Keskustelu

YLLÄPITORUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT27.10.2010 8.29
Tähän aloitukseen voi kirjoitella ruokatorven liikehäiriöihin (esim. akalasia, pähkinänsärkijä, diffuusi spasmi, muut epämääräisemmät liikehäiriöt) liittyviä viestejä.

SitrusRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT27.10.2010 13.25
Mulla on siis todettu nielun ja ruokatorven varjoainekuvauksessa ruokatorven alaosassa vika. Ruoka ei mene nielaistessa kunnolla alas.
Tämän enempää en asiasta tiedä, jatkotutkimuksen odottaa.

Leikkaustani suunnitteleva kirurgi teki pahan virhearvion. Tällaisen ruokatorven fundoplikaatiosta olisi kuulemma seurannut katastrofi. Onneksi toinen kirurgi vaati varjoainekuvausta. Liikehäiriö tuli ilmi jo manometriassa. Mutta leikkausta suunnittelevan kirurgin mielestä se johtui todennäköisesti (?) ruokatorven tulehduksesta.

Itse olin kyllä kesän mittaan tullut siihen tulokseen, että haluan odottaa että tulehdus paranee ja katsoa paraneeko motiliteetti. Sillähän se olisi selvinnyt johtuiko ongelma tulehduksesta vai ei.

Luonnollisesti uskoni diagnooseihin on kokenut pahan kolauksen. Olen entistä varmempi siitä, että mitä paremmin potilas on itse kärryillä omasta tilanteestaan, sitä parempi.
Tähän uuteen löydökseen sopivat ne oireet, joista olen puhunut lukemattomille lääkäreille, mutta joille on viitattu kintaalla.

TuulikkiRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT27.10.2010 14.45
Minulla taas epäillään olevan pähkinänsärkijänruokatorvi, manometria ei onnistunut mutta varjoainekuvaus paljasti ruokatorven motiliteettihäiriön, ylimääräisiä vahvoja kouristuksia. Tutkimukset ovat vielä kesken.

Minunkin oireita hoidettin viisi vuotta refluksina ja sain fundoplikaatiosuosituksen. Kerroin mielestäni selvästi ruokatorven kouristelusta, mutta siihen ei kiinnitetty huomiota. Tähystyksessä löytyi väljähkö vatsaportti ja pienehkö palleatyrä, jonka piikkiin oireilu laitettiin, siitä huolimatta, ettei somac auttanut vaivoihin. Kunnes sitten toinen kirurgi oli sitä mieltä, että oireilulla voisi olla muukin syy.

SitrusRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT27.10.2010 15.17
Eikä voi kyllin korostaa sitä, että ihmisellä on syy ja oikeus uskoa omiin oireisiinsa. Jos lääkäri ei niitä usko, vika ei ole potilaasssa, vaan lääkärin tietojen puutteessa sekä väärässä asenteessa.

Ja aina kannattaa kysellä ja jankata. Tänään sain kuulla, että näine löydöksineni olen oikeutettu menemään koska tahansa Meilahden päivystykseen jos tulee hätä. Suurkiitos! Kun kyselin asiaa kirurgisesta, puhuttiin terveyskeskuspv:stä, mikä on Jorvisssa. Siellä hoitsut naureskelee kädet puuskassa lasikopissaan samaan aikaan kun hätääntyneet potilaat istuvat odottamassa aulassa vuoronumerolappu kädessä.
Tällainen on minun kokemukseni Jorvin päivystyksestä kahden käynnin perusteella, ja olen tehnyt siitä kirjallisen valituksen. Espoon terveyskeskustoimen johtavan lääkärin mukaan hoitajien menettelyssä ei ollut huomauttamista.

Mutta siis, tarvittaessa saan mennä Meikkuun, ja se huojentaa kyllä suuresti.

YlläpitoRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT7.4.2011 22.20
Nostoa ...

YlläpitoRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT11.11.2011 17.22
Nostoa...

YlläpitoRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT8.3.2012 14.03
Ja nostoa ...

SitrusRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT9.3.2012 16.28
Moneen kuukauteen ei ole ollut ruoan takertumisen tunnetta. Mutta tänään tuli.

Nousin seisomaan, tein Hiatal hernia self massage videon mukaisen hierontasarjan muutaman kerran. Sitten jumppailin hieman ylävartaloa, hengittelin syvään.
Tilanne tuntui helpottavan saman tien. Sellainen vähän ilkeä tahmeuden jäi kyllä.

Olen muutenkin tehnyt tuota hierontaa. Mutta se on vähän hämärä mulle. Liike tuntuu aika pieneltä. En ole varma teenkö sen oikein. Ja kauhean kovaa ei uskalla painaa.

YlläpitoRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT14.5.2012 17.55
Nostoa liikehäiriöistä

YlläpitoRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT3.7.2012 9.47
Nostoa ...

TuulikkiRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT7.8.2012 23.56
Hei, yritin tänne jo kerran kirjoittaakin, mutta teksti hävisi.

Ruokatorvessa havaittiin tosiaan motiliteettihäiriö, mutta ainakaan toistaiseksi sille ei löytynyt syytä. Sen verran pahoja diagnooseja tuli vastaan silloin vuonna 2010 googlettaessa, että jätän jatkossa väliin. Toivottavasti syyt ovat jotain hyvänlaatuisia, esim. toiminnallisia.

Olin kuitenkin sen verran tuolloin kovilla, että lääkäri halusi minulle mielialalääkityksen. No, kokeilin sitä 2-3-kuukautta kunnes totesin, ettei se ole minun juttuni eikä siitä ole mitään hyötyä, päinvastoin. Päätin lopettaa kuurin siihen (pikku hiljaa parin viikon sisällä).

Oireet hävisivät pikku hiljaa kevään 2011 mittaan lääkityksen loputtua.

Alkukesästä 2012 oireet palasivat, ilmeisesti pitkällisen työstressin seurauksena. Tai en ollut ehkä varsinaisesti stressissä, mutta työtä oli liikaa ja lepoa aivan liian vähän. Oireet - tällä kertaa oksettava, vellova olo, ruokatorven kouristelu ja kivut alaselässä (venäytin jotenkin selkääkin tosin) sekä paine oikealla puolella keskiselässä ovat sabotoineet kesää ja lomaa.

Tuntuu kuin venyttely ja ryhtiharjoitukset autttaisivat, samoin olkien ja yläselän hieronta. Yläkroppani asento on kumara, kiitos tietokoneen ääressä työskentelyn. Voiko pelkästään asentovirheet ja huono ryhti ja liikkumattomuus aiheuttaa motiliteettihäiriöitä? Voivatko ne olla vaan ylikuormittumisen seurausta? En uskalla lähteä nyt enää googlettelemaan mitään, kun löydän sieltä ne aivo- tai sidekuddosrappeumasairaudet kuitenkin ensimmäisenä.

Terveiset muuten Sitrukselle, luin mielenkiinnolla viestisi jälkitraumaattisesta stressistä. Kaikkea hyvää sinulle tulevaan, kuten myös kaikille muillekin!

SitrusRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT18.4.2013 17.29
Nosto Seljalle

seljaRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT19.4.2013 18.14
Kiitos:)

Jamo 81Re: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT10.5.2013 13.02
Katsotaaan löydänkö omaan painajaiseeni vertaistukea.

Olen sairastanut ruokatorvenrefluksiaa jo kun olin 16v ja lääkkeitä olen syönyt koko ajan koska on niin ärhäkkä refluksio. Leikkaukseen en ole suostunut enkä haluakaan koska on pienet lapset. Välillä vaihdetaan mahalääkkeitä enimmäkseen oon syönyt loseckia ja nexiumia.

Kamala lima virtaa kurkussa ja nielussa että olen mikäkin räkijä ja kun syön niin kuuma ajaa oikein limaa esille. En polta enkä juo alkoholia.

Mutta ongelmaksi tulikin kolme vuotta sitten kun sairastuin inflluenssaa ja nielu meni niin tukkoon ettei mennyt mikään muu alas kun neste. Nyt viime syksynä olin ruokartorven varjoaine kuvilla ja todettiin ruokatorven supistus lihas heikkous eli se ei kuljeta ruokaa vaan jättää sen ruokatorveen olen ns. huono viemäri joka ei vedä. Olen laihtunut kolmessa vuodessa melkein 35 kiloa ja ei loppua näy laihtumisesta... Tähän ei ole apua eikä mikään lääke mutta ajattelin jos löytäisin vertaistukea / kokemusta/ ehkä jopa parempi lääke kun verenpainelääke joka annettiin.
Mulla on joku kasvain tuolla vasemmassa lohkossa kilpirauhasessa mutta sille ei tehdä mitään. Sairastan myöskin astmaa sekä allergia ja ärhäkkää mikreeniä ja myöskin ärtyvää paksusuolta.

Pyydän jos joku tunnistaa itsensä niin kertokaa avoimesti ja vinkkejä ja miten elätte että saatte painonne pitää...

AurelieRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT11.5.2013 1.02
Sitkeää limaa on kurkussa ja nieleminen ajoittain vaikeaa. Muutenki nielaistessa en tunne muutakuin kuminauhamaisen venytyksen : limaa.
20.5 tähystys. Ensiapuun olen mennyt vaivasta jo kahdesti, kun turvottelee kaulalta. Nukun puoli-istuvassa asennossa sohvalla, jos nyt yleensä saan nukuttua. Nyt vaikuttaa tuleman uneton yö. En pysty oleman edes puoli-istuvassa asennossa. Happamia röyhtälijä esiintynyt vasta kuukauden eli olen potenut tautia oikeastaan täysin oireitta.

jamo81Re: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT11.5.2013 1.21
Onko tuohon limaisuuteen annettu jotain tai sanottu mistä johtuu?

AurelieRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT11.5.2013 23.10
Ensiapuun menin jälleen viimeyönä (olo oli niin kauhea) ja sanoin etten sieltä lähde minnekään ennenkuin mulle kirjoitetaan resepti jostain tehokkaasta limaa irrottavasta. Lääkäri pitkien pohdintojensa jälkeen kirjoitti Erdopect 300 mg. Otin tänään vain yhden, vaikka tarkoitus olisi 2 päivässä.
Lima lähti liikkeelle hyvin ja kyllä sitä on ollutkin, kun vettä juodessa vesi tuntuu menevän laajemmalle alueelle nielussa. Toki siellä on ollut turvotustakin johon lääke auttoi. Toivon todella, että tästä on apua. Närästystä ei tuo yksi tabu ei aiheuttanut, ainakaan vielä. Itse olen sitä mieltä, että Antepsin jota nautin n. 2 viikkoa edesauttoi liman kehittymistä ja eilen otettuani Somacin limaisuus paheni.

Jamo 81Re: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT13.5.2013 23.36
itse olen syönnyt 16 vuotta mahalääkkeitä ja nyt limaa on niin paljon että kokoajan saa räkiä kuin mikäkin katujengiläinen että oikein hävettää... Yritän saada ton reseptin lääkäriltä. onko siihen erityislekuri tarvitta jotta saa tuon lääkkeen vai tarvitseeko erityislekurin? kiitos kun vastasit Aurelia

AurelieRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT14.5.2013 22.33
Ei käsittääkseni tarvi olla erikoislääkäri tuolle reseptille.
Valitettavasti omalla kohdallani hehkutin lääkettä liian aikaisin. Toisena päivänä lima ei irronnutkaan samalla tavalla, vaan oikeastaan paheni.

Kolmannen kerran kun tuota Erdopectiä otin, sain saman tapaisen reaktion, kuin joistain muistakin lääkkeistä nyt tämän limaisuuden aikana eli kaula kovettuu oudosti.
Hengitettyä tuolloin kyllä saan, mutta kaula on ihan kivikova kauttaaltaan. Enää en uskalla tätä lääkettä ottaa.Ainut toivoni on vielä Nexiumissa, josko sitä saan lääkärin mulle määräämään. Vaikka mistäpä tietää sopiiko se lääke myöskään..

AurelieRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT14.5.2013 22.38
Toivoni siis siinä, että löytyisi lääke jolla tämä limaisuus loppuisi.
Nieluviljelyn mukaan mulla on streptokokki C ja kun tätä limaisuutta on,
sain Amorion kuurin. Sekin nestemäisenä, isoja tabletteja en pysty nielemään.

Jamo 81Re: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT15.5.2013 1.01
Ju sain lääkkeen nyt sitten pyökkään sitä limaa ulos ja rinta hakkaa tuhatta ja sataa ja en saa kunnolla hengitettyä. Todella kallis lääke on tuo ERDOPECT ja kelan korvausta siitä ei saa. Nyt jäi mulla kyllä tuohon yhteen tablettiin kun tämmöstä tekee...

Itselläni läydettiin koepalojen perusteella sammasta koko ruokatorvi ja mahassa sekä tulehdusta pitkin ruokatorvea joten nyt vaihdettin Loseckiin takaisin. Somac ei mulle tehonut edes mutta Nexium tehosi mutta nyt lekuri meinaan että on immuuni tullut niin vaihdettiin taas takasin ns. vanhaa lääkkeeseeni. Jospa vaikka limaisuus vähentyisi.

PirpanaRe: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT23.7.2013 18.50
Hei Jamo 81. Mistä arvelet sen sammaksen johtuneen? Oletko jo päässyt siitä eroon? Itselleni Losec aiheutti sammasta, mutta sain sen hiivalääkkeellä kuriin.

Tähystyksessä havaittiin ruokatorvessa aika paljon supistelua. Alasulkija( toiselta nimeltään mikä?) ei meinannut aueta.

Kipeitä ovat nuo liikehäiriöt....

Jamo 81Re: RUOKATORVEN LIIKEHÄIRIÖT25.7.2013 13.07
Mulle on sammasta tullut tuosta kortisoni piipusta jota otan astmaani. Eli flixsotide.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: