Keskustelu

patelihasramppeja15.10.2010 16.04
olen sairastanut refluksia nelisen vuotta.lääkityksellä oireet pysyvät kutakuinkin kurissa ,mutta viime aikoina on ruokatorvessa alkanut tuntumaan ihmeelisiä lihasramppeja.onko kellään samoja oireita ja mistäköhän johtuu?

TuulikkiRe: lihasramppeja15.10.2010 21.52
Minulla ruokatorvi kouristelee, ja syynä epäillään olevan ns. pähkinänsärkijän ruokatorvi. Syytä krampeille ei vielä tarkalleen tiedetä, niitä epäillään hyvälaatuisiksi.

MInulla havaittiin varjoainetutkimuksessa ruokatorven peristaltiikassa/motiliteetissa eli sen motoriikassa - sehän mataa jotta ruoka kulkisi eteenpäin - toimintahäiriö, eli ruokatorvi supistelee omia aikojaan ja voimallisemmin kuin normaalisti.

Usein toimintahäiriön syy on hyvälaatuinen, se voi johtua esim, stressistä, joskus taas se voi olla oire jostain toisesta sairaudesta. Ilmeisesti refluksi ja tuo pähkinänsärkijän ruokatorvi liittyvät aika usein toisiinsa. Ehkä se happo ärsyttää ruokatorvea, mikä aikaansaa ylimääräistä ja ehkä kivuliastakin supistelua?

refluksikurkkuRe: lihasramppeja29.12.2010 2.26
Pate, oletko vielä linjoilla?
Onko krampit jatkuneet?

E621Re: lihasramppeja29.12.2010 14.01
Itse olen päässyt närästyksestä sekä ruokatorven krampeista (pähkinänsärkijä-ruokatorvi) eroon ruokavalio muutoksella. Ensin jätin pois alkoholin sekä kahvin ja oireet helpottivatkin, mutta eivät loppuneet. Sittemmin jätin pois kaiken ruoan, joka sisältää aromivahventeita E620-E635, mikäli noita lisäainekoktaileja nyt voi hyvällä tahdollakaan ruoaksi kutsua. Pahin ja tunnetuin näistä on natriumglutamaatti E621, joka tunnetusti, varsinkin suurina annoksina aiheuttaa äkillisiä terveyshaittoja (Chinese restaurant syndrome) ja on kielletty vauvojen ja lasten ruoista.

Tämä E621 kokeilu osaltani onnistui ja oireet loppuivat kuin seinään. Nykyään pysyn kaukana kauppojen einestiskeiltä ja itämaisista ravintoloista ja käytän kohtuudella alkoholia sekä kahvia ilman pelkoa närästyksestä tai ruokatorven kramppaamisesta.

meijuliiniRe: lihasramppeja23.3.2011 17.46
Heips. olen sairastanut pähkinänsärkijää jo 4 vuotta. Huomenna taas meilahteen... vertaistukea kaipaisin kovasta ja haluaisin vaihtaa kokemuksia jonkun kanssa.

Leikkauksessa olluRe: lihasramppeja23.3.2011 17.54
Kertoisittoko minulle enemmän Pähkinänsärkijästä. Olen kirjoittanut tälle palstalle, että minulla alkoi ruokatorven krampit Fundon jälkeen. Nyt on ollut vähän rauhallisempaa, mutta viime lauantaina join yhden alkoholillisen paukun ja ruokatorvi ei krampannut, mutta vihloi (kuin veitsi olis käynyt) sekä selkä että etupuolelta. Tuntuuko tuo Pähkinänsärkijä myös selkäpuolelta? Mistä sinulle Meijuliini puhkesi tämä tauti? Miten sitä hoidetaan?

meijuliiniRe: lihasramppeja23.3.2011 18.23
autokoulussa revin stressiä 5 vuotta sitten, kai se siitä alkoi. närästys ja polttelu. mikään lääke ei auttanu ja tutkimukset jatku ja letkua sai todella niellä metritolkulla. sitte 209 myotomia ja oireet palas puolen vuoden jälkeen. Nifanfin on ainut lääke mikä auttaa. tosin sekään autta enää n.4H kerrallaan. Huomenna pallolaajennus.

meijuliiniRe: lihasramppeja23.3.2011 18.25
oireet muistuttaa kovasti sydänperäsiä oireita, siis kipua rinnan alueellä. nyt leikkauksen jälkeen kipu ylempänä, kurkussa. kuristava tunne ja yökkäytää. ei huvitä syödä kun aina sen jälkeen se kipu alkaa. paino tippunu pikkasen...

meijuliiniRe: lihasramppeja23.3.2011 18.35
ja toi prk:leen torvi saattaa alkaa supistella jo pelkästä ruuan hajusta nykyään. ja auta armias jos joku syö metrossa tai bussissa...

meijuliiniRe: lihasramppeja25.3.2011 14.18
eilinen ruokatorven pallolaajennus... ainakaan vielä ei ole tulleet oireet takasin. toivottavasti ei tulekkaan. Jee!

jetsRe: lihasramppeja25.3.2011 14.28
Mitä ihmettä tuo ruokatorven pallolaajennus tarkoittaa?

refluksikurkkuRe: lihasramppeja25.3.2011 14.50
Hei meijuliini - mukava että löysit meidät!
Oletko löytänyt ketään muilta palstoilta?

Miten toi myo ylipäätänsä sujui silloin 2009? Missäpäin Suomea se tehtiin sulle?


En tiedä onko samasta pallolaajennuksesta kyse mutta tuolta kuvagalleriasta
löytyy viimeisenä video yhdestä pallolaajennuksesta (ahtauman kohdalta tosin).
Auts, vaikka nukutuksessa tuo tehdään ...

refluksikurkkuRe: lihasramppeja25.3.2011 15.00
Tossa on muuten vanha ketjukin
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/6506#message6506

meijuliiniRe: lihasramppeja26.3.2011 0.04
pallolaajennus tarkottaa just sitä miltä kuulostaa, laajennetaan "torvee", toisin ku refluksissa. vaarana, jos liikaa laajennetaan niin tulee takasinvirtausta eli refluksia. kello nyt 23.55 ja ei vielkään oireita, olen NIIIIIIN toiveikas. Myotomia sujui 2009 hyvin, tosin 6 vrk meni sairaalassa ku nous kuume sen jälkeen. sit puol vuotta ja oireet palas. En oo ettiny muilta palstoilta vertaistukea, ku tulin heti tähän ja löysin TEIDÄT. Olen helsingissä, eli Meilahti on tekopaikka, ja ei voi moittia paikkaa. dilataatiossa meni yks sairaalapäivä: 0730 sisään ja 1800 himaan. olisivat pitäneet yön yli mut ku on kotieläimiä niin vinguin itteni kotiin. 2 kk ja sitte taas scopia:( mutta nukutuksessa, onneks.

refluksikurkkuRe: lihasramppeja8.3.2012 14.03
Onkohan meillä ketään pähkinänsärkijöitä tällä hetkellä lukijoina?
Miten teillä sujuu?

AmaliaRe: lihasramppeja8.3.2012 16.28
Nyt menee termistö yli ymmärryksen. En varmasti ole pähkinänsärkijä, kun minulla ei edes diagnosoitua refluksia, mutta kiinnostaa silti tietää, mitä ihmettä pähkinänsärkijä tässä slangissa tarkoittaa...!

SitrusRe: lihasramppeja8.3.2012 16.30
Amalia, tää oli päivän piristys!!
Ei se ole slangia vaan ihan asiallinen nimitys, pähkinänsärkijäruokatorvi. Se tekee vääränlaisia supistusliikkeitä, ruoankulku torvessa häiriintyy, saattaa aiheuttaa samanlaisia oireita kun refluksi. Harvinainen.

AmaliaRe: lihasramppeja8.3.2012 16.48
Ahaa... Kiitos, Sitrus, selityksestä!:) Enpä ole koskaan kuullut moisesta, pähkinänsärkijäruokatorvi!?! Täällä tulee koko ajan uusia sanoja ja ilmiöitä, mutta ei kauaakaan kun ihmettelyihinsä saa vastauksen. Jokuhan voisi vaikka tutkia vatsaan ja sen tauteihin liittyvää sanastoa tai -termejä...

refluksikurkkuRe: lihasramppeja8.3.2012 17.47
Amalia, hauska kommentti :-)! Sitrus sen sanoi ytimekkäästi. Ruokatorven liikehäiriöistä löytyy kuten esim akalasia ja diffuusi spasmi (mainittu tietopuolella lähinnä tuolla Refluksi ja nieleminen - osiossa).

Siinäpä hyvä gradun aihe jollekin kielen lukijalle.

Kielellisesti keskustelupalstat on muutenkin hienoja hybridejä kirjoitetusta ja puhutusta kielestä - niitä on aikalailla tutkittukin. Psykologiselta kannalta täältä löytyy vaikka mitä ilmiöitä teorioiden tueksi. Tutkimuksesta (jossa meikäläisten kommenteja käytettäisiin) on muuten meitin sääntöjen (ja hyvän t-etiikan) mukaan ilmoitettava ylläpidolle ...

Kielillä on aina taipumusta taloudellisuuteen ajan myötä eli sanat lyhenee (fundo, Nissen, KNK, reflu, rt, Barrettit ym.) ja yhteisölle tuppaa syntymään oma sosiolekti eli meitillä kaiketi refluksikkojen "slangi" .... :-)

Kielellisesti tämän huomaa silloin tällöin muilla palstoilla - kirjoittajat on taatusti käyneet täällä ...

sakuRe: lihasramppeja2.2.2013 12.11
Heippa kaikille. Minulla todettiin n.4 vuotta sitten Tyks:ssä pähkinänsärkijäruokatorvi,(luulin sitä ensin vitsiksi) ja refluksitauti sekä palleatyrä. Letku oli ruokatorvessa ja mitattiin paineita, sekä 1vrk mittainen ..joku happomittaus. Nifanginia sain otettavaksi, mutta se ei oikein sovi minulle, tulee ihan karsea pääkipu.
Nyt on ollut n. 3-4kk pahalla mallilla tuo ruokatorvi..kiristää, sattuu kuin olisi puukko kurkussa.
Olen ns. monisairas kipukroonikko jo muutenkin..diabetes on myös ym. kaikenlaista kroonista.

sakuRe: lihasramppeja14.2.2013 20.57
Heips. Nyt on ollut pakko ottaa Nifanginia, kivut r-torvessa eilisestä alkaen todella kovat, pähkinänsärkijä jyllää. Mä luulen että menen huomenna sairaalaan vastaanotolle..ei oikein mikään auta..ei saa syödyksi, sattuu lapojen väliin asti niin pahuksesti. Onko kenelläkään mitään näin tässä ja nyt ohjeeksi, teenköhän jotain väärin. En polta tupakkaa enkä ota alkomahoolia yhtään. Kaikenlaisia tauteja sitä on, kun on monta muuta kroonista juttua. Olen 60v mies Turun suunnalta, työkyvyttömyyseläkkeellä olen ollut sähkärin töistä jo n.8v seläleikkauksen ja olkapääleikkausten takia, jatkuva hermokipu päällä 24/7 muuallakin kuin r-torvessa.

TepsuRe: lihasramppeja14.2.2013 21.53
Minusta tuntuu että minunkin "muljuamiset" ovat monesti nimenomaan ruokatorvessa, eivät sydämessä. Tosin välillä ne ovat sydämessäkin. Kauhean kivuliaita ne eivät ole, vaikka voimakkaimmillaan tuntuu että melkein kroppa heilahtaa niiden voimasta. Kun tilanne on päällä, jokainen nielaisu provosoi muljahtamisen/krampin/minkälie (plus että niitä on muutenkin tiheään).

Pitäisiköhän minun joskus mennä tarkempiin tutkimuksiin... Mitään varsinaisia refluksiin liittyviä tutkimuksia minulle ei ole tehty, on vain todettu oireiden perusteella.

refluksikurkkuRe: lihasramppeja15.2.2013 8.26
saku, tsemppiä!!! Käy sairaalassa varmuuden vuoksi.

Rouva PähkinäRe: lihasramppeja23.5.2013 11.57
Mulla todettiin kanssa pähkinänsärkijän ruokatorvi.
Happosalpaajista ei oo apua vaikka ilmeisesti tämä liittyy refluksitautiin. Manometria ja PH-mittauksessa olen ollut ja varsinaista refluksitautia ei todettu, mutta tämä ruokatorven lihasten toimintahäiriö oli. Toivottavasti tähän joku apu löytyy, tuo pallolaajennuskaan ei hirveen houkuttelevalta kuulosta, jotenkin vaikea kuvitella että sen jälkeen oireet kokonaan poistuisivat.

NutcaseRe: lihasramppeja24.5.2013 13.19
Ihanaa, että löysin nyt tämän palstan. Minulla todettu pähkinänsärkijäruokatorvi 2006, oireita oli sitä ennen 10 vuotta, mutta minua nielemishäiriöineen pidettiin vissiin "hulluna". Sitten painemittaukset ja ruokatorvessa todettiin viisinkertainen paine normaaliin verrattuna, ei refluksitautia silloin onneksi. Siitähän tuo nimi "pähkinänsärkijä" kun ruokatorvessa on niin suuri paine, että siellä voisi saksanpähkinän särkeä :). Ei apua, ei Nifanginista, ei adalat oroksesta. Tauti painemitattiin uudelleen 2010 ja tuolloin todettiin myös refluksitauti. Somacista ei apua vaan on alkanut tulla maksaongelmia. Nyt kokeillaan nitrocidia ja olen menossa hyvälle gastroenterologille. Saa nähdä. Olen lähes invalidi nielemisoireideni takia, nieleminen ei vaan onnistu kuin aamuisin. Nuo aiemmin mainitsemani lääkkeet kuitenkin auttoivat pahimpiin, sydänkohtausta muistuttaviin kohtauksiin.

meijuliiniRe: lihasramppeja25.10.2013 20.55
Mulla nyt rauhallisempi vaihe tän pähkinänsärkijän kanssa. Nifanginin olen alkanut liuottamaan kielen alla, auttaa nopeammin. Kauheen säännöllistä elämää vaativa ongelma. ja alkoholi on myrkkyä. Tietty aina lasillisen voi ottaa, mutta bailaamisen on saanu unohtaa:)

JaneRe: lihasramppeja31.10.2013 10.45
Mullakin todettiin pähkinänsärkijänruokatorvi muutama vuosi sitten.
Paineet olivat harvinaisen korkeat, sanoi lääkäri. Sain Adalattia ja yritän
ottaa sitä joka ilta vaikkei oireita olekaan. Gastrologi sanoi että aina kun tulee rintakipuja niin tarttee mennä sydänfilmi otattamaan. Ei saa tuudittautua siihen että se on ruokatorvesta johtuvaa. Tähän asti onneksi on ollut. Pari kolme kertaa vuodessa kivut tulee niin voimakkaana että tarttee mennä. Mulla sen kivun laukaisee usein ruoka eli jos juon runsaasti kokista tai syön paljon suklaata tai pitsaa ym. vastaavaa.
Se onkin hyvä syy tarkkailla syömistään ja juomistaan.

pate1Re: lihasramppeja23.11.2013 23.35
Hey! Täällä eräs kohtalotoveri. Pari päivää sitten sain tietää tästä pähkinänsärkijä-diagnoosista. Tätä ennen on 13 vuotta ollut refluksi-ongelmaa ja palleatyrä. Niiden kanssa on kutakuinkin pärjännyt, eläen normaalia elämää. Nyt on asiat vaikeutuneet, kouristelun vuoksi. Saattaa alkaa aamuyöstä kestääkseen maksimissaan kolme päivää. Kivulla tulee syötyä, hitaasti nieltyä ja joskus ruoka takertuu, eikä etene millään. Olen pannut merkille, että öljyssä keitetyt tai käristetyt ruuat on pahan alku. Sitten kun vaiva on päällä, munakas ei käy tai ananasmehu, huh. Piimä helpottaa aluksi, mutta jos kouristelut voimistuneet, ei sitäkään saa alas. Mustikkakeitto kuuluu parhaimpiin keksintöihin, mitä on ja keitot yleensä. Lääkityksenä on ollut somac, mutta nyt nexium 40mg. Gastroenterologi puhui Propralista, mitä voisin käyttää, kun nyt ensin käyn sisätaudeilla kääntymässä. Tämä lääke vaikuttaa muös rytmihäiriöihin, mitä on meikäläisellä myös ollut. Voimia kaikille tämän ihmevaivan kanssa, onneksi diagnoosi on löytynyt, eikä päässä olekkaan vikaa :).....tai sitten se johtuukin juuri siitä.

refluksikurkkuRe: lihasramppeja24.11.2013 11.30
Pääviat voi unohtaa taustasyynä sitten heti tuolla lihasvaivalla ..
Jaksamista kouristeluun ja onneksi olkoon diagnoosin saamisesta!!

pallomassuRe: lihasramppeja26.1.2014 22.05
tuollaisia ruokatorven kramppeja minullakin on. Kun istun ruokapöytään, niin jo alkaa ennenkuin saan ruokaa edes suuhuni. Ei onneksi aina. Olen luullut tähän asti, että ovat sydänperäisiä.

sakuRe: lihasramppeja8.6.2014 23.35
Paha tilanne edelleen ruokatorven kouristelujen takia. Reilu vuosi sitten, 4/13, tehtiin pallolaajennus Tyks:ssä, mutta se ei auttanut kun kramppausta/ahtaumaa on niin pitkällä matkalla r-torvssa. Kirurgi sanoi että ainoa vaihtoehto on vaihtaa ruokatorvi metalliseen. Adaltia otan 3xpv, ei se oikein auta. Viisinkertainen paine on mittausten mukaan ruokatorvessa, lähes koko ajan, ruoka menee alas välillä oikein huonosti, joskus ei ollenkaan. Mulla on lisäksi palleatyrä, astma, refluksitauti ja monta muuta kroonista juttua. Kovia kipulääkkeitä on myös hermokipuihin. Ja diabetes, krooninen paksusuolentulehdus jne..n. 20pilleriä/vrk +insuliinia 2 lajia lisäksi, astmalääkitys. En polta tupakka enkä juo ..että näillä mennään.

Helle Re: lihasramppeja27.7.2015 23.51
Makaan juuri Meilahden sairaalassa. Helmikuussa minulla on tehty Hellerin leikkaus. On siis diagnoosi akalasia. Ja nyt on tutkinut kipuja joita on enemmän. Nyt lääkäri sanoi että näyttää pähkinänsärkijä! Eilen otettiin TT kuvat ja tänään tähystys. Löydös, tyrä. Onko akalasia ja pähkinänsärkijä muillakin samaan aikaan?

Sauli HautanenRe: lihasramppeja28.7.2015 21.28
Tsemppiä Helle sairauksien kanssa. Mulla on viime syyskuussa leikattu otsa/poskiontelot. Siitä kaikenlaista vaivaa edelleen, mutta parempi olo kuin ennen leikkaausta. Pähkinänsärkijätauti ja muut sairaudet ennallaan. Kirurgi sanoi että ainoa vaihtoehto on metallinen proteesi ruokatorven tilalle. Sellasia tehdään todella harvoin..eli ei tule minulla kysymykseen se homma. Lämpimämpää kesän jatkoa kaikille ! :)

SatuElina79Re: lihasramppeja10.11.2015 11.06
Moikkamoi! Itse taidan kuulua kas tähän pähkinäsärkijäkerhoon. Toistaiseks lähinnä huvittunut tästä diagnoosista. Mut lueskelin noita tesktejänne, että onhan täs nauru kaukana. Mulla "närästys" vaivannu noin 3 vuotta ja stressiperäistä. Happosalpaajatkin oli alussa testissä, mut mulle koko lääkeryhmä on pannassa, kun sivuoireina maksa- ja sappivaivat. Lääkäris ja tutkimuksissa ravannu, ja nyt keksivät pistää lopulta ph- ja painemittaukseen (tähystyksessäkin on tullut käytyä jo pariin otteeseen), niin huomas että ei toimi ruokatorvi oikein. Lisäks tähystys kertoi, että pieni hyvälaatuinen kasvainkin torvessa. Mut siis joo stressiperäistä ja stressiä vältellyt, niin mahakivut ei oo vaivannut hetkelleen, noin 1/2 vuoteen. Mut pahoinpelkään, että nurkan takana oottaa mahakivut. Paineentunne on kyl ruokia syödessä, ja elän ja syön kyl terveellisesti. Mut ne ylävatsakivut on ihan kauheita. Hitto, kun luulis sydärin saavan. Se, ettei närästäkään, niin oli kyl ylläri. Polttava tunne kuitenkin vaivaa kurkussa, siitä ei oo eroon päässy. Nyt sais nitrojen kaltaisen dropin käyttöön, mut pariin päivään en voi sitä ees kokeilla, kun on kaikenlaista ja sivuvaikutukset ikäviä. Ja lähete ruokatorven röntgeniin. Saa nähdä mihin johtaa. Kiva, kun tääl on meitä muitakin. Toisia tukemassa. :)

Pate1Re: lihasramppeja10.11.2015 15.15
Hei pitkästä aikaa. Haluan ilahduttaa teitä sanomalla, ettei mikään ole ikuista. Noin vuoden verran olen ollut ilman "pähkinää", eli ei mitään kolmen päivän kouristuksia ylävatsassa, kovia kipuja tai pahoja nielemisongelmia. Vain lievää närästystä ja toisinaan lieviä nielemiseen liittyviä tuntemuksia, niin kuin pala ei menisi sutjakkaasti alas. Se on vähän aikaisempaan verrattuna. Syödä ja juoda olen voinut mitä vain, mutta alkoholi kyllä voimistaa näitä lieviäkin tuntemuksia. Sisätaudeilta sain diagnoosin motiliteettihäiriöstä ja ennestäänhän on refluksi, sekä palleatyrä. Kokeilin sitä verenpainelääkettäkin, mutta aiheutti rintakipua ja päänsärkyä, joten lopetin. Nyt käytän vain happosalpaajaa Esomeprazol Sandoz 20mg ja otan tuplat, kun alkaa oireet nousta pintaan. Eli tiedän, että asia on koko ajan olemassa, kärkkymässä tilaisuutta puhjeta. Uskoisin, että stressin lievittyminen poisti pahimmat oireet. Uutena löytönä oli sappirakossa 4mm polyyppi, mutta ei kuulemma mitään vaikuta. Toivon kaikille täällä olijoille voimia tämän taudin kanssa, se voi joskus ottaa erätauon :)

sakuRe: lihasramppeja11.11.2015 16.21
Moi kaikille ptkästä aikaa ja jaksamista ruokatorvisairauksien kanssa. Mulla astma pahana..oikeastaan koko kesä mennyt huonosti.
Tyksissä tutkittu paljon keuhkopolilla.(4 astmalääkettä käytössä nyt) Pähkinänsärkijä+astma+poskiontelovaiva on huono yhdistelmä. Olin jopa Tyksin ensiavussa tipassa 1vrk n. viikko sitten. Maanantaina 9.11-15 olin Tyksissä keuhkojen tähystyksessä. Oli vaan kirkasta limaa putkissa ja huuhtelivat keuhkot jollain nesteellä. Vastauksia tulee myöhemmin.
Ensi maanantaina, siis 16.11 menen aamulla Turusta Tyks- Salon sairaalaan. Taas leikataan poskiontelot..tavallaan lopulliseti, sanoi lääkäri, sama lääkäri leikkasi otsa/poskiontelot Tyks Turku 1.9-14, mutta limaa erittyy ihan sikana ja valuu kurkkuun yöllä..aamulla ihan karseeta räkimistä..mistään lääkkeistä ei oo apua. En tupaki, koska kuolisin ekaan imaisuun.(polttanu viimeksi Tyksissä 5.11.1999 n.klo 09.00 ennen selän luudutusta ;) ;) ;) ) Näillä mennään. Hyvää syksyä kaikille ja kirjoitellaan taas. :D

refluksikurkkuRe: lihasramppeja12.11.2015 1.04
saku, jaksamista ja tsemppiä olotilaan!! Hyvää marraskuuta sulle ja poikkea tänne välillä kirjoittelemaan, miten menee.

refluksikurkkuRe: lihasramppeja12.11.2015 1.05
Pate1 - hienoa kuulla :-)!

Erja TalonenLihasramppeja24.11.2015 8.04
Onneksi hain tietoa palleatyrästä ja huomasin nämä kirjoitukseenne.
Olen sairastanut näitä oireita kymmeniä vuosia. Minulle on tehty kymmeniä mahalaukun tähystyksiä ja todettu myös palleatyrä.
Yöllä herään useasti ruokatorven kramppeihin. Syytä en ole osannut diagnosoida, nyt olen saanut apua teiltä. Lääkärit eivät koskaan ole maininneet pähkinänsärkijäruokatorvesta.
Vatsa ja ruokatorvi krampit ovat erittäin kivuliaita. Nyt minulla on parempi olo henkisesti,kun tiedän mistä on kysymys.
Kiitokset kirjoituksistanne ja tsemppiä !

sakuRe: lihasramppeja24.11.2015 16.52
Moi Erja Talonen, ja kaikki torvi-kipuilijat! ;)

Samoin mulla oli kauan samainen pähkinänsärkijä..ei vaan ollu tietoa mikä se on (kun samalla on selkäkipua, alaselkä/rintaranka/niskakulumaa), palleatyrä ja vaikka mitä. Painemittauksissa se selvisi, moninkertainen(olikohan 3-4kertainen) paine r-torvessa. Kaksi kertaa mitattu ja kerran vuorokausimittaus refluksin toteamiseksi. Eli sekin tauti on. Adalat-lääkettä otan 3 kertaa/pv, mun mielestä auttaa vähän kramppeihin..joskus.
On hyvä asia, kun saa kipuoireille "nimen"..sekin auttaa jo vähän.

Ei muuta kuin mukavaa jatkoa, Ystävät. Nieleskelläänn rauhallisesti, ei pijetä kiirettä ;) ;)

eeliRe: lihasramppeja31.12.2015 19.34
Moika kaikille..."pähkinänsärkijöille" minulla on dilatoivakardiomyapatia...siis suomeksi sydämen vajaatoiminta...asennettiin vajaatoimintatahdistin 2/14 ja rintakivut jatkuivat..kyyti kerran kuussa sydänfilmiin....suihkedinitti eli nitro auttaa
pähkinänsärkijän rintakipuun...kardiologin suositus...professori tasoinen
auttaa heti.....minulla hirveän korkeat paineet....

SaturnusRe: lihasramppeja17.2.2016 20.22
Missä kohtaa pähkinänsärkijäkrampit tuntuvat? Täällä kovia ylävatsakipuja vasemmalla mut ei närästystä. Manometria vuosi sitten kertoi että ylimääräistä "supistelua" on ja liikehäiriötä. Oletteko huomanneet ruokavaliosta vaikutusta kramppeihin?

Dallasin BobiRe: lihasramppeja18.5.2016 11.40
Joo näitä kramppeja on joka viikon ma-ke, kun viikonlopun vetäny vinettoo ja tupakkaa. Sydäntä ja aorttaa operoitu kolme kertaa. Refluksisairaus todettu, onhan näitä.. Aina sitä vaan pelkää, että onko se pumpussa kuitenkin se kipu. Omeprazolia syön, mutta en tiedä onko siitä mitään hyötyä? Kahvia ei pysty enää kuin aamuisin juomaan ja silloinkin tulee huono olo..

pate1Re: lihasramppeja18.5.2016 13.34
Hellurei kaikille! No sehän on selvää, että ruoka vaikuttaa tai juoma. Outoa vaan, että välillä pystyy kuitenkin syömään käristettyjä ruokia tai juomaan punaviiniä. Silloin kun oireita alkaa tulla, ne siitä pahenee, riippuen mitä suuhunsa pistää. Itselläni ei ole ollut kramppeja aikoihin, mutta koko ajan lievää tuntemusta, että tiedän sen olevan olemassa. Joten joudun sen mukaan tekemään valintoja. Kahvi tosiaan maistuu vain aamuisin, sitten alkaa käännät mahassa. On se niin hapokasta :)....jopa pahempaa kuin viini! Kaikille tsemppiä!

SirkkuliRe: lihasramppeja13.2.2017 18.12
Yli neljä vuotta olen kärsinyt vaivasta ja en ole päässyt vatsakeskukseen enkä sisätauteihin. Rinnassa muljuaa ja koskee eikä auta Somacit, Parietit, Omeprazolit ja nyt taas uusi lääke. Kahvia, kaalia juustoa, teetäkin harvoin. En syö eineksiä. Kerran pääsin gastroskopiaan ja palleatyrä tuloksena. Olen kiertänyt lääkäriltä toiselle ja kukaan ei ole asiasta maininnut saati että olisin mistään helpotusta saanut. Tuntuu toivottomalta kun pitkät päivät rinnassa muljuaa ja usein yölläkin on noustava kivusta kävelemään. Verenpaine hyppää yli 160 ja turhaan olen päivystykseen ajanut. Täytynee esittää omia arvailuja lääkärille seuraavaksi.

sakuRe: lihasramppeja16.2.2017 11.34
Hei Sirkkuli.
Eipä tuota keljua pähkinänsärkijää voi todeta kuin painemittauksessa. Se todella sattuu ihan saamaristi..siis ihan selkään ja rintaan, koko yläkroppaan (mulle tehty painemittaus 2 kertaa Tyks ja kerran pitkäaikaismittaus refluksiin 1vrk) Sellaseen sun tarvis päästä, niin näkis onko painetta koko torven matkalla. Jos vai osassa, niin pallolaajenuksesta voisi olla apua (mulla ei ollut kun paine koko matkalla, mutta onhan kokeiltu laajennuskin, Tyks ja nukutuksessa)
Käytän somac 40mg vatsansuojalääkkeenä..kun on paljon lääkkeitä käytössä.
Olen lopettanut Adalat-lääkkeen käytön kokonaan, se oli tuohon torvisairauteen tarkoitettu verenpainelääke. Minusta siitä e ollut enää apua. Olen pärjäillyt jotenkin...kun on kaikenlaista sairautta.
Keuhkosairautta, astmaa....jotakin on, kun siellä Tyks-keuhkopolilla tykkäävät mua niin paljon tutkia.
Vuonna-15 olin siellä 5pv osastollakin astman takia..ja antib.tiputusta oli 14pv...kotoa kävin 9pv ajan 3xvrk tyks Raision sairaalassa tuossa lähellä.
Jotenkin mennään eteenpäin päivä kerrallaan.

Hyvää kevättalvea!

SaturnusRe: lihasramppeja16.2.2017 22.28
Eilen alkoi mullakin hirveet kivut koko yläkropan alueella, paikkaa vaan vaihtavat mutta johonkin koskee ja muljahtaa jatkuvasti. Epäilen, että söin liikaa, koska oireilu alkoi syömisestä. Yön valvoin. Litalgin ehkä vähän auttoi.

Ennen eilistä olinkin menestyksekkäästi melkein kolme viikkoa ilman mitään lääkitystä.

Onko tämä kramppaus sellasta, että se tulee välillä ja menee aikanaan ohi? Vai onko tämä nyt jatkuvaa kipua hamaan hautaan.

pate1Re: lihasramppeja20.2.2017 11.54
Hei Saturnus ja muut kohtalotoverit. Mun kohdalla joo, krampit tulee ja myös menee, vuosiakin välissä. Nyt on sitten ollut vähän huonompi jakso, olen pitänyt kurissa mangnesiumia syömällä yli suosituksen. Pienemmät määrät ovat turhia. Magnex sitraatti + B6 375mg/2 tbl. Oireet olleet vielä lieviä, niin syön 3tbl/pv. Ja kun kovenee 4tbl/pv. Tällä tempulla ei ole päässyt ryöstääntymään kivut sietämättömiksi ja nieleminenkin tökkää vain välillä, riippuen ruuasta. Sen lisäksi mahalääkkeenä esomeprazolia 40mg, normaalisti syön 20mg. Ja lisäksi aloitin Omega 3 syömään. Nyt ei tunnu enää kuin närästyksen kaltaista tunnetta, varsinkin aamulla, kun on vielä pitkällään. Toki täytyy myöntää, että stressillä on vaikutusta. Pitää yrittää helpottaa henkisiä paineita. Toivottavasti tästä jotain apua jollekkin. Voimia, keväthän on tulossa! 😊

StindeRe: lihasramppeja23.4.2022 20.32
Hei , kärsin vuosia ruokatorven krampeista jotka olivat todella kivuliaita ja kestivät parhaimmillaan yön yli . Välillä hiki virtasi kun kivut olivat pahimmillaan koko rinnan ja leukaan asti alueella .
Kerran sain lähetteen Meilahden Gastrolle tähystykseen ja siinä kerroin lääkärille näistä krampeista . Sain vaivaan Litalgin tabletteja ja ne tehosivat ! Heti kun tuntee kouristuksen alkavan niin tabletti auttaa pian alle puolessa tunnissa oireet ovat poissa ja pysyvät myös pitkään poissa .
Myöhemmin huomasin että krampit johtuivat minulla voimakkaista mausteista ja valkosipulista jota käytin paljon , myös tupakointi aiheutti oireita joten nämä ovat nyt jääneet pois enkä ole enää kärsinyt tästä vaivasta lainkaan moneen vuoteen . Minullakin on ns. pähkinänsärkijän ruokatorvi ja nykyään lääkityksenä Nifedipin .

OlliomenaRe: lihasramppeja30.8.2022 18.52
Moi, minulle tehtiin fundoplikaatio 2002, joka epäonnistui lääkärin kiristettyä porttia liikaa. 3 kertaa pallolaajennettiin, sitten purettiin 180 asteiseksi. Ikinä ei tule kuntoon. Lähes kaikki mitä syön tai juon, jää jumiin. Välillä pakko käydä oksentamassa. Kun kramppaa oikein kovin, tuntuu siltä, että tämä lounas oli sitten tässä. Tietyn vaiheen yli kun pääsee, niin sitten voi ruokailu sujua hiukan paremmin, mutta yleensä alku on hankala. Stressi, kiire ja puhuminen ruokailun aikana ovat myrkkyä. Sain potilasvakuutuksesta korvauksen, johtuen siitä, että leikannut lääkäri ei tehnyt testejä ruokatorven toimintakyvystä. Synnynnäisesti alentunut peristaltiikka.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: