Keskustelu

annaSomac 80mg / pv!!21.6.2010 19.07
Gastroeterologi korotti annostukseni nyt tuplasti eli 80mg päivä. Vähän jostain kumman syystä pelottaa, mutta oireet siis jatkuvat, vaikka lääkitystä 40mg jo 5 viikkoa takana.
Onko muilla samaa annostuista ja aiheuttaako sivuoireita? Katoaako hapot täysin mahasta?

arnoldRe: Somac 80mg / pv!!21.6.2010 22.06
80mg/vrk ei ole mitenkään tavaton satsi. Oma annokseni on kylläkin vain 40mg/vrk (20mg aamuin illoin), mutta eräs tuttavani tarvitsee omien sanojensa mukaan 120mg/vrk, että oireet pysyvät loitommalla. Hän ei oikein osaa luopua kahvin käytöstä, kun on tottunut sitä palavereissa kittaamaan.

En tosin tiedä, kauanko olet refluksivaivasta joutunut kärsimään, mutta jos olet ns. uusi refluksikko, niin on aivan tavallista, että oireilu ei heti alkuun lakkaa, vaikka mitä tekisi. Oireilun "hankkimisessa" on saattanut mennä vuosia (joillakin vuosikymmeniä), joten muutos parempaan päin - saatika sitten paraneminen - saattaa olla sangen pitkällinen prosessi.

Oletko kokeillut Nexiumia? Itselleni ei Somacista ollut mihinkään, mutta Nexium tehosi jo huomattavasti paremmin. Joillakin on sitten taas aivan toisin päin.

arnoldRe: Somac 80mg / pv!!21.6.2010 22.11
Niin juu, ne hapot... Tuskinpa ne sieltä mahasta kokonaan katoavat, jos kylläkin vähenevät. Jos hapot aivan kokonaan häviäisivät, niin kaitpa oireetkin sitten lakkaisivat kuin seinään.
:)

joyRe: Somac 80mg / pv!!23.6.2010 21.28
Mä oon syönyt jo 10kk tolla annoksella nexiumia, eikä mitn ongelmaa :).

........Re: Somac 80mg / pv!!24.6.2010 8.48
Kyl sä sen huomaat jos hapot katoaa. Itsellä oli 40mg ja ulosteessa sulamatonta ruokaa ja esim. ohrapuuron oksentaa muutaman tunnin kuluttua sulamattomana jne..

Ja tosiaan mulla oireet ei kadonnut ennen kuin ruokavalio muuttui gluteiinittomaksi ja lähes maidottomaksi. Lisäksi tietty ruokatorven tulehdus ei parane ku viikossa kahdessa ja yleensä silloinkin esim. antepsinin tai muun avustuksella.

annaRe: Somac 80mg / pv!!29.6.2010 12.45
Nyt viikko korotetulla annoksella (80mg) ja oireet ovat todella helpottaneet <3 aivan mahtavaa, kun olo on lähes normaali!!! Juhannuksena uskaltauduin jopa grilliherkkuihin, sipseihin (kourallinen) ja pariin palaan suklaata sekä viinilasiin!!!Ja kaikki ok.
Ehkäpä siis omalla kohdalla oli hyvä asia nostaa lääkettä. Toivottavasti tulehdus paranee ja voin joskus vähentää lääkettä.
Tauti on minulle uusi..

annaRe: Somac 80mg / pv!!1.7.2010 12.13
Voi ei ....Nyt lääkäri sanoi, ettei somacia saa ottaa ((80mg/pv) kuin viikon...Joten joudun palaamaan normiannokseen 40mg. Toivottavasti kadonneet oireet eivät palaa :((((

Joy, saat nähtävästi syödä nexiumia 80mg koko ajan, voinko kysyä mikä su diagnoosi ja miten lääkäri suhtautuu annokseen?

Jos oireeni palaavat, niin haluan korottaa annosta, kun se kerran auttoi!!!Mitään muuta lääkettä kun ei ole..

arnoldRe: Somac 80mg / pv!!1.7.2010 13.59
anna...: Oletko kokeillut Nexiumia? Sitä voi ainakin minun lääkärini mukaan käyttää jatkuvasti isompiakin annoksia.

No juu, lääkäreitähän on moneen lähtöön, kuten empiirinen tutkimukseni on osoittanut, joten tiedä sitten häntä, kuka heistä on se, joka on lähimpänä absoluuttia totuutta.

refluksikurkkuRe: Somac 80mg / pv!!1.7.2010 21.03
Gastro määräsi siis sulle ensinnä tupla-annoksen 80 mg ... kuka tämä toinen lääkäri oli, joka sanoi, että saat syödä sitä vaan viikon?

Laryngofaryngeaaliseen refluksitautiin voidaan määrätä aggressiivisempi alkulääkitys (kaksinkertainen päiväannos) ... tämä kestää siis useita kuukausia. Myös jos yksinkertainen annostus ei poista oireita tai tekee sen vain osittain, 2-kert voidaan kokeilla - mutta ei koskaan niin lyhyttä aikaa kuin viikkoa.

joyRe: Somac 80mg / pv!!1.7.2010 22.38
Mun gastrolekuri sanoi, että sillä on yks potilas joka syö 160mg päivässä ilman mitään ongelmia. Mä voin ihan huoletta syödä käsittääkseni, vaikka loppuelämän tällä annoksella. Ja mun gastrolekuri on todella guru alallaan! Mun diagnoosi on vaikea refluksitauti. Läppä on tosi väljä ja ph mittauksessa refluksia oli koko vuorokauden aikana 13% ja ylösnousuja muistaakseni 145 ja olin lopettanut zantacin vasta pari päivää ennen tutkimusta, eli tulos ois voinut olla pahempikin.

annaRe: Somac 80mg / pv!!3.7.2010 21.17
Kiitos vastauksista! No jopas...Siis eräs gastroenterologi sanoi mulle, että saan nostaa annostuksen 80mg, mutta ei puhunut mitään kuurin kestosta ja nyt kun mulla oli toinen lääkäri, eri gastroenterologi, niin se sanoi, että korkeintaan viikko tolla annoksella. Ja kaiken kukkuraksi en edes ymmärrä omaa diagnoosiani..Siis ruokatorvessa on keskivaikea tulehdus, mutta tämän jälkimmäisen lääkärin mukaan se ei kuitenkaan tarkoita refluksia. Läppä on löysä, se näkyi tähystyksessä.

Mä luulin, että ruokatorven tulehdukset ovat varma merkki refluksitaudista? Olenko ymmärtänyt siis väärin..Mistä se tulehdus sitten voi tulla, kun läppä löysä? Gastroenterelogi sanoi ja näytti kuvasta, että se mun läppä on sen verran väljä, etä mahtuisi kaksi niitä "tähystysletkuja/kameraa" menemään siitä lävitse.

No mutta jos nyt oireet evät helpota, niin pyydän kokeilla vaikka nexiumia. Gastrolle pääsy on vähän vaikeaa, kun mulla ei ole vakuutusta ja työterveyslääkärissä pitkät jonot erikoislääkäreille. Pari lekurikertaa olen maksanut omasta pussista, mutta turhauttavaa kun ei ole omaa lääkäriä ja kaikki vähän eri mieltä joka asiasta...

annaRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 13.23
No niin..Taidan käydä yksinpuhelua itseni kanssa ;) mutta sain nexium- reseptin ja alan kokeilla sitä, 40mg. Toivottavasti toimii!

arnoldRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 13.32
Onnea kokeilulle. Muista ottaa lääke tyhjään vatsaan, eli kaksi tai kolme tuntia viimeisimmästä ruokailusta, siitä riippuen, paljonko olet aterialla syönyt. Refluksikoillehan ei kovin massiivisia aterioita suositella.

Ole myös syömättä lääkkeen oton jälkeen noin tunnin verran, että lääkeaineet ehtivät kulkeutumaan pois mahalaukusta ja jopa jo jonkin verran imeytymäänkin, niin vaikutus on huomattavasti parempi kuin silloin, kun lääke sekoittuu ruokamassaan.

Nuo konstit olen huomannut ainakin itselläni melko tehokkaiksi. Jos kyllä, otan tuon 40mg kahdessa erässä. Aamulla 20mg ja illalla toiset 20mg. Näin lääkkeen pitoisuus elimistössä (lääkeaineilla on puoliintumisaika metaboliassa) ei ehdi laskea niin alas, ettei se enää vaikuttaisi kunnolla.

refluksikurkkuRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 14.40
Ruokatorven tulehdus katsotaan itse asiassa kyllä refluksitaudin komplikaatioksi - ja siten tietysti osoitukseksi refluksitaudista. Usein lääkärien huolimattomia lausahduksia pystyy jotensakin seuraamaan ... pystytkö kysymään selvennystä asiaan?

Refluksitaudin perussyy on sulkijan vajaatoiminta joko tahattomien aukeamisten muodossa tai sen heikko lepopaine (=löysä sulkija). Joten perussyy ja oireet sulta löytyy ...
suositeltiinko sinulle leikkausta?

Onko sun Nexium annoksesi se kallliimpi 40 mg pilleri vai 2 x 20 mg annos? Vaikutusaika on tietty eri - 40 mg runsaat 16h, 20mg runsaat 12h. Yleisin tapa tuntuu olevan se tunti ennen ruokailua, jolloin lääke ehtii jo imeytyä. Itselle tuntia ennen ruokailua toimii kanssa hyvin.

Tavallisimmat tsehoitojutut sulla taitaa olla jo käytössä?

VichyRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 15.34
Onko noin refluksikurkku että Nexium 20mg vaikuttaa vain 12 h? Olen ymmärtänyt että vaikutusaika on aina 24h...

Otan aamuisin 2x20mg, yöksi en mitään. Öisinhän se läppä vuotaa, korotuksista huolimatta, enemmän. Eli pitäisihän yötä vasten olla jotain kanssa... hhmmm

anna Huomenna aloitan aamuni nexiumilla!7.7.2010 16.34
Kiitos vastauksista! Mulla nyt uutena reseptinä nexium 40mg ja siis yksi ja kalliimpi pilleri, lääkäri ei puhunut mitään halvemmasta versiosta. On muuten moninkertainen hinta somaciin verrraten, mutta jos se alkaa toimii, niin pyydän uuden respetin vaikka sillä halvemmalla. Eli kiitos tiedoista, sillä en tiennyt tuosta havemmasta versiosta!

Mulle se eka gastro sanoi, että koska somac 40g toimii vain 12h, niin sitä saa ottaa sekä aamulla että illalla juuri sen takia. No, enää en siis sitä ole ottanut, kun uusin gastro oli eri mieltä.

Lääkkeen olen ottanut aina aamulla tyhjään mahaan ja odottamut tunnin ennen aamiasta. Aluksi tarkkailin ruokavaliota, mutta nyt aloin syödä kiellettyjäkin, enkä huomaa eroa..Sängynpää kohotettu. Mulla kaikista pahin on kiristävät vaatteet, koska ylämaha on todella kipuherkkä. Kaikkien housujen tulee olla todella matalavyötäröisiä tai mekkoja.

SitrusRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 16.40
Anna, mulla on sama ongelma. Vielä talvella mahan ja rintakehän arkuus oli sitä luokkaa, etten voinut käyttää rintsikoita ollenkaan. Tosi kivaa.
Toivottavasti lääke auttaa sua.

refluksikurkkuRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 16.44
Ei noilla millään yksittäisellä happosalpaajalla ole niin pitkää tehoaikaa (Nexiumilla on tietääkseni pisin olemassaolevista salpaajista)... ja näyttää tuossa keskiarvoissa (tutkimustuloksissa) olevan matalampaan suuntaan vaihtelua.

Esim. Nexiumin valmisteyhteenvedossa (Fimea) sanotaan näin
tuosta kestoajasta:

"Annettaessa suun kautta 20 mg tai 40 mg esomepratsolia vaikutus alkaa tunnin kuluessa...

Kun esomepratsolia annettiin 20 mg suun kautta viiden päivän ajan potilaille, joilla on oireinen
gastroesofageaalinen refluksisairaus, mahan pH-arvo oli yli 4 keskimäärin 13 tuntia vuorokaudesta, ja
annoksella 40 mg keskimäärin 17 tuntia vuorokaudesta.

Kun potilaille annettiin 20 mg esomepratsolia,
mahan pH-arvo oli yli 4 vähintään 8 tunnin ajan 76 %:lla, vähintään 12 tunnin ajan 54 %:lla ja vähintään
16 tunnin ajan 24 %:lla potilaista. Vastaavat luvut 40 mg:n esomepratsoliannoksen osalta olivat 97 %, 92
% ja 56 %."

Tästä kerrallaan otettuna 2x Nexium 20mg kestoajasta oli silloin helmikuussa paljon keskustelua, kun 40 mg tabletille ei saatu enää Kelakorvattavuutta. Lääkärit alkoivat korvata sitä kalliimpaa versiota 2x20mg/kerralla otettuna.

Varsinaisia kestotestejä tällä yhdistelmällä ei ole tehty, joten vastaavia reaalilukuja ei ole saatavilla - mutta onhan se taatusti nyt enemmän kuitenkin 40mg keston suuntaan. Ei sulla olisi mahdollisuutta kokeilla ottaa tabletteja eri aikaan (aamulla ja illalla) - tai kysyä omalta lääkäriltäsi mitä mieltä olisi asiasta?

refluksikurkkuRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 16.58
anna, tuossa linkki tämän sivuston maaliskuiseen uutiseen Nexiumin hinnan muuttumisesta:

http://www.refluksi.fi/84


Happosalpaajien ym hintavertailuun voi käyttää esim Yliopistollisen Apteekin hintalaskuria, jossa näkyy hinta myös Kelaosuuden jälkeen.

annaRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 17.54
Kiitos paljon tiedoista! Mä taidan hakea sen kahdenviikon kuurin eli pienimmän paketin kalliilla reseptillä ja sitten otan uuden ajan lääkärille ja sumplitaan jatkoa.

Sitrus, "kiva" kuulla, että muillakin vaatevaivaa. Mullakin rintsikat painaa juuri edestä ja kotona oonkin ilman. Kesällä onneksi helpompi käyttää mekkoja sun muita, sillä farkut kiristää heti ja varsinkin vyö. Henkseleitä en aio harkita ;) Kuinka kauan lääkityksen aloituksesta sulla oli kipuherkkä ylävatsa?

Kuinka nopeasti lääkkeen vaihdossa huomaa eron? Onko se heti yhdestä tabletista vai viikoista? Kiva kun voi edes täältä kysyä, kun tuo työterveysläkäri ei kyllä tiennyt oikein mitään (kaikella kunnioituksella)

annaRe: Somac 80mg / pv!!7.7.2010 18.03
Refluksikurkulle piti vielä vastata, että leikkauksesta ei ole kukaan puhunut mitään. Tähystyksen tehnyt oli kokenut, mutta hyvin harvasanainen mies, joka ei oikein sanonut mitään. Tulokset koepaloista sain taas yleislääkäriltä, joka puhui refluksitaudista. Sitten olenkin vaihdellut gastrolta ja yleislekurilta toiselle lähinnä aikojen harvuuden pakosta. Itse saa nähtävästi ehdottaa uusia asioita (kuten vaika tätä nexium-kokeilua) Eräs yleislääkäri jopa sanoi, että laita vatsalle kuuma kääre! No, näitä kokemuksia varmaan on käynyt kaikille :)

annaRe: Somac 80mg / pv!!9.7.2010 21.30
Ekat nexut syöty. Ja sain uuden reseptin 20mg. Kiitos teille siis neuvosta!!!!Lääkäri muuten sanoi, että yleensä jos somac ei tehoa, niin apu löytyy nexiumista. Saapa nähdä miten toimii omassa vatsassa!

Mua vaan stressaa, kun aloitin tänään ab-kuurin. Enkä tiedä sen tarpeellisuudesta. Mutta parempi kai uskoalääkäriä, joka sen märäsi. Itse vaan pelkään noita ab-kuureja nykyään, kun ehkä oireeni alkoivat niistä, mutta ei kai voi tietää varmasti. Toivottavasti suoli ja maha kestää!Maitohappobakteereja syön koko ajan muutenkin.

SitrusRe: Somac 80mg / pv!!10.7.2010 11.23
Anna, mun vatsan kipuherkkyys alkoi vasta lääkityksen aloittamisen jälkeen. Tätähän ei lääkärit tietysti uskoneet, mutta ei se muuta tosiasioita. Meni kuukausia, ennen kuin saatoin taas pukeutua asianmukaisesti.
Vatsa on edelleen kipeä. Mutta mulla on kyllä kova tauti ja oireet on senmukaiset.

UnnukkaRe: Somac 80mg / pv!!30.4.2013 14.11
Minulla on nyt ollut todella kipeä rinnan koko alu ekuuksuden ajanTupakoinnin lopetin.,sydänfilmi ja entsyymit katsottu 4 kertaan nyt pääsen tähystykseen sain Somac 40mg reseptin sekä Gaviskonea.Kuinka kauan kipuilu kestää??

HeifiRe: Somac 80mg / pv!!27.6.2013 22.51
Tiedoksi muuten että maitohappobakteeripillerit aiheuttaa minulle vatsakatarria. Kukaan lääkäri ei sitä usko, mutta tämän olen todennut monta kertaa. Ne jogurttishotit toimivat jostakin syystä vähän paremmin.

jarskaRe: Somac 80mg / pv!!6.6.2014 21.50
nexium, ei enää kiitos, syönyt sitä 8 vuotta ja kuten yleensä käy lääkkeiden kanssa niin teho alkaa menemään, vuosi sitten alkoi lähtemään hiukset ja levottomuus ja nyt menee tupakkia 3x enemmän kuin ennen ja kovat lihaskrampit, ei voi oikein nukkua ja stressiä pukkaa enmmmän mikä sitten aiheuttaa mahassa kans ylimöyrintää, sitä määrätään niin helposti mutta kukaan ei varmasti ymmärrä sen sivuvaikutuksia, on mm. magneseiun antagonisti ja kalsiumi eli osteoporoosi edessä ja sydämen rytmihäiriöt ja nexiumi tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön, minä typerä vaikka oli selkeät oireet niin en ymmärtänyt että kaikki lihassäryt sun muut johtuivat nexiumista ja maha ongemat paheni että epäilin jo sappea, mutta kouristustahan se on kun poistaa magnesiumin, se on maailman eniten markkinoitu lääke.
Itse olen nyt kalleellaan siihen että se aiheuttaa lihaskouristuksia ja levottomia jalkoja ja muita ja tosi kovia lihassärkyjä, koska ne imaantuu melkeinpä heti tabletin oton jälkeen ja jos menet lääkärille valittamaan oireilusta niin se on kyllä vuosien tutkimusten aihe, itsellä heräisi epäilys jo heti alussa lääkkeeseen mutta oireet oli niin kovat että söin sitä sitten meni teho ja annos nostettiin ja lihassäryt paheni, ehkä on parempin nyt sitten ajaa aktiviisesti tai mennä arvioon ruokatorven tiukennusta varten kun se nexiumi vaikuttaa jokaiseen lääkkeeseen mitä syön.

AsbestipelkoinenRe: Somac 80mg / pv!!7.6.2014 10.27
Minulle oli määrätty Somac 40mg 1xpv tohon närästykseen ja närästys loppuui 28.05 mutta jatkoin vielä Somacia 4.6 saakka ja lopetin sen 3pv sitten.
Vatsakivut mitä oli ylävatsalla oikealla puolella kylkiluiden alla ovat pikkuhiljaa kadonneet ja vain muutaman kerran hiukan oirehtineet mutta elämä on huomattavasti mukavampaa ilman Somacia.

Ens kerralla muuuta närästyslääkettä otan.

Roki siirto Re: Somac 80mg / pv!!29.6.2015 0.30
Mikä on ollut suurin päiväannoksenne haponsalpaajia, minulla on ollut 20mg aamulla ja 20mg illalla, yleensä 20mg on riittänyt päivässä.
Yhdelle kaverille oli lääkäri määränny 40mg aamulla ja 40mg illalla, eikö ole täysin käsittämätön annos ???

refluksikurkkuRe: Somac 80mg / pv!!29.6.2015 0.44
Roki, vanhoja keskusteluita aiheesta löytyy suoraan v 2010 alkaen. Tämä on vain yksi niistä.

Niinkuin yltä näkyy ja ihan muutenkin, annoskokona 80 mg määrätään kyllä tietyissä olosuhteissa, vaikka ehkä ei sinun tapauksessasi kuitenkaan.

Mistä lääkeaineesta puhut, kun puhut omasta lääkkeestäsi ja mikä lääkeaine kaverillasi on?? Ovatko ne samoja vai aivan eri aineksia sisältäviä - niiden eroavaisuudet tarvii tietää, jotta voi verrata. Esim omepratsoli 20 mg on saman vahvuinen kuin pantopratsoli 40 mg jne ...

SomacRe: Somac 80mg / pv!!4.4.2022 18.11
Hm.Tässä olen itsekseni miettinyt mitä jos nostan tuota annosta itse nyt annos on 40mg/päivä (Somac) Kun oireet on tällä hetkellä varsin ikävät.. Olin duunissa koko päivän ja oireet paheni siellä..😬 Melkein lähdin kotiin keskenpäivän..Mut sinnitelin loppuun Ja nyt kotona tilenne ei ole paljoa parempi ainut et ei tarvitse tehdä mitään..Niin voi olla siinä asennossa joka tuntuu sillähetkellä parhaimmalta.. Joo tekisi niin mieli ottaa toinen pilleri ennen nukkumaan menoa mut en tiedä sivuvaikutuksista olen syönyt pilleriä vasta reilu viikon ja tos oli monta päivää ihan Ok mut heti kun piti duuniin mennä niin edellisenä yönä tilanne paheni ja otin aamulla pillerin40mg Mut ei se oikein sanonut mitään😬

SitrusRe: Somac 80mg / pv!!4.4.2022 21.24
Kannattaa pyytää resepti 20 mg Somaciin.
Enemmän sitten säätövaraa.

PenniRe: Somac 80mg / pv!!6.4.2022 21.00
Onko täällä ketään joka syö pitkäaikaisesti Somacia annostuksella 60mg/pv? Siis kuukausia/vuosia?

PenniRe: Somac 80mg / pv!!8.4.2022 11.18
Eikö löydy muita Somacia 60 mg/pv syöviä? Minulla takana nyt 5vk tällä annostuksella. 40 mg/pv ei riitä pitämään oireita poissa, vaikka ruokavalio on tiukka. Muutama päivä menee pienemmällä annostuksella mutta sitten oireet lisääntyvät jo siinä määrin että pakko palata isompaan annostukseen. Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia.

SomacRe: Somac 80mg / pv!!8.4.2022 14.09
Jatkuvaan käyttöön Somac 40 mg/vrk taitaa olla maksimi.

Itse olen käyttänyt 60 mg parin viikon ajan. Ylläpitoannokseni
on 20 mg.

Käytän lisäksi antasidia (Rennie) ja Gavisconia.
Vaikeina kausina pitää noudattaa kurinalaista ruokavaliota
ja muita omahoitoasioita.

Refluksi-tyyppiRe: Somac 80mg / pv!!16.2.2023 21.58
Mulla menee 80mg Nexiumua nyt. Tarkotus tosin kokeilla kohta riittääkö 40mg. Lääkäri oli merkannut reseotiin merkinnän SIC! Varmaankin tiiätte mitä tarkoittaa, elu että poikkeava annos normrista. Mutta tepsinyt on! Jos en sortuis herkkuihin ym, 40mg olis varmaan myös riittävä. Itaksun niin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: