Keskustelu

JeppeLeikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 8.25
Leikkauksesta kolme kuukautta (eri ketju). Se kaiketi onnistui, ja toivuinkin hyvin. Valitettavasti vain leikkaus ärsytti koko systeemin pahoin. Röyhtäilyä on välillä pelottavan paljon, esim neljä tuntia tauotta. Olen yhä turvoksissa, vaikka haavat ovat paranneet - farkut kiristävät, vaikka olen laihtunut jo kuusi kiloa. Ärtynyt suoli painaa rakkoa kaiken aikaa. Refluksi sentään on toistaiseksi poissa, mutta tilanteen rauhoittamiseksi syön yhä parietia päivittäin.
Kaverit täällä neuvoivat FODMAP-dieetille, ja kokeilenkin sitä, vaihtelevalla menestyksellä. Itse valitsemallani aamupalalla voin pärjätä jopa kuusi tuntia ilman röyhtäilyä. Työpaikkaruokalassa taas on syötävä sitä mitä löytyy (tai oltava ilman). Yhtenä päivänä emäntä jälleen kertoi, että ruoka on minulle turvallista, söin, ja tunnin kuluttua alkoi loppupäivän kestävä röyhtäily. Keittiö tosiaan lupasi minulle erikoisannokset (GL ja FODMAP), mutta ehkä tämä on vielä yksilöllistäkin.
Jos omillani joudun jatkamaan, pelkään että ruokavalio yksipuolistuu kamalasti. Kun ei ole osaamista tällä alueella.
Kirurgi muuten komensi vain työterveyteen, ja nämä terveyskeskukseen. Siellä vahvistivat, että FODMAPilla mennään, ja kontrolliaika edessä.
Sainkin jo neuvoja kavereilta täällä, mutta yhä vertaistuki on tarpeen.
Monenlaisia juttuja täällä on kaikilla, tsemppiä niiden kanssa!

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 9.47
Terveydenhoidossa tarvittaisiin kipeästi monialaista asiantuntevuutta. Sitä että potilas saa avun ongelmiinsa eikä jää yksin. Liikaa on näitä juttuja joissa leikkaus tuottaa komplikaatioita. Tähystetään mansetti ja sanotaan, että kaikki on ok. No ei ole ok, jos on vaivoja!! Tympeintä on erikoissairaanhoitoa saaneen palauttaminen tk:hon. Siellä ei ainakaan asiat selviä.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 10.50
Eikä edes tähystetty mansettia. Hyvin sanottu, sitrus, naulan kantaan.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 11.53
Löytyidikö vaihtoeht. lääketieteestä apua? Olen itse ajatellut, että jos jaksaisi raahautua hierojalle. Varmaan mulle nyt harkitaan leikkausta, mutta se epäilyttää ja pelottaa kyllä. Siitä kun ei koskaan tiedä miten käy. Ja miten selviää toipilasajasta yksin asuvana, kun pitää varoa rasitusta.

AnderssonRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 12.20
Mielenkiintoista, että ruokatorven alasulkijan kiristyksen jälkeen röyhtäily pahentunut. Itselle ei ole tehty tuota leikkausta, mutta olen lukenut kommentteja, joissa leikatut kertovat, että operaation jälkeen röyhtäily on ollut mahdotonta ja että kaikki ilma tulee ulos vain peräpään kautta.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 16.00
Söin valmisruokia ja jätin siivoamatta:-) mutta katson tosiaan mihin fodmap ja tkesklääkärin apu vie. Sen jälkeen kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Tällä hetkellä en tiedä voisinko suositella leikkausta. Suo siellä, vetelä täällä.

riiflaksiRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 17.42
En tiedä kuinka paha IBS sulla on ollut ennen leikkausta, mutta näin äkkiseltään voin oman kokemuksen puolesta sanoa että viljoista ruis, ohra ja vehnä ehdottamasti pois, jollet oo niitä jo pois jättänyt. Ruis ja ohra itselleni oli pahimmat. Myös valmisruokien välttäminen. (sisältävät paljon foodmap-hiilihydraatteja) Kaikki hiilihapollset juomat pannaan. Lista on aika loputon. Kannattaa hommata Reijo Laatikaisen kirja "HERKÄN VATSAN VALINNAT" Siitä löytyy monia vaihtoehtoisia tuotteita monipuoliseen ruokavalioon. Toki pitää itse kokeilla mikä sopii, ettei suotta ruokavlio liian yksipuoliseksi mene.

P.S eikä TK:ssa kukaan tosiaan tiedä mistään FOODMAPEISTA

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 19.46
Mulla oli eilen kanssa huonompi päivä, illalla oireita ja kauheata kelausta: mitä taas söin sellaista sopimatonta? Oireilun syynä oli EHKÄ gluteenittomien näkkileipien eräs ainesosa nimeltään sokerijuurikaskuitu. Näitä näkkäriä popsin muutamat, kun otin ne välipalaksi eikä muuta ruoka ollut. tai tuliko se sittenkin mungpapujen iduista? Ärsyttävä.. Koko aika pitää miettiä näitä juttuja.

Tänään oli taas parempi päivä ja röyhtäilin vain ruokailun yhteydessä ja tämähän on jo melkein normitilanne. Pitääpä vielä kuitenkin opetella se oikea hengitystekniikka ja rauhallista syöntiä, jotta sulkea myös hotkiminen pois kuvioista.

Työterveyslääkäri kun kertoi fodmapista ja tulosti ohjeet, niin saman tien kirjoitti lähetteen ravitsemusterapeutille, jotta saisin sieltä tietoa, miten voi tätä suppeaa ruokavaliota monipuolistaa. Se oli vähän hassu siinä mielessä, että sain tämän ajan niin varhaisessa vaiheessa, kun ei vielä edes kokeilut kunnolla koko fodmappia ja kauheat röyhtäily ja närästysoireet oli päällä. En vieläkään ole valmis mitään kiellettyjä ruokia kokeilemaan? Kunhan pääsisi ensin turvallisille vesille tuon ruokavalion kanssa.

Vielä on toivoa, ettei tarvitse hakeutua uusioleikkaukseen, mutta samalla pelkoa, että närästys jää kuitenkin, vaikka röyhtäily loppuisikin. Näin, päivä kerrallaan.

juissiRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 19.48
Kyllä se vain on niin, että näiden vaivojen kanssa vaan on elettävä ja loppuun saakka. On välillä paremmin ja välillä aivan helvettiä, mutta ei auta.

Multa ei onnistu foodmapin suorittaminen, koko ajan on muutenkin nälkä. Mutta suosittelen ainakin, että vältät hedelmiä mikäli ne tekee oireita ja keitä mahdollisimman paljon esim. aina porkkanat.

Sen havainnon myös tein, kun kurkkuun koski viikon taas hemmetisti, että kun sinkkitabletin otin, niin kurkkukipu lähti eikä ole tullut takaisin, joten kielii hapottomasta mahasta ja sinkinpuutteesta, mutta itselläkin on kaverina tuo Ibs.

Kannattaa myös kokeilla kuitupitoisia shakeja.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 20.37
Joo tuonne mansettiin ei teekään mieli syödä raakaa porkkanaa, mutta hyvä että neuvot keittämään, juissi. Ja ne valmisateriat olisivat kiireiselle hyviä, vaan kun G L keittoon on lykätty vähintään se sipuli. Ei tosiaan ollut ennen leikkausta muuta ongelmaa kuin paha refluksi. Nyt täytyy jättää ruokavaliosta paljon pois, viljat ensimmäisenä pahimpana. Mikä ihme on kuitu shake? Jostain jotain terveellistä kuituakin tarttis saada. Ihme kyllä, mutta minulta puuttuu vielä toistaiseksi närästys.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 21.15
Minulle ei sovi liukenematon kuitu ollenkaan. Kokeilin joskus ihan ravintolisänä kapselimuodossa. Seuraavana päivänä oli kauheat röyhtäyskohtaukset päällä. Tästä syystä ne ns. terveysjuugurtit kuituineen ovat kiellettyjen listalla.

riiflaksiRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 22.22
Mikäli kaura sopii, niin sitä kannattaa käyttää (sellaista joka ei sisällä pieniä määriä muita viljoja tai oikein varmuudella gluteenitonta). Chia siemenet, pellasiemenrouhe ja psyllium. Noita kuituja käytän itse

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.11.2016 22.59
Kaurassa näyttää olevan kauheasti kuitua. Ihme miten mahani sietää... tämä kuitu ei aiheuta röyhtäilyä, kakka vain kelluu, ei muita ongelmia :)

Pellavasiemenrouhetta laitan laktoosittomaan rahkaan, sinne vielä vähän kermaviiliä, saksanpähkinöitä ja marjoja. Lempiruokani.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen27.11.2016 18.25
Luin Laatikaisen kirjan. Hyvä kirja, ja hän tuntee asiansa. Sen toki tiesinkin, että viljojen karsiminen ruokavaliosta karsii samalla kamalan määrän tärkeitä aineita.
Fodmap puree nyt ainakin sillä tavalla, että kolme päivää olen röyhtäillyt vain kun vatsa on ollut tyhjä tai kun olen ollut lenkillä. Voi kun pysyisi.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen27.11.2016 18.55
Hieno homma! Mullakin meni suht hyvin viimeiset kolme päivä. Torstaina oli aika paha päivä, jolloin söin taas jotakina kentiesmitä väärää ja röyhtäilin. Nyt vähensin toistaiseksi maitotuotteita (vain juusto jäi) ja olin ilman viljoja kokonaan. Aika vähän röyhtäilyä nykyään, mutta kuitenkin vielä on jotakin. Kiinnostaa voiko tällä löysällä läpällä päästää kokonaan eroon röyhtäilystä vai onko se ihan mahdoton homma. Ei tässä auta kun kokeilla epäilyttvät ainekset yksi kerrallaan. Ja pitää varmaan hankkia tuo kirja...

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen27.11.2016 21.23
Mun oli tarkoitus kokeilla viljatonta, mutta en mä nyt jaksa. Vauvanvellit, viili ja mustikkasoppa ovat nykyisen ruokavalion kulmakivet. Syömisestä tulee niin ällö olo, että sitä lykkää ja lykkää.Yritän saada pvässä edes 800 kaloria kasaan.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen28.11.2016 9.13
Ohooh.. Sitrus.
Gluteenitontakin velliä on, mutta löytyykö samanaikaisesti GL tai maidoton, se on kyllä kysymys. Riisivelli jos keittää itse riisijauhosta.

VM83Re: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen28.11.2016 19.29
http://terveydeksesi.fix4you.se/#post133 kannattaa vilkaista eli lukea!Kertoo aikalailla mistä ibsin oireulu johtuu.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen28.11.2016 22.56
Totta, kuitu on ibsiläisille täyttä myrkkyä. Ja pitääpä tunnustaa, että en ollutkaan täysin viljaton ja söin kuitenkin itse leivottuja kauraleipiä. No onneksi loppuivat nyt pakastimesta, uusia ei enää leivota.

Oloni oli muuten aina parempi, kun olin VHH:lla vaikka kaikki sanoo, että se on epäterveellistä... Nyt tuntuu, että ikuinen kolotus ja jomotus on myös poissa. En lähde nyt väittämään, että se on viljattomuuden syytä, pitää tarkkailla vielä tilannetta. Mutta tä on nyt oikein positiivinen asia jonka huomasin viime viikolla.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen29.11.2016 0.04
Samaten huomasin viime viikolla, että pystyn hölkkäämään asfaltilla. Aiemmin nivelet eivät kestäneet sellaista alkuunkaan. Nyt tietenkin lumi pehmentää jonkin verran ja vasta keväällä selviä oliko ruokavaliolla vaikutusta asiaan.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen29.11.2016 9.23
Tässä on muuten Laatikaisen blogista mielenkiintoisiä tietoja kuidusta ja viljattomuudesta
http://www.tervevatsa.fi/2016/02/19/gluteeni-oikeasti-syyna-vatsaoireisiin-noin-14-lla-niista-jotka-epailevat-gluteeniherkkyytta/#comments

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen29.11.2016 17.07
Jep, gluteenittomassa ei olekaan tärkeintä sen gluteenin välttäminen, vaan niiden viljojen välttäminen. Joku mainitsi asian joskus täällä palstallakin. Minulle riittää, että saa jatkuvan röyhtäilyn ja huonon olon loppumaan, ja nyt fodmap on auttanut ainakin jonkin verran :-)

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen3.12.2016 10.01
Löysin eilen schnitzer glutenfree muffin -paketin. Kaksi pikku muffinia, 2,79 e, ilman laktoosia ja gluteenia. Pullaa tekee joskus mieli. Hyvää olikin.

Vaikeus on se, että ei osaa ostaa. Hyllyt on tavaraa pullollaan joka kaupassa, mutta sopivaa ei löydy. Eikä pienenpieniä tuoteselosteita edes näe lukea.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen3.12.2016 13.06
myyjä jeesaa!

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen3.12.2016 22.36
Harmillisen paljon gluteenittomia on pilattu kuiduilla ja muilla FODMAP hiilareilla. Löysin K-kaupoista FDOMAP mukaisen ruisleivän "Ruis kuuluu kaikille". Pistin pakastimeen. En ole vielä uskaltanut kokeilla. Tässä pienen paaston jälkeen testailin maitotuotteita. Onneksi ei tullut oireita, eli laktoosittomat käy. Huomenna testataan tattaria. Otan aamulla ja jos oireita ei tule, niin vielä illallakin. Eli päivä kerrallaan.

Vointia!

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen3.12.2016 23.01
Niin toi leipä oli muuten fazerin, eli pitäisi löytyä monesta kaupasta.
Sushi oli sopiva ruoka minulle, jopa inkivääri menee.
Riisipaperi (taikinalevyjä) ja riisinuudelit löytyivät myös k-kaupoista aasialaisten osastolta. Riisipaperista ajattelin laittaa vietnamilaisia kevätkääryleitä. Pitää kokeilla mihin nuo levyt soveltuvat, haaveilen myös jonkunlaisesta jälkiruoasta, ehkä ne voi paista.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen4.12.2016 11.40
Työruokalan emäntä neuvoi myös tattarileipiä etsimään. Riisileivissä ei kuulemma ole yhtä paljoa ravintoaineita. Mutta onpa mukava kuulla, että ruis voisi myös onnistua.
Pienet paastot kuulostavat kamalilta. Itsellä paino on nyt pudonnut seitsemän kiloa, jo ilman paastoakin ;-)
Gluteeniton työkaveri muuten mainosti rainbow gluteenitonta näkkäriä.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen4.12.2016 15.34
Kyllä, tattari näyttää olevan vitamiinipitoisuuksiltaan jossakin vehnän ja riisin välillä.
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/1576
Toisaalta, jos katsotaan Finelista vaikkapa maksan vitamiinipitoisuudet, niin sitten (jos tietenkin tykkää maksasta), ei enää tarvi miettiä, onko se riisi vai tattari. Maksa
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/786?q=naudan%20maksa&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2273&

Pyrin syömään joka viikko edes kerran maksaruokaa jo huonojen veriarvojen takia, ja eiköhän ne mun vitamiinit sieltä tulee.

Mulla on tässä vielä läskivarastoja muutamalle paastolle. Se rauhoitta vatsani niin mukavasti, että melkein jäin koukkuun. Tietenkin jos on normaalipainoinen, ei paastoja kannata harrasta tai pitää välillä ?tankata? kauheasti. Mutta minulle toistaiseksi se on hyvä keino, kun haluan selvittää tasan tarkkaan mihin kaikkiin aineksiin mahani reagoi. Samalla paino putoa ja sehän osasyynä refluksiin.

Pistin merkille tuo rainbow, pitää testata. Keräilen nyt testattujen ja hyväksi todettujen gluteenittomien ruokien pakkaukset talteen, jotta jäisi vähän muistin mitä voin syödä turvallisesti. Menee tässä vaiheessa kyllä aika paljon aikaa näiden asioiden miettimiseen.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen5.12.2016 6.07
Mainitsemasi ruisleivän kokeilen pian. Ihanaa saada ruis takaisin! Maksaakin voin harkita, jos sen saa ilman rusinaa, ja kai se onnistuu. Keliakialiitolla on hyvää listaa gluteenittomista tuotteista, ja joidenkin kohdalla on maininta laktoositon. Fodmap-lista olisi tarpeen.
Joo, on mullakin vielä varaa hoikistua.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 17.36
Ruis kuuluu kaikille -leipä kokeiltu. Hyvää on pitkästä aikaa saada ruista.
Ylävatsa oireilee tosiaan vähemmän nyt, kun olen noudattanut fodmapia muutaman viikon. Ei tarvitse röyhtäillä muulloin kuin liikunnassa tai jos olen silti syönyt jotain sopimatonta. Yksikin vehnää sisältävä leipäpala on pahasta.
Ylävatsa rauhoittuu, mutta suoli ei vieläkään kokonaan. Turvotus on yhä kamalaa. Seitsemän kiloa on pudonnut, mutta vyötä ei tarvitse kiristää, kun olen niin turvoksissa.
Terveyskeskuslääkäri lupasi viimeinkin lähetteen ravintoterapeutille.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 19.47
Kokeilin pari palaa tätä leipää ja tuntuisi, että oli vähän enemmän röyhtäilyä siinä päivänä. Pitää testata sitä vielä, ehkä pala päivässä menisikin. Olisi kiva joskus syödä ruista.
Mulla turvotus on vähentynyt huomattavasti, olen laihtunut noin 5 kiloa näiden paastojen ja harkitun ruokavalion ansiosta, ja vatsan seudulta lähtenyt eniten. Housut menevät kohta vaihtoon. Aiemmin luulin, että vyötäröllä vain läskiä, mutta aika reilusti siellä oli ilmaa.
Turvotus näkyy ja lisääntyy erityisesti viikonloppuisin, kun herkuttelen enemmän ja poikkeamia FODMAPista sattuu. Tänään oli omenahilloa, ehkä liikaa avokadoa, pikkuinen tiramisu, jonka pohjakeksiä en ole kuitenkaan syönyt, ehkä sipulia tai jotakin muuta sopimatonta. Näitä kun kasaantuu samalle päivälle eivät tee hyvää vatsalle.
Tiputin lääkitystä kahteen pilleriin muutama päivä sitten, mutta ei tunnu nyt hyvältä, erityisesti nyt illalla, kun on enemmän röyhtäilyjä ja närästys nostaa päätä. Pitää skarpata lisää.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 20.23
koska sut olikaan leikattu?

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 20.42
mun leikkaus oli maaliskuussa, jos minulta kysyt.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 20.52
joo, ai niin pitkä aika. kyllä se vaan siltä tuntuu, että kukaan ei voi etukäteen sanoa minkälaiseksi elämä muuttuu leikkauksen jälkeen. Omalta kohdalta olen miettinyt sitä, että miten yksin asuva ihminen ylipäänsä selviytyy alkuviikkojen rajoitusten kanssa. Puhumattakaan mitään siitä että jos tulee komplikaatioita. Pitäisi olla joku toipilaskoti tms.

OperoitavaRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 20.52
Mulla vaikuttaisi vähentyneen jo nyt röyhtäily. Vain 2 viikkoa leikkauksesta. Vaikuttaisi että jogurtit aiheuttaa minun tapauksessa turvotusta.
Olen syönyt rauhassa pureskellen oikeaa ruokaa. Proteiinin lähteistä on ollut käytössä vain kana, kala, kananmuna ja parikertaa possun jauheliha. Pihveihin, paistettuihin suikaleisiin tai vastaaviin en ole viellä koskenut. Vatsa on ollut kovana, mutta uskon että sekin hellittää kun voin pikkuhiljaa lisäillä liikuntaa. Taisin olla onnekas, tai ainakin toivon niin ja koputtelen samalla puuta.

OperoitavaRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 21.21
Sitrus: Yksin asuvalle yhden kokemuksen perusteella suosittelisin ainakin, että saisi ensimmäisen viikon ajan jonkun käymään päivittäin. En ainakaan itse osannut ennakoida oikeanlaista ruokaa tai muutakaan. Onneksi minulla on vaimo joka oli ainakin osan päivästä kotona. Sinulla on varmasti etuna se että olet jo tullut tutuksi aiheen kanssa. Pahoinvointi lääkkeitä neuvoisin kysymään kotipakettiin. Minulle niitä ei annettu.
Sairaalasta ei olisi päästetty kotiin ensimmäiseksi yöksi jos ei olisi ollut joku kotona. En kyllä päässyt siitä huolimattakaan että vaimo oli kotona lähtemään ensimmäisenä päivänä. Pahoinvointi oli hetkittäin todella voimakasta.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 21.45
Kauhean nopeasti olet ruvennut syömään kiinteää ruokaa! Ainakin 4 vk. kannattaisi mennä neste-liemi-soselinjalla.

operoitavaRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 22.04
Olen syönyt pääasiallisesti keittoja. Osassa on ollut kalaa ja osassa kanaa. Olen ajatellut asiaa niin, että hyvin pureskeltuna se on sosemaista. Esimerkiksi appelsiiniä ei saa purtua soseeksi kun pinta ei mene niin sanotusti poikki. Se tuntuu niellessä ikävältä. Kana ja kala taas pitkään pureskeltuna menee hyvinkin jauhomaiseksi, eikä sen nieleskely ole yhtään vaikeaa.
Leivän päällä ei voi olla kinkkua, kinkku tuntuu välillä jäävän kurkkuun. Ranskanleipää tai ruisleipää ei voi syödä. Pehmyt kauraleipä menee nieleskeltävään muotoon, kun tarpeeksi jauhaa.
Jogurtit aiheuttaa turvotusta. Muroja pystyy syömään paljon maidon kanssa kun pureskelee hyvin (muroja suositeltiin Yhdysvaltalaisisa ohjeissa).
Olen lukenut eri sairaaloiden ohjeita fundoplikaation jälkeiseen syömiseen ja valitsin sieltä löysimmän mitä noudatan :).
Siltikin rajoittunutta tämä syöminen on. Pelkkää nestemäistä en silti ole syönyt.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen18.12.2016 22.22
Engl.ja jenkkilässä ymmärretään enemmän leikkauksen jälkihoidosta. Kandee tsekata.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.12.2016 13.32
Eilen pääsi ruokailuväli kamalan pitkäksi matkan takia, ja ilman röyhtäily jälleen sen takia paheni runsaaksi. Kumma juttu, vaikka tiedossa on jo. Iltaruoan jälkeen oire katosi taas.

operoituRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen23.12.2016 18.32
Onko Jepellä ollut muita ikäviä oireita viellä tuon röyhtäilyn lisäksi? Mulla on menny oikein mukavasti. Ummetusta on ja nieleminen ei viellä oo ihan normaalia. Aamuisin on mahakipeä kun nukun mahallaan, mutta se ei kauan kestä. Muuten mycket bra.
Oliko sulla tuota ummetusta ja kauanko sitä kesti?

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen26.12.2016 20.01
Leikkauksen jälkeen oli jokunen päivä ummetusta, mutta se ei haitannut, kun nesteistä ei mitään kertynytkään. Sen jälkeen satunnaisia päiviä, pari kuukaudessa. Lääkäri kirjoitti pegorionia, jota piti ottaa ummetuksen välttämiseen, mutta en ole juurikaan tarvinnut alun jälkeen.
Röyhtäily on pahin tuntuva oire heti jos poikkean fodmap-dieetistä. Suoli taas on rauhaton. Otan yhä lääkettä sitä rauhoittamaan, muuten se turpoaa ja ramppaan pissalla tunnin välein. Suolen takia olen yhtä pyöreä kuin ennen leikkausta, vyötä ei voi kiristää, vaikka olen jo laihtunut seitsemän kiloa.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen26.12.2016 20.03
Mukava kuulla, että sinulla menee jo paremmin. Nieleminen helpottuu koko ajan, vaikkakin hitaasti.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen12.1.2017 6.15
Jippii, sain kutsun kunnalliselle ravitsemusterapeutille kuukauden päähän.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen1.2.2017 6.13
Kummallista tämä sairastaminen. Fodmapilla mennään, vaikka varmasti siinäkin on vielä paljon opittavaa. Ja silti kahden viikon aikana olen nukkunut vain yhden yön kunnolla! Turvottaa, kaasua, mahaa kiertää, jatkuva pissahätä.
Fodmap poisti jatkuvan röyhtäilyn, mutta suolta se rauhoittaa kovin hitaasti - vaikka toki repsahdus fodmapissa kostautuu heti hyvin rankasti.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen16.2.2017 8.00
Ravitsemusterapeutti kävi läpi syömispäiväkirjani ja teki pikku korjauksia. Täysmehut pitäisi vähintään laimentaa. Kuitulisäksi Hirvelän uunitalkkuna.
Fodmapilla röyhtäily pysyy aisoissa, mutta suoli ei näytä rauhoittumisen merkkejä.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen21.3.2017 19.13
Ei ole ollut apua täysmehun pois jättämisestä eikä uunitalkkunasta. Ei rauhoitu.
Pyysin jo neuvoa FLT ravintovalmentajalta. Sain asiantuntevaa apua ja henk.koht. ohjeet suolen rauhoittamiseen. Maidoton, leivätön, sokeriton kausi koittaa :-( Siis Fodmapin lisäksi. Huh huh.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen21.3.2017 23.09
Tosi kurja, Jeppe, että sulle tuli tuollasta harmia leikkauksesta.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen7.4.2017 5.44
Rauhoitusruokavalio ja FLT-ravintoterapeutin seitsemän ihmeainetta auttavat. Suoli on hiukan rauhallisempi nyt. Vaan ei lähellekään tarpeeksi rauhoittunut. IBS ja muut saman läpikäyneet, kuinka kauan paraneminen teillä kesti?

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen7.4.2017 16.15
Terve Jeppe, olossani ei ole kehumista. En ole mitenkään parantunut tästä taudista. Kotimaiset viljat ja ehkä ulkomaalaisetkin pistävät mahani laulamaan, elän todella rajoittuneella ruokavaliolla ja silti mahavaivoja tulee joka toinen päivä. Hiilitabletteja otan 1 ? 2 ja maha rauhoittuu näillä. Refluksin suhteen on vähän parempi olo, onnistuin jopa asteittain puolittamaan lääkitystä ja nyt on 20 mg Pariet käytössä. Silloin kun mahassa on hiljaista niin ei tule dyspepsian oireita eikä närästystä. Lienee lääkehiilin ansiosta oli nyt parempia päiviä siinä mielessä.
Syön perunoita, banaaneja (kypsiä), kookosmaitoa ja riisiä lisäksi kanaa ja kalaa, porkkanaa ja kesäkurpitsaa, ei fodmappeja. Maitotuotteita, muita hedelmiä ja vihanneksia käytän vähän. Mietin pitääkö sulkea pois riisi ja maissi. Välillä masentaa tämä kaikki.
Pyrin ottamaan lääkkeet ja lisät aamupäivisin koska puolen päivän jälkeen nappaan usein lääkehiilet ja nehän vie hyödyllisetkin aineet pois.
Mitään ihmeaineita ei ole nyt käytössä. Minttuöljykapselit ja boulardit ehkä pitää ottaa uudelleen käyttöön, vaikka en ole kokenut aiemmin, että niistä olisi helpotusta. En oikein tiedä mitä tekisin.
Tuntuu siltä, että mun ibs-tilanne on pahentunut viime aikoina, koska en kestä enää paljon mitään viljoja ja oireita tulee kenties mistä (riisistä?). Kaurastakin maha turpoa ja sitten tulee suolen tyhjentymisongelmia, ripulia ei ole, mutta vessassa pitää käydä 5 ? 6 kerta päivässä, jos erehtyy kauraa tai viljaa syömään. Näin tässä. Ei kehumista, vähän helpottuneet ylämahaongelmat ja ärtynyt suoli on taas huonontunut. Mietin FLT:ta, se on tässä muutaman sadan kilometrin ja tuhannen euron päässä. Riittääkö rahaa ja energia ja tuoko se helpotusta ongelmaan. Dysbioosi se kyllä on, mutta onko keinoja sitä hoitaa. Vähän arveluttaa saanko taas neuvoksi välttää sitä ja tätä, eikä mitään muuta konkreetista lääkettä.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen7.4.2017 19.22
Hei ibs. Kiitos vastauksestasi.
Ikävä kuulla, että toipumiseen on matkaa.
Menin tosiaan flt-ravintovalmentajalle (150 e) ja sain kahden viikon rauhoituskuurimääräyksen ihmeaineineen. Ei mitään viljaa, ei sokeria eikä tärkkelystä, ei punaista lihaa, ei maitotuotteita. Hän kielsi siis perunankin - ja hedelmät! Jukurteista hän sanoi, että tulevaisuudessa maustamatonta saa syödä marjojen kanssa, ja sitäkin saa kokeilla vasta tämän 2 vk kuurin jälkeen. Töissä kun on pakko jotain ottaa, niin laittavat minulle perunan sijaan riisiä tai maissipastaa - ja ne ovat "sopineet" tai ainakaan ne eivät ole pahentaneet oloa. Bataatti taas aiheutti heti vaivoja. Se tuhannen taalan tutkimus olisi varattuna kesälle, terapeutti sanoi että tässä kunnossa ei kannata mennä, sillä kaikki testit näyttäisivät punaista.
Muuten Sinun ja minun ruokavaliot ovat samanlaiset, vain peruna on erona, sillä banaaneja olen ottanut suosituksesta huolimatta.
Nyt kun tulee kohta 2 vk täyteen, saan ottaa yhden ruoka-aineen takaisin joka neljäs päivä ja katsoa, mitä se tekee. Eli aika vaatimatonta tämä syöminen tulee olemaan pitkän aikaa.
Ihmeaineita pitäisi käyttää kesään asti.
Toivoin jo viikko sitten, että suolta rauhoittavan lääkkeen voisi jättää pois, ja kokeilinkin. Ei onnistunut. Lääke voi sekoittaa tilannetta sikäli, että luulen oloa paremmaksi kuin se oikeasti on. Mutta olen viimeinkin nukkunut kolme yötä ilman vatsanväänteitä ja kipuja.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen7.4.2017 20.03
Kiitos Jeppe myötätunnosta,
ehkä se tämänpäiväinen vatsavääntö ja masennus johtuu toissa päivänä syödystä kaurapiirakasta, ainakin haluaisin toivoa näin, koska en haluaisi muita turvaruokani epäillä. No, pitää varmaan taas kiristää ruokavaliota muutamaksi päiväksi ja kokeilla sitten yksi kerrallaan. Eli lähipäivät menee varmaan kesäkurpitsa-kana linjalla. Tsemppiä.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen7.4.2017 22.09
Totta on että tämä masentaa. Samoin tsemppiä

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen15.4.2017 22.59
Kyllästynyt olen jo kanaan porkkanaan ja kesäkurpitsaan, huomenna laitan kunnon jauhelihakastikkeen! Ja pääsiäinen ilman mämmiä ei ole oikea pääsiäinen...

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen26.4.2017 23.07
Meni pari viikkoa paremmin riisiperuna linjalla, kunnes sitten lisäsin perunarieskoihin tattaria ja kvinoa ja nyt vatsa on taas turvoksissa ja täys röyhtäily päällä. Kvinoa en vissin kestä ollenkaan ja tattarista tiesin jo aiemmin, että vain pieniä määriä voin syödä. Mämmiä en ole uskaltanut edes maista. Maitotuotteista en viime aikoina huomannut mitään seuramuksia, yritän rajoittaa ne silti, vaikka se on vaikea mulle kun tykkään juustoista ja rahkasta.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen28.4.2017 22.23
Turvoksissa minäkin. Vyötärö on ennallaan, turvoksissa, vaikka olen laihtunut jo kymmenen kiloa. Pitäisi palauttaa ruokia vähän kerrallaan, mutta kun tilanne ei ollenkaan rauhoitu. Pärjäilen vain lääkkeen avulla. Ensi viikolla gastroskopia.
Jauheliha muuten periaatteessa sopi, samoin laktoosittomat maitotuotteet ja gluteeniton kauraleipä...

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen2.5.2017 18.21
Porkkanaa ja kanaa, porkkanaa ja kanaa.

Kokeilin vappuna tehdä kesäkurpitsakeittoa, jossa oli laktoositon kuohukerma ja laktoositon koskenlaskija antamassa kaloreita ja makua - ja sain päivällä pientä röyhtäilyä ja yöksi karmeat painajaiset. Ihme hommaa, yhä...

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen9.6.2017 16.49
Uusi edistysaskel:
Sappi on täynnä polyyppeja, ja jokin ne on aiheuttanut. Bakteeri?
Joltain matkalta kauan sitten tullut bakteeri, koteloitunut, villiintynyt nyt kun leikkaus vei vastustuskyvyn, ja levinnyt sappirakkoon.
Pitkä tie takana, vielä pitempi edessä.

ibsRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen9.6.2017 20.32
Voi ei. Sekin vielä. Tsemppiä.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen27.7.2017 12.53
On refluksileikkauksen jälkeen tauteja löytynyt enemmänkin: Sapen polyypit aiheuttavat sappiripulin ja huimauksen, ja oireita lievitetään Questranilla. Leikkaus ja sappivaiva saivat aikaan hiivaa, yhä enemmän. Täällä on eri ketjuissa hyviä neuvoja. Juon sitruunavettä ja pistelen kielen päälle puolukkaa, ja marraskuussa alkanut FODMAP-ruokavalio on aivan välttämätön jatkaa. Sitten lisäksi MDD:n tutkiessa näytteitä selvisi, että huonoa bakteeria on aivan liikaa ja lisänä runsas määrä arkeoneja suolistossa.
Koululääketiede ei tunnistanut eikä auttanut näiden kanssa, nyt funktionaalisten asiantuntijoiden lomien jälkeen toivon saavani apua. Heiltä ainakin sai diagnoosin, joka tuntuu oikealta, sillä se vastaa näitä vaivoja.
Kymmenen kuukautta vain ehti mennä hukkaan, ja kesäkuun alusta alkaen sappivaiva vei yöunet, niin että työelämään ei taida olla asiaa vielä pitkään aikaan.

SitrusRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen27.7.2017 13.01
Kaikenlaista leikkauksesta voikin seurata. Ruoansulatus menee ihan sekaisin. Tällaisista riskeistä lääkärit eivät puhu. Ainoa mistä varoitetaan on mansettiin liittyvä riski ja nielemisvaikeus.

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen19.8.2017 7.57
Nyt on kulunut leikkauksesta vuosi. Viimein löytyi syy, joka selittää tämänhetkisen oireilun. Haimaripuli oli niin helppo sekoittaa sappiripuliin, että ymmärrän erehdyksen. Siis haima toimii hyvin vajaasti. Kun entsyymiä ei synny, ravinto ei imeydy, vaan jatkaa myllertämistä suolessa.

Sain pillerin Creon haimaentsyymiä korvaamaan, kallis kuin mikä... sen avulla nukuin jo yhden yön ilman turvotusta, pissahätiä, vatsanväänteitä ja painajaisia. Valitettavasti pitkä kausi ilman B12-vitamiineja ja foolihappoja on jättänyt jälkensä. Tässä pikku hiljaa alkaa nyt tutkimus, miksi haima lopetti ja mitä kaikkea tämä jo vaikutti.

Leikkaus siis onnistui, mutta

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen3.1.2018 21.07
Taas käänteitä: haima-arvo "normaali", joten haimalääke pois, mutta sappilääke tilalle! En ymmärrä, mutta kaikkea on pakko kokeilla. Eilen iltapillerit juuttuivat tunniksi mansettiin, en edes huomannut ensin,mutta olo paheni, aloin hikoilla tuskastaa ja viimein kakomalla sain mansetin tyhjäksi. Kun vatsassa on painetta, läpimeno on huonoa. Ja taas on painetta, turvotusta, röyhtäilyä, väänteitä ja kipuja.

Ylilääkäri kysyi kuukausi sitten, menisinkö fundoleikkaukseen, jos saisin päättää tällä kokemuksella. Vastaukseni on ei.

operoituRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen3.1.2018 21.19
Sinulla on kyllä sattunut huonoa onnea. Toivottavasti tilanne lähtee paranemaan mahdollisimman pian ja toimiva hoito löydetään. Minulla on tainnut käydä hyvä tuuri kun veriarvoni on pysyneet kohdillaan.

VM83Re: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen4.1.2018 8.35
Happosalpaajien pitempi käyttö saattaa myös sotkea ruuansulatuselimien toiminnan ja suoliston,minä olen tätä mieltä mutta lääkärithän tätä ei mielellään myönnä kun noi ei osaa muuten hoitaa vatsvaivoja kuin syöttämällä tapposalpaajaa.Itse sain niistä maito allergian ja viljatkin tuli limana perseestä pihalle.3 kuukautta pakkosyötön jälkeen tuntui että suolet räjähtää maitoa juodessa enkä tajunnut mistä se johtuu kun ennen join 20 litraa maitoa viikossa ilman pienimpiäkään ongelmia.Söin ennen happosalpaajien pilaamaa suolistoani 5000-8000 kaloria päivässä ilman pienintäkään suolisto-ongelmia johtuen raskaasta työstäni ja harrasteistani mutta vuoden happosalpaaja pakkosyöttämisen jälkeen suolistoni hylki kaiken pihalle ruoka tuli limana välillä punaisena pihalle.Jos olisin tiennyt että elämä muuttuu suoliston kanssa tappeluksi niin olisin ensimmäisien suolisto ongelmien jälkeen kävellyt yksityiselle leikkauspöydälle(ensimmäinen leikkaus petti 8 viikon jälkeen ja kohta marssin uudelleen pöydälle jospa tällä kertaa välttäisi vääriä ruokia ja muutenkin ommeltaisiin pitävä malli) niin olisi hyvin todennäköisesti takaisin työelämässä ja söisin normaalisti eikä paskantaminenkin olisi aina yhtä kikkailia.Nyt 3 vuotta ollut sairaslomalla.Duocemin fundo sivulla myönnetään että tapposaloaajien pitkäaikaiskäyttö aiheuttaa ruoka-aine allergioita.Niin ja olen myös varma että tapposalpaajat muuttivat tuon suolistobakteerikantani niin että noita huonompia bakteereja on aivan liikaa ja tämähän vain pahentaa refluksi ongelmia.Ravinto ja tietyt lisäravinteet on ainoa keino saada refluksi ongelmat loppumaan ei tapposalpaaja joka vain pahentaa kierrettä ainakin pidemmässä käytössä.On jotenkin uskomatonta että suoliston hoidosta ravinnolla ei tiedä sisätautilääkärit mitään.Luulisi jo maalaisjärjen sanovan että jos ruuansulatuselimistössä on vikaa niin tärkein asia sen kuntoon saamiseksi on ravinto mitä sinne laitetaan eikä joku lääke joka sekoittaa pitkäaikaiskäytöllä systeemin vielä pahemmmin.Niin ja julkisellahan monessa paikassa ei ihmisiä hoideta asianmukaisesti vaan halvimmalla.Se on tullut nyt todettua omalta osalta niin kuin äitinikin osalta.Omalla rahalla on tavinnut maksaa tai työpaikkalääkärillä käydä(kävi hyvä tuuri ja sattui loistotyöpaikka lääkäri kohdalle) että on saanut apua ja joku on ottanut tosissaan eikä ole pidetty hulluna niin kuin julkisella on tehty..

JeppeRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen4.1.2018 10.03
Joo, nyt minäkin jo tiedän, että happosalpaaja vie mahasta hapot. Hapon yksi tehtävä on tappaa bakteereja ja estää niiden pääsy ohutsuoleen. Happosalpaaja tosiaan villiinnyttää väärät bakteerit suolistossa. Minulla nämä ovat sotkeneet myös sappirakon ja haiman toiminnan, ja mitä vielä löytyykään...
Mukava kuulla, Operoitu, että paraneminen on sujunut. Samoin, VM83, hyvä että pääset korjausleikkaukseen. Toipumisohjeita saimme hyvin heikosti, mutta nyt tosiaan tiedät jo itse asioista enemmän kuin kirurgit (niin minäkin).

PettynytRe: Leikkaus pahensi IBS-tilanteen29.2.2024 10.45
Leikkaus pahensi oireita, nyt vuosi mennyt, röyhtäilen aamusta iltaan, kamala olo heti kun herään, koko päivä innottomuutta, masennus hiipii koko ajan, vatsassa inhottava paineen tunne, ei ruokahalua, ilmaa kertyy valtavasti mahaan, ulkoilla ei huvita yhtään, makoilee paljon, sosiaalinen elämä kärsinyt pahoin. Kerran tehty mahaportin laajennus, ei auttanut.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: