito” neliminuutisessa englanninkielisessä paketissa - tällä kertaa kuitenkin harvinaisesti laulun muodossa!

Amerikkalaisen lääketieteen opiskelija SubstanceP:n harjoittelukeino USML  - tenttiä (lääkärin toimilupaa) varten ... Varokaa korvamatoa! 

 

                          Hey babe, you know

                          I hadn’t heard

                          I just got the word

                          you got the GERD …

 

 

 

 


 

 

Rentoutuskelluntaa stressiin ja kipuiluun

 

Rentoutuskellunnan idea perustuu nk. sensoriseen deprivaatioon eli aistiärsykkeiden minimointiin tai poistamiseen.  Kelluntatankin isä on professori John C Lilly, jonka ideaa käytettiin mm. NASA:n astronautteilla 1960-luvulla harjoittamaan avaruuden painovoimattomuutta ja eristyniesyyttä. Kaupallisemmassa käytössä kelluntatankit ovat olleet maailmalla jo 1980-luvulta asti; Suomessa vasta alle 10 vuotta.              

Käytännössä rentoutuskellunta tapahtuu isossa tankissa, joka muistuttaa lähinnä jättimäistä avautuvaa simpukkaa.  Kylpytankki on n. puolitoista metriä leveä, 2,5 metri pitkä ja 1,3 m korkea. Tankissa on suurin piirtein puoleen sääreen n. 35-asteista vettä, johon on lisätty Epsom –suolaa (magnesiumsulfaattia). Sisältä laitteesta löytyy vedenalainen valo ja kaiuttimet mahdollista musiikin kuuntelua varten sekä turvapainike vastaanottoon. Laitteessa on myös oma ilmanvaihtonsa ja puhdistusjärjestelmä. Varusteisiin kuuluu myös niskatuki.   
                                      

kellunta.jpg

Rentoutuskelluntaa edeltää huolellinen peseytyminen. Kellumaan käydään ilman uimapukua (korvatulpat korvissa). Oven voi jättää auki tai  sulkea sisäpuolella olevasta kahvasta. Sammuttamalla vedenalaisen valon voi kellua myös täysin pimeässä. 

Rentoutuskellunnan tavoitteena on täydellinen psyykkinen ja fyysinen rentoutuminen. Yhden tunnin kellunta tässä painovoimattomassa tilassa vastaa jopa 6 tunnin unta. Rentoutuneessa tilassa (Theta-taso, joka tavallisesti saavutetaan juuri ennen nukahtamista) elimistö alkaa tuottamaan beeta-endorfiiniä, joka mm. lievittää kipua ja edistää hyvinolon tuntemusta. Samalla stressiä aiheuttavien aineiden määrä vähenee.  Syke hidastuu, verenpaine laskee.

Säännöllisessä käytössä rentoutuskellunnan on havaittu vähentävän mm. erilaisia kipuja (niska-hartia, päänsärky, reuma fibromyalgia) ja vilkastuttavan huonoa verenkiertoa. Sitä on käytetty hyvin tuloksin myös Parkinsonin ja MS-tautia sairastavien kanssa. Vedessä oleva suola puolestaan vilkastuttaa aineenvaihduntaa sekä tekee hyvää iholle ja hiuksille.

Edellä mainittujen lisäksi syvärentoutus kellumalla tehostaa tutkitusti mm. oppimista, mielikuvaharjoittelua ja uusien ideoiden kehittelemistä. Rentoutuskellunnan vaikutuksia on tutkittu erityisesti Karlstadtin yliopistossa Ruotsissa.

Kelluntaterapia ei sovi esim. epileptikoille, voimakkaasti psyykenhäiriöisille, tasapainohäiriöistä (esim. Menierin tauti) tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville. Raskaana oleville sitä ei myöskään suositella. Kelluntapäivänä kannattaa välttää ihokarvojen tai parran ajoa, koska vaurioitunutta tai ärtynyttä ihoa ja limakalvoa suolavesi kirveltää.   

Rentoutuskelluntaa voi kokeilla ainakin esim. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Vaasassa,  Savonlinnassa, Joensuussa ja Oulussa. Kustannukset käynniltä ovat noin 60e (60 min), sarjakorttina hinta yleensä hieman halvempi.

 

(Lähteet: Voi Hyvin 2004/5, Helmi (mtv3.fi), 6.2.2006, FreeJump Oy, 2009, Day Spa Gabriel (Tampere), 2011, kuva: Day Spa Gabriel, Tampere, 2011, kuvan haltijan luvalla)


 

 

Terveydenhuollon asiakkaille enemmän oikeuksia


Toukokuussa 2011 tuli voimaan uusi terveydenhoitolaki, joka antaa terveyspalveluiden käyttäjälle huomattavasti enemmän liikkumavaraa kuin aikaisemmin. Joten jos et ole terveysasemaasi tyytyväinen, äänestä jaloillasi!

Uuden lain mukaan asukas on oikeutettu valitsemaan omasta hoidosta vastaavan terveysaseman. Vaihto-oikeus koskee myös hammashoitoloita sekä neuvoloita.

Vaihdon voi tehdä vuoden välein. Terveysaseman vaihtaminen vaatii yleensä kirjallisen vaihtoilmoituksen tekemisen, joka palautetaan nykyiselle terveysasemalle. Ilmoituksia saa terveysasemilta sekä netistä. Helsingissä ilmoituksen voi tehdä myös suullisesti sekä vasta lääkärille aikaa tilattaessa.  Asiakkaan vaihtotoive on toteutettava terveysasemalla 3 viikossa.

Kuten aikaisemminkin, asiakkaan on mahdollista vaihtaa myös hoitavaa lääkäri – terveydenhoitaja – työparia. Vaihdon voi saada perustelluista syistä.

Ensimmäisen kuukauden aikana tuhannet asiakkaat käyttivät lain tuomaa mahdollisuutta hyväkseen ja vaihtoivat terveysasemaa: Oulu 2700, Helsinki 2600, Tampere 1000, Turku 760, Espoo 282, Jyväskylä 90 … Vaihdon syinä kerrottiin olevan esim. paremmat liikenneyhteydet, parempi maantieteellinen sijainti, parempi maine, terveysaseman tuleva muutto huomattavasti kauemmaksi.

 

 

mp900422389.jpg

 

 

(Lähteet: Tamperelainen, 31.3. 2011, Helsingin Sanomat, 27.5. 2011, Uusi Suomi, 27.5.2011, Helsingin Kaupungin sivut, 18.6.2011, kuva: Microsoft)


 

Uutislista        Toukokuu 2011