Suomen Refluksi; Uutisia Tammikuu 2010

 

 

                         Yöaikainen refluksi vaikuttaa uneen

                                    

Yöaikainen refluksi on eräs yleinen refluksitaudin oire. Se saattaa olla erityisen vahingollista ruokatorven limakalvolle, koska refluksin kesto on yöaikaan pitempi. Yöllä tapahtuva ylösnousu on yhdistetty myös ruokatorven tulehduksen komplikaatiohin.

Yöaikaisen refluksin vaikutusta uneen tutkittiin 3 erillisessä tutkimuksessa, jotka julkaistiin AGA:n (American Gastroenterological Association) "Clinical Gastroenterology and Hepatology" - lehdessä.

Kaikki kolme tutkimusta totesivat refluksitaudin negatiivisen vaikutuksen uneen. Refluksitauti aiheutti uniongelmia vaikuttamalla nukahtamiseen sekä varsinaiseen nukkumisen kestoon. Norjalaisessa tutkimuksessa huomattiin myös kaksisuuntainen vaikutus; refluksitauti saattoi aiheuttaa tai lisätä univaikeuksia ja univaikeudet puolestaan saattoivat vaikuttaa refluksitaudin kehittymiseen tai lisätä oireiden voimakkuutta.

Amerikkalainen tutkimus arvioi puolestaan, että 15-30% univaikeuksista kärsivistä henkilöistä saattaa itse asiassa sairastaa diagnosoimatonta refluksitautia ja unilääkkeen käyttö voi näin pahentaa kokonaistilannetta. Koska unilääkkeen (zolpideemi) avulla tutkittavat henkilöt pystyivät nukkumaan vaikka refluksia ilmenikin, ylösnouseva aines pysyi kauemmin ruokatorvessa. Tutkijoiden mielestä refluksitaudin mahdollisuus tulisi huomioida univaikeuksien yhteydessä.  

Refluksitaudin negatiivinen merkitys uneen todettiin olevan USA:ssa myös taloudellisesti merkittävä. Se lisäsi terveydenhuoltopalveluiden käyttöä  sekä alensi työtuottavuutta. Tämän lisäksi refluksitauti vaikutti negatiivisesti  elämänlaatuun.

                                                  (Medical News Today, 2/9/2009)

 

Uutisia Syyskuu 2010       Uutislista