Keskustelu

SitrusLöysät sulkijat20.10.2010 14.21
Täällä aina välillä joku kertoo saaneensa kuulla diagnoosinaan, että alasulkija on väljä. No eikös juttu ole niin, että meillä kaikilla on väljä ruokatorven alasulkija, eihän koko refluksia muuten tapahtuisi? Näkyipä tämä sitten gastroskopiassa tai ei. Toisilla taas voi olla väljä yläsulkija, eikö juuri se aiheuta kurkkurefluksin?

Huonoin lienee tilanne niillä, joilla molempien sulkijoiden toiminnassa on vajausta.

refluksikurkkuRe: Löysät sulkijat20.10.2010 16.38
Ymmärtääkseni alasulkijan väljyys näkyy aikalailla jo siinä tähystyksessä mutta manometriahan se antaa vielä varmuuden - jos jotain ääritapauksia on ...

Suurin syy ylösnousuun on ne alasulkijan tahattomat rentoutumiset (avautumiset). Onhan niissäkin kyse paineen laskusta mutta suurin osa ajasta kuitenkin paineet suht normaalit.

En tiedä prosentuaalisesti onko yläsulkijan kanssa ongelma enemmän matala lepopaine vai tahattomat aukeamiset tai jotain muuta ... tarvii tutustua asiaan enemmän!

Musta on outoa, kun alasulkijaa aina toitotetaan ja yläsulkijaa hyvä kun mainitaan - sen "päälihas" on kuitenkin se, jonka ajatellaan aiheuttavan palan tunteen kurkussa :-(

refluksitautiRe: Löysät sulkijat20.10.2010 22.26
En tiedä onko myös yläsulkijassani väljyyttä, mutta tähystyksen tehnyt lääkäri tosiaan totesi, että aika väljähän tuo sulkija sinulla on, eli falskaa noin 5cm matkalla. Minusta tämä kuulostaa tosi suurelta väljyydeltä ja sitä se varmaan onkin, koska oireeni ovat jokapäiväiset. Lähinnä sitä jatkuvaa röyhtäilyä ja yskää. Mutta minulla on myös ylipainoa juuri siinä vatsan seutuvilla, joka nyt ei varmaan paranna yhtään ainakaan asiaa. Kurkun seutuvuilla tosiaan tulee semmoista lievää paineen tunnetta tai jotain kai se sitä närästystä sitten on ja myös rinnassa joskus jotain kipua. Mutta varsinaista polttelua hyvin harvoin tosin olen syönyt jo reilu vuoden happosalpaajia välillä muutama päivä väliä, nyt on toinen päivä ilman salpaajaa, mutta oireita on. Kyllä vähän pistää mietityttää tämä tilanne ja varmaan tähystyksen tehneelle lääkärille olisi kohta syytä taas mennä.

SitrusRe: Löysät sulkijat21.10.2010 10.33
Alasulkija on 4-5 sentin mittainen lihas. Jos se falskaa, se varmaan falskaa silloin koko matkaltaan. Tuskin se sen dramaattisempaa on.

refluksitautiRe: Löysät sulkijat21.10.2010 21.04
Ahaa joo en tarkalleen tiedä mitä lääkäri tolla tarkoitti, itseäni jäi kyllä vähän vaivaamaan. No mutta vikaa oli kuitenkin kun heti ehdotteli leikkausta. Mutta kiitos tarkennuksesta aina täältä uutta tietoa saa. :)

sairaslomalainenRe: Löysät sulkijat22.10.2010 12.20
Mulle sanottiin tähystyksessä, että väljä alasulkijalihas ja iso palleatyrä.

Manometriassa todettiin, että kaikki osiot ruokatorvessa pelaa kuten pitääkin, paitsi alasulkijalihas toimii huonosti, kuten oletettiinkin. Mutta koska kaikki oli muualla ok, pystyttiin leikkaus tekemään.

Leikkauksen jälkeen kirurgi totesi, että aukko oli tosi iso. Samaten palleatyrä. Sen kyllä tunteekin, iso pallo on poissa rintojen alta.

refluksitautiRe: Löysät sulkijat22.10.2010 21.45
Minulla ei varsinaista palleatyrää, mutta jotain se lääkäri sanoi, että palleatyrä korjataan samalla, koska aukko on meikällä niin väljä. Nyt varasin taas ajan minut tähystäneelle lääkärille, katsotaan mihin sitä päädytään. Minulla oireita aivan joka päivä.

AmaliaRe: Löysät sulkijat25.2.2012 14.47
Minulle on epäselvää että jos gastroskopiassa ilmenee varsinainen löysä sulkija, miten se ilmaistaan. Onko teille joilla se on, kerrottu se aina selkeästi?
Itsellä gastroskopiassa ei todettu mitään poikkeavaa, vain lievä ruokatorven (alaosan) tulehdus. Ei esim. palleatyrää. Mitähän tarkoittaa 'les avoimena lähes jatkuvasti' ja 'sisäänkäännöksessä hiatus hieman avautuu, mutta alle kolme skoopin mittaa?.'? Kuukaan lääkäri ei ole sanonut että sulkijani olisi löysä, mutta kirurgi (sappitutkimuksen yhteydessä) kuitenkin sanoi ? kun puhe että kohotettu nukkuma-asento mulla oleellisesti auttanut - että vaikka sulkija olisi ollut pitempäänkin löysä, se voi joskus siitä myös kuntoutua, tiedä sitten.

ArwenRe: Löysät sulkijat25.2.2012 16.09
"les" on juuri se alasulkija eli "lower esophageal sphinter" tai jotain sinne päin. Kyseessä on lihas, jonka toiminta voi elpyä jos sitä hermottavat hermot toimivat kunnolla. Näin minulle sanoi erittäin pikään myös refluksitautisia hoitanut kiropraktikko.

refluksikurkkuRe: Löysät sulkijat25.2.2012 16.37
Amalia, mietiskelit tuota samaa tuolla aiemminkin ... pystyisitkö soittamaan tähystyspaikkaan ja kysymään asiaa sulkijan väljyydestä (eli les) nimenomaan sinun tapauksessasi? Ja samalla kysymään missä tapauksissa (löysillä vai normaalipaineisilla) se sulkija voi toimia paremmin?

AmaliaRe: Löysät sulkijat25.2.2012 19.10
Arwen, tuo siis ainakin tukee sitä kirurgin kommenttia että joissain tapauksissa sulkijan toiminta voisi elpyä. Mielenkiintoista.

Refluksikurkku, tähystyksestä on jo useampi kuukausi, mutta ehkä voisin kysyäkin. Ainakin tekisi mieli kysyä, jos ei muuta niin uteliaisuudesta. Ajattelin kuitenkin aloittaa täältä kun täällä on niin paljon tietoa... Katsotaan askarruttaako asia minua niin paljon että aktivoidun asiaa selvittelemään.

Kiitokset vastauksista!

AmaliaRe: Löysät sulkijat25.2.2012 19.18
Itse asiassa kaipa olisin jo tähystaholta kysellytkin, mutta kun tuntuu niin pikku asialta, eihän minulla ole diagnosoitu refluksitautia eikä minulle ole kukaan lääkäri maininnut mitään löysästä sulkijastakaan. Harmi etten huomannut heti asiasta kysyä niin ei tarvitsisi sillä tässä enää päätään vaivata. Vaikka pikku asia onkin, itseni tuntien, taidan sitä vielä joltakulta lääkäriltä kysäistä...

SussuRe: Löysät sulkijat15.11.2017 14.03
Itsellä on kahden skoopin verran löysä LES. Voiko siis tämä sulkijan toiminta elpyä? Onko joku onnistunut tässä?

SitrusRe: Löysät sulkijat15.11.2017 18.08
Sitä mäkin kysyin ensimmäisenä kun sain diagnoosin.
Vastaus oli että ei.

female77Re: Löysät sulkijat15.11.2017 21.46
Epäilen sitä etteikö voisi elpyä, eivät lääkärit kaikkea tiedä, miten voisivatkaan. Aina on toivoa. Uskon että ainakin osalla ihmisistä refluksi /sulkija voi parantua, aika näyttää kuulunko heihin, mut paleon /vhh n aloitan uudelleen, ja pysyvästi jos se toimii pidemmän päälle, sillä olin viime kokeilussani niin oireeton.

Paleo helsingin sivustolla, esim. oli tarina vältetystä refluksi leikkauksesta, siinä henkilö kertoi että oli tyrä, ja muutenkin paha refluksi todettuna. paleo+vhh+kahvittomuus johti kuukausien jälkeen siihen että refluksileikkauksen perusteet olivat täysin kadonneet ja refluksi myös, ennen leikkausta olleessa uusinta tarkastuksessa.

Myös ravinto terapeutti reijo laatikaisen sivuilla puhuttiin tutkimuksesta, jossa tutkittujen refluksi oli yllättäen helpottanut jo viikon vhh n jälkeen, happamuus /röyhtäilyt olivat vähentyneet todella paljon. Terveys hymyssa mies pystyi lopettamaan vuosikymmententen närästylääkkeiden käytön pian paleolle siirtymisen jälkeen. Ainakin jotkut siis hyötyy ankarasta ja pysyvästä dieetistä. Ja tällä palstallahan Maria kirjoitteli jo aiemmin hyvistä kokemuksistaan.

MattiRe: Löysät sulkijat19.11.2017 17.45
Lääkärit ei tiedä mitään muusta kun lääkkeiden määräämisestä. Itse pitää kokeilla ja ottaa selvää.
Kokeilin aikoinaan kaikki refluksi kikat. Nukuin sänky korotettuna pari vuotta, en syönyt myöhään, ei rasvaisia ruokia, ei vehnää, vähensin kahvia. Olen kokeillut myös Kaufmanin ruokavalion: jättänyt punaisen lihan ja kaikki "happamat" ruuat. Tämä on käytännössä low fat-high carb ruokavalio. Tästä seurasi nopeasti 5 kilon painon lasku(lihakset lähti) ja sen jälkeen lihoin samaan painoon. Olo oli heikko ja ketutti. Ei lähtenyt refluksi.

Minun refluksi ja löysät sulkijat parani kun vähensin syömiskertoja ja poistin viljat ruokavaliosta(myös kaura). Aluksi otin myös omenasiiderietikkaa ennen ruokailua. Syön kolme kertaa päivässä LCHF-ruokavaliolla. En syö enää klo 19 jälkeen illalla. Paljon rasvaista lihaa ja sopivasti kasviksia. Teen kaikki ruuat itse. Ei limsoja, eineksiä, sokereita. Tummaa suklaata muutama pala jos tekee mieli irrotella. Niin ja voin nykyään syödä refluksikoilta kiellettyjä ruokia: tummaa suklaata, punaista lihaa ja kahvia. Nämä eivät ole syy refluksiin, vaikka ne refluksikoilla oireita pahentaakin. Ne on ne viljat mitkä niitä ongelmia tekee.

Dr. Berg youtube videollaan selittää tosta sulkijasta ja että miten se toimii vatsahappojen avulla.

https://www.youtube.com/watch?v=aBV0THrWHbM

Niin ja nukun taas tasaisella sängyllä ilman korotusta!

Muutama vuosi sitten etsin tältä foorumilta vastauksia refluksiin, mutta en toimivaa ratkaisua löytänyt. Ilmapiiri oli epätoivoinen ja tauti näytti sellaiselta jota ei voi parantaa kuten minunkin kurkkuspesialisti lääkäri totesi. Kuuri somacia ja kotiin ja sit voi voi ku ei auttanut. Toivottavasti tekin löydätte ratkaisun ongelmaan, mutta minulla refluksi parani oikealla ruokavaliolla.

VellaRe: Löysät sulkijat23.11.2017 23.16
Matti voisitko muutamana päiväh ruokalistan,minulla yläsulkiassa mlmakalvon muutos.

MattiRe: Löysät sulkijat26.11.2017 12.33
Hei Vella,

Tosiaan en voi kun omista kokemuksista puhua, mutta minulla refluksi parani syömällä harvemmin ja jättämällä viljat. Aluksi myös käytin omenasiiderietikkaa ennen ruokailua(2rkl 3 dl veteen sekoitettuna). Jos ei halua vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaa niin sitten kannattaa kokeilla valkoista riisiä(jasmin,basmati) hiilihydraatiksi. Välillä söin myös riisiä ja silloin söin sitä illallisella salipäivänä.

Tässä on tyypillinen ruokapäiväni. Olen 95+ kiloinen salilla käyvä mies

Aamupala:
4 luomukananmunaa
70g luomupekonia
80g luomujuustoa gouda
100g hapankaalia
200g kurkkua
10g Möller- kalanmaksaöljy

Kahvi + kerma

Lounas:
200g lihaa/kalaa (95% ajasta syön naudan lihaa)
400g kukkakaalia voissa ja oliiviöljyssä paistettuna
80g luomujuustoa gouda
15g voi
15g oliiviöljy

Kahvi + kerma

Illallinen
200g lihaa/kalaa
400g kasviksia/juureksia(ei perunaa)
100g hapankaalia
15g voi
15g oliiviöljy

Tummaa suklaata 2 palaa ruuan yhteydessä jos tekee mieli

Kasvikset voivat aiheuttaa ongelmia vatsan kanssa jos niitä syö liikaa. Turvotusta, mahakipua tms.

VellaRe: Löysät sulkijat26.11.2017 17.47
Kiitos Matti.täytyy kokeilla.

SarkkuRe: Löysät sulkijat25.2.2023 17.22
Osaako joku sanoa mitä tarkoittaa Sisäkäännöksessä hiatus 3skoopin väljä?

Eskoraisanen511@gmail.com Re: Löysät sulkijat5.6.2024 22.29
Itselläni on 2 skoopin väljä, Gastrologi kertoi että alasnsulkijan hitas aukko pitää olla 1 skoopin kokoinen eli vastaa normaali lyijykynän kokoa. Minulle tehty fundikaatio leikkaus vuonna 1995 eli olin suomessa ensiäisiä laserilla tehtyjä leikkauksia, olen pärjännyt erittäin hyvin nämä vuodet, mutta nyt on alkanut syönnin jälkeen nousemaan suuhun limaa, Kävin Terveystalossa Gastrologin luona ja tähystettiin joka kertoi että mansetti ja kaikkiuuten Ok, mutta sulkijalihas on tuo 2 skoopin kokoinen, haen nyt kirurgia jos pystyis pelkkää sulkijalihas kiristämään , en tiedä

RepeRe: Löysät sulkijat8.6.2024 15.40
Minulla oli tähystyksessä 3 skoopin löysä les ja myös 3 cm pitkä palleatyrä. Miten nämä skaalautuu jos mietitään miten isoksi ne voi siis kasvaa? Onko noi pieniä vai isoja tms. Onko konelläkään tuon kokoisen sulkijoiden tai tyrien takia leikattu? Mulla ainakin tähystäjä sanoi heti kun työnti letkun kurkusta eteenpäin, että täällä on mahahapot vastassa ruokatorvessa. Veemäisiä oireita kyllä tosiaan tulee kurkun seudulle reilusti, niin että meinaa hulluksi tehdä. Tuntuu ettei juuri mistään ole apua, paitsi on vaan välillä parempia päiviä..Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: