Keskustelu

vatsaa vääntääRuisleipä ja närästys13.2.2017 21.50
Kova oli taas polte viime viikolla, vaikka mitä olisin tehnyt. Nexiumkaan ei auttanut.

Sitten yllättäen neljä päivää sitten aloin syödä kauraleipää ja... vatsa on todella paljon parempi. Taidan olla yksi niitä joille ruisleipä ei sovi.

Siitä kuitenkin herää kysymys, osaako joku kertoa. En ainakaan pikaisella Googlettelulla tähän vastausta saanut.

Aina kun etsin tietoa leipien yms. kuitupitoisuudesta, ne eivät kerro tarkemmin minkälaisia kuituja niissä on, vaan sen määrän.

Kuitenkin minulle väitettiin, että ruisleivässä on nimenomaan kuituja joita en muualta oikein saa siinä määrin, paitsi pellavansiemenistä tms. Kyseessä on siis "Lignaanit".

Olenko ymmärtänyt tuon väärin, eli ovatko ne kauraleivästä saadut kuidut syövänehkäisyn, verisuonisairauksien ehkäisyn ja muutenkin terveyden kannalta ihan yhtä hyviä kuin nuo ruisleivästä saadut? Vai onko ruisleivässä todella jotain mitä en tuosta saa?

Jos näin on, enkä rupea mitään pellavansiemeniä vetelemään, millä vatsaystävällisellä voisin tuon ruisleivän korvata, jotta saisin ne kaikki vastaavat lignaanit ja muutkin?

Kiitos.

Tintti2Re: Ruisleipä ja närästys17.2.2017 9.55
Täysjyväkaura
Täysjyväkaura sisältää paljon beetaglukaani-nimistä liukenevaa kuitua, joka nostaa verensokeria hitaasti ja auttaa pitämään sen pitkään tasaisena. Säännöllisesti nautittuna beetaglukaani auttaa myös säilyttämään normaalin kolesterolitason ja laskemaan haitallista kolesterolia. Varsinkin aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä se on erityisen tärkeä kuitu.

Tintti2Re: Ruisleipä ja närästys17.2.2017 9.57
Täysjyväruis
Täysjyväruis sisältää paljon lignaania, joka on liukenematonta kuitua. Lignaani muuttuu paksusuolen hyödyllisten bakteerien ansiosta hormoninkaltaisiksi yhdisteiksi, kuten enterolaktoneiksi. Ne saattavat ehkäistä joitakin hormoniperäisiä syöpiä, kuten rintasyöpää. Matalat enterolaktonitasot saattavat myös altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tintti2Re: Ruisleipä ja närästys17.2.2017 10.23
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2003/09/23/terveytta-kasvilignaaneista

T3rmariRe: Ruisleipä ja närästys1.4.2024 23.32
Hei! Itse kanssa refluksista kärsin ja itsellekkään ei tuo ruisleipä sovi. Kauraleipä kanssa itselleni tuntuu olevan se parempi vaihtoehto.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: