Keskustelu

meelaKasvissyöjän refluksiruokavalio12.11.2023 18.40
Hei,
Olen tänä vuonna saanut tietää että mulla on mahdollinen refluksi. Minulla on ennestään jo ärtyvä suoli.
Tähystyksessä näkyi että mulla oli kurkunpääntulehdus ja pieniä paakkuja äänihuulissa. Olen myös laulaja joten menin laulutauolle.
En ole saanut ruokavaliotani täysin kuriin ja koen se todella vaikeaksi. En tiedä minkälaista ruokaa tekisin ja olen sitäpaitsi kasvissyöjä.
Onko teillä vinkkejä antaa tai reseptejä?
Kiitos jo etukäteen!

meelaRe: Kasvissyöjän refluksiruokavalio12.11.2023 18.43
Lisäys vielä että onko teistä kukaan miettinyt tai käynyt ravitsemusterapeutilla? Yritin kerran päästä julkisen puolen ravitsemusterapeutille mutta vastattiin että sinne pääsee vain niillä kenellä on syöpä tai sellaista?

dharmaRe: Kasvissyöjän refluksiruokavalio18.1.2024 19.18
Hei Meela

Uskon, että on vaikeaa keksiä ruokia jos olet ihan vegetaristi, koska jo itselleni on vaikeaa, syön luomukanamunia tai siis niiden valkuaiset vain ja noin kuukauteen en käyttänyt maitotuotteita ollenkaan. Ennen joulua tein kyllä perunamuussia ja gluteiinin käyttö on aika minimaalista. Syön kalaa kyllä mutta kaikki tuntuu aiheuttavan oireita, joita tällähetkellä on pahoinvointi ja kurkkukipu.

Minulle omalääkäri julkisella puolella täällä pääkaupunkiseudulla ehdotti ravitsemusterapeuttia mutta en halunnut, itse yrittänyt etsiä tietoa netistä. Kyllästyttää ainainen tofun syöminen. Joudun oikeastaan syömään ihan väkisin ja kaikki mistä olen pitänyt tuntuu ihan pakkopullalle.

Mulla kurkkukipu paheni, en tiedä johtuuko spaghetistä ja ketsupista, joka oli ainoa ruoka mitä teki mieli. Vai lopettamastani lääkkeestä, jonka aloitin uudestaan.

Tehtiinkö sinulle kurkun tähystys? Minulle tehty gastroskopia ja vatsan ultra ja niissä ei mitään. Lääkäri soitti tänään, että pistää lähetteen uudestaan sisätautilääkärille, koska olen laihtunut lyhyessä ajassa 10 kg.

Reseptejä ei oikein ole antaa, ruokavalio koostunut tällä hetkellä, banaaneista, hunajameloneista, vesimeloneista, cantaloupemeloneista, bataatista, tofusta, Friggsin maissileivästä, taateleista, kalan ja valkuaisten lisäksi. En ole syönyt ph arvoltaan alle 5 tuotteita pääasissa. Dr Jamie Koufmannin ohjeiden mukaan. Mulla suola ja kaikki rasva aiheuttaa kurkkukipua mutta ei tässä nyt ihan ilman rasvaa ja suolaa pysty olemaan.

Katso googlesta vaikka vegaanihaaste, niin sieltä löytyy reseptejä ja jos olet kiinostunut Dr Koufmannin kirjoista, niin kaikkia ei ole suomesta saatavilla Amazonista kyllä löytyy, jos haluaa tilata, käy katsomassa Koufmannin sivut, tosin en itsekkään tiedä auttoiko hänen ph ohjeet minua vai ei. 5 ph tai yli sen ruoka-aineita nyt ole ihan mielettömän paljoa.

Yksi ystävä sanoi, että hänen refluksi helpotti gluteiinin poisjättämisellä, itse en vielä osaa sanoa omasta puolestani. Kyllä tämä on rasittavaa, olisi edes helpompaa jos pystyisi syömään kanaa mutta en eettisistä syistä pysty vaan.

Onko kellään käynyt niin, että kaikki mistä olet tykännyt todella paljon, mulla esim taatelit, niin eipä maistu enää kuin väkisin.

NooraRe: Kasvissyöjän refluksiruokavalio25.1.2024 14.00
Mo Meela!

Kärsin itse aikoinaan hyvin voimakkaasta refluksista - jopa veden juominen närästi! Kokeilin vaikka ja mitä poppaskonsteja, ravintolisiä ja ruokavalioita (keto, vhh, paleo, fodmap jne.), ja ne auttoivatkin pääsemään eroon happosalpaajista. Närästystä ja suolistovaivoja oli silti epäsäännöllisen säännöllisesti.

Kun sitten viimein päätin kokeilla nimenomaan kasvisruokavaliota - vähärasvaista sellaista - ruoansulatukseni pääsi kunnolla eheytymään ja pääsin eroon närästyksestä ruoansulatushaasteista (ja monista muista terveyshaasteista). Toivoa siis todellakin on. 🙏🏻 Tuolta lisää vinkkejä ja reseptejä>>>> https://www.nooraleinonen.fi

meelaRe: Kasvissyöjän refluksiruokavalio25.1.2024 22.18
Hei, kiitos vastauksista ja vinkeistä! Foniatri kirjoitti lähetteen ravitsemusterapeutille ja kävin siellä tänään. Sain paljon apua liittyen fodmap, refluksia ja kasvispainotteista ruokavaliota. Nyt mulla on paljon rauhallisempi olo! Mutta en ole niin pitkällä vielä että tietäisin mikä juuri minulle aiheuttaa refluksia. Nyt olen 2 kuukautta ilman niitä tyypillisiä refluksiaiheuttajia. Olen myös laihtunut, mutta ymmärrän kyllä miksi. Aikaisemmin käytin paljon juustoja ruoissa ja nyt en syö yhtään. Ravitsemusterapeutti sanoi että voisin yrittää nostaa painoa sillä että söisin enemmän välipaloja. Välipaloiksi hän suositteli banaania, kaura-/soijajugurttia, marjoja, pähkinöitä ja eloveena kauravälipalakeksejä. Mulle on tehty ruokatorven ph mittaus ja tulevaisuudessa varmaan tehdään tähystys.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: