Suomen Refluksi; Uutisia, Marraskuu 2010

 

Puheterapiaa refluksin aiheuttamiin äänihäiriöihin

 

 

mp900409105.jpgRefluksin on havaittu olevan yksi merkittävimmistä äänihäiriöiden syistä; sen arvioidaan aiheuttavan itse asiassa jopa 50-70% äänihäiriöistä. Äänihäiriö voi ilmetä esim. äänen laadun tai voimakkuuden muutoksena, kurkunpään seudun tuntemuksina, kurkun selvittelyn tarpeena, kurkun kutinana sekä kurkkukipuna.

Vatsan sisällön jatkuva ylösnousu ärsyttää ja tulehduttaa kurkkua sekä äänihuulia, koska niillä ei ole samankaltaista kudosta antamassa suojaa kuten ruokatorven puolella on. Refluksi saattaa johtaa epänormaaliin lihasten jännittymiseen puhuttaessa. Äänihuulissa ja lähialueella voi esiintyä myös turvotusta. Väärän mekaanisen rasituksen vuoksi äänihuuliin voi muodostua pitkällä aikavälillä "rasitusvammoja" eli esim. noduuleita tai granuloomia.  Edellämainitut tekijät muuttavat usein äänihuulten normaalia liikettä, jolloin syntyy äänihäiriöitä.

Refluksista johtuvien äänihäiriöiden hoito sisältää yleensä sekä refluksitaudin perushoitoa lääkityksineen ja itsehoito-ohjeineen että  puheterapiaa. Niiden välistä suhdetta ei ole kuitenkaan paljoakaan tutkittu. Puheterapian käyttö on perustunut lähinnä vankkaan käytännön kokemukseen, joka on osoittanut terapian olevan tehokas keino eri häiriöiden hoidossa.

Tämän vuoden tammikuussa Diseases of the Esophagus - lehdessä julkaistiin uusi  tutkimus, joka käsitteli puheterapian vaikutusta refluksin aiheuttamiin äänihäiriöihin.

K. Vashani et alin tekemään tutkimukseen osallistui 32 henkilöä (14 miestä, 18 naista), joilla oli sekä laadullisia äänihäiriöitä että refluksitauti (GERD). Toista ryhmää lääkittiin omepratsolilla kun taas toinen ryhmä sai lääkityksen lisäksi myös puheterapiaa. Tutkimuksen mittareina käytettiin erilaisia äänen akustisia ominaisuuksia (mm. jitter, shimmer). 

Puheterapiaa saaneen ryhmän tulokset olivat äänenlaadullisesti huomattavasti parempia. Koska äänen heikko laatu (dysfonia) on merkittävä ongelma refluksitaudissa, tulosten perusteella ääniterapian todettiin voivan tehostaa paranemista huomattavasti enemmän kuin pelkkä refluksilääkitys

 

 

(Lähteet: J. Koufman, SpeechPathology.com, 2003, E. Vilkman: Foniatria,  Therapia Fennica, 2010,  K. Vashani et al., Diseases of the Esophagus, 23:1, 2010, NYU Voice Center, 2010)

 

 Äänenhuolto         Uutislista