Keskustelu

NightlightTunnoton nielu/ruokatorvi?9.1.2011 18.46
Voiko refluksi aiheuttaa sen, että nielu ja ruokatorvi tuntuvat jotenkin kumman tunnottomilta nielaistaessa? On nyt ollut jonkin aikaa tuollainen kumma olo. Ellei sitten johdu mun paniikkihäiriöstä, mutta ajattelinpa nyt kysyä...

refluksikurkkuRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?10.1.2011 10.14
Hei nighlight! En ole ihan tuollaisesta oireilusta kuullut.
Tuntuuko tuo ruoan kanssa vai ilman?

NightlightRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?11.1.2011 12.58
Aina kun nielaisen. Kyllä kurkussa silti tunto on, koska tunnen kyllä polttelun, mutta silti tuntuu jotenkin oudon tunnottomalta. Tosi hankala selittää. Ehkä johtuu vain liiasta limaisuudesta tai juuri tästä mun paniikkihäiriöstä...

refluksikurkkuRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?14.1.2011 10.45
Toivotaan että liittyy siihen.

Miten muuten tuon p-häiriön kanssa - onko ollut hiljaisempaa vai oireilua enemmän?
Vaikuttiko sulla r-oireiluihin vuodenaika (jollakin se muistaakseni
jotenkin välillisesti vaikutti)?

Refluksin suhteen täällä tavallista siedettävää oireilua, joten hyvä
niin.

sannaRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?3.3.2011 20.58
Hei !
Olen 41v nainen ja kärsin tuosta samasta tunnottomuudesta nielaistessa, ihan kuin kurkku olisi puudutettu, lisäksi limaisuutta on paljon. Itse olen käynyt kovan röyhtäilyn ja närästyksen, palan tunteen kurkussa vuoksi syksyllä gastroscopiassa, ei mitään oireita selittävää...kuitenkin oireet on ja pysyy. Onpa kiva että löytyi toinenkin jolla kurkussa tämä sama tunnottomuus. Minulla menee näin , kun nielen, täytyy keskittyä ettei mene henkitorveen, sitten kun juoma tai ruoka on mennyt alas, alkaa välittömästi röyhtäily. Aloitin taas omatoimisesti Losecit, ne ainakin auttaa tuohon edes vähän, mutta tuohon kurkkuun ei tunnu auttavan mikään.

MakeRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?4.3.2011 15.44
Tuo on jo ihan dysfagiaa, josta kannattaa mainita lääkärille. Kurkunpäätä hermottaa 9. aivohermo ja 10. aivohermo hermottaa sitä motorisesti. Refluksi saattaa vaikuttaa 10. aivohermon haaraan ruokatorvessa, mutta tuntopuutokset viittaavat johonkin ihan muuhun. En tiedä voiko pitkäaikainen syövytys tuota aiheuttaa, mutta ehdottomasti tuosta pitää iso mekkala synnyttää. Aspiraatioriski, eli ruuan ja nesteen äänihuulitasolle pääsy on jo hälyyttävä asia. Kurkunkansi, taskuhuulet ja äänihuulet suojaavat aspiraatiolta. Noiden kolmen mekanismin pettäessä jatkuvasti pitää aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Keuhkokuume ja useat muut hengitystiesairaudet ovat aspiraatiolle tyypillisiä.

refluksikurkkuRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?4.3.2011 17.52
Hei Sanna ja mukava, että löysit heti kärkeen samantyyppisiä oireita!

Noita nielemisvaikeuksia (dysfagia) ja eriasteisia vaivoja voi esiintyä vähän eri kohtaa. Perinteisesti refluksitautiin liittyvät nielemisvaikeudet esiintyy viimeisessä vaiheessa eli siellä ruokatorven puolella.

Sulla esiintyvät oireet tuntuu olevan sitä keskivaihetta kurkunpään tienovilla, joka voi aiheutua muista syistä. Tyypillistä oireilua on se, että "väärään kurkkuun" saattaa mennä useammin kuin tavallisesti muilla menee tai siihen joutuu vähän keskittyyn enemmän. Tutulla sitä on ollut koko ikänsä ja on melkoisen tottunut yskimiseen :-( - ja tietty huolelliseen ja hitaaseen syömiseen.

Oletko puhunut asiasta jo lääkärin kanssa (esim. neurologin)? Itse kyllä mainitsisin tuon/kävisin tarkistuttamassa. Joudutko aina keskittymään - oletko huomannut mitään vaihtelua (ruoan koostumus, syöntinopeus, syöntiasento, vuorokauden aika)?

Jos sitä enemmän aletaan tutkimaan (tai haluat, että tutkitaan), varjoainekuvaus näyttää, miten nieleminen etenee nielusta ruokatorveen (Kuvagalleriasta löytyy myös yksi video tuohon liittyen). Käytännön ohjeistusta ja opetusta nielemiseen saa puheterapeuteilta, joita löytyy myös yksityisenä, jos kunnan puolelta sellaista ei oikein tahdo saada. Täältä Refluksi ja nieleminen - osiosta löytyy muutama nielemiseen liittyvä perusohje (erilliseltä sivulta), jotka pohjautuu eniten juuri noihin alku/keskivaiheiden nielemisvaikeuksiin.

ontto oloRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?5.3.2011 12.33
Pakko oli vastata tähän, sillä olen itse saman kummallisen tunnottomuuden kourissa. Sen aistin, että nielun lihaksissa tai hermoissa on nyt jotain pahasti vialla. Nieleminen vaatii tosiaan keskitymistä. Minulla tähän liittyy myös kaksi voimakasta vatsan reagointia ruoka-aineiseen, tässä tapauksessa soijaan. Sain krampeja vatsaan ja kaikkialle muualle ylävartalon lihaksiin ja toipuminen vei usean päivän. Viikko sitten toisen kerran jälkeen en ole ollut entiseni, vaan ruokatorvi on jäänyt tunnottomaksi. Luonnollisesti en enää uskalla soijaan koskea.

Aloittajalla on paniikkihäiriö, minulla taas huolestuminen tai pelästyminen saattaa aiheutta "kramppaamista" vatsan, selän tai keuhkojen alueella. Pitää kai kuitenkin käydä tutkituttamassa mistä tässä on kysymys...Tsemppiä muille "tunnottomille" !

hiekkapaperikurkkuRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?5.3.2011 17.40
ontto olo: Takerruin tuohon soijaan. Niin terveellistä kun se onkin, niin moni on sille allerginen ja tiedän tapauksia, joilla on samat krampit soijasta kui sinulla.
Monissa elintarvikkeissakin mainitaan soija erikseen.
Oliiviöljykin aikaan saa toisille kovia kivuliaita kramppeja, jotka päättyvät ripuliin.
Kyseessä voi olla ruoka-aineallergia.
On hyvä selvittää mahdolliset allergiat, niin osaa välttää tuotteita, jotka sitä aiheuttavat.
Itselleni aiheuttaa maitotuotteisssa oleva laktoosi melko tuskallisen olon.
Siihen eivät auta lääkkeet. Nyt kun sen tutkimuksen jälkeen tiedän, vältän maitotuotteita. Tutki oireitasi. Kirjaa ne ylös ja tilaisuuden tullen kerro ne lääkärillesi.

MakeRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?5.3.2011 22.19
Normaalisti nielemisrefleksi pörähtää käyntiin, kun ruokapala koskettaa takimmaisia kitakaaria. Tunnon ollessa puutteellinen ei kurkunpää osaa reagoida tulevaan tapahtumaan, ja nieltävä päätyy helpohkosti hengitysteihin. Lääkärille kannattaa mainita asiasta, ja välttää ruoka-aineita jotka tuota aiheuttavat.

Esimerkiksi nestemäiset/juoksevat nieltävät vaativat usein sakeutusaineita, ja muutamalla tekniikalla nielemisreaktiota voi tehostaa. Pieni ja kevyt yskäisy siivoaa nätisti kurkunpäästä sinne asti päässyttä ravintoa. Tuntopuutokset saattavat jatkua myös henkitorven puolelle, jolloin aspiroitua ravintoa/nestettä ei välttämättä edes tunne.

tuntohäiriöitäkin täälläkinRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?5.3.2011 23.15
r-kurkku, lukaisin lävitse nuo ohjeet - kiitos!

NightlightRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?6.3.2011 19.39
Tavallaan mukava kuulla, että muillekin tunnottomuus on tuttua. Mulla tosin ei ole kramppaamista, röyhtäilyä tai nielaisua väärään kurkkuun, tuntuu vain kummalliselta, vaikea selittää. Tätä oloa jatkunut jo yli 2 kk.

HanneRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?7.4.2011 17.53
Hei!

Täällä myös yksi jolla tunnottomuutta toisella puolella nielussa, kitalaessa ja osin kielessä + nielemisvaikeuksia.. tää on ihan kamalaa! Tutkittu paljon, seuraavana kasvojen ja pään alueen hermoratatutkimus. Lisäksi puheterapeutun tutkimus sekä korva/kurkkulkääkärin tähystys nieluun ja kurkunpäähän. Pelottaa mikä on. Vaivat alkoivat nielemisvaikeuksilla viime syksynä ja joulun alla tuli tuo puutumisoire joka ei ole sen jälkeen hävinnyt tai muuttunut miksikään. Olisi kiva jos voisi syödä normaalisti vielä joskus!
Tsemppiä muille samankaltaisten vaivojen kanssa painiskeleville!

HippunenRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?30.5.2013 13.38
Heips!
Itsellä kanssa ihan samanlainen ongelma kuin Nightlightilla. Mitä sinulle nykyään kuuluu - onko selvinnyt syytä tai parannuskeinoa tuohon nielun tunnottomuuteen?

refluksikurkkuRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?30.5.2013 13.54
Onko Hanne vielä linjoilla? Kuulostaa niin hermoratojen oikkuiluilta, että olisi ollut mielenkiintoista tietää tuosta hermoratatutkimuksen tuloksista ...

Hippunen, oletko käynyt neurologilla tai KNK:n tykönä tutkituttamassa asiaa?

HippunenRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?3.6.2013 10.20
Moikka! En ole neurologilla käynyt, mutta foniatri juuri äskettäin totesi tuon nielun tilanteen ja sen, että yökkäysrefleksi puuttuu minulta. Mutta ei hän siihen sitten sen kummemmin ottanut kantaa. Ja on mulla hajuaistikin huonontunut. Täytyy vissiin neurologille suunnistaa seuraavaksi.

AurelieRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?3.6.2013 21.07
Kirjoitin tuonne nielemisvaikeus ketjuun, mutta tunnottomuusoirettakin löytyy. Olen huomenna menossa neurologille.
Ikävintä on, että nielu umpeutuu kiinni aika-ajoin istuessa ja varsinkin makuulla. Nukkumisesta ei juurikaan tule mitään.
Millainen tuo hermoratatutkimus on ?

TurhautunutRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?24.5.2017 9.29
Vanha ketju, mutta onkohan entisiä kirjoittelijoita paikalla? Löytyikö vaivaan syytä tai apua?

Täällä yksi, joka on elänyt soseella ja nesteillä viimeiset 6kk ja tiputtanut 10kg siinä sivussa. Avun löytäminen on ollut vähintäänkin haastavaa ja vian on lähinnä sanottu olevan korvien välissä. Omatoimisesti hakeuduin puheterapeutille pari viikkoa sitten, joka ensimmäisenä huomasi (tutki), että nielussa ja kielessä on toispuolisia tuntopuutoksia ja vahvisti, että ruoka mitä todennäköisimmin tökkii välille ihan oikeasti, kun ääneen tuli selkeitä muutoksia. Se, että onko tällä yhteyttä ajoittain toiselta puolelta puutuviin kasvoihin, ei ole vielä selvinnyt. Pään ja kaulan magneettikuvauksessa kävin tammikuussa, mutta siellä ei todettu kuin "runsaasti imusolmukkeita kaulassa".

Tämän nielemisvaivan lisänä lääkäreitä on ollut hämmentämässä mm. järkyttävät leukakivut ja lihaskrampit (niinkuin joku koittaisi repiä hampaita irti), lämpöily, hiustenlähtö, tinnitys, äänen käheys, nielun lukkiutumiset, patti ja nivelturvotusta rintakehässä (röntgenissä ei mitään erikoista).

Osasyyllisiä ainakin tuntuis olevan refluksitauti, palleatyrä ja barretin ruokatorvi, jotka tähystyksessä todettiin, mutta eivät kuulemma ylänielun vaivoja aiheuta. Verikokeetkin oli uskomattoman hyvät tilanteen huomioon ottaen. Ainoat poikkeukset oli hieman koholla olevat leukosyytit ja veren kalsiumarvot.

PiaRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?21.11.2020 8.45
Aika mielenkiintoinen ketju, aivan samoja oireita minulla liittyy kurkkurefluksiin. Nielun jännää tunnottomuutta, jonka vuoksi täytyy nielaista todella syvään. Ruoan nielemisen kanssa ei ongelmia ollenkaan.

Yrjö soiniRe: Tunnoton nielu/ruokatorvi?4.10.2022 16.51
En tarkoita nielemisvaikeksia, vaan stä että en psty nielemään mitään. Mikä hoidoksi?

Sähköpostini on tilapäisesti toimimaton!Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: