Kiinalainen lääketiede
Kiinalainen lääketiede näkee ihmisen harmonisena kokonaisuutena, joka on vuorovaikutuksessa eri elementtien kanssa. Ihmisessä virtaa energiaa (Qi), joka liikkuu kahden navan ympärillä (Yin ja Yang). Qi virtaa nk. meridiaaneja pitkin, jotka ovat yhteydessä toisiinsa sekä sisäelimiin.
Kun tässä tavallisesti harmonisessa ja tasaisessa virtauksessa tulee häiriöitä, siitä seuraa erilaisia oireita (sairauksia). Tasapaino kehoon voidaan palauttaa käyttämällä esim.
-
akupunktiota tai -painantaa: meridiaaneissa on tiettyjä pisteitä, joita voidaan käsitellä neuloin tai käsin. Tarkoituksena on avata kehon energiavirran tukoksia. Ranteen akupistettä Pc6 käsittelemällä saatiin mm. taiwanilaisessa tutkimuksessa (2005) positiivisia tuloksia; käytön myötä alasulkijan tahattomat rentoutumiset vähenivät 40%. Pc6 vaikuttaa myös mm. oksentamiseen, huonovointisuuteen, matkapahoinvointiin ja migreeniin. Muita käsiteltäviä pisteitä refluksioireiluun ovat myöskin ylävatsan Ren12 (mm. happorefluksi, dyspepsia, yskä, vatsakivut) ja säären akupiste St36 (mm. oksennus, nielemisvaikeudet, yskä, astma, vatsakivut).
Esittelyvideo akupunktiosta
-
yrttilääkintä: yrttien käyttö vaihtelee sen mukaan, mikä refluksin taustasyyn katsotaan olevan. Jos kyse on epätasapainon vuoksi liian suuresta kuumuudesta vatsassa ("stomach fire"), hoidoksi voidaan käyttää esim. Huang Lian, Lu gen, Shi gao, Zhi mu ja Zhu ru -yrttejä. Jos taustasyynä on epätasapaino maksassa, suositellaan esim. Bai Shao, Chai hu ja Fang feng - yrttejä. Yrtteihin voi tutustua tarkemmin googlaamalla.
-
hierontaa: esim. erityyppisiä ammattilaisten tekemiä Tui Na - hierontoja käytetään kiinalaisessa lääketieteessä refluksin hoitoon. Tui Na sisältää hierontaotteita, nikama- ja nivelkäsittelyä sekä meridiaani- ja akupistekäsittelyä. Tavoitteena ei ole niinkään lihasten rentoutus vaan edesauttaa ja tasapainottaa Qi:n ja veren virtausta koko kehossa.
-
oikeaa ravintoa, joka pitää kehon tasapainossa. Jokaisella ruoalla on oma energeettinen ominaisuutensa eli vaikutus elimistöön. Makuja on makea, hapan, kirpeä, karvas, suolainen, aromaattinen ja mauton. Lämpötila voi puolestaan olla kylmä, viileä, neutraali, lämmin tai kuuma. Tarkemmat ohjeet tästä.
-
liikuntaa: pehmeiden ja hitaiden voimisteluliikkeiden avulla voidaan opastaa Qi:tä ajatuksen voimalla. Näistä tunnetuin laji on länsimaissa tai-ji (Tai Chi), jonka on havaittu parantavan yleistä psykologista hyvinvointia vähentämällä esim. stressiä, joten se myös sopii hyvin refluksikoillekin stressinhallintakeinona. Toinen suosittu kiinalainen laji on Qi Gong.
Takaisin
(Lähteet: Dickman et al., Aliment Pharmacol Ther. 2007, Nov 15; 26:10, A. Vainio, Duodecim, 2009, Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys, 2010, acupuncture.com, 2010, altmed.com, 2010) |